Českomoravský svaz minipivovarů

Aktuality

SLUNCE VE SKLE 2017

Festival minipivovarů "Slunce ve skle"   10. jubilejní ročník festivalu je letos pořádán jako dvoudenní. V pátek 15.září od 17.00  ...

TISKOVÁ ZPRÁVA K FMPH 2017

AMERICKÝ VELVYSLANEC NA PRAŽSKÉM HRADĚ   Praha, 17. června 2017: Šestého ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se zúčastnil ...

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK NA PRAŽSKÝ HRAD 16.-17.6.2017

Vážení pivovarníci a fanoušci zlatavého moku!   Na níže uvedeném odkaze si již nyní můžete zakoupit vstupenky na letošní ročník festivalu ...


Pivovar Welzl

Krumpach 2057

789 01 Zábřeh

 

Miloš Hrabák, Tomáš Kozák

 

hrabak@zabreh-pivovar.cz

kozak@zabreh-pivovar.cz

www.zabreh-pivovar.cz

 image005

Pivo je vyráběno jednormutovou technologií s teplotou vystírání 37°C jako celosladové. Chmelovar trvá 90 minut a je při něm dosahováno 10 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách, na počátku kvůli intenzitě hořkosti, uprostřed pro zajištění harmonického doznívání a na konci z důvodů zachování chmelového aroma.

Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích při teplotě 10,5 °C po dobu 6-7 dnů. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, který se vyznačuje nízkou tvorbou esterů a vyšších alkoholů. Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 40 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.

Vyrobené pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené jednormutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene z kilometr vzdálené sladovny Zábřeh. Hořkost odpovídá 11 % pivu a její charakter je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Sládek v kombinaci s nejlepší českou (ale i světovou) aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který je přidáván v druhé a především pak ve třetí dávce.

Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.

Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.

Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.



Mapa

GPS souřadnice: 49°53′16.752″N, 16°51′39.53″E