Novinka na letošním festivalu Znojemský hrozen: odborný seminář pro minipivovary

Letošní, v pořadí již 16. ročník mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozenuspořádá pro představitele minipivovarů odborný seminář. V jeho rámci se uskuteční prezentace Mikrobiologie v minipivovarech, kterou přednese RNDr. Dagmar Matoulková, PhD. z VÚPS, a.s. Posluchači budou uvedeni do problematiky mikrobiologie pivovarského provozu. V příspěvku budou prezentovány především technologicky důležité vlastnosti pivovarských kvasinek a mikrobiálních kontaminant surovin, meziproduktů a piva.

 

S výsledky unikátního a prozatím nejrozsáhlejšího dotazníkového šetření mezi minipivovary a obcemi a městy na téma minipivovary jako příležitost pro cestovní ruch vystoupí v další části semináře Ing. Josef Vacl, CSc., ze společnosti PORT spol. s r. o.  Ve třetí část semináře Ing. Jan Šuráň ze společnosti Pivo Praha, s.r.o., který je zároveň prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů, přednese prezentaci na téma Netradiční druhy piv, technologické postupy, chmelení.

 

„Dynamický až překotný rozvoj minipivovarů vyžaduje, aby pivovarníci byli neustále konfrontováni s nejnovějšími trendy v v jejich oboru a současně měli možnost se seznámit s novinkami, které jim co nejvíce usnadní jejich podnikání ve vysoce konkurenčním prostředí.,“ uvedl Ing. Jan Šuráň. „Věřím, že seminář se svým zaměřením a obsahem bude pro ně nesporně zajímavý i přínosný a navíc jsme se rozhodli, že účast na něm bude pro členy i nečleny našeho svazu bezplatná,“ dodal Ing. Jan Šuráň.

 

V panelu pro následnou diskusi budou kromě přednášejících přítomni a na otázky odpovídat i RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS, a,.s. a Mgr. František Frantík z téže instituce a zároveň šéfredaktor odborného měsíčníku Kvasný průmysl.

 

„Avizovaná prezentace týkající se mikrobiologické problematiky v minipivovarech je také věnována nežádoucím chutím a vůním a zdraví škodlivým látkám, které se mohou v pivu tvořit činností kontaminujících mikroorganizmů,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc. „Jsme si totiž plně vědomi, jak je důležité pro správné a bezpečné fungování každého minipivovaru mít přístup k nejnovějším poznatků vědy a výzkumu v této oblasti, které jim seminářem zprostředkujeme a věřím, že to nepochybně uvítají,“ doplnil RNDr. Karel Kosař, CSc.

 

V rámci festivalu se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků již pátého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice  CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Představitelé vítězných pivovarů převezmou ocenění za nejlepší piva ve čtyřech soutěžních kategoriích při slavnostním zahájení festivalu 16. října 2014.

 

Kontakt a další informace:

Mgr. Dana Frantálová

Znojemský hrozen

602 378 047 

festival@znojemsky-hrozen.cz

www.znojemsky-hrozen.cz

Mgr. František Frantík

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

603 431 322

frantik@beerresearch.cz

www.beerresearch.cz

Přílohy
docPřihláška [doc, 24 kB]

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Další ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se blíží. Kupujte zvýhodněné vstupenky v předprodeji na coloseumticket.cz
Festival minipivovarů na Pražském hradě

Předprodej vstupenek na PRAŽSKÝ HRAD

Vážení milovníci zlatavého moku, 

 

blíží se další ročník vrcholu pivařské sezony - festival minipivovarů na Pražském hradě. Uskuteční se 15. a 16. června a vstupenky si můžete již nyní zakoupit přes colosseumticket.cz

 

Těšíme se na Vás!

 

Slunce ve skle 2018

 

Vážení přátelé,

      dovolte nám, abychom Vás touto cestou informovali, že 11. ročník  festivalu minipivovarů  „Slunce ve skle“ se  bude konat  opět  jako dvoudenní akce  a to v pátek 21.9.  a v sobotu 22.9 2018. V pátek 21.9. proběhne akce  v pivovarské zahradě, kde jsou původně parkovací stání od 17.00 do 22.00 hod. a v sobotu 22.9. od 13.00 hod v prostorách Pivovarského dvora a na Selské návsi. Prosíme proto abyste do přihlášky uvedli , zda  máte zájem o účast dvoudenní a jestli si můžete přivést  případně vlastní stánek 3 x 3 m. Koncem srpna pak vyhodnotíme kolik farmářských  stánků, které budou umístěny přednostně  ve dvoře, na Selské návsi a částečně v pivovarské zahradě, budeme mít k dispozici  a kolik  bychom mohli umístit  vlastních  pivovarských stánků. Na stánek bude možno umístit chladiče s max. 6 kohouty, tak aby příkon byl max. do 4 kW.

Zároveň   v sobotu 22.9 proběhne od 9.00 hod. v konferenční odborná degustační soutěž o nejlepší světlý festivalový ležák, která nahradí dosud pořádanou  návštěvnickou anketu o nejlepší pivo. Poplatek za vzorek bude 200 Kč.

Rádi bychom proto pozvali na tento festival  i Váš pivovar a zároveň poprosili o potvrzení předběžné účasti do konce měsíce  května tohoto roku. Účastnický poplatek bude za jednodenní účast  1000 Kč,. Za dvoudenní 2000 Kč  a bude vybírán při registraci po příjezdu. K dispozici budou elektrické přípojky i hadice pro natočení vody do chladičů.

Pivo se bude čepovat do vlastních kelímků 0,3 a 0,5 l. a festivalových degustačních skleniček o obsahu 1/8 l . Hlavní scéna bude opět  umístěna  v pivovarské zahradě, druhá pak v prostorách dvora.

S ohledem na tisk katalogu budeme  od vás chtít nejpozději do  konce srpna upřesnění druhů piv, která na festival přivezete.

Parkování pro účastníky festivalu  bude opět po dohodě  úřadem městs. obvodu  v ulicích  Ke Kačí louži a Kopretinové,  které budou uzavřeny a  dále v zadní části pivovarské zahrady.  Další možnosti budou sděleny účastníkům v informaci zasílané před zahájením festivalu.

Děkujeme předem za  brzkou odpověď a doufáme, že se v září v Černicích opět setkáme.

Další podrobnosti a požadavky z Vaší strany projednáme po vyhodnocení počtu přihlášených pivovarů.

 

S pozdravem

 

Ing. Petr Míč

LUKR CZ  a.s.-Pivovarský dvůr Plzeň

Tel.: 377 994 363

        603 144 234

Přílohy
xlsPřihláška [xls, 101 kB]

Prezentace ze seminářů Jarní ceny českých sládků

Vážení pivovarníci, v příloze naleznete jednotlivé prezentace ze seminářů z 12. ročníku Jarní ceny českých sládků. Prezentaci mikrobiologie si můžete stáhnout na tomto odkaze: https://uloz.to/!dt1NLVri2ZQy/zvikov-mikrobiologie-vycepy-2018-pptx

 

 

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ: NEJPRESTIŽNEJŠÍ CENU ZÍSKAL JIHLAVSKÝ RADNIČNÍ A PRÁVOVÁREČNÝ PIVOVAR

Právě skončil 12. ročník Jarní ceny českých sládků, ze které se postupem let stala největší degustační soutěž piv z minipivovarů v Evropě. Nejprestižnější cenu, první místo v kategorii světlý český ležák, získal Jihlavský radniční právovárečný pivovar.

 

„Nečekal jsem to. Je tu opravdu velká konkurence a kvalita piv se velmi zvedá, je tu spoustu dobrých piv, tak o to víc mě to těší. Je to jediná soutěž, které se účastníme a velmi se nám tu libí. A moc děkujeme Českomoravskému svazu minipivovarů za skvělou organizaci,“ řekl Jaroslav Dorážka z Jihlavského radničního právovárečného pivovaru.

 

Tři ceny získal také Zámecký pivovar Frýdlant. „Já jsem tu letos poprvé a cítím se tu dobře. Všichni jsou milí a usmívají se. Jsem příjemně překvapena, že je to tu hezké a mám velkou radost z cen. Přeci jen se prosadit mezi sládky jako žena není žádná sranda. O to víc mě to těší,“ řekla Barbora Kracíková ze Zámeckého pivovaru Frýdlant.

 

Akce se kromě pivovarů z České republiky účastnily i pivovary ze Slovenska. „Je to tu skvělé, je tu perfektní atmosféra a je to tu takové rodinné. Jsme spokojeni, že se nám podařilo získat ocenění, a že ohlasy od sládků na naše piva jsou pozitivní. Myslím si, že svrchně kvašená piva umíme opravdu dobře,“ hodnotí jediný zahraniční účastník, který získal ocenění, Martin Jánošík z pivovaru Wywar.

 

Jarní cena českých sládků byla poprvé ve své historii dvoudenní, jelikož se každý rok přihlašuje větší počet pivovarů a během jednoho dne již není možné všechny vzorky zhodnotit. Letos se přihlásilo o 5 % vzorků piva více než v loňském roce. Tedy 639 vzorků ze 151 pivovarů. Aby akce probíhala kvalitně a rychle, musí v zákulisí pracovat již více, než 20 lidí.

 

Soutěž se tradičně uskutečnila v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov a piva hodnotilo 80 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích. Českomoravský svaz minipivovarů, který akci pořádá, všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

 

„Součástí Jarní ceny českých sládků jsou i tradiční technicko technologické vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem. Svědčí to o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva,“ říká Michal Voldřich z pivovaru Zvíkov.

 

„Jen velmi málo piv neodpovídalo standardům, a i nezávislá komise složená ze zástupců velkých pivovarů konstatovala, že vzorky byly velmi kvalitní a vyrovnané. Zvýšila se i kvalita degustátorů, kteří byli pečlivě vybíraní do komisí,“ doplňuje Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, piva India Pale Ale, piva India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva apiva typu Stout).

 

V současné chvíli je v České republice 400 minipivovarů a jejich počty stále rostou. Každý týden přibývá jeden minipivovar a dle Jana Šuráně se toto tempo udrží následujících deset let.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

PR Manager

melisova@cmsmp.cz

+420 774 996 628

www.cmsmp.cz

Výsledky 12. ročníku Jarní ceny českých sládků

Vážení pivovarníci, v příloze naleznete výsledky degustací 12. ročníku Jarní ceny českých sládků, která proběhla 16. a  17. března 2018.

 

Všem moc gratulujeme. 

 

 

Zápis z 10. valné hromady

Vážení pivovarníci, zápis s 10. valné hromady, která se konala 1.3.2018 v Brně, naleznete v přiloženém dokumentu. 

 

Přílohy
docVH 10 [doc, 112 kB]

Valná hromada 2018

Dobrý den z Ostravy!


Valná hromada se bude konat ve čtvrtek 1. března od 11.00 hodin v sále Morava,
pavilon A3, BVV Veletrhy Brno.

Podrobné informace s pozvánkou jste měli v dopise od pana Šuráňě z
18.1.2018.

Těšíme se na shledanou v Brně!


radovan koudelka
ČMSMP


manager

tel.: +420 774 075 017
r.koudelka@zamek-zabreh.cz
www.zamek-zabreh.cz
www.city-city.cz

Salima Minipivo

Vážení pivovarníci,

 

přinášíme podrobnější informace k veletrhu SALIMA 2018, které naleznete v přiloženém PDF.

 

Zároveň všem přejeme krásné a klidné prožití vánočních svátků a hodně dobrého v dalším roce!

 

Dej bůh štěstí!

Přílohy
pdfSALIMA - informace [pdf, 741 kB]

Senzorický seminář

Vážení pivovarníci,

 

příjměte pozvání na další senzorický seminář, který se koná 25. ledna 2018 v Praze. Více informací v přiložené pozvánce.

 

VÚPS Praha dále pořádá v roce 2018 Senzorické semináře I. a II. a Senzorické zkoušky pro degustátory.

 

Termíny, přihlášky a ceny najdete na www.beerresearch.cz


Dej bůh štěstí!

Přílohy
pdfPozvánka [pdf, 270 kB]