Vážení pivovarníci, sládkové a přátelé dobrého piva,
rád bych se na vás obrátil za redakci Lidových novin s nabídkou spolupráce a možnosti zviditelnění vámi uvařených nových piv či vašich nejzajímavějších pivovarnických počinů. Máme v rámci webu www.lidovky.cz rubriku "Dobrá chuť" a její součástí je rubrika "Pivo a pivovary". Koukněte zde: http://www.lidovky.cz/pivo.aspx
Prezentujeme tam naše vlastní nebo agenturní články z papírových Lidovek i zajímavosti kolem piva z našeho zpravodajského webu. Tuhle webovou rubriku mám na starosti od května já a musím říci, že mi stále připadá jako trochu vyčpělé pivo, které nemá říz. Nechceme se v této lidovkové rubrice zaměřovat výhradně na velké pivovary nebo výhradně na malé a mini. Chceme rozlišovat toliko mezi dobrými a špatnými pivy. A já bych rád zapojil víc poznatků a zajímavostí z minipivovarů. Víc diskuse i třeba kontroverzních názorů.
Sám jsem Plzeňák a obsáhnu řadu novot, které se v oboru minipiv dějí tady v plzeňském regionu, ale nechci a nemůžu z našeho webu dělat "Plzeňo centrismus". Byl bych rád, kdybych mohl s vaší pomocí - jen za cenu vaší minimální námahy - rubriku oživit. A tematicky zapojit od Šumavy do Beskyd či Pálavy. A na druhé straně pomohl na webových stránkách renomovaných Lidovek zviditelnit vaše aktivity.
Stačilo by k tomu, kdybyste na můj mail poslali, až uvaříte nějaké nové pivo, zprávu s fotkou (načepované sklenice, lahve, soudku… není nutná žádná fotoTOP kvalita, stačí vyfotit mobilem) a připsali k tomu kromě názvu novinky také suroviny (použité chmely, slady, kvasnice), způsob vaření a charakteristiku chutě, případně i nějakou zajímavost, která s novým pivem souvisí, od kdy a kde je k mání, kam jinam to pivo případně prodáváte, jaké jídlo k tomu pivu doporučíte, komu je určené. Možno se rozepsat víc i třeba jen málo.
Nemyslím žádné slohové cvičení, já text rád poskládám a upravím do finální podoby. Takže by stačilo i heslovitě, něco tímto způsobem (fabuluji):
Právě jsme uvařili novou IPA - "Aligátor", použité chmely: ……, slad: ….., kvasnice: ….. , je to svrchně kvašená patnáctka s 6% alkoholu, převládá chuť ……., ale díky kvasnicím …. i lehce do ……, sládek Pepa Vomáčka se inspiroval na základě ochutnávky při dovolené na Floridě, prodávat začneme 1. září v naší restauraci, výhledově je možné i lahvovat a nabídnout do nejbližší prodejny Jednoty v Horní Dolní. A přiložit fotku.
Podobně tak je možné poslat na můj mail informaci o nějakém počinu, rozšíření kapacity, sklizni z vlastní chmelnice, vybudování vlastní restaurace, zahájení provozu stáčecí linky, zahájení prodeje v místním supermarketu, atd…atd…. V tomto případě prosím neposílejte pouhý leták či plakát, ale i pár vlastních slov.
V obou případech mám na mysli nekomerční spolupráci, takže bychom nemohli a ani nechtěli zveřejňovat vyloženě obchodní údaje, především cenu….
Stejně tak by mne potěšilo, kdybyste někdo náhodou měl chuť a napsal nám pro Lidovky krátký článek na téma něčeho, co vás v oboru štve nebo naopak těší či jinak zaujalo. Připojte prosím v takovém případě své krátké CV. A nějakou fotku (nemusí být vaší osoby, třeba ilustračku z pivovaru,…).
Moc děkuju za pozornost a váš čas. V případě zájmu mi pište na služební mail miroslav.petr@lidovky.cz a kopii na soukromý petrmir@gmail.com (to pro případ, že bych byl na dovolené, marod nebo jinak mimo služební poštu,…). Připište i kontakt na vás. Kdykoliv jsem také na mobilu 603 144 016.
Hezký den přeje
Miroslav Petr, redaktor Lidových novin
mobil - 603 144 016
mail - miroslav.petr@lidovky.cz (petrmir@gmail.com)