Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

Informace ke vstupenkám na Festival minipivovarů na Pražském hradě

Krásný den vážení přátelé dobrého piva a minipivovarů zvláště,

 

jak jsme Vás již informovali, museli jsme udělat těžké rozhodnutí a Festival minipivovarů na Pražském hradě jsme z důvodu koronavirové pandemie, jejíž nepříznivým dopadům čelíme již třetí měsíc, přesunuli na 11. - 12. 6. 2021. Toto těžké rozhodnutí, jsme byli nuceni udělat z důvodů krizových opatření vlády České republiky. Dostali jsme se do situace, ve které nebylo možné akci zrealizovat. Tímto bychom Vám chtěli poděkovat za pochopení.

 

Všechny vstupenky zůstávají platné na další ročník. Budeme velmi rádi, pokud si své vstupenky ponecháte a podpoříte tak celou akci. Pokud se rozhodnete vstupenky vrátit, vstupné bude kompenzováno sítí smsticket následujícím způsobem:

 

Prosíme, napište email na adresu: info-zrusene-akce@smsticket.cz 

Do textu emailu napište tyto informace: datum akce, název, číslo vaší vstupenky. 

 

Jako kompenzaci vstupného Vám bude zaslán voucher, který použijete pro úhradu nákupu libovolné vstupenky v síti smsticket. Voucher smsticket má platnost od 1. září 2020 až do konce roku 2021, takže se nemusíte obávat, že byste si obtížně vybírali jinou akci. Hodnota voucheru bude ponížena kvůli nejnutnějším nákladům spojených s přípravou, prodejem a rušením akce. Moc si přejeme, abyste jako fanoušci kultury podpořili pořadatele kulturních akcí a nechali tímto způsobem svoje peníze žít dál v kulturním sektoru. 

 

Pokud pro vás nebude možné v současné situaci poukaz akceptovat, budou vám vráceny peníze, o storno Vaší vstupenky můžete žádat do 15. 6. 2020.

 

Žádosti budou řešeny postupně, vzhledem k mimořádné situaci to může trvat o něco déle.

 

Velmi Vám všem děkujeme za podporu a přízeň a těšíme se na Vás příští rok v lepších časech.

 

Dej Bůh štěstí!

 

                                                                                                                      Jan Šuráň

                                                                          Prezident Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

Zrušení akcí Českomoravského svazu minipivovarů

Z důvodu koronavirové pandemie, jejíž nepříznivým dopadům čelíme již třetí měsíc, se bez náhrady ruší "Jarní cena českých sládků 2020" a bude uspořádána až v příštím roce. 14. ročník Jarní ceny českých sládků se bude konat ve dnech 19. - 20. 3. 2021. 

 

Dále se bez náhrady ruší "Festival minipivovarů na Pražském hradě" a bude uspořádán až v příštím roce, a to 11. - 12. 6. 2021. 

 

Zahrádky se konečně otevřou. Máte je dobře vybavené?

Otevření restauračních zahrádek a následně i celých provozoven po koronavirové přestávce je otázkou hodin - respektive dnů, a proto není od věci revidovat potřebné vybavení.

 

 

Společnost Sahm Gastro, člen Českomoravského svazu minipivovarů, chce přispět k hladkému rozjezdu hospod. Proto k této příležitosti sestavila speciální nabídku, která provozovatelům pomůže rychle a za velmi příznivé ceny dovybavit jejich restaurace, hospody, kavárny či bary. Veškeré zboží z akční nabídky Předzahrádky 2020 je naskladněné na všech prodejnách Sahm Gastro i na e-shopu.

Přípravy na letošní BrauBeviale pokračují!

Mezinárodní veletrh BrauBeviale je nepostradatelný a má v kalendáři vystavovatelů a odborných návštěvníků pevné místo. V listopadu se pravidelně vydávají do Norimberku tisícovky návštěvníků, aby se informovali o novinkách v nápojovém průmyslu. Ne jinak tomu bude od 10. do 12. 11. 2020.

 

Celý svět se nachází v současné době v turbulentní a nejisté době. Nikdo přesně neví, co bude zítra, za týden nebo za měsíc. A tak jsme často dotazováni, jak to bude s veletrhem BrauBeviale, který se má konat za 7 měsíců. Ředitelka veletrhu Andrea Kalrait má jasné poselství: „Jsme v neustálém kontaktu s významnými hráči oboru a můžeme Vás ujistit, že náš veletrh je důležitým partnerem odvětví a i v této nelehké době chceme naše partnery podporovat. Pevně počítáme s tím, že se veletrh BrauBeviale v listopadu uskuteční.“

 

Pořadatel reaguje na současný vývoj branže a právě nyní přepracovává celý doprovodný program. Snaží se jej přizpůsobit současnému vývoji a aktuálním výzvám.

 

Také náš Českomoravského svazu minipivovarů je opět partnerem veletrhu BrauBeviale a podílí se aktivně na doprovodném programu. Připravujeme přednášku v rámci fóra Speakers Corner a opět představíme 15 vzorků českého řemeslného piva na přehlídce Craft Drinks Area.

 

Více informací k veletrhu získáte na www.braubeviale.de/en  nebo u výhradního zastoupení veletrhu v ČR, u společnosti PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz.

 

Odložení konání Jarní ceny českých sládků

Vážení pivovarští přátelé,

 

vzhledem k rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a vládnímu prohlášení ze dne 10. 3. 2020, které nechceme nijak komentovat, ale bohužel ho musíme plně respektovat, jsme nuceni odložit zatím na neurčito XIV. ročník Jarní ceny sládků 20. a 21. 3. 2020.

 

Jakýkoliv jiný model takzvaně do 100 lidí by nebyl dle našeho přesvědčení férový. Je nám strašně líto vynaloženého úsilí a financí, ale věříme, že se sejdeme co nejdříve za normálních podmínek.

 

Peníze za již zaplacené vzorky vrátíme v plném rozsahu co nejdříve po vzájemné dohodě. Námi organizované rezervace ubytování tímto všechny rušíme bez storno poplatků.

 

Kdo se k nám těšil na pivovarskou dovolenou, může přijet a moc rádi v klidu posedíme. Rezervace jsou možné stejně na pivovar.zvikov@seznam.cz nebo na telefonu Dagmar Voldřichová 606 511 536. Pouze do kapacity našeho ubytování, tedy v souladu s vládním prohlášením.

 

Dej Bůh štěstí a brzy ve zdraví na shledanou.

 

Michal Voldřich

602 209 916

XIV. ročník Jarní ceny českých sládků 2020

Pivovarský dvůr ZvíkovČeskomoravský svaz minipivovarů z.s. si dovolují vyhlásit XIV. ročník Jarní ceny českých sládků 2020


V jejím rámci se v pátek 20. 3. 2020 od 9.30 uskuteční technicko-technologický seminář, vlastní mezinárodní degustace piv potom od cca 17:00 a v sobotu 21. 3. 2020 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:

  1. světlé pivo výčepní                  
  2. český světlý ležák 
  3. polotmavý ležák 
  4. tmavý ležák 
  5. pšeničné pivo 
  6. světlá, spodně kvašená piva silná 
  7. polotmavá, spod. kvašená piva silná
  8. tmavá, spodně kvašená piva silná
  9. pšeničné pivo silné
  10. super silná spodně kvašená piva
  11. piva Pale Ale
  12. piva India Pale Ale
  13. piva India Black Ale
  14. super silná svrchně kvašená piva
  15. piva Stout

 

Své přihlášky zasílejte do 9. března 2020 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat – viz organizační pokyny:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail
- název a adresa pivovaru (výrobce)
- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

 

označení vzorkůspecifikace a kategorie piv

 

Soutěž je určena pouze pro minipivovary.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, kontaktujte přímo Jana Šuráně, e.mail: jan.suran@cmsmp.cz . Hlaste se co nejdříve!

Poplatek za každý vzorek činí 700 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu, nebo po dohodě s p. Voldřichovou převodem do 18. 3.

Registrace a příjem vzorků bude začínat ve čtvrtek 19. 3. 2020 od 18 hodin a v pátek od 8 do 16 hodin, dle organizačních pokynů!!! Pro kategorie 4,5,9 a 13 ve čtvrtek nebo nejpozději do pátku 10:00. Po dohodě s p. Voldřichovou zasílejte vzorky i kurýrem od 13. 3. do 19.3.

 

V rámci vzdělávání se budou v pátek 20. března 2020 od 9:30 hodin konat přednášky na téma: Pivovarství v období sucha

 

  • Ekonomika sanitace v minipivovarech (Machačný, Ecolab),
  • Fyzikálně-chemické „samozřejmosti“ piva (Košín, P. Budějovický Budvar),
  • Nový způsob evidence výroby v minipivovarech – beseda s vedoucími pracovníky GŘC, (Boháč, J. Gen. ředitelství cel)
  • Slad – vliv sucha na kvalitu ječmene a sladu (Paulů, R. Sladovny Souflet ČR)
  • Pivo a voda (Graman, T. Euroclean, VŠCHT)
  • Chmel a vliv sucha na kvalitu a výnosy (Krofta, K. CHI Žatec),

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz. 606 511 536.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Ing. Dagmar Voldřichová, Ing. Jan Šuráň

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 429 kB]

Beviale Family se nadále rozrůstá

Koncem roku 2016 oznámila skupina NürnbergMesse Group spuštění globální sítě na téma výroby nápojů pod názvem Beviale Family. Již existující platforma nápojového průmyslu, veletrh BrauBeviale v německém Norimberku, tak byl pozvednut na mezinárodní úroveň. Od té doby se produktová rodina neustále rozrůstá. V současné době probíhá po celém světě již 6 veletrhů pod značkou Beviale Family.

 

Veletrh BrauBeviale prokazuje už desítky let své know-how v nápojovém průmyslu a má stále mezinárodnějí rozměr. Logickým dalším krokem proto bylo převedení tak úspěšného konceptu na významné rostoucí trhy po celém světě a otevřít tam zákazníkům nové cesty. Nápojový průmysl je velmi propojený přes hranice zemí, dochází k výměně zkušeností a zástupci oboru se chtějí od sebe navzájem učit. Posláním skupiny NürnbergMesse Group je toto úsilí podporovat a nabízet pracovníkům v odvětví na celém světě vhodnou platformu. Partnerem celé produktové rodiny jsou dvě renomované vzdělávací instituce: akademie Doemens a Experimentální a vzdělávací ústav pivovarnictví v Berlíně (VLB).

 

Do skupiny patří v první řadě veletrh BrauBeviale v Norimberku, veletrh s dlouholetou tradicí, další ročník proběhne od 10. - 12. 11. 2020 tradičně v Norimberku.

 

První „přírůstek“ produktové rodiny, veletrh Beviale Moscow, měl úspěšnou premiéru v roce 2015. Od té doby se Beviale Moscow dále rozrůstá. Pátý ročník veletrhu se uskuteční 24. - 26. 3. 2020 na výstavišti Sokolniki v centru Moskvy.

 

Veletrhem CRAFT BEER CHINA se skupina NürnbergMesse Group v květnu 2016 poprvé zaměřila na řemeslnou výrobu piva. Vedle navazování kontaktů zde hrála důležitou roli také myšlenka vzdělávání. Vznikl tak osvědčený mix veletrhu a konference. Další ročník veletrhu se uskuteční 13. - 15. 5. 2020 v Šanghaji.

 

Na veletrhu CRAFT BEER ITALY, který měl premiéru v listopadu 2017, zůstala Beviale Family věrná úspěšnému konceptu a i zde se zaměřila na řemeslné pivo. Itálie už dávno není vnímána jen jako vinařská země. Pivní scéna, zejména řemeslně vyráběné pivo, dnes představuje velmi silný a dynamický trh. Další ročník veletrhu se uskuteční 26. - 27. 11. 2020 v Miláně.

 

V roce 2018 přibyl do portfolia veletrh CRAFT DRINKS INDIA. Na rozdíl od svých „sesterských“ veletrhů v Rusku (celý nápojový průmysl) a Číně nebo Itálii (zaměření na craft beer) představil tento veletrh na své premiéře celou paletu nápojového průmyslu. Spojujícím prvkem je zaměření na craft. Skupina NürnbergMesse Group tak reaguje na skutečnost, že indický trh s alkoholickými nápoji je v tomto oboru jedním z nejrychleji rostoucích trhů na světě. Další ročník proběhne od 1. - 2. 7. 2020 v Bengaluru.

 

Aby v síti nezůstaly opomenuty ani trhy a regiony, ve kterých skupina NürnbergMesse Group nepořádá své vlastní akce, zde realizuje Beviale Family další projekty ve spolupráci s jinými partnery. Jedná se o následující mezinárodní akce Feira Brasileira da Cerveja v brazilském Blumena 11. - 14. 3. 2020, Expo Wein+Bier Chile 30. 5. - 1. 6. 2020 Santiago de Chile, SEA Brew v Jižní Asii 26. - 27. 9. 2020 Bankok, KIBEX  - Korea International Beer Expo, duben 2020 Seul, Velká Británie a Irsko BeerX 11. - 12. 3. 2020 Liverpool.

 

Německo: 10. - 12. 11. 2020, BrauBeviale v Norimberku, www.braubeviale.de/

Rusko: 24. - 26. 3. 2020,  Beviale Moscow v Moskvě, www.beviale-moscow.com/en/

Itálie: 26. - 27. 11. 2020, Craft Beer Italy v Miláně, www.craft-beer-italy.it

Čína: 13. -15. 5. 2020, Craft Beer China v Šanghaji, www.cbcechina.com/en

Indie: 1. - 2. 7. 2020, CRAFT DRINKS INDIA v Bangalore, www.craftdrinksindia.com

Mexiko: 29. - 31. 7. 2020 Beviale Mexico v Guadalajara, www.bevialemexico.mx/

 

Více informací k Beviale Family naleznete zde: www.beviale-family.com. V případě dotazů kontaktujte výhradní zastoupení NürnbergMesse pro Českou republiku společnost PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz, www.proveletrhy.cz

 

Autor: PROveletrhy, leden 2020

České pivní FORUM 2020

Zveme vás na konferenci České a moravské pivní FORUM 2020, která se bude konat v Kongresovém centru Praha od 28. do 30. ledna.

 

Představí se na něm 25 renomovaných odborníků oblasti pivovarnictví, marketingu a gastronomie.

 

ZDE naleznete detailní program, ZDE pozvánku. 

 

Všechny přednášky zahraničních hostů budou tlumočeny do češtiny.

 

Vstup zdarma na základě registrace na ceskepivniforum.cz

 

 

Vstupenky na Festival minipivovarů na Pražském hradě

12. června 2020 – pátek, od 14:00 do 20:00

13. června 2020 – sobota, od 12:00 do 20:00

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím.

 
 

Účastní se jej vždy 66 nejlepších českých a moravských minipivovarů a tři minipivovary zahraniční. Již jsme hostili pivovary německé, polské, maďarské a rakouské. Tentokrát se zúčastní minipivovary ze Slovenska, aby představily návštěvníkům svou pivní scénu.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1 200, z nichž 600 se bude prodávat přímo na místě. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14 - 20 hodin a v sobotu 13. června od 12 - 20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace. Celkově se zdarma vyčepuje přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 37 degustačních dávek.

 

Významné minipivovary Čech a Moravy - Záhlinický pivovar a sladovna

Přinášíme vám zatím poslední díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Postupně rekonstruovaná humnová sladovna a pivovar uprostřed Hané. Jeden z příkladů, jak ze zanedbané staré fabriky vytvořit centrum společenského a kulturního života obce. Soustředí se na tradiční české druhy piva ve vysoké kvalitě. Oživuje slávu starých sladařských ječmenů Proskowetz.