Řešení ze strany státu – postupná likvidace českých hospod a restaurací?

Českomoravský svaz minipivovarů se znepokojením sleduje současnou epidemiologickou situaci a způsoby jejího řešení ze strany státu, které přináší postupnou likvidaci českých hospod a restaurací. Protože prodej piva z minipivovarů je odlišný od velkých průmyslových pivovarů, prodávají především sudové, nefiltrované, nepasterované pivo s krátkou trvanlivostí, dotýká se minipivovarů tato situace výrazně více.

 

„ČSPaS udává celkový propad výroby piva v letošním roce kolem 10 %, my odhadujeme propad v minipivovarech na nejméně 30 %. Protože většina minipivovarů má vlastní restaurací, kde někteří z nás realizují až 100 % prodeje svého piva, dotýká se nás současná situace, se zavíráním restaurací a zákazy konzumace alkoholu na veřejnosti, vpravdě existenčně,“ říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Z interní dotazníkové akce Českomoravského svazu minipivovarů vyplynulo, že na úvěry garantované státem Covid I – III nedosáhl vůbec nikdo, Antivirus je spíš pomoc zaměstnancům než pivovarům a Covid nájem se týkal pouze 20 % minipivovarů. Celkově minipivovary hodnotí pomoc státu jako spíše nedostatečnou, která jim nepomohla (50 %), nebo nedostatečnou (30 %), 10 % neví a jenom 10 % pomohla. Jiná pomoc se, na rozdíl od okolních států, nekonala.

Z průzkumu ministerstva zahraničních věcí (tabulka), vyplývá, že všechny okolní státy svému oboru gastro pomáhaly přímou dotací. Od Slovenska s 10 % loňských tržeb, po Německo 75 % loňských tržeb.

 

„Přitom má Český stát v rukou velmi přesný nástroj, který si pořídil za naše peníze. Je to EET, z něhož je možné na korunu přesně vyčíst, jaké tržby měl daný podnik před rokem, a kdyby nebyla platnost EET pozastavena, jaké tržby má teď. Rozdíl by jasně ukázal propad daného podniku a stát by se mohl rozhodnout, jakou část propadu způsobeného zavřením či omezením provozu restaurace nahradí. Navrhujeme náhradu 30 % loňských tržeb, při zavření vnitřních prostor restaurace, či při propadu tržeb o 50 a více procent. Stát by navíc velmi přesně věděl, kdo má na pomoc nárok a kdo nikoliv. Zároveň by dopředu věděl, kolik peněz ho bude zavření segmentu gastro stát. Nic z toho stát nepoužil a o přímé podpoře segmentu gastro ani neuvažuje,“ dodává Jan Šuráň.

 

Navíc je zde minimální spolupráce při zavádění opatření, která by snížila riziko nákazy a přitom umožnila restauracím v omezené míře fungovat (projekt Bezpečná restaurace). S minipivovary se nikdo nebaví. Vydávají se pouze necitlivé zákazy a nařízení, bez konzultace s odborníky v branži.

 

„Vyzýváme tedy státní orgány, aby použily nástroje, které nás donutily zavést, jako jsou EET a kontrolní hlášení, a konečně zavedly přímou a cílenou podporu segmentu gastro. Pomohou tím nejen restauracím, ale i jejich dodavatelům a potravinářům k zachování pracovních míst a k přežití pestré sítě restaurací a hospůdek,“ doplňuje závěrem Jan Šuráň.    

 

 

 

Opatření podpory podnikatelů v reakci na pandemii COVID-19 – srovnání

MZV       27. 11. 2020      

 

 

Podpora podniků v reakci na druhou vlnu

Kompenzace pro zaměstnance

Úlevy na daních a pojištění

Náhrady podnikům

Státem garantované půjčky

Německo

ANO: listopadová pomoc, překlenovací pomoc II, kurzabeit

ANO

ANO

ANO

ANO

Polsko

ANO: podpora pro zasažené sektory

ANO

ANO

ANO

ANO

Slovensko

ANO: zvýšení První pomoci pro OSVČ, nově podpora cestovního ruchu, prodloužení příspěvku na nájemné

ANO

?

ANO

ANO

Rakousko

ANO: Fáze II dotace fixních nákladů, nově Náhrada příjmů, Fáze II Bezpečnostní sítě pro podnikatele, upravené kompenzace zaměstnancům

ANO

ANO

ANO

ANO

Česká republika

ANO: Covid nájem I. a II., Kurzarbeit, pomoc OSVČ, odpuštění sociálních a zdravotních plateb

ANO

Omezeně

Ne

ANO

 

Slovensko

 

Opatření

Příjemci

Platnost

Podmínky

Částka

Upravené

První pomoc pro OSVČ

OSVČ

od 13. března

- pokles tržeb nejméně o 20 % NEBO povinnost omezit činnost

- 270 až 810 € podle poklesu tržeb:
- pokles do 40 %: 270 €
- pokles do 60 %: 450 €
- pokles do 80 %: 630 €
- pokles nad 80 %: 810 €

Nové

Podpora cestovního ruchu:
100 mil € (10 na rok 2020)

podniky cestovního ruchu

(gastro, ubytovací služby, zábavní průmysl)

zpětně duben až prosinec

- pokles tržeb o alespoň 40 % meziročně

- náhrada 1,4 až 10 % poklesu tržeb v závislosti na výši poklesu (při 100 % poklesu tržeb nahradí 10 %)

Upravené

První pomoc – kompenzace zaměstnancům

zaměstnavatelé

od 13. března

- zaměstnavatel udrží pracovní místa v případě omezení nebo přerušení činnosti kvůli opatřením

- náhrada mzdy ve výšce až 80 % ušlé mzdy, max 1 100 € NEBO náhrada 270 až 810 € v závislosti na poklesu tržeb (pokud tržby poklesly min o 20 %)

Upravené

Příspěvek na nájemné mimo bydlení:

250 mil €

podnikatelé (fyz. i práv. osoby)

březen až září, nově i pro druhou vlnu

 

- podle dohody nájemce a nájemníka, max 50 % nájemného za období staženého užívání

 

Rakousko

 

Opatření

Příjemci

Platnost

Podmínky

Částka

Upravené

Fixkostenzuschuss Phase II – dotace fixních nákladů, fáze II:

20 mld €

podnikatelé a firmy

od 16. 9. do 30. 6. 2021, žádost možné podat od 23. 11.

- ztráty z prodeje v určeném období nejméně 30 % v důsledku koronakrize, musí podat daňový poradce či jiná pověřená osoba, pokud částka přesáhne 36 000 € a nebude paušální

- náhrada veškerých fixních nákladů na úrovni ztráty tržeb (pokud je ztráta 30 % tržeb, bude nahrazeno 30 % fixních nákladů), max 800 000 € na společnost

Nové

Umsatzersatz – náhrada příjmů

pro firmy zasažené restrikcemi – stravování, hotely, služby, maloobchod

od 3. 11. do 6. 12., žádost od 6. 11. do 15. 12.

- firmy vyjmenované v zákoně, firma nesmí propouštět zaměstnance

- u přímo ovlivněných firem hradí až 80 % tržeb (max 800 000 €) v meziročním porovnání; v případě maloobchodu až 20, 40 nebo 60 % (podle skupiny), min 2300 €

Upravené

Hardship fund (Härtefall-Fonds) fáze II – bezpečnostní síť pro podnikatele:

cca 1 mld €

pouze pro OSVČ a mikropodniky

12 období od 16. března 2020 do 15. března 2021, žádosti se podávají zpětně (fáze I byla pro účely rychlé pomoci do 10. dubna)

- 50 % snížení obratu NEBO neschopnost platit náklady NEBO zasaženi restrikcemi otevření podniku

- vždy 500 € za měsíc, plus náhrada čistého příjmu 80 % nebo 90 % oproti minulému roku v max výši 2000 € za měsíc (tedy max 30 000 € za celé období)

Upravené

Corona-Kurzarbeit ab 1.10.2020 - kompenzace zaměstnancům k říjnu

 

od 1. října (navazuje na kompenzace zaměstnanců do 30. záříú

- zkrácená pracovní doba od 1. října, max 6 měsíců, o 30 až 80 %

- náhrada 80 až 90 % původní mzdy podle výše hrubé mzdy za poslední plně placený měsíc (či tříměsíční průměr)

 

Německo

 

Opatření

Příjemci

Platnost

Podmínky

Částka

Nové

Listopadová pomoc

pro firmy a OSVČ, kteří museli zavřít 2. listopadu či později, a jejich dodavatele (alespoň 80 % příjmu z uzavřených podniků) kvůli restriktivním opatřením

od listopadu, pomoc bude pokračovat v prosinci, dále nejisté

- firma či OSVČ zasažen restriktivními opatřeními,  tržby v listopadu nepřekročí 25 % meziročně; OSVČ mohou ihned žádat bez prověřování až o 5 000 €, pokud nežádali o překlenovací podporu; pokud žádají více nebo již žádali o překlenovací podporu, mohou žádat skrze prověřovací osobu (auditor, právník, daňový poradce)

- proplácí 75 % obratu minulého listopadu NEBO průměrného měsíčního obratu v případě kolísání

Upravené

Překlenovací podpora II

všechny společnosti s alespoň jedním zaměstnancem (včetně NNO), OSVČ, výjimky zde

navazuje na překlenovací pomoc I, pokrývá újmy od září do prosince, žádosti do 31. ledna

- pokles tržeb alespoň o 50 % ve dvou měsících od dubna do srpna oproti měsícům předchozího roku NEBO pokles tržeb alespoň o 30 % v průměru mezi dubnem a srpnem

- pokles prodeje > 70 %: hradí 90 % fixních nákladů;
- pokles prodeje ≥ 50 % a ≤ 70 %: hradí 60 % nákladů;
- pokles prodeje > 30 %: hradí 40 % fixních nákladů (max 50 000 € za měsíc, resp. 200 000 za čtyři měsíce, předchozí práh 15 000 € již neplatí);
- personální náklady hrazeny paušálně – 20 % z fixních nákladů (dříve 10 %)

 

Upravené

Kompenzace zaměstnancům

zaměstnavatelé

max 12 (někdy 24) měsíců, zatím do 31. prosince

- snížení odpracované doby alespoň o 10 % alespoň u 10 % zaměstnanců

 

- až 60 % částky, o kterou poklesl plat (až 67 % v případě rodičů),
- pokud plat poklesl více jako o polovinu, po 4. měsíci kompenzace do výše až 70 % ušlého platu (až 77 % pro rodiče), po 7. měsíci až 80 % (87 % pro rodiče)

 

Sleva na DPH

 

od 07. 2020 do 12. 2020

 

snížení DPH z 19 na 16 %, resp. ze 7 na 5 %

 

Polsko

 

Opatření

Příjemci

Platnost

Podmínky

Částka

Nové

Tarcza Branżowa: sektorový štít (nový balíček pro II. vlnu):
39 mil €

firmy a OSVČ v odvětvích (gastro, zábavní průmysl, fitness, maloobchod)

přijato v říjnu pro říjen, listopad, případné prodloužení

- min 40 % snížení tržeb oproti stejnému měsíci minulého roku

- 1 092 € pro podniky měsíčně na říjen a listopad, odpuštění sociálního pojištění za listopad, odložení platby záloh daně z příjmu o půl roku

 

Kompenzace zaměstnancům

 

od 1. dubna

snížení tržeb nejméně o 15 % v po sobě jdoucích dvou měsících po lednu 2020 v meziročním porovnání NEBO nejméně o 25 % v jakémkoliv měsíci po lednu 2020 v meziročním porovnání

- pro SME náhrada 50 % min mzdy plus SP, pokud snížení tržeb dosáhlo alespoň 30 %; náhrada 70 % min mzdy plus SP při snížení tržeb alespoň o 50 %, náhrada 90 % min mzdy plus SP při snížení tržeb alespoň o 80 %;

- v případě ekonomické nečinnosti: dotace ve výši 50 % minimální mzdy plus sociální pojištění po dobu max tří měsíců;

- v případě snížení odpracované doby mezi 20 až 50 %: dotace až 50 % platu, ale ne více než 40 % platu z předchozího čtvrtletí plus sociální pojištění po dobu max tří měsíců

 

Česká republika

 

Opatření

Příjemci

Platnost

Podmínky

Částka

Upravené

První pomoc pro OSVČ

 

OSVČ

od 13. března do 30. dubna

- zastavení nebo omezení činnosti

- 500,- Kč na den, max. 25 000,- Kč

 

Upravené

Ošetřovné

zaměstnanci

od 1. dubna do 30. června

 

od 1. října do otevření škol

- na děti do 10 let

 

 

- na děti do 10 let

- 80 % vyměřovacího základu mzdy,

 

 

- 70 % vyměřovacího základu mzdy, max. 400,- Kč / den

Upravené

Antivirus A, kurzarbeit

zaměstnavatelé

od 13. března

 

 

od 1. října

- zaměstnavatel udrží pracovní místa v případě omezení nebo přerušení činnosti kvůli opatřením

- náhrada vyplacené mzdy ve výši až

80 %, max. 39 000 Kč)

 

- náhrada vyplacené mzdy + odvody ve výši až 100 %, max. 50 000,- Kč

Upravené

Antivirus B, kurzarbeit

zaměstnavatelé

od 13. 03.

do 31. 12.

- zaměstnavatel udrží pracovní místa v případě omezení nebo přerušení činnosti kvůli opatřením

- náhrada vyplacené mzdy ve výši až

60 %, max. 39 000 Kč)

 

Upravené

Příspěvek na nájemné

 

podnikatelé (fyz. i práv. osoby)

březen až září, nově i pro druhou vlnu

I.                 Lockdown

 

 

II.               Lockdown

 

- dohoda nájemce a nájemníka o snížení nájmu o 30 %, 50 % nájemného za 03. – 05. 2020

- bez dohody nájemce a nájemníka,

50 % za 09. – 11. 2020

 

 

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

PR Manager

melisova@cmsmp.cz

+420 774 996 628

Festival minipivovarů na Pražském hradě 2025: oslava české pivní kultury opět ve velkém stylu

V pátek a sobotu 13. a 14. června proběhl v malebném prostředí Královské zahrady Pražského hradu již 13. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Tradiční akce pořádaná Českomoravským svazem minipivovarů nabídla návštěvníkům přes 100 druhů piv z více než 50 českých minipivovarů a také produkci tří belgických pivovarů, které byly letošním zahraničním hostem.

 

Festival přilákal tisíce návštěvníků nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Důležitost akce podtrhla účast významných zahraničních hostů, například Krishana Maudgala, předsedy svazu belgických pivovarů (Belgische Brouwers), který ocenil úroveň české pivní kultury i přístup českých pivovarníků k řemeslu. S velkým nadšením se festivalu zúčastnil také Kilian Kittl z Private Brauereien Bayern, který označil český festival za inspirativní a potvrdil, že v příštím roce budou zahraničním hostem právě bavorské pivovary.

 

Organizátoři si velmi váží podpory belgického velvyslance, zástupců velkých pivovarů i oborových svazů, zejména Českého svazu pivovarů a sladoven. Právě jeho výkonný ředitel Tomáš Slunečko připomněl významnou událost pro celé české pivovarství – zápis české pivní kultury na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Tento krok podtrhuje jedinečné postavení piva v české tradici a jeho nezastupitelnou roli v národní kultuře.

 

Festival se tak stává nejen slavností piva, ale také platformou pro setkávání napříč celým oborem – od malých řemeslných pivovarů až po zástupce velkých producentů. „Festival nás symbolicky spojuje u jednoho stolu. Je to příklad sdružování, sdílení, spolupráce a společenského života v pivovarnické komunitě,“ zhodnotil Jan Šuráň, ředitel Festivalu minipivovarů na Pražském hradě.

 

Festival se dlouhodobě profiluje jako degustační akce, nikoli prostor pro konzumaci ve velkém. Degustační míra je skutečně malá – jedná se 0,7 dcl, což umožňuje návštěvníkům ochutnat více vzorků a poznat rozmanitost stylů a chutí, které minipivovary s péčí připravily.

 

„Festival opět potvrdil, že je jednou z nejvýznamnějších událostí české pivní scény. Jsme nadšení, že jsme mohli přivítat tak široké spektrum návštěvníků, od zkušených pivních znalců po začátečníky, kteří se chtěli dozvědět více o řemeslné výrobě piva. Zájem návštěvníků nás velmi těší a ukazuje, jak je česká pivní kultura stále živá a oblíbená,“ popsal Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Součástí festivalu byly i novinky v pivní kultuře, včetně stále populárnějších nízkoalkoholických piv.

 

Festival přilákal nejen české pivní fandy, ale i zahraniční návštěvníky například z Anglie, Německa, Francie, USA, Kanady či Austrálie, kteří ocenili pestrost, rozmanitost a kvalitu českých minipivovarů a vyzdvihli přátelskou atmosféru festivalu. „Byla to jedinečná příležitost poznat českou pivní kulturu zblízka. Piva mají výbornou kvalitu a jejich chuť je opravdu autentická,“ sdílel své dojmy jeden z návštěvníků z Velké Británie.

 

Festival byl rovněž místem setkání pivovarníků, kteří zde navazovali nová partnerství a vyměňovali si zkušenosti. „Takové akce jsou klíčové pro rozvoj minipivovarnictví v Česku. Umožňují nám prezentovat naše produkty a zároveň sledovat nové trendy v oboru,“ uvedl Lubor Gášek z Karlovského pivovaru Pod Pralesem.

 

„Jsme rádi, že jsme mohli představit naše piva ze Šumavy tak širokému publiku. Festival je pro nás významnou příležitostí, jak se setkat s milovníky piva a podělit se o naše řemeslo,“ doplnil Ivan Hojdar ze Šumavského pivovaru Vimperk.

 

Českomoravský svaz minipivovarů opět ukázal, že se minipivovarnictví v Česku rozvíjí a přináší nové trendy, které obohacují tradiční českou pivní scénu.

 

„Festival minipivovarů na Pražském hradě se stal důstojnou oslavou českého pivovarnického umění, které je nejen národním pokladem, významnou součástí naší kultury, ale také stále dynamicky se rozvíjejícím odvětvím a důležitou součástí společenského života v naší zemi,“ dodal závěrem Jan Šuráň.

 

14. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se uskuteční 12. a 13. června 2026.

Fotogalerie z Festivalu minipivovarů na Pražském hradě

Fotogalerie z Jarní ceny českých sládků

Autor fotografií: Martin Petřík, Jihočeské týdeníky.

Jarní cena českých sládků – proslulá soutěž minipivovarů zná své vítěze

V pátek 21. března a v sobotu 22. března proběhl již 17. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Tradičně se konal v Pivovarském dvoře Zvíkov pod záštitou Českomoravského svazu minipivovarů. Letos se do soutěže přihlásilo 132 pivovarů, které představily celkem 609 vzorků piv v 15 kategoriích.

 

„Aby mohli porotci zhodnotit všechna soutěžní piva, probíhá degustace už od roku 2018 ve dvoudenním formátu. Na hladký průběh soutěže dohlíží více než 20 organizátorů. Letos se o hodnocení postaralo 82 odborníků, kteří byli rozděleni do deseti základních a čtyř finálových komisí,“ říká Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Degustátoři jsou vybíráni velmi pečlivě a hodnotí piva konsensuálním způsobem. Každé pivo musí projít důkladným posouzením, než postoupí do dalších kol hodnocení.

 

„I letos se potvrzuje, že Jarní cena českých sládků je prestižní soutěží, která ukazuje pestrost a kvalitu českého pivovarnictví. Přestože je počet vzorků o něco nižší než v minulých letech, úroveň soutěžních piv zůstává mimořádně vysoká a konkurence je velmi vyrovnaná. Menší počet vzorků nám také dal více prostoru pro osobní setkání, rozhovory a vzájemné sdílení,“ hodnotí Jan Šuráň, vedoucí degustátorů.

 

Jarní cena českých sládků je pro minipivovary kultovní záležitostí, protože vítězství v tak silné konkurenci potvrzuje vysokou kvalitu oceněných piv. Nejvíce ceněnou kategorii českého ležáku vyhrál pivovar Bad Flash se svým pivem Prostě ležák. „Konkurence byla obrovská, o to víc si tohoto ocenění vážíme. Je to skvělé potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ říká Martin Vávra, sládek pivovaru Bad Flash.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary. Pivní vzorky se hodnotí v 15 kategoriích, mezi nimiž nechybí český světlý ležák, polotmavý a tmavý ležák, pšeničná piva, IPA, NEIPA, kyselá piva či různé typy silných piv.

 

Velkým lákadlem soutěže jsou také odborné semináře zaměřené na technické, technologické i legislativní aspekty pivovarnictví, které se konají v rámci pátečního programu. Tyto semináře umožňují pivovarníkům sdílet zkušenosti a rozšiřovat své znalosti.

 

„Pivovarníci mají velký zájem o další vzdělávání a kvalifikaci, což se odráží na rostoucí kvalitě piv. Degustátoři tak každoročně stojí před stále těžším úkolem určit vítěze, protože rozdíly mezi jednotlivými vzorky jsou minimální,“ komentuje Michal Voldřich.

 

I přes složité podmínky posledních let, včetně ekonomických výzev a změn na trhu, si minipivovary drží své pevné místo. „Přestože čelíme velkým až existenčním výzvám, zájem o soutěž neustále roste. To jen dokazuje, že minipivovary jsou životaschopné a nadále přispívají k bohaté pivní kultuře v Česku,“ uzavírá Voldřich.

 

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2025

Termín konání: 21. - 22. 3. 2025

 

Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů se uskuteční 21. 3. 2025.

 

Moc se na vás těšíme.

BrauBeviale – vstupenka zdarma

Norimberk: 26.-28. listopadu 2024

Od 26. do 28. listopadu 2024 se stane norimberské výstaviště opět místem setkání mezinárodního nápojového průmyslu.

 

V 9 výstavních halách představí téměř tisícovka vystavovatelů produkty, řešení a trendy napříč celým procesním řetězcem výroby a marketingu nápojů. Odborná nabídka sahá od surovin přes technologie a komponenty až po příslušenství, marketing a balení nápojů. Motto veletrhu zní: „Spojujeme rozmanitost“.

 

Na fórech v halách 1 a 9 se setkají odborníci z výzkumu a praxe. Důraz je kladen na témata suroviny a marketing, technologie a obaly. Návštěvníci mohou také zavítat na speciální stánky pro startupy a mladé talenty, logistiku, či víno a lihoviny. Speciálním místem na veletrhu je přehlídka „Craft Drinks Area“, která je naprosto jasnou cílovou adresou pro všechny řemeslné pivovary. Craft Drinks Area se nachází v hale 6. Pořadatel klade důraz  mimo jiného na víno a v hale 4A je v rámci Wine@BrauBeviale připravena platforma pro vinaře. Aktuální verzi doprovodného programu naleznete na www.braubeviale.com.

 

Určitě se mají návštěvníci na co těšit. Již nyní je možno seznámit se s profily všech vystavovatelů na výše uvedeném webu v sekci Aussteller & Produkte.

 

Vstupenka zdarma:

Permanentní vstupenku získáte po registraci kódu BB24Czechia na https://www.braubeviale.com/en-US/ticket/ (Redeem a voucher).

 

V případě dotazů k veletrhu neváhejte kontaktovat výhradní zastoupení pořadatele v ČR, je jím společnost PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz, tel.: 775 663700.

 

 

"Nezávislí pivovarníci Evropy" – nový silný hlas pro rozmanitou pivovarnickou kulturu!

Nově zahájená iniciativa "Independent Brewers of Europe" (IBE), jinak "Nezávislí pivovarníci Evropy", se považuje za celoevropskou zájmovou skupinu pro nezávislé pivovary. Jejím cílem je hájit rozmanitost řemeslných piv a zajistit, aby řemeslná piva měla dostatečné zastoupení na trhu a milovníci piva si mohli užívat neomezený přístup ke skutečným pivním zážitkům. Cílem není bojovat proti globálním hráčům na trhu, ale soutěžit s nimi férovým způsobem, zlepšovat nabídku a dotvářet vnímání celého pivovarnického sektoru.

 

IBE sdružuje národní asociace nezávislých pivovarů. Mezi zakládající členy patří asociace z České republiky, Finska, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska, Švýcarska a Velké Británie. To znamená, že dohromady zastřešuje téměř 3 000 členů z celé Evropy.

 

Českomoravský svaz minipivovarů (ČMSMP) hájí jako jeden ze zakládajících členů práva a společné zájmy svých členů a podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému rozvoji našeho oboru. Kromě kvality a pestrosti nabídky je jedním z cílů hájit a rozvíjet naší bohatou českou pivní kulturu. Na tom chceme intenzivně spolupracovat s tuzemskými i zahraničními asociacemi,“ říká Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Nyní spojují své síly i sládkové celé Evropy, aby prosazovali podobné hodnoty. Evropa má bohatou pivní kulturu, která se vyvíjela po staletí. To v kombinaci s novějším hnutím řemeslného piva vyústilo v rozmanitou škálu regionálních pivovarnických tradic napříč Evropou, které jsou součástí společného evropského kulturního dědictví.

 

„Naším důležitým základem je i vzájemná solidarita. Každý stát má jiná specifika a problémy. Někde je to nerovný souboj s dominantními hráči na trhu, jinde zase legislativa. Vzájemně se chceme podpořit, inspirovat se a sdělovat si svoje zkušenosti,“ dodává Voldřich.

 

"Chceme spolupracovat přes hranice," popisuje myšlenku založení skupiny Hubert Stöhr, předseda Nezávislých pivovarů Rakouska a doplňuje: "Máme společný hlavní cíl. Chceme chránit původní pivní kulturu v celé její rozmanitosti a napomáhat jejímu dalšímu rozvoji."

 

Evropská pivní kultura v celé její rozmanitosti může být zachována pouze tehdy, pokud budou spotřebitelé u toho. Proto chtějí členové IBE vytvořit nové povědomí o regionálním původu a tradicích.

 

"Naše členské pivovary ctí zavedené tradice svého regionu. Kladou velký důraz na získávání dobrých surovin a vaří pečlivě," hodnotí Stöhr.

 

"Když budete dávat pozor, pocítíte rozdíl," vysvětluje Jos Oostendorp z CRAFT asociace nezávislých nizozemských pivovarů.

 

Archibald Tropres z SNBi ve Francii dodává: "Víme, že můžeme spotřebitele přesvědčit o výhodách autentické pivní kultury. Jen musíme jasněji pozvednout svůj hlas."

 

Stefan Stang z německého sdružení Private Brauereien podotýká: "Hodnota regionálních pivovarů se neměří počtem vyrobených hektolitrů, ale jejich angažovaností vůči komunitám, sdružením a dobrovolnické práci. Toto odhodlání nezná hranic a my se těšíme na spolupráci s podobně smýšlejícími nezávislými pivovary v Evropě!"

 

"Mnoho výzev, kterým čelíme ve Velké Británii, sdílejí naši přátelé v Evropě, a proto má smysl, abychom blíže spolupracovali na výměně informací a jejich řešení. Stejně jako ve Velké Británii je pivo v celé Evropě ovládáno hrstkou globálních společností a my musíme zajistit, aby nezávislé pivovary mohly přežít, a aby byla k dispozici široká škála piv, která oslavuje naši rozmanitost," vyjádřil se Andy Slee, výkonný ředitel britské Společnosti nezávislých pivovarů a spolupracovníků SIBA.

 

Plánovaná spolupráce:

  • Pravidelný dialog přes hranice států s cílem včas identifikovat měnící se situaci na trhu a nové výzvy. Pravidelná setkání tvoří základ spolupráce.
  • Všude tam, kde se nezávislé pivovary potýkají s nepříznivým nebo obtížným prostředím, může pomoci rychlý a přímý přenos informací:
    • Nákup vysoce kvalitních surovin.
    • Daně, cla a právní ustanovení.
    • Zastupování zájmů vůči národním vládám, ale především v Bruselu.
  • "Nezávislí pivovarníci Evropy" chtějí zvýšit povědomí o své věci, která je v konečném důsledku také přáním příznivců piva, kteří dbají na kvalitu a rozmanitost chutí, vůní apod. Ne s miliardovým marketingovým rozpočtem jako velké konglomeráty, ale s kreativitou a sympatiemi.
  • V neposlední řadě se členové "Independent Brewers of Europe" chtějí učit jeden od druhého, přijímat příklady osvědčených postupů, a tak se společně stát silnějšími.

 

Zakládající asociace Independent Brewers of Europe:

Germany: Private Brauereien

Finland: Pienmanimoliitto

France: Syndicat National des Brasseries Indépendantes (SNBi)

Great Britain: Society of Independent Brewers and Associates (SIBA)

Italy: Unionbirrai

Netherlands: Craftbrouwers.nl

Austria: Unabhängige Privatbrauereien Österreichs (Independent Breweries of Austria)

Poland: Polish Craft Brewers Association (PSBR)

Switzerland: Die freien Schweizer Brauereien

Czech Republic: Českomoravský svaz minipivovarů

 

"Nezávislí pivovarníci Evropy" nejsou registrovaným sdružením, ale aliancí organizací z různých evropských zemí. Členové sdílejí stejné hodnoty a přesvědčení a jejich spolupráce byla zpečetěna podáním ruky. Financují svou vlastní činnost a příspěvky jsou rozděleny podle objemu produkce, kterou zastupují,“ dodává závěrem Hubert Stöhr, který je současným mluvčím skupiny a je i jednatel a majitel pivovaru Schloss Eggenberg v Horním Rakousku a předseda "Nezávislých pivovarů Rakouska".

Novinky v agendách Celní správy

V pátek 13. září 2024 se uskutečnil kulatý stůl na téma "Novinky v agendách Celní správy". V příloze naleznete prezentace.

Vstupenky na 13. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě

Již nyní můžete zakoupit vstupenky na 13. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který vypukne 13. června 2025 ve 13:13. Těšíme se na vás.

 

VSTUPENKY 

 

Fotogalerie z Festivalu minipivovarů na Pražském hradě