Českomoravský svaz minipivovarů

Aktuality

SENZORICKÉ HODNOCENÍ PIVA

Vážení pivovarníci,   příjměte pozvání na další senzorický seminář, který se koná 21. ledna 2018 v Praze. Více informací v přiložené ...

SLUNCE VE SKLE 2017

Festival minipivovarů "Slunce ve skle"   10. jubilejní ročník festivalu je letos pořádán jako dvoudenní. V pátek 15.září od 17.00  ...

TISKOVÁ ZPRÁVA K FMPH 2017

AMERICKÝ VELVYSLANEC NA PRAŽSKÉM HRADĚ   Praha, 17. června 2017: Šestého ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se zúčastnil ...


Archiv Newsletter

Právní zpravodaj AMSP ČR - Evidence údajů o skutečném majiteli

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ A SLADOVEN

 

I N F O R M A C E pro činné členy ČSPS   

Číslo:          31/2017

Datum:      1.11.2017

 

Věc: Právní zpravodaj AMSP ČR - Evidence údajů o skutečném majiteli

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

zasíláme Vám Právní zpravodaj od Asociace malých a středních podniků ČR, který máme jako pozorovatelé AMPS ČR k dispozici.

 

Všem členům, pozorovatelům a partnerům AMSP ČR:

 

Dobrý den,

připravili jsme pro Vás další příklady změn z oblasti práva. Naším cílem je formou krátkých zpráv upozornit na zásadní právní a legislativní změny

 

V dnešním 312. čísle našeho Právního zpravodaje Vám přinášíme článek na téma "Evidence údajů o skutečném majiteli." V příštím čísle se můžete těšit na téma "Po skončení funkce odpovědnost jednatele nekončí."         

 

 Článek je ke stažení ZDE. 

 

 

Dej Bůh štěstí,

 

Martina Ferencová

výkonná ředitelka

Český svaz pivovarů a sladoven

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 606 591 958    

 

 

Radka Černá

vedoucí sekretariátu

Český svaz pivovarů a sladoven

 

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 721 070 949


SLUNCE VE SKLE a SVATOVÁCLAVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

Vážení pivovarníci a milovníci zlatavého moku,

 

letní prázdniny jsou nenávratně pryč, ale to neznamená, že nás nečekají žádné další skvělé pivařské akce!

 

Hned tento pátek 15.9. a sobotu  16.9. se můžete těšit na SLUNCE VE SKLE - 10. ročník poctivých pivních slavností v Plzni u Purkmistra. V pátek začneme v 17:00 a prakticky celým večerem nás provede kapela Anakonda Benda. Program se bude odehrávat v Pivovarské zahradě za účasti přibližně 40 pivovarů. Tento počet doplní další asi tři desítky pivovarů, které se představí v sobotu 16. 9. 2017. V tento den začneme jako již tradičně ve 13:00 a program rozšíříme jednak na Pivovarský dvůr, jednak na přilehlou Selskou náves. / http://www.slunceveskle.cz/program/ /

 

27.-28.9. vás přivítá Zámek Zábřeh v Ostravě na tradičních Svatováclavských slavnostech. Letos se mohou návštěvníci opět těšit na skvělá piva z 28 minipivovarů, nejen z Moravy a Slezska, ale také z Čech (Slaný, Děčín, Praha..), ale i ze zahraničí, konkrétně z Bavorska. Připraveno bude více jak 75 druhů piva – od klasických ležáků, přes mnoho pivních speciálů, spodně i svrchně kvašených až po piva archivní a sudově zralá. K poslechu zahrají a zazpívají například Lenny nebo Kamil Střihavka. / http://www.zamek-zabreh.cz/www/cz/novinky/ /

 

DOTAZNÍK PRO ČLENY SVAZU: JAKÉ PIVNÍ SPECIÁLY JSTE NAVAŘILI KE DNŮM ČESKÉHO PIVA 28. ZÁŘÍ? Odpovědi prosím zasílejte na r.koudelka@zamek-zabreh.cz 

 

Dej bůh štěstí!

 


 SUN INVENT


„Fábulův rodinný festival minipivovarů“ v Kamenici nad Lipou.

Vážení pivovarníci, 

 

posíláme Vám nabídku k účasti na „Fábulův rodinný festival minipivovarů“ v Kamenici nad Lipou. Veškeré informace naleznete na TOMTO ODKAZE.

 

Dej bůh štěstí!


Přílohy
docxNabídka [docx, 100 kB]

Rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce

Vážení pivovarníci,

 

další běh  rekvalifikačního kurzu  Pivovarnické a sladovnické prácebude zahájem v březnu 2017.  Přihlášky na kurz se přijímají do 31. ledna 2017.

Kurz probíhá dle stanoveného rozvrhu v rozsahu 121 hodin teoretické výuky a 180 hodin praktické výuky v průběhu 6 měsíců. Úspěšní frekventanti kurzu získají, kromě osvědčení o odborné způsobilosti  k řemeslné živnosti "Pivovarnictví a sladovnictví", také certifikát "Vybraný posuzovatel pro senzorickou analýzu piva".

Výuka se děje v mikrobiologických a analytických laboratořích VÚPS, školících prostorech Výzkumného senzorického centra, čtvrtprovozních  a poloprovozních pivovarech VÚPS.  Lektory jsou pracovníci VÚPS a pracovníci z pivovarsko - sladařské praxe.

Další informace jsou na samostatné stránce "Rekvalifikační kurz" (v sekci Vzdělávání, školení)  věnované náplni kurzu.

Cena kurzu je 70.000 Kč (DPH=0).

Přihlášky a podrobnosti o  termínech jsou v Dokumentech ke stažení.

Odborným garantem kurzu je Ing. Jaromír Fiala, Ph.D.,  fiala@beerresearch.cz


Dopis poslancům

Českomoravský svaz minipivovarů z.s.

Podskalská 10, 128 46  Praha 2

Registrován u MV KS/1-1/83 214/11-R

 

Praha, 2. 1. 2017

 

 

Vážení přátelé,

 

 

chtěli bychom Vás pozdravit, popřát Vám mnoho úspěchů a dobrého piva v roce 2017 a podělit se s Vámi o informace, které v nejbližší době ovlivní činnost našeho svazu. Především se Vám musíme omluvit, že se nám nepodařilo zorganizovat tradiční seminář s právním servisem, ale jak ČZPI, tak právní kanceláře byly velmi zaneprázdněny EET a podobnými nesmysly.

 

Jako Svaz jsme se rovněž zúčastnili celé řady jednání na Ministerstvu financí, která byla ovšem zbytečná, protože stanovisko ministerstva financí bylo jednoznačné – takhle to bude a vy se musíte přizpůsobit. Dále jednáme s novým vedením celní správy o možnosti paušální spotřební daně pro minipivovary. Snad nás vyslyší.

 

 V příloze Vám rovněž posíláme dopis poslancům, aby podpořili návrh snížení spotřební daně na úroveň roku 2009. Pokud nějakého poslance máte mezi fanoušky svého pivovaru, předejte mu tento dopis, ať se nám pod návalem povinností a daní trochu lépe dýchá.

 

Letošní 9. Valná hromada 17. března 2017 bude volební, neboť dvěma členům prezidia a revizorovi účtů vypršel mandát. Jsou to Ing. Jan Šuráň, prezident ČMSMP, Jan Kočka, víceprezident ČMSMP a Ing. Ivan Hojdar Revizor účtů ČMSMP. Jan Šuráň a Ivan Hojdar vyjádřili vůli ve své činnosti pokračovat, Jan Kočka již nebude znovu kandidovat, protože se připravuje na dlouhodobý pobyt v zahraničí. Uvítáme tedy Vaše náměty na personální obnovu prezidia ČMSM.

 

Letos poprvé také budeme přímými organizátory Jarní ceny sládků na Zvíkově. Očekáváme přes 600 vzorků v 15 kategoriích, čímž se naše soutěž stane druhou největší soutěží v ČR. Bude to znamenat vyšší zapojení všech členů Svazu a disciplínu degustátorů. Zašlete nám prosím jména degustátorů za Váš pivovar, s tím, že jejich účast na degustaci je poté závazná.

    

 

Připravujeme II. ročník Festivalu minipivovarů na výstavišti v Brně, který se tentokrát uskuteční v rámci oslav 25 let PIVEXu 2 - 4. března 2017. Informace o Festivalu rozešleme, ihned po upřesnění podmínek ze strany Výstaviště Brno, příští týden. Naší snahou je, aby se této reprezentativní přehlídky, kterou nám mimochodem velké pivovary dost závidí, zúčastnilo co nejvíce zástupců minipivovarů a návštěvníci tak mohli dostat informace přímo od zdroje.

 

VI. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se uskuteční v termínu 16. – 17. června 2017.

 

            Tolik ve stručnosti, co nás čeká v první polovině roku 2017. Pokud máte nějaké připomínky a návrhy k organizaci jednotlivých akcí, rádi je uvítáme.

 

 

Dej Bůh štěstí!

 

 

   Ing. Jan Šuráň

Prezident ČMSMP 

 


Přílohy
docxDopis poslancům [docx, 15 kB]

TEXT OSVĚDČENÍ SLÁDKA

Vážení pivovarníci, kolegové, kamarádi

posílám vám souhrn textu s tarifikací Osvědčení sládka, která byla prezentována na Valné hromadě na Zvíkově. Chtěl bych vás požádat o reakci a vyjádření k textu tak, aby se mohl po případných diskuzích na akci Pivo na Hrad v červnu uzavřít a uvést osvědčení v život.

Že se jedná o důležitou věc, zejména pak u sládků, kteří nemají formální pivovarnické vzdělání, se můžeme dočíst na jednom z mnoha příkladů zde: 
http://tuni.tul.cz/rubriky/udalosti/id:78981

Doufám, že je v zájmu nás všech, aby se Svaz jako celek prezentoval jakožto odborné sdružení, k čemuž by nám Osvědčení sládka mělo a mohlo pomoct.

Dej Bůh štěstí

Honza Kočka
777 241 558


Přílohy
docxOSVĚDČENÍ SLÁDKA [docx, 14 kB]

SEZNAM ČLENŮ K ÚČASTI NA PRAŽSKÉM HRADĚ

Přílohy
docseznam [doc, 212 kB]

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2016

Pivovarský dvůr Zvíkov

ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů z.s.

______________________________________________________________

 

si dovolují vyhlásit

 

X. ročník Jarní ceny českých sládků 2016

 

Mezinárodní degustace piv se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:

 

- světlé pivo výčepní

- český světlý ležák

- polotmavý ležák

- tmavý ležák

- pšeničné pivo

- pšeničné pivo silné

- speciální piva světlá

- speciální piva tmavá

- speciální piva si

- speciální piva polotmavá

- piva Pale Ale

- piva India Pale Ale

- piva Stout

- silná svrchně kvašená piva

Nová kategorie - Piva India Black Ale

 

Své přihlášky zasílejte do 8. března 2016 na emailovou adresu:

info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail

- název a adresa pivovaru (výrobce)

- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

Soutěž je určena pouze pro minipivovary – viz organizační pokyny.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, uveďte na přihlášce jeho jméno a pozici v pivovaru.

 

Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.

 

Registrace bude začínat v pátek 18. března 2016 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!!

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 18. března 2016 od 11 hodin konat přednášky na téma:

 

1) Sanitace v minipivovarech v dlouhodobém kontextu (Machačný, Ecolab),

2) Celkový rozbor piva a jeho aspekty,

3) Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe

(Matoulková, D. VÚPS, Kopecká, J. MU),

4) Světové novinky v oblasti chmelení (Krofta, CHI Žatec),

5) Nová legislativa (Mezerová, SZPI).

 

V pátek 18. března 2016 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz.

 

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Pivovarský Pavel Jákl

Ing. Dagmar Voldřichová

Ing. Jan Šuráň


Přílohy
docORGANIZAČNÍ POKYNY [doc, 15 kB]
docPOPIS VZORKŮ [doc, 28 kB]
docpozvánka [doc, 20 kB]
docPŘIHLÁŠKA [doc, 12 kB]

SALIMA MINIPIVO

Vážení pivovarníci,

 

na tomto odkaze (zde klikněte) si prosím přečtěte nejnovější informace k blížící se výstavě SALIMA MINIPIVO. 

 

Dej bůh štěstí!


Senzorický seminář

Vážení kolegové,

 

zveme Vás na Senzorický seminář 12. ledna 2016 a 13. ledna 2016. Maximální počet účastníků na 1 termínu je 12. 

Seminář stojí 2 900,- Kč na osobu a pro členy Svazu je to polovina, tudíž 1 450,- Kč na osobu. Hradit se bude v místě konání přímo Svazu. Detailní info viz níže.

 

Zároveň zasíláme akční nabídku pro členy Svazu od Suninvent (rozklikněte)

 

Dej bůh štěstí!

 

www.beerresearch.cz

VÝZKUMNÝ ÚSTAV PIVOVARSKÝ A SLADAŘSKÝ, a.s.

Pivovarský ústav Praha

Lípová 15, 120 44 Praha 2

IČ 60193697, DIČ CZ60193697

Senzorický seminář I.

Senzorika piva

Seminář je určen zejména pracovníkům z pivovarského průmyslu, z oblasti gastronomie,

potravinářského obchodu, odborným pracovníkům a studentům vysokých a středních škol,

ale jsou přístupné i těm, kteří se o pivo zajímají jenom jako laici.

V teoretické části senzorického semináře si zájemci osvojí nebo rozšíří znalosti v oblasti

senzoriky. Seznámí se s původem některých chutí a vůní, s technickými podmínkami

degustace piva, senzorickými testy.

V praktické části si sami v nově otevřené Senzorické laboratoři, která je vybavená v souladu s

požadavky normy ČSN ISO 8589, vyzkouší různé senzorické testy a naučí se rozpoznávat

základní pivovarské chutě a vůně.

Program:

9.30: začátek semináře

Přednáška: Úvod do senzorické analýzy

Praktický výcvik: Trénink 10 základních a cizích chutí a vůní v pivu

Přednáška: Původ cizích chutí a vůní v pivu

Praktický výcvik: Identifikace základních chutí ve vodě

Přednáška: Kruhové schéma EBC

Praktický výcvik: Trojúhelníková zkouška - rozlišení plnosti

12.00 – 13.00 – přestávka na oběd (malé občerstvení zajištěno)

13. 00: pokračování semináře

Přednáška: Technické podmínky degustace

Praktický výcvik: Zkušební test - 10 základních a cizích chutí a vůní v pivu

Přednáška: Senzorické testy užívané v pivovarství

Praktický výcvik: Zkušební test - hořkostní a plnostní řada

Přednáška: Rozdílové zkoušky

Praktický výcvik: Trénink dalších 5 cizích chutí a vůní v pivu

15.30: předpokládané ukončení semináře


Přílohy
pdfSUNINVENT [pdf, 2793 kB]
pdfSUNINVENT [pdf, 2793 kB]