Knížecí pivovar Plasy

Pivovarská 34

331 01 Plasy

Česká Republika

 

Ivo Pavel – Provozní ředitel

 

Tel: 602 962 304

Email:management@pivovarskydvurplasy.cz

 

www.pivovarplasy.cz

info@pivovarplasy.cz

tel. restaurace: 727 875 115

 

 

Pivovar v Plasích je písemně zmiňován až od roku 1550, ale předpokládá se že mniši vařili pivo v klášteře již od jeho založení roku 1144 knížetem Vladislavem II. Úpadek kláštera nastal až v novověku a roku 1785 byl zrušen císařem Josefem II. V roce 1826 klášterní areál získal nového vlastníka, knížete Metternicha. Ten hospodářsky oživil celý místní kraj včetně pivovaru, který byl díky němu nově vystavěn.

Mohlo by se zdát, že plaský pivovar byl zachráněn, ale není to tak docela pravda. Na konci 19. století se sice zásadně proměňuje jeho podoba a dispozice, pivovar se stává jedním z největších v okolí s výstavem téměř 33 000 hektolitrů. Přesto byl koncem roku 1966 uzavřen a zrušen. Říká se, že n. p. Západočeské pivovary, pod který pivovar v té době spadal, nelibě nesl oblibu zdejšího piva, kterému dávali místní lidé přednost před plzeňským. Kdo ví…? Každopádně po svém zavření se z části pivovaru stal velkosklad, z hvozdu kanceláře.

Od roku 2008 přešla správa původního pivovaru pod Národní technické muzeum, s projektem památkové obnovy s následným optimálním využitím historických objektů. Díky tomuto, kroku zde pak ve spolupráci NTM a pana Neumana, vznikl prostor k vybudování pivovaru.

Otevření Knížecího pivovaru Plasy a obnovení tak tradice vaření piva v Plasích po 50. letech, proběhlo v srpnu roku 2015. V dnešní době má pivovar výstav 2000 HL. V základní nabídce je vždy minimálně6 druhů piva.Například světlá výčepní 10 Vašnosta°, 11° Nachmelenec - ALE, světlý ležák 12°Metternich, polotmavý ležák 13° Felčar. Během roku se vaří celkem 16 druhů piv různých typů – IPA, ALE, Vídeňský ležák, pšeničné pivo, zázvorové pivo, BOCK, atd…. V pivovaru se zároveň nachází stylový pivovarský šenk s restaurací. Celý interiér pivovaru a restaurace koresponduje s citlivou rekonstrukcí objektu a nese se v secesním stylu. Kapacita restaurace je 120 míst, přes léto se pak rozrůstá díky letní terase až na 300 míst. Kuchyně nabízí především grilované speciality, jelikož dominantou restaurace je obří otevřený gril, vyrobený ze starého pivního sudu o kapacitě 3000 l.

Pivovarský šenk je možno využít nejen k ochutnání místního piva, ale také k uspořádání rodinné oslavy či firemního večírku.