TŘETÍ KLÁŠTERNÍ PIVOBRANÍ 30.10.2015

Na třetím Klášterním pivobraní požehnají pivo opati a představení čtyřech klášterů

V augustiniánském klášteře u kostela sv. Tomáše na Malé Straně se v pátek 30. října 2015 uskuteční třetí ročník Klášterního pivobraní. Takto unikátní přehlídka klášterních piv, představí čtyři producenty tradičních klášterních piv – Klášterní pivovar Strahov, Břevnovský klášterní pivovar, Želivský klášterní pivovar a pivo Svatý Tomáš, které pro augustiniány u sv. Tomáše vaří pivovar Matuška Broumy.

Úvodní promluvy a požehnání piva provedou P. Michael Josef Pojezdný, OPraem., opat, Královské kanonie premonstrátů na Strahově, P. Juan Provecho, OSA., farní vikář v klášteře Sv. Tomáše, P. Petr Prokop Siostrzonek, OSB., převor- administrátor, Benediktinského arciopatství v Břevnově, P. Jáchym Jaroslav Šimek, OPraem., opat, Kanonie premonstrátů v Želivě. 

Klášterní pivovar Strahov bude čepovat pivo Sv. Norbert, Klášterní pivovar Břevnov svůj Břevnovský Benedikt. Želivský klášterní pivovar přiveze tři piva ze své stálé produkce, světlý ležák Haštal, světlý speciál Salesius a pšeničný ležák Jeroným. Hostitelský augustiniánský klášter u sv. Tomáše nabídne své černé pivo Svatý Tomáš.

Svá piva představí sládci, nebo jejich zástupci a kromě ochutnávek piv se návštěvníci budou moci zúčastnit také přednášky o historii a současnosti klášterních pivovarů, kterou uvede Ing. Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. 

Tradice vaření piv v klášterech se datuje již do raného středověku. Pivovary bývaly běžnou součástí hospodářského zázemí a kláštery měly vlastní přísně střežené receptury a výrobní postupy. Klášterní piva byla vyráběna z nejlepších surovin a jejich výborná a stálá kvalita byla vyhlášená. Pivo plnilo funkci běžného nápoje, ale užívalo se například i jako výživný nápoj v období půstu. Klášterní piva jsou dodnes oblíbená a vyhledávaná, nejen u nás, ale i v zahraničí. Kláštery vaří ležáky i různé pivní speciály, obvykle vychází z tradičních receptur a vaří piva nepasterovaná a nefiltrovaná. Tato „živá“ piva jsou nejen chutná, ale jsou i významným zdrojem vitamínu a minerálů, při přiměřené konzumaci prospívají zdraví a jsou prevencí řady civilizačních chorob. Mnohé pivní speciály z klášterní produkce se účastní degustačních soutěží a vedou si i v tvrdé konkurenci velmi dobře.

Program pátečního Klášterního pivobraní doplní hudební vystoupení a pravidelné komentované prohlídky kláštera a kostela sv. Tomáše.  Klášter se otevře návštěvníkům v 16 hodin, degustace a program budou probíhat až do 21 hodin.

 

28. října 2015

 

Hana V. Konvalinková

Klášter Želiv

h.konvalinkova@zeliv.eu

T 604 84 26 26

Firma Sahm s.r.o.  uvedla na trh nový tvar pivního džbánku

Džbánek Praha Kugel pochází z dílny uznávaného designéra Ronyho Plesla. Design džbánku Praha je inspirován dlouholetou tradicí českého broušeného skla.


Optické efekty, které vytvářejí vybroušené čočky, dokáží ještě více oživit a rozjasnit všechny odstíny zlatavého moku. Tvary čoček jsou navíc ideální pro uchopení, což bylo také designérským záměrem. Kvalitní design se nemá jen líbit, ale musí i skvěle sloužit. Z těchto důvodů je i ucho tvarováno maximálně ergonomicky a skvěle funguje jak u velikosti 0,5l, tak i u menší 0,3 l.


Džbánek Praha je poctou barokní architektuře jednoho z nejkrásnějších měst na světě. Spojením vysoké kvality a odolnosti dekorace firmy SAHM s jejím novým džbánkem, dostáváme nadčasový výrobek, který ocení zákazníci nejen v České republice, ale i na celém světě.

 

XIII. ročník Jarní ceny českých sládků 2019

Pivovarský dvůr Zvíkov a Českomoravský svaz minipivovarů z.s. si dovolují vyhlásit XIII. ročník Jarní ceny českých sládků 2019.

 

Pátek 15. 3. se od 9.30 uskuteční semináře, od 16.00 pak valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů. 

 

Mezinárodní degustace piv proběhne v pátek od 17:00 a v sobotu 16. 3. od 8 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:

 

  1. světlé pivo výčepní
  2. český světlý ležák
  3. polotmavý ležák
  4. tmavý ležák
  5. pšeničné pivo
  6. světlá, spodně kvašená piva silná
  7. polotmavá, spodně kvašená piva silná
  8. tmavá, spodně kvašená piva silná
  9. pšeničné pivo silné
  10. super silná spodně kvašená piva
  11. piva Pale Ale
  12. piva India Pale Ale
  13. piva India Black Ale
  14. super silná svrchně kvašená piva
  15. piva Stout

 

Své přihlášky zasílejte do 4. března 2019 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat – viz organizační pokyny:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail
- název a adresa pivovaru (výrobce)
- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu)

 

označení vzorků, specifikace a kategorie piv

 

Soutěž je určena pouze pro minipivovary.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, kontaktujte přímo Jana Šuráně, e.mail: jan.suran@cmsmp.cz 

Poplatek za každý vzorek činí 700 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu, nebo po dohodě s p. Voldřichovou převodem do 13. 3.

Registrace a příjem vzorků bude začínat ve čtvrtek 14. 3. 2019 od 18:00 a v pátek od 8:00 do 16:00, dle organizačních pokynů!!! Pro kategorie 4,5,9 a 13 ve čtvrtek nebo nejpozději do pátku 10:00. Po dohodě s p. Voldřichovou zasílejte vzorky i kurýrem od 4. 3 do 14. 3.

 

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 15. března 2019 od 9:30 hodin konat přednášky na témata:

 

1) Provozní sanitace v minipivovarech (Machačný, Ecolab),  

2) Automatizace řemeslného pivovaru (Matiášek, Chlumský, Esonic)

3) Vliv mikroorganismů na senzorický profil piva (Matoulková, D. VÚPS)

4) Pěnivost piva a stabilita pěny (Voldřich, M. Piv. dvůr Zvíkov)

5) Právní povinnosti v minipivovarech - přehled a zásadní novinky v právní úpravě (Jakub Málek, PEYTON Legal advokátní kancelář s.r.o.)

6) Nová legislativa (Mezerová, M. SZPI),

7) Beseda s metodikem CÚ (Horký, A. Gen. ředitelství cel)

 

V pátek 15. března 2019 cca od 17:00 po valné hromadě začínají degustace.

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz, tel: 606 511 536.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

                                      

                              Ing. Dagmar Voldřichová, Ing. Jan Šuráň

 

Chcete znát světové trendy ve vaření a prodeji craft piva?

Loňský ohlas prezentace na téma profesionální pivní sommeliérství nás přivedlo na myšlenku přeměnit Pivo Bier Ale FORUM 2019 v konferenci, která získá stejný časový formát jako výstava Pivo Bier Ale EXPO. Příprava ukázala, že však potřebujeme dny tři. První se zaměřením na kvalitní suroviny a technologická zařízení, druhý na obaly, marketing a zviditelnění na sociálních sítích a třetí na téma prezentace pivních stylů a vaření piva. Díky partnerství konference s pivovarem Budějovický Budvar n. p. se navíc otevřela možnost pozvat profesionály a znalce piva ze zahraničí, takže díky jejich prezentacím získá Pivo Bier Ale FORUM 2019 srovnatelnou úroveň s prestižními akcemi v Evropě.

 

Majitelé, sládci nebo další profesionálové, kteří působí v pivovarech sdružených v Českomoravském svazu minipivovarů, mají zajištěnou účast pro dvě osoby pro každý den konference zdarma, pokud se registrují na webu pbaforum.cz nebo prostřednictvím emailu: produkce@pbaforum.cz. Pouze registrovaní účastníci dostanou vzorky piva a surovin.

 

Registrovat se můžete ZDE

 

Program Pivo Bier Ale Forum 2019 Praha/České Budějovice

 

Kongresové centrum Praha

úterý 29. ledna 2019 9.00 až 17.00

 

Komorní sál III. patro

registrace od 8.30

zahájení konference 9.00

hlavní téma: Význam profesionálního pivního sommelierství, Výběr kvalitních surovin pro výrobu piva

 

Jižní sál III. Patro

zahájení konference 11.00

hlavní témata: Stavba pivovarů, Filtrace a stáčení piva, Obaly a marketing

závěr 17.00

 

středa 30. ledna 2019

Kongresové centrum Praha 9.00 až 17.00

 

Jižní sál III. patro:

registrace 9.00

zahájení konference: 10,00 hodin

hlavní téma: Provoz a optimalizace pivovaru a Výběr kvalitních suroviny pro výrobu piva II. Část a prezentace piva na sociálních sítích

Komorní sál

Od 14,00 hodin

Hlavní téma pivní turistika

 

čvrtek 31. ledna 2019

Sál Rožmberk Clarion Congress Hotel – České Budějovice

 

registrace od 9.30

zahájení konference 10.00

Hlavní téma:

Fenomén Craft Beer

Zachování pivovarského řemesla a éra craft pivovarů

Tim Webb (Anglie)

10.35 až 11.10 Export a import piva z craft pivovarů v Evropě

Rick Kempen (Nizozemsko)

Senzorická analýza piva s použitím Aromastifte Institut Romeis (Německo)

a setů FlavorActiV (Anglie).

 

Pivní styly současnosti

Bitter, Pale Ale, IPA – Jeff Evans (Anglie)

Sour beer neboli kyselá piva – Lorenzo Dabove (Itálie)

 

Workshop

Moderované ochutnávky zahraničních pivních stylů

 

Závěr: 18.00

Změna programu vyhrazena.

 

Nenechte si ujít oborovou výstavu pro profesionály Bier Ale EXPO 2019, která se koná 29. 1. až 30. 1. v Kongresové centrum Praha. Pokud se registrujete na www.pivobieraleexpo.cz

 

Souběžně s konferencí Pivo Bier Ale FORUM 2019 se také uskuteční národní degustační soutěž o nejlepší pivovar s národní porotou České a moravské pivní koruny 2019 a národní degustační soutěž o nejlepší české pivo a pivovar s mezinárodní porotou Golden Bohemia 2019.

 

 

 

 

 

Získejte náskok před konkurencí

Pivovarnictví se v současnosti vyvíjí velmi dynamickým způsobem. Do České republiky přichází přímo nebo prostřednictvím zastoupení řada významných firem, které nabízí řadu možností, jak rozšířit sortiment pivovaru nebo lépe prodávat pivo.

 

Zveme Vás výstavu pro profesionály v oboru pivovarnictví Pivo Bier Ale EXPO 2019, která se koná 29. a 30. ledna 2019 v Kongresové centrum Praha. Otvírací doba 9.00 až 18.00 hodin Slavnostní zahájení proběhne od 10.00 hodin v Jižní sále III

 

Zaměření výstavy:

 - surovina na výrobu piva

- zařízení, přístroje a technologie pro stavbu, rozšiřování a optimalizaci pivovarů

- filtraci, stáčení a obaly pro prodej piva

- marketing a sociální sítě pro konzumenty piva

- profesionální pivní sommeliérství

 

3. ročník výstavy přinese rozšíření v podob. Návštěvníci se mohou těšit na 35 expozic a 60 značek z více než deseti zemí.

 

Mezi nejvýznamnější z nich ze zahraničí patří:

Anton Paar, Charles Faram, Ireks, Murphy and Son, Lallemand, Gai, Marienthaler, Micro-Matic, Plastinsa, Remmers, ACO a řada dalších

 

Poprvé se představí:

Glacier Hops Ranch (USA), BASF a sladovna Best Maltz (Německo) nebo FlavorActiV z Anglie.

Tradičně se výstavy účastní české firmy jako Bílek Filtry, Arix, Oreon Trading and Marketing, Eutit nebo Hops Products.

Nově se seznámíte s produkty společností nebo značek Beerex, Ecoluxin, velkoobchodu GMS a řady dalších.

 

Cena vstupenek činí jednodenní: 500 Kč nebo dvoudenní: 900 Kč. Prodej probíhá pouze 29. a 30. ledna 2019 u vstupu na výstavu v Kongresovém centru Praha od 9.00 do 16.00 hodin.

 

Zástupci pivovarů, které jsou členy Českomoravského svazu minipivovarů, mohou získat vstupenky zdarma na základě registrace prostřednictvím emailu: registrace@pbaforum.cz

 

Kongresové centrum Praha se nachází v bezprostřední blízkosti stanice metra Vyšehrad, trasa C. K dispozici jsou rozsáhlé prostory pro parkování osobních aut. Bezbariérový přístup je zaručen Doporučujeme použít zadní vchod číslo 10 určený pro výtahy přímo k výstavním sálům v prvním a třetím patře. K oběma sálům jede stejný výtah, který zastavuje v předsálí bezprostředně před vchodem na výstavu.

 

Nenechte si ujít třídenní konferenci Pivo Bier Ale FORUM 2019, kterou pořádáme s podporou národního pivovaru Budějovický Budvar. Koná se 29.1. až 30.1. Kongresové centrum Praha Komorní sál a Jižní sál II. (9.00 až 17.00) Patro a 31.1. hotel Clarion České Budějovice (10.00 až 18.00).

 

Souběžně s výstavou Pivo Bier Ale EXPO 2019 se také uskuteční národní degustační soutěž o nejlepší pivovar s národní porotou České a moravské pivní koruny 2019 a národní degustační soutěž o nejlepší české pivo a pivovar s mezinárodní porotou Golden Bohemia 2019.

 

 

 

 

Beviale Family se dál rozrůstá

Na BrauBeviale 2016 oznámila skupina NürnbergMesse Group spuštění globální sítě na téma výroby nápojů pod názvem Beviale Family. Již existující platforma nápojového průmyslu, BrauBeviale v německém Norimberku, tak byla pozvednuta na mezinárodní úroveň. Od té doby se produktová rodina neustále rozrůstá.

 

Veletrh BrauBeviale prokazuje už desítky let své know-how v nápojovém průmyslu a má stále mezinárodnějí rozměr. Logickým dalším krokem proto bylo převedení tak úspěšného konceptu na významné rostoucí trhy po celém světě a otevřít tam zákazníkům nové cesty. Nápojový průmysl je velmi propojený přes hranice zemí, dochází k výměně zkušeností a zástupci oboru se chtějí od sebe navzájem učit. Posláním skupiny NürnbergMesse Group je toto úsilí podporovat a nabízet pracovníkům v odvětví na celém světě vhodnou platformu. Partnerem celé produktové rodiny jsou dvě renomované vzdělávací instituce: akademie Doemens a Experimentální a vzdělávací ústav pivovarnictví v Berlíně (VLB).

 

První „přírůstek“ produktové rodiny, veletrh Beviale Moscow, měl úspěšnou premiéru v roce 2015. Od té doby se Beviale Moscow dále rozrůstá a nyní, po třetí edici na jaře roku 2018, se mu na náročném, ale velmi slibném východoevropském trhu podařil skutečný průlom. Při rekordním počtu vystavovatelů (146) a návštěvníků (více než 5300).

 

Veletrhem CRAFT BEER CHINA se skupina NürnbergMesse Group v květnu 2016 poprvé zaměřila na řemeslnou výrobu piva. Vedle navazování kontaktů zde hraje důležitou roli také myšlenka vzdělávání. Letos tak byl opět představen osvědčený mix veletrhu a konference. Také tato událost se v roce 2018 uskutečnila už potřetí. Opětovný úspěch – enormní nárůst počtu vystavovatelů (180, 2017: 100) a návštěvníků (kolem 9800, 2017: cca 5300) – dokazuje, že téma přitahuje velký zájem i na rychle rostoucích trzích.

 

Na veletrhu CRAFT BEER ITALY, který měl premiéru v listopadu 2017, zůstala Beviale Family věrná úspěšnému konceptu a i zde se zaměřila na řemeslné pivo. Itálie už dávno není vnímána jen jako vinařská země. Pivní scéna, zejména řemeslně vyráběné pivo, dnes představuje velmi silný a dynamický trh.

 

Zbrusu nový je v portfoliu veletrh CRAFT DRINKS INDIA. Na rozdíl od svých „sesterských“ veletrhů v Rusku (celý nápojový průmysl) a Číně nebo Itálii (zaměření na craft beer) představil tento veletrh na své premiéře začátkem července celou paletu nápojového průmyslu. Spojujícím prvkem je zaměření na craft. Skupina NürnbergMesse Group tak reaguje na skutečnost, že indický trh s alkoholickými nápoji je v tomto oboru jedním z nejrychleji rostoucích trhů na světě.

 

Aby v síti nezůstaly opomenuty ani trhy a regiony, ve kterých skupina NürnbergMesse Group nepořádá své vlastní akce, realizuje Beviale Family další projekty ve spolupráci s jinými subjekty. Například Feira Brasileira da Cerveja v brazilském Blumenau byla na jaře 2018 poprvé součástí Beviale Family.

 

Německo, 13.-15.11.2018, BrauBeviale v Norimberku, www.braubeviale.de/

Rusko: 19.- 21.2.2019,  Beviale Moscow v Moskvě, www.beviale-moscow.com/en/

Itálie: 27.-28.3.2019, Craft Beer Italy v Miláně, www.craft-beer-italy.it

Čína: 15.-17.5. 2019, Craft Beer China v Šanghaji, www.cbcechina.com/en

Indie: 3. - 4. 7. 2019, CRAFT DRINKS INDIA v Bangalore, www.craftdrinksindia.com

Více informací k Beviale Family naleznete zde: www.beviale-family.com

 

V případě dotazů kontaktujte výhradní zastoupení NürnbergMesse pro Českou republiku společnost PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz, www.proveletrhy.cz

 

 

Autor: PROveletrhy, listopad 2018

 

Brau Beviale klepe na dveře

Od 13. do 15. 11. 2018 se stane norimberské výstaviště Mekkou nápojového průmyslu. Koná se zde veletrh BrauBeviale, který již více než 40 let láká odborníky a milovníky nejen piva, aby se informovali o novinkách v nápojové branži. Z dřívější výstavy, zaměřené převážně na pivní průmysl, se stala z veletrhu mezinárodní akce, která prezentuje celý procesní řetězec výroby nápojů: suroviny, technologie, logistiku, obalová řešení a marketingové prostředky. Letos zde představí své výrobky a suroviny přes 1200 vystavovatelů.

Buďte u toho!

Na základě spolupráce našeho svazu s pořadatelem veletrhu nabízíme členským firmám vstupenku na veletrh zdarma.

Pokud máte o bezplatnou vstupenku zájem, zadejte e-code: BB18CMMA na webové stránce: www.braubeviale.de/en/visitors/tickets

Pro provedení registrace získáte vstupenku na veletrh, kterou si vytisknete. Se vstupenkou již neprovádíte na místě žádnou další registraci, jdete přímo ke vstupním turniketům.

Seznam všech vystavovatelů naleznete zde https://www.braubeviale.de/en/ausstellerprodukte, detailní informace k veletrhu a doprovodnému programu na www.braubeviale.de. V případě dotazů můžete kontaktovat zastoupení veletrhu v ČR, společnost PROveletrhy, info@proveletrhy.cz

KAMPUS FEST - Studentský festival pivovarnictví

2. 10. 2018 proběhn v Kampusu v Dejvicích Kampus fest 2018.

 

Kampus Dejvice se 2. 10. 2018 promění ve festivalový areál spojující studenty napříč všemi školami. "Pojď na jedno s budoucím architektem, knězem, strojařem nebo chemikem. Čeká tě hudba na 2 stagích přímo před NTK a v Technické. Auta vystřídají studentské spolky, stánky s jídlem a hlavně 18 minipivovarů. Dokážeš ochutnat všechny? Balling by to dal."

 

Více informací na http://www.kampusfest.cz/ 

 

BRAUBEVIALE 2018

13. - 15. listopadu proběhne v Norimberku v Německu BrauBeviale 2018. 

 

Akce SLUNCE VE SKLE 2018 se blíží

11. ročník festivalu minipivovarů „Slunce ve skle“ se bude konat opět jako dvoudenní akce, a to v pátek 21. 9. a v sobotu 22. 9. 2018.

 

V pátek 21.9. proběhne akce od 17 hodin v pivovarské zahradě a v sobotu 22.9. od 13.00 hodin v prostorách Pivovarského dvora a na Selské návsi.

 

V sobotu 22.9. proběhne od 9.00 hodin odborná degustační soutěž o nejlepší světlý festivalový ležák, která nahradí dosud pořádanou návštěvnickou anketu o nejlepší pivo. 

 

Na tento festival vás srdečně zveme. Pivo se bude čepovat do vlastních kelímků 0,3 a 0,5 l a festivalových degustačních skleniček o obsahu 1/8 l . Hlavní scéna bude opět umístěna v pivovarské zahradě, druhá pak v prostorách dvora.

 

Slunce ve skle 2018

 

Pivní etiketa roku

Vážení pivovarníci,

 

již několik let spolupracujeme se společností ATOZ, organizátorem obalové soutěže PACKSTAR, která každý rok oceňuje nejlepší obaly na trhu.

 

V rámci soutěže se letos otevírá nová kategorie Pivní etiketa roku, která ocení ty nejlepší a nejoriginálnější pivní etikety na českém trhu. Pokud máte zajímavou pivní etiketu, můžete ji registrovat na www.etiketaroku.cz/registrace. Registrace je jednoduchá a hlavně zdarma! Uzávěrka registrací je 15. srpna 2018.

 

Přihlášené etikety pak projdou průzkumem u uživatelů a vítězné etikety budou vyhlášeny během galavečera PACKSTAR 18. října 2018 po kongresu OBALKO, na který jste tímto také srdečně zváni (vstup na kongres je zdarma pro zástupce pivovarů).

 

Přílohy
jpgPivní etiketa toku [jpg, 122 kB]