Českomoravský svaz minipivovarů

Aktuality

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2016

Pivovarský dvůr Zvíkov  ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů z.s. ...

Pozvánka na seminář

Dobrý den Vážení obchodní přátelé, dovolujeme si Vás touto cestou pozvat na další seminář, který budeme pořádat dne  12.4.2016. ...

SENZORICKÝ SEMINÁŘ

Vážení pivovarníci,   dovolujeme si Vás pozvat na dalši senzorický seminář, viz pozvánka v příloze.    Dej bůh štěstí!


Aktuality

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2016

Pivovarský dvůr Zvíkov 

ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů z.s.

______________________________________________________________

si dovolují vyhlásit

X. ročník Jarní ceny českých sládků 2016


Mezinárodní degustace piv se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:


světlé pivo výčepní 

- český světlý ležák 

- polotmavý ležák 

- tmavý ležák 

- pšeničné pivo 

- pšeničné pivo silné 

- speciální piva světlá 
- speciální piva tmavá
- speciální piva si

- speciální piva polotmavá 
- piva Pale Ale 
- piva India Pale Ale 
- piva Stout 
- silná svrchně kvašená piva
Nová kategorie - Piva India Black Ale

 

Své přihlášky zasílejte do 8. března 2016 na emailovou adresu:

info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail
- název a adresa pivovaru (výrobce)
- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

Soutěž je určena pouze pro minipivovary – viz organizační pokyny.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, uveďte na přihlášce jeho jméno a pozici v pivovaru.

Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.

Registrace bude začínat v pátek 18. března 2016 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!! 

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 18. března 2016 od 11 hodin konat přednášky na téma: 

 

1) Sanitace v minipivovarech v dlouhodobém kontextu (Machačný, Ecolab),

2) Celkový rozbor piva a jeho aspekty, 

3) Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe

(Matoulková, D. VÚPS, Kopecká, J. MU), 

4) Světové novinky v oblasti chmelení (Krofta, CHI Žatec), 

5) Nová legislativa (Mezerová, SZPI).

 

V pátek 18. března 2016 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Pivovarský Pavel Jákl

Ing. Dagmar Voldřichová

Ing. Jan Šuráň


Přílohy
docpřihláška [doc, 12 kB]
docpopis vzorků [doc, 28 kB]
docorganizační pokyny [doc, 15 kB]
docpozvánka [doc, 20 kB]

Pozvánka na seminář

Dobrý den Vážení obchodní přátelé,

dovolujeme si Vás touto cestou pozvat na další seminář, který budeme pořádat dne 12.4.2016.

 

Téma : Chemie Asiral – chemie pro malé a restaurační pivovary

 

Všechny potřebné informace naleznete v příloze.

 

Těšíme se na setkání s Vámi.

 

S pozdravem

Lenka Janošková


Přílohy
docpozvánka a přihláška [doc, 298 kB]

SENZORICKÝ SEMINÁŘ

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vás pozvat na dalši senzorický seminář, viz pozvánka v příloze. 

 

Dej bůh štěstí!


Přílohy
pdfpozvánka [pdf, 302 kB]

Salón Piva KOŠICE 2016

Priatelia dobrého piva,

 

dovoľte aby sme vás pozvali na Salón Piva KOŠICE 2016,

ktorý sa bude konať 1.-2.4.2016 (piatok, sobota) v časoch od 15:00 do 23:00 hod. v priestoroch Domu Techniky Košice (Hotel Centrum Košice).

Salón piva je prezentácia remeselných pivovarov formou platenej ochutnávky.

Ochutnávka pív bude zo sklenených degustačných pohárov, ktoré dostane každý návštevník Salónu Piva ku vstupenke.

 

Upozorňujeme, že počet miest je limitovaný!

 

  • Salón Piva sa vyprofiloval ako Craft Beer Festival, preto si dovoľujeme upozorniť, že uprednostňujeme malé a stredné remeselné pivovary s dôrazom na pestrosť a rozmanitosť ponuky privezených pív na Salón Piva.
    Držíme sa pritom slovenskej legislatívy, tj. ročný výstav pivovaru do 200 tis. hl. považujeme za malý pivovar. Tieto majú priestor cca 2x2m zdarma - väčší priestor je možný po dohode s organizátorom Salónu Piva.
  • Uzávierka prihlášok je do 29.2.2016
  • Každý vystavovateľ dostane vyjadrenie od organizátora mailom.

 

Počet miest je limitovaný, rezervujte si svoje miesto už teraz.

Výčapné zariadenia si každý vystavovateľ musí priniesť vlastné.

 

Prihlášku a Všeobecné výstavné podmienky nájdete v prílohe.

V prípade otázok a pripomienok sme vám k dispozícii a neváhajte nás kontaktovať.

 

 

Ďakujeme a tešíme sa stretnutie s Vami.

 

 


s priateľským pozdravom

Miloš Kováč   *00421 905 215 740

Ivan Čižmárik *00421 905 215 741


Přílohy
pdfPřihláška [pdf, 190 kB]
pdfVVP [pdf, 82 kB]

INFO K SALIMA MINIPIVO

Vážení kolegové,

 

detailní informace k výstavě SALIMA MINIPIVO naleznete v příloze. 

 

Dej bůh štěstí!


Přílohy
pdfsalima [pdf, 733 kB]
pdfzávazná přihláška [pdf, 44 kB]

TŘETÍ KLÁŠTERNÍ PIVOBRANÍ 30.10.2015

Na třetím Klášterním pivobraní požehnají pivo opati a představení čtyřech klášterů

V augustiniánském klášteře u kostela sv. Tomáše na Malé Straně se v pátek 30. října 2015 uskuteční třetí ročník Klášterního pivobraní. Takto unikátní přehlídka klášterních piv, představí čtyři producenty tradičních klášterních piv – Klášterní pivovar Strahov, Břevnovský klášterní pivovar, Želivský klášterní pivovar a pivo Svatý Tomáš, které pro augustiniány u sv. Tomáše vaří pivovar Matuška Broumy.

Úvodní promluvy a požehnání piva provedou P. Michael Josef Pojezdný, OPraem., opat, Královské kanonie premonstrátů na Strahově, P. Juan Provecho, OSA., farní vikář v klášteře Sv. Tomáše, P. Petr Prokop Siostrzonek, OSB., převor- administrátor, Benediktinského arciopatství v Břevnově, P. Jáchym Jaroslav Šimek, OPraem., opat, Kanonie premonstrátů v Želivě. 

Klášterní pivovar Strahov bude čepovat pivo Sv. Norbert, Klášterní pivovar Břevnov svůj Břevnovský Benedikt. Želivský klášterní pivovar přiveze tři piva ze své stálé produkce, světlý ležák Haštal, světlý speciál Salesius a pšeničný ležák Jeroným. Hostitelský augustiniánský klášter u sv. Tomáše nabídne své černé pivo Svatý Tomáš.

Svá piva představí sládci, nebo jejich zástupci a kromě ochutnávek piv se návštěvníci budou moci zúčastnit také přednášky o historii a současnosti klášterních pivovarů, kterou uvede Ing. Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. 

Tradice vaření piv v klášterech se datuje již do raného středověku. Pivovary bývaly běžnou součástí hospodářského zázemí a kláštery měly vlastní přísně střežené receptury a výrobní postupy. Klášterní piva byla vyráběna z nejlepších surovin a jejich výborná a stálá kvalita byla vyhlášená. Pivo plnilo funkci běžného nápoje, ale užívalo se například i jako výživný nápoj v období půstu. Klášterní piva jsou dodnes oblíbená a vyhledávaná, nejen u nás, ale i v zahraničí. Kláštery vaří ležáky i různé pivní speciály, obvykle vychází z tradičních receptur a vaří piva nepasterovaná a nefiltrovaná. Tato „živá“ piva jsou nejen chutná, ale jsou i významným zdrojem vitamínu a minerálů, při přiměřené konzumaci prospívají zdraví a jsou prevencí řady civilizačních chorob. Mnohé pivní speciály z klášterní produkce se účastní degustačních soutěží a vedou si i v tvrdé konkurenci velmi dobře.

Program pátečního Klášterního pivobraní doplní hudební vystoupení a pravidelné komentované prohlídky kláštera a kostela sv. Tomáše.  Klášter se otevře návštěvníkům v 16 hodin, degustace a program budou probíhat až do 21 hodin.

 

28. října 2015

 

Hana V. Konvalinková

Klášter Želiv

h.konvalinkova@zeliv.eu

T 604 84 26 26


SVATOVÁCLAVSKÉ SLAVNOSTI NA ZÁMKU ZÁBŘEH V OSTRAVĚ

plakát 2

 

V letošním ročníku se můžete těšit na bohatý doprovodný program, prohlídky zámku

a především účast 24 minipivovarů:

 

Bravůr Loučná n. Desnou 
První Havířovský minipivovar 
Svatokopecký Olomouc 
Černá Hora 
Pivovar Kolštejn Branná 
Slezan Leskovec 
Pivovar Kohůtka 
Štramberk + Kozlovice 
Koníček Vojkovice 
Hukvaldy "U zastávky" 
Děčínský Kapitán + Břevnov 
Morava Frýdek Místek 
Pivovarský dům Ostrava 
Slezský pivovar Havířov 
Rohan Rohov 
Garáž - O. – Třebovice 
Starobělský pivovar 
Pikárd - Ostrava Zábřeh 
Beskydský piv. Ostravice 
Karviná Larische 
Krmelinský pivovar 
Městs. Karvin. Piv. 
Nomád Honza Kočko 
President

 

 

 

 


ZNOJEMSKÝ HROZEN 2015

XVII. ročník Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen 2015, který se koná pod záštitou Ing. Vlastimila Gabrhela, starosty Města Znojma, 15. - 17. října 2015.

 

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ

 

Dovolujeme si Vás tímto pozvat na "Seminář pro minipivovary", který se uskuteční dne 15.10.2015 od 14:00 v Zeleném salonku Hotelu Prestige, Pražská 100, Znojmo. 

 

V rámci programu festivalu Znojemský hrozen 2015, "Seminář" připravili partneři festivalu, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. a Českomoravský svaz minipivovarů, program naleznete v příloze.

 

Současně Vás zveme na slavnostní zahájení festivalu, které se koná dne 15.10.2015 v 19:00 v Kině SVĚT, Havlíčkova 968/7, Znojmo. Během večera budou vyhlášeny výsledky soutěže speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS 2015. 

 

V úctě

 

PhDr. Adolf Boháček

Výkonný ředitel festivalu Znojemský hrozen 2015

 

Ing. Jan Šuráň

prezident Českomoravského svazu minipivovarů

 

přílohy:

Program semináře

Návratka k potvrzení účasti

 

festival@znojemsky-hrozen.cz


Přílohy
docxNávratka [docx, 40 kB]
Návratka
docProgram Znojemský hrozen [doc, 78 kB]
Program Znojemský hrozen
docxProgram semináře pro minipivovary [docx, 42 kB]
Program semináře pro minipivovary

AKTUÁLNÍ INFORMACE O SKLIZNI SLADOVNICKÉHO JEČMENE

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

založen 1887 Newsletter 6/2015 

 

Podle prvního odhadu ČSÚ bude produkce jarního ječmene 1 245 tis. tun a je o 131 tis. tun nižší než sklizeň v loňském roce (−9,5 %). Osevní plocha meziročně vzrostla o 5,6 % na 261 tis. ha, zatímco odhadovaný hektarový výnos poklesl o 14,4 % na 4,76 tun. U ječmene ozimého se letos očekává sklizeň o 15,0 % nižší na úrovni 502 tis. tun. Tento pokles je daný snížením hektarového výnosu o 16,4 % na 4,80 t/ha. Osevní plocha se mírně rozšířila o 1,6 % na 105 tis. ha.

Dle šetření SZIF k 10. 8. 2015 byl jarní ječmen sklizen na 82 % výměry s průměrným výnosem 5,58 t/ha. Celková produkce jarního ječmene zatím dosahuje výše 1,2 mil. tun. Při průměrném výnosu 5,58 t/ha a výměře 261 tis. ha, by celková produkce jarního ječmene mohla dosáhnout 1,4 až 1,5 mil. tun (v roce 2014 1,38 mil. tun). Produkce ozimého ječmene je podle SZIF 570 tis. tun.

26.pivovarsko - sladařské dny se budou konat ve dnech 22. – 23. října 2015 v Olomouci.
Spolupořadatelem jsou vedle VÚPS, a.s., Sladovny Soufflet, a.s. a VŠCHT Praha. Přihlášky účastníků, program a aktuální informace jsou k dispozici na
www.pivovarskedny.cz

Od září 2015 byly vypsány nové termíny na Senzorické semináře.
Senzorický seminář I. bude probíhat v prostotách Senzorického centra, VÚPS, Praha dne 23. 9. 2015 a Senzorický seminář II. dne 11. 11. 2015.
Bližší informace včetně přihlášky naleznete na našich webových stránkách
http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=201&lang=cs.

Historické pivo, které bylo nalezeno během rekonstrukce pivovaru v Záhlinicích, bylo podrobeno senzorické, analytické, mikrobiologické a genetické analýze v laboratořích Pivovarského ústavu Praha a Střediska sekvenování DNA Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i.

Tiskovou zprávu ve zkrácené formě naleznete na:

http://www.beerresearch.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=222&Itemid=200&lang=cs

Detailní studie bude publikována v zahraničním recenzovaném časopise „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ a v prosincovém čísle časopisu Kvasný průmysl. 

 

S přáním příjemného dne

Dana Pražáková
asistentka vědeckého tajemníka,
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 15, 120 44 Praha 2 


Zemřel Ing. Vladimír Černohorský

Přátelé, i smutné zprávy jsou součástí života pivovarníků. Rozlučme se s váženým členem ČMSM, panem Ing. Vladimírem Černohorským. Dej mu bůh štěstí a klidného odpočinku.