Vyjádření Pivovaru Kytín ke státní pomoci

"Pokud nás již nějakou dobu sledujete, tak víte, že epidemii COVID-19 nebereme na lehkou váhu, opatření svědomitě dodržujeme (někdy až tak, že od některých z Vás dostáváme pravidelně vyhubováno) a snažíme se spíš makat než naříkat. Vše má ale svou mez, a tak se již nedokážeme smířit s tím, jak vláda své „kompenzační“ kroky prezentuje a jak sklouzává do prohlášení „co by ještě chtěli“. Zmíněnou poslední kapkou bylo naše vyřazení z bombasticky prezentovaného programu COVID-GASTRO, ale vše pěkně popořadě.
 
Pro zájemce jsme totiž zpracovali malý přehled prezentovaných podpor a jejich skryté háčky, o kterých se nikde nemluví.
 
Cílem není si tu poplakat, ale zabojovat s propagandou pana Havlíčka a uvést věci na pravou míru:
COVID I – Na začátku pandemii jsme se jako jedni z mála probojovali administrativním peklem a stihli podat žádost o úvěr v programu COVID I. Program byl uzavřen za pouhé dvě hodiny od spuštění a my byli rádi, že se více jak 1,5 denní příprava podkladů vyplatila. Po několika týdnech nám pouze přišla zamítavá odpověď, že jsme ohrožený obor a není tedy možné nám úvěr poskytnout. Podle všeho tedy poskytovali úvěry pouze těm, co je nepotřebovali (podle ČMZRB z 3000 podaných žádostí jich 2800 zamítli). Byl to sice pouze úvěr, který problém pouze posouvá do budoucna, ale byla to pro nás první zkušenost s tím, jak vláda něco prezentuje a v praxi je to zcela jinak. Úvěr jsme tedy neobdrželi.
 
ANTIVIRUS – Slavný příspěvek na mzdy a ve finále jediný nástroj, který aktivně používáme. I ten je ale mizerně promyšlený. Pominu-li to, že nejdříve byl i v případě kompletního uzavření provozu příspěvek pouze 80 %, tak nijak nepřispívá na zaměstnance, kteří např. obsluhují okénko, dělají rozvoz vaří jídla do krabiček, prostě pokud se snažíte nesedět s rukama v klíně, stát vám hned příspěvek velmi sportovně pokrátí. Dále je dobré si připomenout, že ANTIVIRUS A běží pouze v případě úplného lockdownu. Pokud Vás tedy stát milostivě otevře od 11:00 do 18:00 a s 30% kapacitou restaurace, opět nedostanete ani korunu.
 
COVID–NÁJEMNÉ – Další panem Havlíčkem prezentovaný nástroj, ze kterého jsme byli jako Pivovar Kytín vyloučeni. V programu totiž existuje podmínka, že si nesmíte platit nájem mezi žadatelem o dotaci a jeho osobou blízkou. Na budovu jsme si jako rodina půjčili a pronajímáme ji společnosti za tržní nájemné, ale na podporu kvůli tomu nedosáhneme. Pokud tedy jste „ve vlastním“, můžete na budovu splácet půjčky nebo hypotéky, stejně nedostane ani korunu.
 
COVID-GASTRO – Dlouho dopředu ohlašovaný program na SLÍBENOU KOMPENZACI uzavřených provozoven na konci minulého roku a opět vyřazení našeho pivovaru z možnosti se o podporu ucházet. Proč? Před pár dny do podmínek přibyla dopředu nijak neohlašovaná věta, že žadatel musel za 4 čtvrtletí meziročně přijít o více jak 30 % tržeb. V restauraci jsme klesli procentuálně o mnohem víc, ale v pivovaru jsme se celý rok s prodejem piva tak snažili, že jsme celkově tržbami spadli „pouze“ o 21 %. Podepsal se na tom náš projekt Zachraň pivo, úžasná podpora našich fanoušků ❤, regionálních obchodů a samoobsluh, spolupráce s Makrem nebo třeba předvánoční nabídka dárkových setů pro firmy. Ekonomicky vzdělaní lidé zároveň ví, že velikost tržby nijak neodráží finanční kondici podniku, ani velikost marže, která podniku zbývá na pokrytí nákladů. Do toho jen připomínám, že necelé čtvrtletí jsme byli zcela uzavření. Výsledek je ten, že jsme se naší aktivitou ze státní podpory vyřadili a pan Havlíček nás tímto mávnutím kouzelného proutku připravil o tolik potřebných cca 300 000,-. Kdybychom seděli doma na zadku, na podporu bychom dosáhli. Slíbená kompenzace tedy 0 a stejně jako u antiviru bič na všechny, kteří se snaží pomoct si sami a ty, kteří přiznávají tržby.
 
DPH – S každým zavřením se nám více jak zdvojnásobí sazba DPH na prodané pivo. Na pivo s sebou zůstala sazba 21 %. Za výše zmiňované poslední čtvrtletí minulého roku jsme tedy jen na DPH odvedli státu 253 000,- Kč. Připadá někomu logické, že s nuceným uzavřením restaurace se zvyšuje zdanění?
 
Časový faktor podpor – Pro subjekty na hranici přežití je také velmi složité se kompenzačních podpor vůbec „dožít“, vše se totiž proplácí zpětně. Např. na ANTIVIRUS si počkáte cca měsíc od momentu, kdy jste výplaty, včetně odvodů zaměstnancům, již zaslali. COVID-GASTRO má být kompenzace za období říjen - prosinec 2020 a první zájemci se ho dočkají nejdříve v únoru 2021. To vše dělá ohromné problémy v cashflow i subjektům, které podpory čerpat mohou.
 
Rád bych také uvedl, že jsme do pandemie šli s 12 zaměstnanci a stejných 12 zaměstnanců u nás stále pracuje. Nebojujeme tu pouze za sebe a náš podnik, ale i za jejich živobytí, nám to prostě není jedno. Zatím se i přes vyřazení z většiny podpůrných programů nějak držíme z úspor a rodinných peněz, ale pokud nás opravdu za chvíli otevřou „na oko“ s 30% kapacitou restaurace a zastaví i ANTIVIRUS, bude situace opravdu velmi složitá. Budeme proto rádi za každé sdílení, vždy je možnost společně věci změnit.
 
Závěrem chceme moc poděkovat všem fanouškům za podporu❤ a věříme, že si dáme všichni brzy jedno čepované. Ideálně u nás na zahrádce."
 
Za naši rodinu, Michal Pomahač ml., jednatel #uznemuzememlcet

BRAU BEVIALE 2023

Už máte v diáři rezervovaný poslední listopadový týden na návštěvu Norimberku?

 

Po čtyřech letech proběhne na zdejším výstavišti dlouho očekávaný veletrh BRAU BEVIALE. Od 28. do 30. 11. 2023 se bude vše točit kolem nápojového průmyslu.

 

Přípravy letošního ročníku BRAU BEVIALE 2023 jsou v plném proudu, na akci je v tuto chvíli přihlášeno již 850 vystavovatelů a do doby konání jich jistě bude tisícovka.

Průběžně Vás budeme o přípravách dále informovat a zavčasu vám zašleme kód pro registraci bezplatné vstupenky.

 

V případě zájmu se veletrhu zúčastnit jako vystavovatelé, nebo máte-li jakékoli dotazy k veletrhu, můžete kontaktovat zástupce pořadatele v ČR, paní Naďu Lichte ze společnosti PROveletrhy, Lichte@proveletrhy.cz.

Fotogalerie z Festivalu minipivovarů na Pražském hradě

PODNIKATELSKÉ SOUTĚŽE FIRMA ROKU 2023 A ŽIVNOSTNÍK ROKU 2023

Českomoravský svaz minipivovarů opět navázal spolupráci s podnikatelskou soutěží o Ceny Hospodářských novin Firma roku a Živnostník roku

 

 

Registrační formulář Firma roku 2023 a Živnostník roku 2023 najdete ZDE.

 

Přílohy

Jarní cena českých sládků - přednášky

Ve dnech 24. a 25. března 2023 proběhl 15. ročník Jarní ceny českých sládků, tedy největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. 

 

Součástí Jarní ceny českých sládků jsou již tradičně technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem. Svědčí to o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva.

Jarní cena českých sládků - fotogalerie

Aby bylo na Jarní ceně českých sládků možné všechny vzorky zhodnotit, je akce od roku 2018 dvoudenní a o její rychlý a kvalitní průběh se v zákulisí stará více než 20 lidí. V letošním roce hodnotilo piva 94 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích. Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

Jarní cena českých sládků – nejprestižnější ocenění získal Pivovar Trilobit

Právě skončil 15. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Na tuto dvoudenní akci, která proběhla v pátek a v sobotu v Pivovarském dvoře Zvíkov, se do 15 kategorií přihlásilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal Pivovar Trilobit. Akce se tradičně uskutečnila v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov, pod patronátem Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Aby bylo na Jarní ceně českých sládků možné všechny vzorky zhodnotit, je akce od roku 2018 dvoudenní a o její rychlý a kvalitní průběh se v zákulisí stará více než 20 lidí. V letošním roce hodnotilo piva 94 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích. Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

 

„Letos se akce účastníme poprvé a musíme říct, že je tu úžasná atmosféra. Je zde vysoká koncentrace lidí, kteří to řemeslo zbožňují, člověk tu potká pivovarské legendy a také hodně lidí, co sdílí své zkušenosti, což je skvělé,“ shodují se Petr Novotný z pivovaru Prokopák a Ondřej Černý z pivovaru Rotor.

 

Součástí akce jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které je pravidelně obrovský zájem. „To svědčí o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci, což se projevuje i na kvalitě jejich piva. Na letošním ročníku bylo opravdu minimum piv, které by neodpovídaly standardům a ve většině kategorií bylo velmi obtížné určit vítěze kvůli vyrovnanosti vzorků,“ hodnotí akci Michal Voldřich prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Jarní cena českých sládků je pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí, protože zvítězit v takové konkurenci již něco znamená. Nejprestižnější kategorii českého ležáku vyhrál Pivovar Trilobit se svým pivem Trilobit světlý ležák. „Jsme rádi za tuto cenu, která je pro nás obrovským překvapením a zároveň velkým závazkem do dalších let,“ říkají sládkové a spolumajitelé Pivovaru Trilobit, Monika a Petr.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií - světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo světlé i tmavé, světlá spodně kvašená piva silná, polotmavá spodně kvašená piva silná, tmavá spodně kvašená piva silná, New England IPA – NEIPA, super silná spodně kvašená piva, piva Pale Ale, piva India Pale Ale, kyselá piva, super silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

 

„I přes nepřízeň osudu, se kterou se náš obor posledních několik let potýká, přihlásily pivovary do soutěže rekordní počet vzorků, poprvé v historii jich bylo přes 700. Je skvělé, že i přes problémy způsobené covidem a zdražováním vstupů pivovary žily a žijí dál. Přesto se ale my všichni, co máme něco společného s pohostinstvím, obáváme toho, jakým způsobem bude upravena daň z přidané hodnoty u čepovaného piva a dalších potravin,“ říká Michal Voldřich a dodává: „Minipivovary jsou většinou závislí na provozu svých hospod, proto se v posledním roce, kdy se zvýšily náklady na vše, koukají na situaci s obavami.“

 

Pokud by docházelo k zavírání hospod a restaurací, byla by to nejen sociální, kulturní a společenská ztráta, ale způsobilo by to i problémy s nezaměstnaností, jelikož jsou minipivovary a celá gastronomie velkými zaměstnavateli a lidé by končili na úřadech práce.

 

„Před Jarní cenou českých sládků proběhla valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, kde jedním z bodů diskuze byla současná situace v celé oblasti gastronomie. Hlavními výzvami oboru je nyní především odliv zákazníků a zvyšující se náklady na vše. Bylo zmíněno, že v jiných zemích je podpora potravinářů a HORECA daleko intenzivnější. Velmi rádi bychom se dostali na úroveň sousedních států, kdy například v Polsku je nulová sazba DPH, na Slovensku se jedná o 10 %. Nejedná se ale jen o sousední státy, například ve Velké Británii zvýší tzv. výčepní úlevu, tedy daňové zvýhodnění na čepované pivo a cider,“ doplňuje závěrem Michal Voldřich.

Přílohy
xlsxKompletní pavouk [xlsx, 119 kB]

Vstupenky na Festival minipivovarů na Pražském hradě

9. června 2023 – pátek, od 14 do 20 hodin

10. června 2023 – sobota, od 12 do 20 hodin

 

VSTUPENKY

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím. Letos se bude Festivalu účastnit 50 českých a moravských pivovarů a pivovary z Maďarska.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1200, z nichž se část bude prodávat i přímo na místě. Cena zahrnuje katalog minipivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 9. června od 14 do 20 hodin a v sobotu 10. června od 12 do 20 hodin. Na Festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace.

 

Cena vstupenek na místě je 700,- Kč. 

 

 

Jarní cena českých sládků 2023

Termín konání: 24. - 25. 3. 2023

 

Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů se uskuteční 24. 3. 2023 od 16.30.

 

Moc se na vás těšíme.

Iniciativa pro zálohování - Parametry systému plošného zálohového systému

Iniciativa pro zálohování představila na své tiskové konferenci návrh systému zálohování PET lahví a plechovek.

 

ZDE naleznete prezentaci k parametrům systému a ZDE tiskovou zprávu. 

Kolem „Šilingráku“ 9. a 10. září poteče pivo z Čech a Moravy proudem. Slavnosti piva vzdají v centru Brna už počtvrté hold zakladateli českého pivovarnictví

Slavnosti piva Františka Ondřeje Poupěte otevřou pivní kohouty v pátek 9. září a v sobotu 10. září vždy v „pravé brněnské poledne“ v centru Brna kolem Šilingrova náměstí. Během dvou dnů mohou vyznavači zlatého moku ochutnávat více než třicítku piv z dvaceti minipivovarů ze všech koutů Česka. Zastoupeno je deset českých a moravských krajů – z Moravy piva z regionů Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a z Vysočiny. Z Čech se mohou pivní fandové těšit na řemeslná piva z Prahy a krajů Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, Karlovarského a Královehradeckého.

 

Více v tiskové zprávě ZDE