NABÍDKA SPOLUPRÁCE S LIDOVÝMI NOVINAMI

Vážení pivovarníci, sládkové a přátelé dobrého piva,

 

rád bych se na vás obrátil za redakci Lidových novin s nabídkou spolupráce a možnosti zviditelnění vámi uvařených nových piv či vašich nejzajímavějších pivovarnických počinů. Máme v rámci webu www.lidovky.cz rubriku "Dobrá chuť" a její  součástí je rubrika "Pivo a pivovary". Koukněte zde: http://www.lidovky.cz/pivo.aspx

Prezentujeme tam naše vlastní nebo agenturní články z papírových Lidovek i zajímavosti kolem piva z našeho zpravodajského webu. Tuhle webovou rubriku mám na starosti od května já a musím říci, že mi stále připadá jako trochu vyčpělé pivo, které nemá říz. Nechceme se v této lidovkové rubrice zaměřovat výhradně na velké pivovary nebo výhradně na malé a mini. Chceme rozlišovat toliko mezi dobrými a špatnými pivy. A já bych rád zapojil víc poznatků a zajímavostí z minipivovarů. Víc diskuse i třeba kontroverzních názorů. 

Sám jsem Plzeňák a obsáhnu řadu novot, které se v oboru minipiv dějí tady v plzeňském regionu, ale nechci a nemůžu z našeho webu dělat "Plzeňo centrismus". Byl bych rád, kdybych mohl s vaší pomocí - jen za cenu vaší minimální námahy -  rubriku oživit. A tematicky zapojit od Šumavy do Beskyd či Pálavy. A na druhé straně pomohl na webových stránkách renomovaných Lidovek zviditelnit vaše aktivity. 

 

Stačilo by k tomu, kdybyste na můj mail poslali, až uvaříte nějaké nové pivo, zprávu s fotkou (načepované sklenice, lahve, soudku… není nutná žádná fotoTOP kvalita, stačí vyfotit mobilem) a připsali k tomu kromě názvu novinky také suroviny (použité chmely, slady, kvasnice), způsob vaření a charakteristiku chutě, případně i nějakou zajímavost, která s novým pivem souvisí, od kdy a kde je k mání, kam jinam to pivo případně prodáváte, jaké jídlo k tomu pivu doporučíte, komu je určené. Možno se rozepsat víc i třeba jen málo.

Nemyslím žádné slohové cvičení, já text rád poskládám a upravím do finální podoby. Takže by stačilo i heslovitě, něco tímto způsobem (fabuluji):

Právě jsme uvařili novou IPA - "Aligátor", použité chmely: ……, slad: ….., kvasnice: ….. , je to svrchně kvašená patnáctka s 6% alkoholu, převládá chuť ……., ale díky kvasnicím …. i lehce do ……, sládek Pepa Vomáčka se inspiroval na základě ochutnávky při dovolené na Floridě, prodávat začneme 1. září v naší restauraci, výhledově je možné i lahvovat a nabídnout do nejbližší prodejny Jednoty v Horní Dolní. A přiložit fotku.

 

Podobně tak je možné poslat na můj mail informaci o nějakém počinu, rozšíření kapacity, sklizni z vlastní chmelnice, vybudování vlastní restaurace, zahájení provozu stáčecí linky, zahájení prodeje v místním supermarketu, atd…atd…. V tomto případě prosím neposílejte pouhý leták či plakát, ale i pár vlastních slov.

 

V obou případech mám na mysli nekomerční spolupráci, takže bychom nemohli a ani nechtěli zveřejňovat vyloženě obchodní údaje, především cenu…. 

 

Stejně tak by mne potěšilo, kdybyste někdo náhodou měl chuť a napsal nám pro Lidovky krátký článek na téma něčeho, co vás v oboru štve nebo naopak těší či jinak zaujalo. Připojte prosím v takovém případě své krátké CV. A nějakou fotku (nemusí být vaší osoby, třeba ilustračku z pivovaru,…). 

 

Moc děkuju za pozornost a váš čas. V případě zájmu mi pište na služební mail miroslav.petr@lidovky.cz  a kopii na soukromý petrmir@gmail.com (to pro případ, že bych byl na dovolené, marod nebo jinak mimo služební poštu,…). Připište i kontakt na vás. Kdykoliv jsem také na mobilu 603 144 016. 

 

 

Hezký den přeje

 

Miroslav Petr, redaktor Lidových novin

mobil - 603 144 016

mail - miroslav.petr@lidovky.cz  (petrmir@gmail.com)  

České pivní FORUM 2020

Zveme vás na konferenci České a moravské pivní FORUM 2020, která se bude konat v Kongresovém centru Praha od 28. do 30. ledna.

 

Představí se na něm 25 renomovaných odborníků oblasti pivovarnictví, marketingu a gastronomie.

 

ZDE naleznete detailní program, ZDE pozvánku. 

 

Všechny přednášky zahraničních hostů budou tlumočeny do češtiny.

 

Vstup zdarma na základě registrace na ceskepivniforum.cz

 

 

Vstupenky na Festival minipivovarů na Pražském hradě

12. června 2020 – pátek, od 14:00 do 20:00

13. června 2020 – sobota, od 12:00 do 20:00

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím.

 
 

Účastní se jej vždy 66 nejlepších českých a moravských minipivovarů a tři minipivovary zahraniční. Již jsme hostili pivovary německé, polské, maďarské a rakouské. Tentokrát se zúčastní minipivovary ze Slovenska, aby představily návštěvníkům svou pivní scénu.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1 200, z nichž 600 se bude prodávat přímo na místě. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14 - 20 hodin a v sobotu 13. června od 12 - 20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace. Celkově se zdarma vyčepuje přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 37 degustačních dávek.

 

Významné minipivovary Čech a Moravy - Záhlinický pivovar a sladovna

Přinášíme vám zatím poslední díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Postupně rekonstruovaná humnová sladovna a pivovar uprostřed Hané. Jeden z příkladů, jak ze zanedbané staré fabriky vytvořit centrum společenského a kulturního života obce. Soustředí se na tradiční české druhy piva ve vysoké kvalitě. Oživuje slávu starých sladařských ječmenů Proskowetz.

 

Přihlášky do soutěže Golden Bohemia 2020

4. ročník národní degustační soutěže s mezinárodní porotou Golden Bohemia 2020 o nejlepší český a moravský pivovar se opět koná v pražském Kongresovém centru ve dnech 29. a 30. ledna. Přihlášky za zvýhodněnou cenu lze posílat do 15. listopadu 2019. Za standardních finančních podmínek potom do 31. prosince 2019.

 

V posledním ročníku soutěže piva hodnotila a nejlepší pivovary ocenila zahraniční porota ve složení, jaké se dosud žádné jiné domácí degustační soutěži nepodařilo zajistit. V lednu 2020 budou komise opět bohatší, kromě zástupců Německa, Anglie, Belgie, Itálie, Japonska a Nizozemska se připojí i znalci piva z USA, Rakouska, Brazílie nebo Francie. Mezi první potvrzenými porotci pro soutěž Golden Bohemia 2020 jsou Tim Webb, Werner Glossner, Simonmattia Riva, Lorenzo Dabove, Luc de Reademaeker a Harald Schieder, poprvé se zúčastní také Michael Zepf.

 

Do národní degustační soutěže se zahraniční porotou Golden Bohemia 2020 se může od 1. října přihlásit každý pivovar bez rozdílu velikosti, který má sídlo v České republice. Jednoduchý formulář je zasílán na vyžádání nebo lze stáhnout z internetových stránek soutěže na https://goldenbohemia.com.

 

Pivovar vyplní pouze počet vzorků sudového nebo lahvového piva, přesné specifikace piv není nutné uvádět, ani není omezen počet vzorků. Konkrétní piva si pivovar může vybrat až před závozem v polovině ledna 2020.

 

Novinkou je soutěž o nejpůsobivější etiketu. Možnost přihlásit pivovar je v tomto případě zdarma, pokud využije zároveň zvýhodněné podmínky pro přihlášení piv do 15. listopadu 2019. Přihlásit se lze v 18 kategoriích, ke kterým nově přibyla kategorie Kyselá a ovocná kyselá piva.

 

Termíny pro přihlášky do soutěže:

Za zvýhodněných podmínek: do 15. listopadu 2019

Za standardních podmínek: 16. listopad až 31. prosinec 2019

S příplatkem: 1. leden až 15. leden 2020

Výběr konkrétních piv a návoz vzorků: 16. až 24. leden 2020

Degustace - základní kola a finále: 29. až 30. leden 2020

Vyhlášení výsledků a předání cen v Kongresovém centru Praha: 30. ledna 2020

 

Kategorie pro rok 2020

1 Světlé výčepní pivo / pale bohemian session lager

 

2 Tmavé výčepní pivo / dark bohemian session lager

 

3 Světlý český ležák / pale bohemian lager

 

4 Tmavý český ležák / dark bohemian lager

 

5 Světlý ležák s novými odrůdami chmele / pale lager with new hops

 

6 Vídeňský ležák /Vienna lager

 

7 Světlý silný ležák / strong pale bohemian lager

 

8 Polotmavý silný ležák/ strong brown bohemian lager

 

9 Tmavý silný ležák / strong dark bohemian lager

 

10 Pšeničné pivo / weizen

 

11 Pale ale

 

12 India Pale Ale

 

13 Double IPA

 

14 Porter / stout

 

15 Imperial Stout

 

16 Ovocná a ochucená piva

 

17 Kyselá a ovocná kyselá piva

 

17 Nealkoholická piva

 

 

Pivovar Kocour / Pivní bedekr

Další díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Pivovar Kocour

 

Dnes již ikonický pivovar s nejvýraznějším logem v Česku. Jeden z projektů pivovarského pábitele Honzy Kočky, který mu dal jméno a položil základy výrobního programu. Především první skutečně výrazné India Pale Ale na českém trhu. Stará fabrika na konci světa přebudovaná do podoby centra společenského a hospodářského života Varnsdorfu. Osobnost Josefa Šusty, neúnavného budovatele přetvářejícího nejen pivovar Kocour, ale i celý Varnsdorf.

 

Pivovarský dům Zvíkov / Pivní bedekr

Další díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Pivovarský dům Zvíkov

 

Jeden z prvních minipivovarů, který přežil do dnešních dnů. Velkorysý koncept hotelu, pivovaru, pekárny a řeznictví v rekreační oblasti u hradu Zvíkova. Co přežilo, co se prosadilo a prokázalo životnost. Zajímavý je i osobou spolumajitele Michala Voldřich, který v sobě spojuje znalost provozu velkých pivovarů (sládkoředitel pivovaru Platan Lobkowicz) i minipivovarů. Jako jeden z prvních měl odvahu dát na trh silné a drahé pivo Zlatá Labuť. Organizuje technicko-technologické semináře a spolupořádá největší degustační soutěž pro minipivovary – Jarní cenu českých sládků.

 

Pivovar Albrecht Frýdlant / Pivní bedekr

Postupná rekonstrukce starého pivovaru založená na originálních svrchně kvašených pivech. To vše v zastrčeném regionu na pomezí Německa, Polska a Česka. Raketový růst výstavu pivovaru, který míří na celý český trh.
 
Podívejte se na krátký film, stačí kliknout na obrázek.
 
 
 

Významné minipivovary Čech a Moravy - Pivovarský dům Praha

Pivovarský dům Praha

 

Jeden z prvních minipivovarů v Praze a vůbec první mnipivovar, který programově vařil ochucená piva. Díky erudici majitelů a kontaktům s Honzou Kočkou se zde vařily první várky Pale Ale, Weizenbocku, India Pale Ale, Russian Imperial Stoutu, Saison a mnoha dalších. Došlo zde k celosvětovému znovuzrození piva Grodziskie a byl zde založen Českomoravský svaz minipivovarů.

 

Pro zobrazení videa klikněte na obrázek.

 

 

BrauBeviale od 12. do 14. listopadu

Od 12. do 14. 11. 2019 se stane norimberské výstaviště Mekkou nápojového průmyslu. Koná se zde veletrh BrauBeviale, který již více než 40 let láká odborníky a milovníky nejen piva, aby se informovali o novinkách v nápojové branži.

 

 

Nápojový průmysl stojí před velkými výzvami: Digitalizace pokračuje, trhy zažívají proměny.

Proto je důležité orientovat se a najít správnou cestu do budoucnosti – BrauBeviale 2019 jako centrální setkání odborníků v Evropě je k tomu tím pravým místem!


Tady najdete v dialogu s předními odborníky vhodná řešení pro vaše výzvy. Protože na veletrhu BrauBeviale máte ty nejdůležitější inovace v oblasti výroby a zpracování nápojů, logistiky a marketingu na dosah ruky.

 


Přijeďte od 12. do 14. listopadu 2019 do Norimberku!

 

 

Pozvánka na mezinárodní odbornou konferenci Český Sládek 2019

Dovolujeme si Vás pozvat na již 3. mezinárodní odbornou konferenci Český Sládek 2019. 

 

Místo: Kostelec nad Černými lesy

Termín: 28. 11. 2019

 

Více informací na www.ceskysladek.cz