Jarní cena českých sládků: Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov a oceněn byl Stanislav Bernard

Zvíkov, 21. 3. 2015: V sobotu 21. března proběhl od 9 do 19 hodin devátý ročník degustační soutěže Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov. Na Jarní ceně českých sládků se také předávalo ocenění Stanislavu Bernardovi za přínos minipivovarům. 

 

Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a jeho prezident Jan Šuráň k akci říká: „Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu (rostou tempem 20% ročně).“

 

V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Přitom před osmi lety začínala skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

 

Na Jarní ceně českých sládků bylo také předáno ocenění Stanislavu Bernardovi z Rodinného pivovaru Bernard za dlouhodobý přínos a podporu minipivovarů, jelikož právě on se před lety zasloužil o to, aby minipivovary platily poloviční spotřební daň. Odhaduje se tak, že ročně ušetří asi 50 milionů korun. Stanislav Bernard byl také jmenován čestným prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů. „Velice si toho vážím a těší mě hlavně to, že jsme výrazně na počet obyvatel počtem minipivovarů předstihli například Německo,“ uvádí Stanislav Bernard.

 

V předvečer Jarní ceny českých sládků se také konala 7. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 94 činných členů a 10 přispívajících, 2 minipivovary ukončily činnost. V rámci valné hromady také proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů. „Aby se minipivovary udržely na trhu, musí dostávat zákazníci kvalitní pivo. Otázka kvality je při výrobě piva stěžejní, proto pro naše členy pořádáme vzdělávací semináře,“ dodává Šuráň.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

 

O Českomoravském svazu minipivovarů:

Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011 32 restauračními pivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů a v současné době má 72 členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis a školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

melisova@cmsmp.cz

+420 774 996 628

www.cmsmp.cz

Přílohy
pdfTisková zpráva [pdf, 403 kB]

Významné minipivovary Čech a Moravy - Záhlinický pivovar a sladovna

Přinášíme vám zatím poslední díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Postupně rekonstruovaná humnová sladovna a pivovar uprostřed Hané. Jeden z příkladů, jak ze zanedbané staré fabriky vytvořit centrum společenského a kulturního života obce. Soustředí se na tradiční české druhy piva ve vysoké kvalitě. Oživuje slávu starých sladařských ječmenů Proskowetz.

 

Přihlášky do soutěže Golden Bohemia 2020

4. ročník národní degustační soutěže s mezinárodní porotou Golden Bohemia 2020 o nejlepší český a moravský pivovar se opět koná v pražském Kongresovém centru ve dnech 29. a 30. ledna. Přihlášky za zvýhodněnou cenu lze posílat do 15. listopadu 2019. Za standardních finančních podmínek potom do 31. prosince 2019.

 

V posledním ročníku soutěže piva hodnotila a nejlepší pivovary ocenila zahraniční porota ve složení, jaké se dosud žádné jiné domácí degustační soutěži nepodařilo zajistit. V lednu 2020 budou komise opět bohatší, kromě zástupců Německa, Anglie, Belgie, Itálie, Japonska a Nizozemska se připojí i znalci piva z USA, Rakouska, Brazílie nebo Francie. Mezi první potvrzenými porotci pro soutěž Golden Bohemia 2020 jsou Tim Webb, Werner Glossner, Simonmattia Riva, Lorenzo Dabove, Luc de Reademaeker a Harald Schieder, poprvé se zúčastní také Michael Zepf.

 

Do národní degustační soutěže se zahraniční porotou Golden Bohemia 2020 se může od 1. října přihlásit každý pivovar bez rozdílu velikosti, který má sídlo v České republice. Jednoduchý formulář je zasílán na vyžádání nebo lze stáhnout z internetových stránek soutěže na https://goldenbohemia.com.

 

Pivovar vyplní pouze počet vzorků sudového nebo lahvového piva, přesné specifikace piv není nutné uvádět, ani není omezen počet vzorků. Konkrétní piva si pivovar může vybrat až před závozem v polovině ledna 2020.

 

Novinkou je soutěž o nejpůsobivější etiketu. Možnost přihlásit pivovar je v tomto případě zdarma, pokud využije zároveň zvýhodněné podmínky pro přihlášení piv do 15. listopadu 2019. Přihlásit se lze v 18 kategoriích, ke kterým nově přibyla kategorie Kyselá a ovocná kyselá piva.

 

Termíny pro přihlášky do soutěže:

Za zvýhodněných podmínek: do 15. listopadu 2019

Za standardních podmínek: 16. listopad až 31. prosinec 2019

S příplatkem: 1. leden až 15. leden 2020

Výběr konkrétních piv a návoz vzorků: 16. až 24. leden 2020

Degustace - základní kola a finále: 29. až 30. leden 2020

Vyhlášení výsledků a předání cen v Kongresovém centru Praha: 30. ledna 2020

 

Kategorie pro rok 2020

1 Světlé výčepní pivo / pale bohemian session lager

 

2 Tmavé výčepní pivo / dark bohemian session lager

 

3 Světlý český ležák / pale bohemian lager

 

4 Tmavý český ležák / dark bohemian lager

 

5 Světlý ležák s novými odrůdami chmele / pale lager with new hops

 

6 Vídeňský ležák /Vienna lager

 

7 Světlý silný ležák / strong pale bohemian lager

 

8 Polotmavý silný ležák/ strong brown bohemian lager

 

9 Tmavý silný ležák / strong dark bohemian lager

 

10 Pšeničné pivo / weizen

 

11 Pale ale

 

12 India Pale Ale

 

13 Double IPA

 

14 Porter / stout

 

15 Imperial Stout

 

16 Ovocná a ochucená piva

 

17 Kyselá a ovocná kyselá piva

 

17 Nealkoholická piva

 

 

Pivovar Kocour / Pivní bedekr

Další díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Pivovar Kocour

 

Dnes již ikonický pivovar s nejvýraznějším logem v Česku. Jeden z projektů pivovarského pábitele Honzy Kočky, který mu dal jméno a položil základy výrobního programu. Především první skutečně výrazné India Pale Ale na českém trhu. Stará fabrika na konci světa přebudovaná do podoby centra společenského a hospodářského života Varnsdorfu. Osobnost Josefa Šusty, neúnavného budovatele přetvářejícího nejen pivovar Kocour, ale i celý Varnsdorf.

 

Pivovarský dům Zvíkov / Pivní bedekr

Další díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Pivovarský dům Zvíkov

 

Jeden z prvních minipivovarů, který přežil do dnešních dnů. Velkorysý koncept hotelu, pivovaru, pekárny a řeznictví v rekreační oblasti u hradu Zvíkova. Co přežilo, co se prosadilo a prokázalo životnost. Zajímavý je i osobou spolumajitele Michala Voldřich, který v sobě spojuje znalost provozu velkých pivovarů (sládkoředitel pivovaru Platan Lobkowicz) i minipivovarů. Jako jeden z prvních měl odvahu dát na trh silné a drahé pivo Zlatá Labuť. Organizuje technicko-technologické semináře a spolupořádá největší degustační soutěž pro minipivovary – Jarní cenu českých sládků.

 

Pivovar Albrecht Frýdlant / Pivní bedekr

Postupná rekonstrukce starého pivovaru založená na originálních svrchně kvašených pivech. To vše v zastrčeném regionu na pomezí Německa, Polska a Česka. Raketový růst výstavu pivovaru, který míří na celý český trh.
 
Podívejte se na krátký film, stačí kliknout na obrázek.
 
 
 

Významné minipivovary Čech a Moravy - Pivovarský dům Praha

Pivovarský dům Praha

 

Jeden z prvních minipivovarů v Praze a vůbec první mnipivovar, který programově vařil ochucená piva. Díky erudici majitelů a kontaktům s Honzou Kočkou se zde vařily první várky Pale Ale, Weizenbocku, India Pale Ale, Russian Imperial Stoutu, Saison a mnoha dalších. Došlo zde k celosvětovému znovuzrození piva Grodziskie a byl zde založen Českomoravský svaz minipivovarů.

 

Pro zobrazení videa klikněte na obrázek.

 

 

BrauBeviale od 12. do 14. listopadu

Od 12. do 14. 11. 2019 se stane norimberské výstaviště Mekkou nápojového průmyslu. Koná se zde veletrh BrauBeviale, který již více než 40 let láká odborníky a milovníky nejen piva, aby se informovali o novinkách v nápojové branži.

 

 

Nápojový průmysl stojí před velkými výzvami: Digitalizace pokračuje, trhy zažívají proměny.

Proto je důležité orientovat se a najít správnou cestu do budoucnosti – BrauBeviale 2019 jako centrální setkání odborníků v Evropě je k tomu tím pravým místem!


Tady najdete v dialogu s předními odborníky vhodná řešení pro vaše výzvy. Protože na veletrhu BrauBeviale máte ty nejdůležitější inovace v oblasti výroby a zpracování nápojů, logistiky a marketingu na dosah ruky.

 


Přijeďte od 12. do 14. listopadu 2019 do Norimberku!

 

 

Pozvánka na mezinárodní odbornou konferenci Český Sládek 2019

Dovolujeme si Vás pozvat na již 3. mezinárodní odbornou konferenci Český Sládek 2019. 

 

Místo: Kostelec nad Černými lesy

Termín: 28. 11. 2019

 

Více informací na www.ceskysladek.cz

 

 

Svatováclavské slavnosti piva

Srdečně vás zveme na Svatováclavské slavnosti piva, které proběhnou 27. - 28. září. 

Festival minipivovarů na Pražském hradě - fotogalerie

Autorkou fotografií je Michaela Szkanderová.