Českomoravský svaz minipivovarů

ONLINE PRODEJ VSTUPENEK
NA FESTIVAL MINIPIVOVARŮ
NA PRAŽSKÉM HRADĚ 2015

Aktuality

Pozvánka na 18. ROČNÍK KONFERENCE "UPLATNĚNÍ ČESKÝCH ODRŮD CHMELE V PIVOVARNICTVÍ"

Vážení obchodní přátelé,   společnosti Bohemia Hop a.s. a Chmelařský institut s.r.o. si Vás dovolují pozvat k ...

Zápis 7. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů

Zápis 7. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, která se uskutečnila 20. března 2015 v Pivovarském dvoře - Zvíkov, viz příloha.   ...

Jarní cena českých sládků: Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov a oceněn byl Stanislav Bernard

Zvíkov, 21. 3. 2015: V sobotu 21. března proběhl od 9 do 19 hodin devátý ročník degustační soutěže Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším ...


Aktuality

Pozvánka na 18. ROČNÍK KONFERENCE "UPLATNĚNÍ ČESKÝCH ODRŮD CHMELE V PIVOVARNICTVÍ"

Vážení obchodní přátelé,

 

společnosti Bohemia Hop a.s. a Chmelařský institut s.r.o. si Vás dovolují pozvat k tradičnímu setkání v Žatci u příležitosti konání 18. ROČNÍKU KONFERENCE „UPLATNĚNÍ ČESKÝCH ODRŮD CHMELE V PIVOVARNICTVÍ“ dne 22. dubna 2015.

 

V letošním roce se přihlásíte pomocí odkazu níže (v termínu do 10. dubna 2015).Zaškrtněte akce, kterých se hodláte zúčastnit, a vyplňte Vaše kontaktní údaje. V políčku ,,poštovní adresa” stačí uvést název společnosti. Každá osoba musí být zaregistrovaná zvlášť.

 

 

Dále v příloze naleznete pozvánku s programem.

 

Ubytování si zajišťuje každý účastník samostatně. Některé tipy naleznete zde: http://cs.zatec-thum.eu/turistika/ubytovani/ .

 

Jakékoliv dotazy směřujte na:

Markéta Barcajová, e-mail: barcajova@bohemiahop.cz

Patricie Buchtová, e-mail: buchtova@chizatec.cz

 

Těšíme se na setkání s Vámi.

 

S pozdravem

 

Ing. Markéta Barcajová

BOHEMIA HOP a.s.
Mostecká 2580
438 19 Žatec
Czech Republic

M.: 00420 602 631 621

barcajova@bohemiahop.cz
www.bohemiahop.cz 


Přílohy
pdfPozvánka [pdf, 219 kB]

Zápis 7. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů

Zápis 7. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, která se uskutečnila 20. března 2015 v Pivovarském dvoře - Zvíkov, viz příloha.

 

Dále v příloze přednášky o Měření stupňovitosti a Mikrobiologie v minipivovarech, které proběhly na Zvíkově.


Jarní cena českých sládků: Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov a oceněn byl Stanislav Bernard

Zvíkov, 21. 3. 2015: V sobotu 21. března proběhl od 9 do 19 hodin devátý ročník degustační soutěže Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov. Na Jarní ceně českých sládků se také předávalo ocenění Stanislavu Bernardovi za přínos minipivovarům. 

 

Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a jeho prezident Jan Šuráň k akci říká: „Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu (rostou tempem 20% ročně).“

 

V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Přitom před osmi lety začínala skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

 

Na Jarní ceně českých sládků bylo také předáno ocenění Stanislavu Bernardovi z Rodinného pivovaru Bernard za dlouhodobý přínos a podporu minipivovarů, jelikož právě on se před lety zasloužil o to, aby minipivovary platily poloviční spotřební daň. Odhaduje se tak, že ročně ušetří asi 50 milionů korun. Stanislav Bernard byl také jmenován čestným prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů. „Velice si toho vážím a těší mě hlavně to, že jsme výrazně na počet obyvatel počtem minipivovarů předstihli například Německo,“ uvádí Stanislav Bernard.

 

V předvečer Jarní ceny českých sládků se také konala 7. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 94 činných členů a 10 přispívajících, 2 minipivovary ukončily činnost. V rámci valné hromady také proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů. „Aby se minipivovary udržely na trhu, musí dostávat zákazníci kvalitní pivo. Otázka kvality je při výrobě piva stěžejní, proto pro naše členy pořádáme vzdělávací semináře,“ dodává Šuráň.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

 

O Českomoravském svazu minipivovarů:

Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011 32 restauračními pivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů a v současné době má 72 členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis a školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

melisova@cmsmp.cz

+420 774 996 628

www.cmsmp.cz


Přílohy
pdfTisková zpráva [pdf, 403 kB]

GASTRO TOUR

 ALEJ PIVNÍ PESTROSTI

PRODEJNÍ DEGUSTAČNÍ PŘEHLÍDKA MINIPIVOVARŮ

 

Oslovte svého klienta i zákazníka – staňte se partnery

    

FÓRUM DODAVATELŮ A PROVOZOVATELŮ HO.RE.CA TRHU

19. – 21. 3. 2015 - Praha, Výstaviště PVA Letňany

 

Souběžně s veletrhy: FOR HABITAT, FOR FURNITURE, FOR OFFICE, FOR GARDEN, DESIGN SHAKER

s účastí více než 30.000 návštěvníků!


Fórum dodavatelů HoReCa trhu HOTREQ je zaměřené na úspěšný a efektivní provoz ubytovacích a gastronomických zařízení. Je akcí, která prostřednictvím workshopů, přednášek, degustací a prezentací dodavatelů představuje trendy, úspěšné koncepty a zkušenosti odborníků z oboru. Na programovou část kontinuálně navazuje blok prezentací dodavatelů provozního a interiérového vybavení hotelových, gastronomických i lázeňských zařízení.  Díky své účasti na HOTREQ fórum partner nebo prezentující se firma zprostředkuje svým zákazníkům nejen možnost seznámit se s aktuální nabídkou trhu,
ale dopřeje jim i společenský a kulturní zážitek.

 

Součástí akce je celostátní Valná hromada Asociace kuchařů a cukrářů ČR, konferenční sál výstaviště PVA Letňany: 21. 3. 2015 (www.akc.cz)

 

Program HOTREQ FÓRUM & GASTRO TOUR:

  • HOTREQ  INNOVATION BOARD – samostatná přehlídka novinek a trendů rozvíjejících ho.re.ca trh.
  • Kulaté stoly provozovatelů a tvůrců – architektura a design v hotelnictví a gastronomii
  • Memoriál Jaromíra Sadílka O NEJLEPŠÍ TAŽENÝ ZÁVIN
  • SODEXO AKADEMIE - „Z lásky k české gastronomii“
  • a další soutěže přehlídky a semináře...

  

Parametry prezentace:

  • Prodejně prezentační plocha obsahuje jednotný pult 100x50x80 s límcem 100x20 cm k označení pivovarů
  • Prezentační blok lze využít k propagaci pivovaru (tiskoviny, dárkové předměty atp.)
  • Výčepní zařízení pro výtoč min. 2 druhů piv (lze denně obměňovat), pro prezentaci více druhů najednou je třeba rozšířit prezentační plochu o další samostatný blok
  • Prodejní degustační vzorky 0,3 l do jednorázových obalů (dodá pořadatel) nebo do vlastních sklenic
    (mytí zajistí pořadatel)
  • Jednotná cena vzorku 0,3 l á 30 Kč
  • Prodej pouze prostřednictvím žetonů GT ( 1 GT = 10 Kč)
  • denní vyúčtování pořadatelem - 25 % z prodeje

 

Zvýhodněný účastnický poplatek   7.800,- (je započten do tržeb z prodeje)

Zahrnuje degustační point 2 m2, pult s límcem 100x50x80 s límcem pro logo (označení pivovaru), přívod
el. energie 2,2 kW, výčepní zařízení (2x výčepní hlavice)

 

Bezplatně:

firemní prezentace v části GASTRO TOUR v jarním vydání odborného časopisu GASTRO REPORT&MINUTKA prezentace na www.gastro-tour.cz a fb akce upoutávky na program v e-newsletteru akce (denní rozesílka dva týdny před konáním akce)

 

30 % sleva na prezentaci pivovaru na portálu www.turistika.cz v sekci videotrasy Příklad (http://www.turistika.cz/trasy/video/rewrite/pesi-trasa-z-rozhledny-krkavec-na-zamek-krimice)

 

30 % sleva na prezentaci pivovaru na portálu www.turistika.cz v sekci výlety za gastronomií

Příklad (http://www.turistika.cz/vylety/za-gastronomii)

 

Bližší informace získáte na: info@tmcreative.cz, tel. 724 500 365, p. Helmichová

 

www.gastro-tour.cz

www.tmcreative.cz


Přílohy
pdfHOTREQ [pdf, 424 kB]

IX. ročník Jarní ceny českých sládků 2015

Pivovarský dvůr Zvíkov

ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů o.s.

______________________________________________________________

si dovolují vyhlásit

IX. ročník Jarní ceny českých sládků 2015


Mezinárodní degustace piv se uskuteční 
v sobotu 21. března 2015 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 14 kategoriích:

 

  • světlé pivo výčepní
  • český světlý ležák
  • polotmavý ležák
  • tmavý ležák 
  • pšeničné pivo 
  • pšeničné pivo silné 
  • speciální piva světlá
  • speciální piva tmavá
  • speciální piva polotmavá
  • speciální piva silná
  • silná svrchně kvašená piva
  • piva India Pale Ale
  • piva Pale Ale
  • piva Stout

 

Své přihlášky zasílejte do 10. března 2015 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz.

 

 

Přihláška musí obsahovat:

  • kontaktní osoba, telefon, e-mail
  • název a adresa pivovaru (výrobce)
  • přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).


Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.

 

Registrace bude začínat v pátek 20. března 2015 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!!

 

 

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

 

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 20.března 2015 od 11 hodin konat přednášky na téma:

 

1) Technika a technologie průmyslového plnění KEG sudů (fa. KHS),

2) Sanitační postupy v minipivovarech se zaměřením na plnění sudů (Machačný, Ecolab),

3) Mikrobiologická kontrola v pivovaru se zaměřením na pivu škodící mikroorganismy (Matoulková, VÚPS),

4) Nové trendy při chmelení zeleným chmelem (Krofta, CHI Žatec),

5) Legislativní rámec provozování minipivovarů (Dudák, Vilímková, Dudák & Partners).

 

V pátek 20. března 2015 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.


Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail:
pivovar.zvikov@seznam.cz

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Pivovarský Pavel Jákl

Ing. Dagmar Voldřichová

Ing. Jan Šuráň


Přílohy
docOrganizační pokyny [doc, 24 kB]
docPřihláška [doc, 12 kB]
docPopis vzorků [doc, 28 kB]

Senzorický seminář hodnocení piva

Ústav analýzy potravin a výživy ve spolupráci s Ústavem biotechnologie

si Vás dovolují pozvat na jednodenní seminář


SENZORICKÉHO HODNOCENÍ PIVA SE ZKOUŠKOU A CERTIFIKÁTEM PRO ÚSPĚŠNÉ ABSOLVENTY

 

Termín konání: 13.2.2015

Místo konání: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, budova B, Technická 3, Praha 6- Dejvice, Posluchárna B02 (přízemí vlevo od vchodu)
Účastnický poplatek: 2.800 Kč, pro členy Českomoravského svazu minipivovarů sleva 10% - 2.520 Kč. Platba na místě.

Přihlášky posílejte na: Pavel.Dostalek@vscht.cz

 

Program:
08.30 – 09.00 registrace účastníků
09.00 – 09.30 zahájení semináře a seznámení se senzorickou analýzou (Doc.Dr.Ing. Zdeňka Panovská)
09.30 – 12.00 testování hodnotitelů
12.00 – 13.00 přestávka na oběd
13.00 – 16.00 Senzorické hodnocení piv (Prof. Ing. Pavel Dostálek CSc.)

 

Úspěšní absolventi senzorických testů obdrží Osvědčení vybraného posuzovatele pro senzorickou analýzu.


Přílohy
pdfPozvánka [pdf, 303 kB]

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  


POZVÁNKA NA SEMINÁŘ

Dovolujeme si Vás pozvat na

Legislativní seminář

který se koná v úterý, 16. prosince v 10 hod

v Pivovarském domě Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s.,

Lípová 15, Praha 2

 

 

P r o g r a m:

 

10.00  Zahájení: Ing. Věra Hönigová, manažer výzkumu VÚPS a ing. Jan Šuráň,  president Českomoravského svazu restauračních pivovarů

 

10.15  Vystoupení hosta: Ing Michaela Mezerová, metodik odboru kontroly,  laboratoří a  certifikace, Ústřední inspektorát Státní zemědělské a potravinářské   inspekce „ Přístup SZPI ke kontrolám restauračních pivovarů“

 

11.30  Přestávka

            

11.45  Legislativní servis VÚPS, odpovědi na dotazy: Ing. Petr Volf

           

12.00  Představení programu mikrobiologického oddělení VÚPS pro restaurační pivovary: možnosti využití kvasničných kmenů sbírky VÚPS a zhodnocení mikrobiologických rizik v restauračních pivovarech, odpovědi na dotazy: RNDr. Dagmar Matoulková, PhD.

           

12.30 Ing. Jan Šuráň (PIVO Praha): Novela zákona o spotřební dani, možnostti kontroly minipivovarů orgány hygieny atd.

 

13.45   Zakončení

 

Vložné bude hrazeno v hotovosti na místě: 500 Kč pro členy Českomoravského svazu restauračních pivovarů, ostatní 1 000 Kč.

Počet míst je omezen, proto prosíme o laskavé potvrzení Vaší účasti na e-mailové adrese honigova@beerresearch.cz nebo jan.suran@cmsmp.cz


Operační program Životního prostředí

V rámci příprav na nový Operační program Životního prostředí (OPŽP) zpracovali specialisté ze společnosti eNovation přehledného průvodce podporovanými aktivitami v rámci tohoto operačního programu pro jednotlivé podnikatelské sektory.

 

Vzhledem k tomu, že pivovarnický sektor patří v OPŽP mezi hojně podporované oblasti, mohl by být uvedený přehled podporovaných aktivit pro členy svazu velkým přínosem a usnadnit jim tak orientaci v tom, na jaké typy investic či aktivit je možné získat podporu.

 

Bližší informace o Operačním programu Životní prostředí naleznete na letáku v příloze, na opzp.enovation.cz nebo kontaktujte p. Bc. Markétu Vaníčkovou, +420 732 981 509 email: marketa.vanickova@enovation.cz.


Přílohy
pdfOPŽP [pdf, 199 kB]

Novinka na letošním festivalu Znojemský hrozen: odborný seminář pro minipivovary

Letošní, v pořadí již 16. ročník mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozenuspořádá pro představitele minipivovarů odborný seminář. V jeho rámci se uskuteční prezentace Mikrobiologie v minipivovarech, kterou přednese RNDr. Dagmar Matoulková, PhD. z VÚPS, a.s. Posluchači budou uvedeni do problematiky mikrobiologie pivovarského provozu. V příspěvku budou prezentovány především technologicky důležité vlastnosti pivovarských kvasinek a mikrobiálních kontaminant surovin, meziproduktů a piva.

 

S výsledky unikátního a prozatím nejrozsáhlejšího dotazníkového šetření mezi minipivovary a obcemi a městy na téma minipivovary jako příležitost pro cestovní ruch vystoupí v další části semináře Ing. Josef Vacl, CSc., ze společnosti PORT spol. s r. o.  Ve třetí část semináře Ing. Jan Šuráň ze společnosti Pivo Praha, s.r.o., který je zároveň prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů, přednese prezentaci na téma Netradiční druhy piv, technologické postupy, chmelení.

 

„Dynamický až překotný rozvoj minipivovarů vyžaduje, aby pivovarníci byli neustále konfrontováni s nejnovějšími trendy v v jejich oboru a současně měli možnost se seznámit s novinkami, které jim co nejvíce usnadní jejich podnikání ve vysoce konkurenčním prostředí.,“ uvedl Ing. Jan Šuráň. „Věřím, že seminář se svým zaměřením a obsahem bude pro ně nesporně zajímavý i přínosný a navíc jsme se rozhodli, že účast na něm bude pro členy i nečleny našeho svazu bezplatná,“ dodal Ing. Jan Šuráň.

 

V panelu pro následnou diskusi budou kromě přednášejících přítomni a na otázky odpovídat i RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS, a,.s. a Mgr. František Frantík z téže instituce a zároveň šéfredaktor odborného měsíčníku Kvasný průmysl.

 

„Avizovaná prezentace týkající se mikrobiologické problematiky v minipivovarech je také věnována nežádoucím chutím a vůním a zdraví škodlivým látkám, které se mohou v pivu tvořit činností kontaminujících mikroorganizmů,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc. „Jsme si totiž plně vědomi, jak je důležité pro správné a bezpečné fungování každého minipivovaru mít přístup k nejnovějším poznatků vědy a výzkumu v této oblasti, které jim seminářem zprostředkujeme a věřím, že to nepochybně uvítají,“ doplnil RNDr. Karel Kosař, CSc.

 

V rámci festivalu se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků již pátého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice  CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Představitelé vítězných pivovarů převezmou ocenění za nejlepší piva ve čtyřech soutěžních kategoriích při slavnostním zahájení festivalu 16. října 2014.

 

Kontakt a další informace:

Mgr. Dana Frantálová

Znojemský hrozen

602 378 047 

festival@znojemsky-hrozen.cz

www.znojemsky-hrozen.cz

Mgr. František Frantík

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

603 431 322

frantik@beerresearch.cz

www.beerresearch.cz


Přílohy
docPřihláška [doc, 24 kB]