Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

Festival minipivovarů na Pražském hradě - fotogalerie

Autorkou fotografií je Michaela Szkanderová. 

MILOVNÍCI PIVA NA PRAŽSKÉM HRADĚ

Praha, 17. června 2019: V pátek a sobotu proběhl osmý ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Akce se již tradičně konala v prostorách Střelecké cesty pod Královským letohrádkem. Přes značný zájem Festival po celou dobu konání nabízel dostatečnou kapacitu a prostor nově příchozím návštěvníkům.  

 

„Letos byla velmi příjemná, až domácká atmosféra. Na Festival chodí tradičně pivní fandové, kteří se mezi sebou již znají,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů, Jan Šuráň a dodává: „Festival minipivovarů na Pražském hradě je již zavedenou akcí a ani konkurence dvou dalších pivních festivalů ji neohrozila.“

 

Na 8. ročníku akce se představilo 66 českých minipivovarů, od Chebu až po Ostravu a jak je již tradicí, návštěvníci měli možnost ochutnat pivo i ze zahraničních pivovarů. Ty byly tentokrát z Německa.

 

„Na akci se nám moc líbí, je tu moc hezká atmosféra a úžasní lidé. Návštěvníci mají o pivo velký zájem a velmi se zajímají. Místo, kde se akce koná, považuji za velmi prestižní. Na různé festivaly jezdíme často, ale takový jsme ještě nikdy nikde neviděli, a to jsme jich navštívili opravdu hodně. Je to tu úžasně vymyšlené a moc se nám líbí, že tu jde opravdu jen o pivo,“ hodnotí akci Marion Weinberger z pivovaru Camba z Dolního Bavorska.

 

Na festivalu jsou vždy přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podávají návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech. Festival je tak pro milovníky piva jedinečnou příležitostí, aby na jednom místě ochutnali desítky kvalitních vzorků z produkce minipivovarů a nahlédli tak do stále pestřejšího světa malých výrobců piva.

 

„Festival je úžasný, moc se nám líbí, že to tu není o byznysu, ale o tom ukázat rozmanitost piv. Takový festival, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů, se jinde nedělá. Já jsem jedním ze zakládajících členů Svazu a mohu říct, že jako organizace funguje skvěle. Ze svých zkušeností vím, že jinde to nefunguje jako u nás,“ říká Josef Krýsl, majitel pivovaru Beer Factory.

 

Festival, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů, se stal degustační akcí roku, na které je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj v ušlechtilém prostředí. Každý z pivovarů vybral svá dvě nejlepší piva a návštěvníci měli možnosti ochutnat 140 druhů piv 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se zdarma vyčepovalo přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadlo 37 degustačních dávek. Milovníci piva mohli ochutnat například populární svrchně kvašené Ale, IPA, NEIPA, sour beery, piva dozrávaná v sudech po jiných alkoholech (barel aged) a samozřejmě také klasické ležáky.

 

Minipivovarů je v České republice v současné chvíli 450. Ročně jich přibývá 40 – 50.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

PR Manager

melisova@cmsmp.cz

+420 774 996 628

 

Foto Szkanderova Michaela

Festival minipivovarů na Pražském hradě

14. června 2019 – pátek, od 14:00 do 20:00

15. června 2019 – sobota, od 12:00 do 20:00

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím.

 
 

Účastní se jej vždy 66 nejlepších českých a moravských minipivovarů a tři minipivovary zahraniční. Již jsme hostili pivovary slovenské, polské, maďarské a rakouské. Tentokrát se zúčastní minipivovary z Německa, aby představily návštěvníkům svou pivní scénu.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1 200, z nichž 600 se bude prodávat přímo na místě. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 14. června od 14 - 20 hodin a v sobotu 15. června od 12 - 20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace. Celkově se zdarma vyčepuje přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 37 degustačních dávek.

 

Beviale Family: mezinárodní kompetence v nápojovém průmyslu

Veletrh BrauBeviale v Norimberku je jedním z celosvětově nejvýznamnějších investičních veletrhů pro nápojový průmysl. Beviale Family je kromě toho aktivní přibližně v deseti zemích celého světa. Největší z dceřiných veletrhů je Beviale Moscow, o kterém Vás chceme v krátkosti informovat.

 

Odborný veletrh pro nápojový průmysl Beviale Moscow změní v roce 2020 svou lokalitu. Ve dnech 24. až 26. března 2020 proběhne ve Výstavním a kongresovém centru Sokolniki.

 

Vedoucí projektu Thimo Holst oznámil už na konci letošního ročníku, že pro následující rok se chystají změny. A nyní už je to aktuální: Beviale Moscow se bude od roku 2020 konat v moskevském Výstavním a kongresovém centru Sokolniki. S tím je spojený i nový termín – datum konání akce se posouvá o měsíc dál. Ve dnech 24. až 26. března 2020 přivítá východoevropský komplexní veletrh nápojů vystavovatele a návštěvníky uprostřed jednoho z velkých moskevských parků. „Tato změna areálu je pro Beviale Moscow důležitým krokem v dalším vývoji", vysvětluje Thimo Holst pohnutky. „Jako pořadatel tak máme možnost nabídnout při stabilních cenách ještě lepší kvalitu služeb." Napříště se veletrh nápojů představí ve dvou halách, v halách 4 a 4.1, centra Sokolniki. Thimo Holst líčí přednosti: „Takto můžeme ještě více rozvíjet celistvý koncept a vystavovatelům i návštěvníkům nabídnout lepší orientaci." Do nové lokality je možné se dostat metrem a má také praktické tramvajové a autobusové spojení.

 

Celistvý koncept zůstává zachován

Opětovný růst v roce 2019 potvrdil na čtvrtém ročníku tohoto odborného veletrhu, že celistvý koncept Beviale Moscow se osvědčil a bude dále pokračovat také na novém působišti. Jako první a dosud jediný odborný veletrh ve východní Evropě pro nápojový průmysl prezentuje celý procesní řetězec. Ať už jde o vhodné suroviny, přesné technologie, účelná balení – Beviale Moscow nabízí řešení pro všechny segmenty nápojového odvětví. Pivo a pivovarnictví zůstanou nadále zastoupeny jako jedno ze stěžejních témat: v rámcovém programu mimo jiné osvědčeným CRAFT DRINKS CORNER uprostřed veletržního dění i udělováním ruské pivní ceny ROSGLAVPIVO. Pevnou součástí zůstává také seminář VLB pro mikropivovarníky. S živým zájmem se setkal Pavilion for Wine Production & Manufacturing. Také téma nápojových obalů bude nadále mnohostranně objasňováno a bude přinášet podnětné nápady i návrhy řešení.

 

Zájemci ze stran vystavovatelů mají od této chvíle možnost se na Beviale Moscow 2020 přihlásit: www.beviale-moscow.com/en/application. Do 1.června poskytuje pořadatel 10% slevu na výstavní plochu.

 

Máte-li zájem se veletrhu aktivně zúčastnit, kontaktujte výhradní zastoupení veletrhu v ČR,

paní Naďu Lichte, tel.: 775 663 548, 775 663 700, info@proveletrhy.cz. Podrobné informace k veletrhu: https://english.beviale-moscow.com/

 

 

Slunce ve skle 2019

Festival Slunce ve skle se bude konat 20. - 21. 9. 

 

Již teď se můžete hlásit na www.slunceveskle.cz nebo na mic@purkmistr.cz

 

Mediálním partnerem Festivalu minipivovarů na Pražském hradě je Rádio Beat

Děkujeme za podporu

 

Řevnický pivní festival nabídne prohlídku nového místního pivovaru

Účastníci čtvrtého ročníku Pivního festivalu Řevnice, který se koná 25. května od 11 hodin na náměstí v Řevnicích, si budou moci prohlédnout zbrusu nový místní pivovar, umístěný v budově starého nádraží. Pivo zatím zraje, v době konání festivalu bude mít ležák čtyři týdny, takže na konzumaci bude příliš brzy - nikoli však na ochutnávku z tanku!

 

V rámci festivalu se představí celkem 25 pivovarů - Bad Flash, Cobolis, Crazy Clown, Čestmír, Dědkův mlýn, Hostivar, Hostomice, Chříč, Kytín, Lochkov, Loužek, Máša, Matuška, Písecký hradební, Počernice, Potmehúd, Radniční minipivovar Jihlava, Řeporyje, Strašák, Trilobit, Vilém, Všerad, Zbraslavská koza, Zichovec a právě zmíněné Řevnice. Ty se zúčastní už potřetí s pivem uvařeným v plzeňské Beer Factory.

 

“Budeme mít stánek na náměstí, od kterého budou v pravidelných intervalech vyrážet skupiny na prohlídku pivovaru,” říká Marek Adam, provozní restaurace a pivnice. “Prohlídku povede náš sládek Roman Řezáč a největším lákadlem by měla být ochutnávka zrajícího piva přímo z tanku.”

 

Řevnický podnikatel Petr Kozák, který pivovar provozuje, otevře po dobu festivalu rovněž restauraci Corso na náměstí, přilehlý bar Otakar i nedaleký podnik Kůlna, který má zahrádku hned vedle pivovaru. Na své si přijdou také sběratelé pivních suvenýrů – Kůlna a Otakar nabídnou originální pivní tácky.

 

Na festival dorazí rovněž mobilní pivotéka Čerstvé pivo, nebude chybět občerstvení z černošické restaurace Boleta a od místních řezníků. Novinkou pro letošek je účast společnosti Utukutu, která z přírodních materiálů vyrábí hračky a atrakce pro děti. Festival také letos poprvé nabídne originální třetinkové pivní sklenice s novým festivalovým logem. Po většinu dne bude na náměstí hrát živá hudba: pořadatelé přichystali na odpoledne otevřenou jam session, v podvečer a večer pak zahrají kapely Los Fotros a Vepřové panenky.

 

 

Kontakt:

 

Jan Flemr

602 408 569

pivohof@gmail.com

 

BrauBeviale – využijte dotace od CzechTrade 2019!

Ve dnech 12. - 14. listopadu 2019 proběhne na norimberském výstavišti další ročník veletrhu BrauBeviale. Přípravy jsou v plném proudu a volných výstavních ploch rychle ubývá.

 

Malé či střední podniky mohou v tomto roce získat na svou účast dotaci od agentury CzechTrade, dotace činní maximálně 80 000 Kč. Využijte možnosti prezentovat vaši firmu na BrauBeviale za výhodných finančních podmínek. Informace k dotaci NOVUMM naleznete na webových stránkách agentury CzechTrade: https://www.czechtrade.cz/programy-eu/oppik/novumm

 

Veletrh BrauBeviale je zaměřen ca celý procesní řetězec výroby nápojů: technologie, logistika, balení, marketingové nápady a suroviny. Na veletrhu se pravidelně prezentuje přes 1100 firem a akci navštíví během tří veletržních dnů přes 40 000 odborných návštěvníků. Veletrh se mezi českými firmami těší velké oblibě.

 

Máte-li zájem získat více informací k dotaci  či k veletrhu, kontaktujete výhradní zastoupení veletržní společnost NuernbergMesse v ČR, PROveletrhy s.r.o., Naďu Lichte, info@proveletrhy.cz

 

Zápis z 12. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů

Zápis z 12. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, která se uskutečnila dne 15. března 2019 v Pivovarském dvoře Zvíkov naleznete v přiloženém dokumentu.

 

 

Přílohy

Prezentace seminářů na Jarní ceně českých sládků

Ve dnech 15. a 16. března proběhl 13. ročník Jarní ceny českých sládků. Pořadatelem akce je již tradičně Českomoravský svaz minipivovarů společně s Pivovarským dvorem Zvíkov.

 

Jarní cena českých sládků se neustále zvětšuje. „Každým rokem se na ní přihlašuje větší počet pivovarů, s větším počtem vzorků, proto je akce již tradičně dvoudenní, aby bylo možné všechny vzorky zhodnotit. Na akci musí v zákulisí pracovat již více než 20 lidí, aby probíhala kvalitně a rychle,“ říká Michal Voldřich z Pivovarského dvoru Zvíkov a doplňuje: „Součástí Jarní ceny českých sládků jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem, což svědčí o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva. Kromě odborné dopolední části jsme na tento ročník připravili i odpolední blok týkající se změn v legislativě, včetně přednášek a besed s orgány státní správy. To by mělo vést k lepšímu pochopení obou stran a zlepšení vzájemných vztahů.“

 

Právě tyto semináře naleznete na tomto odkaze ke stažení.