Minipivovary kvasnice mít budou!

Rodinný pivovar BERNARD se rozhodl okamžitě zareagovat na krok Plzeňského Prazdroje, který ze dne na den přestal prodávat kvasnice malým pivovarům. Dohodl se s Českomoravským svazem minipivovarů, že jejich členům tyto dodávky pivovarských kvasnic zajistí.

 

„Pokud se Plzeňský Prazdroj bojí konkurence malých pivovarů, které nyní ‘odřízl’ od kvasnic, já ji naopak vítám,“ uvádí Stanislav Bernard a dodává: „Vždy jsem bojoval za chuťovou pestrost a rozmanitost českého pivního trhu, již mu dávají právě minipivovary a malé pivovary. Proto jsme se rozhodli, že dodávky kvasnic, ale i ječmenného sladu minipivovarům zajistíme my. Tento týden podepíšeme s Českomoravským svazem minipivovarů rámcovou smlouvu, ve které se zavážeme k jejich dlouhodobým dodávkám.“


„Minipivovary jsou kořením pivního trhu – jejich piva jsou alternativou k průmyslově vyráběným ‘europivům’ s unifikovanou chutí,“ říká Jan Šuráň, předseda Českomoravského svazu minipivovarů, a vysvětluje: „Krok Plzeňského Prazdroje, který zastavil  v srpnu dodávky kvasnic minipivovarům může u nich vést k výraznému navýšení nákladů, což může mít vliv na jejich další existenci. Přitom ještě v červenci hovořil vrchní sládek Gambrinusu o dodávkách kvasnic minipivovarům jako o kolegiální výpomoci.“


„Jsem rád za vstřícný a rychlý krok Rodinného pivovaru BERNARD vůči minipivovarům,“ komentuje Jan Šuráň a doplňuje: „Předmětem dohody jsou kromě stálých dodávek pivovarských kvasnic i dodávky sladu a zajištění analytických rozborů.“

 

Kvasnice jsou nezbytnou surovinou pro výrobu piva, které zajistí přeměnu cukrů na alkohol. K jejich výrobě je potřeba propagační stanice, která představuje nemalou investici, již si minipivovar může jen těžko dovolit. Z tohoto důvodu je zažitým zvykem, že velké pivovary prodávají kvasnice těm malým. V České republice je některým z nich až donedávna dodával Plzeňský Prazdroj. Ten se nyní ze dne na den rozhodl s dodávkami kvasnic minipivovarům skončit.


Informace:
Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů
723 025 172, jan.suran@cmsmp.czwww.cmsmp.cz

Zdeněk Mikulášek, tiskový mluvčí Rodinného pivovaru BERNARD
565 300 215, zdenek.mikulasek@bernard.czwww.bernard.cz

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ - PŘEDNÁŠKY

Ve dnech 22. a 23. března 2024 proběhl 16. ročník Jarní ceny českých sládků, tedy největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. 

 

Součástí Jarní ceny českých sládků jsou již tradičně technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem. Svědčí to o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva.

Fotografie z Jarní ceny českých sládků

Fotogalerie z Jarní ceny českých sládků

Autor fotografií: Jižní Čechy Teď. 

 

Jarní cena českých sládků – nejprestižnější ocenění získal pivovar Horymír

V pátek 22. března a v sobotu 23. března proběhl 16. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Akce se tradičně uskutečnila v Pivovarském dvoře Zvíkov, pod patronátem Českomoravského svazu minipivovarů a do 15 kategorií se přihlásilo 156 pivovarů se 748 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal pivovar Horymír.

 

„Aby bylo na Jarní ceně českých sládků možné všechny vzorky zhodnotit, je akce od roku 2018 dvoudenní a o její rychlý a kvalitní průběh se v zákulisí stará více než 20 lidí. V letošním roce hodnotilo piva 86 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích,“ říká Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

 

„I když bylo o 39 vzorků a 7 pivovarů více než v loňském roce, vše se zvládlo výborně, a to především díky disciplíně degustátorů a již profesionálnímu zázemí. To nám umožňuje další růst do příštích ročníků,“ hodnotí Jan Šuráň, vedoucí degustátorů.

 

Jarní cena českých sládků je pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí, protože zvítězit v takové konkurenci již něco znamená. Nejprestižnější kategorii českého ležáku vyhrál pivovar Horymír se svým pivem Horymír 11.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií - světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo světlé i tmavé, světlá spodně kvašená piva silná, polotmavá spodně kvašená piva silná, tmavá spodně kvašená piva silná, New England IPA – NEIPA, super silná spodně kvašená piva, piva Pale Ale, piva India Pale Ale, kyselá piva, super silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

 

„Překvapila mě velká profesionalita v degustačních komisích. Organizace byla skvělá, vše na sebe navazovalo. Jsem nadšený z přátelského prostředí mezi minipivovarníky, mohu se s nimi poradit a konzultovat co potřebuji. Velmi oceňuji i složení a pestrost pátečních přednášek, kdy se dalo za krátký čas načerpat spoustu praktických znalostí,“ říká Matouš Gášek, loňský absolvent nejstarší české odborné školy pro sládky v Podskalské v Praze, který nyní pracuje v Karlovském pivovaru a poprvé zasedl v degustační komisi.

 

Součástí akce jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které je pravidelně obrovský zájem. „Pivovarníci mají stále snahu zvyšovat si své vzdělání a kvalifikaci, a to se poté také projevuje na kvalitě jejich piv. I proto bylo pro degustátory obtížné určit vítěze, jelikož vzorky byly velmi vyrovnané a jen minimum z nich neodpovídalo standardům,“ komentuje Michal Voldřich.

 

Jelikož v posledních letech došlo k výraznému poklesu konzumace v restauracích, které jednoznačně tvoří hlavní trh minipivovarů, nejsou minipivovary v jednoduché situaci. I přesto ale každým rokem přibývají. Jedná se sice o malý nárůst, ale i tak je to pro pivovarnictví skvělá zpráva.

 

„Náš obor se posledních několik let potýká s různými problémy, které jsou způsobené covidem, zdražováním vstupů či změnou sazeb DPH. Přesto přihlásily pivovary do soutěže rekordní počet vzorků, což jen dokazuje, že pivovary žily a žijí dál. Máme totiž jednu obrovskou výhodu. Celonárodní pivní kultura je zakořeněná hluboce v celé naší společnosti a pivo je naše společenské pojivo, které je po staletí u každé naší důležité události. Važme si každého, kdo vaří dobré pivo a každého dobrého hospodského, ať se i v budoucnu máme kde setkávat,“ dodává závěrem Michal Voldřich.

Mezirezortní připomínkové řízení ke změně zákona o spotřební dani

V případě, že máte nějakou připomínku, ozvěte se nám na melisova@cmsmp.cz

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2024

Termín konání: 22. - 23. 3. 2024

 

Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů se uskuteční 22. 3. 2024.

 

Moc se na vás těšíme.

Vstupenky na Festival minipivovarů na Pražském hradě

7. června 2024 – pátek, od 14 do 20 hodin

8. června 2024 – sobota, od 12 do 20 hodin

 

VSTUPENKY

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím. Letos se ho bude účastnit 50 českých a moravských minipivovarů a tři zahraniční pivovary, v nichž působí čeští sládci.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1200, z nichž se část bude prodávat i přímo na místě. Cena zahrnuje katalog minipivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 7. června od 14 do 20 hodin a v sobotu 8. června od 12 do 20 hodin. Na Festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace.

 

Cena vstupenek na místě je 700,- Kč. 

 

BRAU BEVIALE 2023

Vážení,

 

dovolte, abychom Vás pozvali na další ročník veletrhu BrauBeviale.

 

Od 28. do 30. listopadu se stane norimberské výstaviště opět místem setkání mezinárodního nápojového průmyslu. Po čtyřleté pauze se zde uskuteční dlouho očekávaný veletrh BrauBeviale. Motto letošního ročníku zní: „Spojujeme rozmanitost“.

 

V 9 výstavních halách představí téměř tisícovka vystavovatelů produkty, řešení a trendy napříč celým procesním řetězcem výroby a marketingu nápojů. Veletrh je zaměřen také na výhled do budoucnosti branže. Odborná nabídka sahá od surovin přes technologie a komponenty až po balení, příslušenství a marketing.

 

Původním tématem veletrhu BrauBeviale bylo pivo a jeho vaření. Dnes už je tato tradice propojena s moderní rozmanitostí celého nápojového průmyslu. Pivovarníci a sladovníci ještě stále tvoří jádro odborných návštěvníků, ale nápojová komunita je samozřejmě mnohem větší. Na letošním ročníku se mimo jiné zaměřuje pořadatel i na víno a téměř 70 procent vystavovatelů prezentuje produkty a řešení i pro sektor nealkoholických nápojů.

 

Co mohou návštěvníci v halách BrauBeviale očekávat?

Co zůstává při starém?

Vystavovatelé jsou jako obvykle rozmístěni podle tematického zaměření do devíti výstavních hal, viz plánek výstaviště

Jako tradičně je připraven velmi bohatý doprovodný program, detailní informace na naleznete zde: https://www.braubeviale.de/en/events. Mezi hlavní témata, která se stejnou měrou týkají všech nápojových divizí, patří: udržitelnost, energie, suroviny a klima, export, branding, obaly.

 

Na fóru BrauBeviale vnesou odborníci světlo do žhavých témat v nápojovém oboru. Po tři dny se na pódiu bude vše točit kolem inspirace a předávání znalostí a trendů. Inovativní sílu světa nápojů můžete zažít přímo na místě v Craft Drinks Area, kde na čtyřech různých barech budou probíhat řízené degustace piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů.

 

Co je nového?

Young Talents Camp - v kempu mladých talentů nabízí pořadatel kreativní prostor pro „dorost“.

Speciální přehlídka - ve spolupráci s Bavorským státním vinařským a zahradnickým institutem (LWG) je pořádána speciální přehlídka „Zpracování hroznů a sklepní hospodářství“, která je zaměřena na vinaře a výrobce sektu.

 

Určitě se mají návštěvníci na co těšit. Již nyní se můžete podívat na profily tisícovky vystavovatelů a připravit se na vaši návštěvu: https://www.braubeviale.de/de/ausstellerprodukte. Česká republika je zastoupena 33 vystavovateli, viz seznam.

 

V případě dotazů k veletrhu můžete kontaktovat výhradní zastoupení pořadatele v ČR, je jím společnost PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz, tel.: 775 663 548.

BRAU BEVIALE 2023

Už máte v diáři rezervovaný poslední listopadový týden na návštěvu Norimberku?

 

Po čtyřech letech proběhne na zdejším výstavišti dlouho očekávaný veletrh BRAU BEVIALE. Od 28. do 30. 11. 2023 se bude vše točit kolem nápojového průmyslu.

 

Přípravy letošního ročníku BRAU BEVIALE 2023 jsou v plném proudu, na akci je v tuto chvíli přihlášeno již 850 vystavovatelů a do doby konání jich jistě bude tisícovka.

Průběžně Vás budeme o přípravách dále informovat a zavčasu vám zašleme kód pro registraci bezplatné vstupenky.

 

V případě zájmu se veletrhu zúčastnit jako vystavovatelé, nebo máte-li jakékoli dotazy k veletrhu, můžete kontaktovat zástupce pořadatele v ČR, paní Naďu Lichte ze společnosti PROveletrhy, Lichte@proveletrhy.cz.

Fotogalerie z Festivalu minipivovarů na Pražském hradě