Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

XIV. ročník Jarní ceny českých sládků 2020

Pivovarský dvůr ZvíkovČeskomoravský svaz minipivovarů z.s. si dovolují vyhlásit XIV. ročník Jarní ceny českých sládků 2020


V jejím rámci se v pátek 20. 3. 2020 od 9.30 uskuteční technicko-technologický seminář, vlastní mezinárodní degustace piv potom od cca 17:00 a v sobotu 21. 3. 2020 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:

  1. světlé pivo výčepní                  
  2. český světlý ležák 
  3. polotmavý ležák 
  4. tmavý ležák 
  5. pšeničné pivo 
  6. světlá, spodně kvašená piva silná 
  7. polotmavá, spod. kvašená piva silná
  8. tmavá, spodně kvašená piva silná
  9. pšeničné pivo silné
  10. super silná spodně kvašená piva
  11. piva Pale Ale
  12. piva India Pale Ale
  13. piva India Black Ale
  14. super silná svrchně kvašená piva
  15. piva Stout

 

Své přihlášky zasílejte do 9. března 2020 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat – viz organizační pokyny:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail
- název a adresa pivovaru (výrobce)
- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

 

označení vzorkůspecifikace a kategorie piv

 

Soutěž je určena pouze pro minipivovary.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, kontaktujte přímo Jana Šuráně, e.mail: jan.suran@cmsmp.cz . Hlaste se co nejdříve!

Poplatek za každý vzorek činí 700 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu, nebo po dohodě s p. Voldřichovou převodem do 18. 3.

Registrace a příjem vzorků bude začínat ve čtvrtek 19. 3. 2020 od 18 hodin a v pátek od 8 do 16 hodin, dle organizačních pokynů!!! Pro kategorie 4,5,9 a 13 ve čtvrtek nebo nejpozději do pátku 10:00. Po dohodě s p. Voldřichovou zasílejte vzorky i kurýrem od 13. 3. do 19.3.

 

V rámci vzdělávání se budou v pátek 20. března 2020 od 9:30 hodin konat přednášky na téma: Pivovarství v období sucha

 

  • Ekonomika sanitace v minipivovarech (Machačný, Ecolab),
  • Fyzikálně-chemické „samozřejmosti“ piva (Košín, P. Budějovický Budvar),
  • Nový způsob evidence výroby v minipivovarech – beseda s vedoucími pracovníky GŘC, (Boháč, J. Gen. ředitelství cel)
  • Slad – vliv sucha na kvalitu ječmene a sladu (Paulů, R. Sladovny Souflet ČR)
  • Pivo a voda (Graman, T. Euroclean, VŠCHT)
  • Chmel a vliv sucha na kvalitu a výnosy (Krofta, K. CHI Žatec),

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz. 606 511 536.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Ing. Dagmar Voldřichová, Ing. Jan Šuráň

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 429 kB]

Beviale Family se nadále rozrůstá

Koncem roku 2016 oznámila skupina NürnbergMesse Group spuštění globální sítě na téma výroby nápojů pod názvem Beviale Family. Již existující platforma nápojového průmyslu, veletrh BrauBeviale v německém Norimberku, tak byl pozvednut na mezinárodní úroveň. Od té doby se produktová rodina neustále rozrůstá. V současné době probíhá po celém světě již 6 veletrhů pod značkou Beviale Family.

 

Veletrh BrauBeviale prokazuje už desítky let své know-how v nápojovém průmyslu a má stále mezinárodnějí rozměr. Logickým dalším krokem proto bylo převedení tak úspěšného konceptu na významné rostoucí trhy po celém světě a otevřít tam zákazníkům nové cesty. Nápojový průmysl je velmi propojený přes hranice zemí, dochází k výměně zkušeností a zástupci oboru se chtějí od sebe navzájem učit. Posláním skupiny NürnbergMesse Group je toto úsilí podporovat a nabízet pracovníkům v odvětví na celém světě vhodnou platformu. Partnerem celé produktové rodiny jsou dvě renomované vzdělávací instituce: akademie Doemens a Experimentální a vzdělávací ústav pivovarnictví v Berlíně (VLB).

 

Do skupiny patří v první řadě veletrh BrauBeviale v Norimberku, veletrh s dlouholetou tradicí, další ročník proběhne od 10. - 12. 11. 2020 tradičně v Norimberku.

 

První „přírůstek“ produktové rodiny, veletrh Beviale Moscow, měl úspěšnou premiéru v roce 2015. Od té doby se Beviale Moscow dále rozrůstá. Pátý ročník veletrhu se uskuteční 24. - 26. 3. 2020 na výstavišti Sokolniki v centru Moskvy.

 

Veletrhem CRAFT BEER CHINA se skupina NürnbergMesse Group v květnu 2016 poprvé zaměřila na řemeslnou výrobu piva. Vedle navazování kontaktů zde hrála důležitou roli také myšlenka vzdělávání. Vznikl tak osvědčený mix veletrhu a konference. Další ročník veletrhu se uskuteční 13. - 15. 5. 2020 v Šanghaji.

 

Na veletrhu CRAFT BEER ITALY, který měl premiéru v listopadu 2017, zůstala Beviale Family věrná úspěšnému konceptu a i zde se zaměřila na řemeslné pivo. Itálie už dávno není vnímána jen jako vinařská země. Pivní scéna, zejména řemeslně vyráběné pivo, dnes představuje velmi silný a dynamický trh. Další ročník veletrhu se uskuteční 26. - 27. 11. 2020 v Miláně.

 

V roce 2018 přibyl do portfolia veletrh CRAFT DRINKS INDIA. Na rozdíl od svých „sesterských“ veletrhů v Rusku (celý nápojový průmysl) a Číně nebo Itálii (zaměření na craft beer) představil tento veletrh na své premiéře celou paletu nápojového průmyslu. Spojujícím prvkem je zaměření na craft. Skupina NürnbergMesse Group tak reaguje na skutečnost, že indický trh s alkoholickými nápoji je v tomto oboru jedním z nejrychleji rostoucích trhů na světě. Další ročník proběhne od 1. - 2. 7. 2020 v Bengaluru.

 

Aby v síti nezůstaly opomenuty ani trhy a regiony, ve kterých skupina NürnbergMesse Group nepořádá své vlastní akce, zde realizuje Beviale Family další projekty ve spolupráci s jinými partnery. Jedná se o následující mezinárodní akce Feira Brasileira da Cerveja v brazilském Blumena 11. - 14. 3. 2020, Expo Wein+Bier Chile 30. 5. - 1. 6. 2020 Santiago de Chile, SEA Brew v Jižní Asii 26. - 27. 9. 2020 Bankok, KIBEX  - Korea International Beer Expo, duben 2020 Seul, Velká Británie a Irsko BeerX 11. - 12. 3. 2020 Liverpool.

 

Německo: 10. - 12. 11. 2020, BrauBeviale v Norimberku, www.braubeviale.de/

Rusko: 24. - 26. 3. 2020,  Beviale Moscow v Moskvě, www.beviale-moscow.com/en/

Itálie: 26. - 27. 11. 2020, Craft Beer Italy v Miláně, www.craft-beer-italy.it

Čína: 13. -15. 5. 2020, Craft Beer China v Šanghaji, www.cbcechina.com/en

Indie: 1. - 2. 7. 2020, CRAFT DRINKS INDIA v Bangalore, www.craftdrinksindia.com

Mexiko: 29. - 31. 7. 2020 Beviale Mexico v Guadalajara, www.bevialemexico.mx/

 

Více informací k Beviale Family naleznete zde: www.beviale-family.com. V případě dotazů kontaktujte výhradní zastoupení NürnbergMesse pro Českou republiku společnost PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz, www.proveletrhy.cz

 

Autor: PROveletrhy, leden 2020

České pivní FORUM 2020

Zveme vás na konferenci České a moravské pivní FORUM 2020, která se bude konat v Kongresovém centru Praha od 28. do 30. ledna.

 

Představí se na něm 25 renomovaných odborníků oblasti pivovarnictví, marketingu a gastronomie.

 

ZDE naleznete detailní program, ZDE pozvánku. 

 

Všechny přednášky zahraničních hostů budou tlumočeny do češtiny.

 

Vstup zdarma na základě registrace na ceskepivniforum.cz

 

 

Vstupenky na Festival minipivovarů na Pražském hradě

12. června 2020 – pátek, od 14:00 do 20:00

13. června 2020 – sobota, od 12:00 do 20:00

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím.

 
 

Účastní se jej vždy 66 nejlepších českých a moravských minipivovarů a tři minipivovary zahraniční. Již jsme hostili pivovary německé, polské, maďarské a rakouské. Tentokrát se zúčastní minipivovary ze Slovenska, aby představily návštěvníkům svou pivní scénu.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1 200, z nichž 600 se bude prodávat přímo na místě. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14 - 20 hodin a v sobotu 13. června od 12 - 20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace. Celkově se zdarma vyčepuje přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 37 degustačních dávek.

 

Významné minipivovary Čech a Moravy - Záhlinický pivovar a sladovna

Přinášíme vám zatím poslední díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Postupně rekonstruovaná humnová sladovna a pivovar uprostřed Hané. Jeden z příkladů, jak ze zanedbané staré fabriky vytvořit centrum společenského a kulturního života obce. Soustředí se na tradiční české druhy piva ve vysoké kvalitě. Oživuje slávu starých sladařských ječmenů Proskowetz.

 

Přihlášky do soutěže Golden Bohemia 2020

4. ročník národní degustační soutěže s mezinárodní porotou Golden Bohemia 2020 o nejlepší český a moravský pivovar se opět koná v pražském Kongresovém centru ve dnech 29. a 30. ledna. Přihlášky za zvýhodněnou cenu lze posílat do 15. listopadu 2019. Za standardních finančních podmínek potom do 31. prosince 2019.

 

V posledním ročníku soutěže piva hodnotila a nejlepší pivovary ocenila zahraniční porota ve složení, jaké se dosud žádné jiné domácí degustační soutěži nepodařilo zajistit. V lednu 2020 budou komise opět bohatší, kromě zástupců Německa, Anglie, Belgie, Itálie, Japonska a Nizozemska se připojí i znalci piva z USA, Rakouska, Brazílie nebo Francie. Mezi první potvrzenými porotci pro soutěž Golden Bohemia 2020 jsou Tim Webb, Werner Glossner, Simonmattia Riva, Lorenzo Dabove, Luc de Reademaeker a Harald Schieder, poprvé se zúčastní také Michael Zepf.

 

Do národní degustační soutěže se zahraniční porotou Golden Bohemia 2020 se může od 1. října přihlásit každý pivovar bez rozdílu velikosti, který má sídlo v České republice. Jednoduchý formulář je zasílán na vyžádání nebo lze stáhnout z internetových stránek soutěže na https://goldenbohemia.com.

 

Pivovar vyplní pouze počet vzorků sudového nebo lahvového piva, přesné specifikace piv není nutné uvádět, ani není omezen počet vzorků. Konkrétní piva si pivovar může vybrat až před závozem v polovině ledna 2020.

 

Novinkou je soutěž o nejpůsobivější etiketu. Možnost přihlásit pivovar je v tomto případě zdarma, pokud využije zároveň zvýhodněné podmínky pro přihlášení piv do 15. listopadu 2019. Přihlásit se lze v 18 kategoriích, ke kterým nově přibyla kategorie Kyselá a ovocná kyselá piva.

 

Termíny pro přihlášky do soutěže:

Za zvýhodněných podmínek: do 15. listopadu 2019

Za standardních podmínek: 16. listopad až 31. prosinec 2019

S příplatkem: 1. leden až 15. leden 2020

Výběr konkrétních piv a návoz vzorků: 16. až 24. leden 2020

Degustace - základní kola a finále: 29. až 30. leden 2020

Vyhlášení výsledků a předání cen v Kongresovém centru Praha: 30. ledna 2020

 

Kategorie pro rok 2020

1 Světlé výčepní pivo / pale bohemian session lager

 

2 Tmavé výčepní pivo / dark bohemian session lager

 

3 Světlý český ležák / pale bohemian lager

 

4 Tmavý český ležák / dark bohemian lager

 

5 Světlý ležák s novými odrůdami chmele / pale lager with new hops

 

6 Vídeňský ležák /Vienna lager

 

7 Světlý silný ležák / strong pale bohemian lager

 

8 Polotmavý silný ležák/ strong brown bohemian lager

 

9 Tmavý silný ležák / strong dark bohemian lager

 

10 Pšeničné pivo / weizen

 

11 Pale ale

 

12 India Pale Ale

 

13 Double IPA

 

14 Porter / stout

 

15 Imperial Stout

 

16 Ovocná a ochucená piva

 

17 Kyselá a ovocná kyselá piva

 

17 Nealkoholická piva

 

 

Pivovar Kocour / Pivní bedekr

Další díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Pivovar Kocour

 

Dnes již ikonický pivovar s nejvýraznějším logem v Česku. Jeden z projektů pivovarského pábitele Honzy Kočky, který mu dal jméno a položil základy výrobního programu. Především první skutečně výrazné India Pale Ale na českém trhu. Stará fabrika na konci světa přebudovaná do podoby centra společenského a hospodářského života Varnsdorfu. Osobnost Josefa Šusty, neúnavného budovatele přetvářejícího nejen pivovar Kocour, ale i celý Varnsdorf.

 

Pivovarský dům Zvíkov / Pivní bedekr

Další díl seriálu o významných minipivovarech Čech a Moravy.

 

Pivovarský dům Zvíkov

 

Jeden z prvních minipivovarů, který přežil do dnešních dnů. Velkorysý koncept hotelu, pivovaru, pekárny a řeznictví v rekreační oblasti u hradu Zvíkova. Co přežilo, co se prosadilo a prokázalo životnost. Zajímavý je i osobou spolumajitele Michala Voldřich, který v sobě spojuje znalost provozu velkých pivovarů (sládkoředitel pivovaru Platan Lobkowicz) i minipivovarů. Jako jeden z prvních měl odvahu dát na trh silné a drahé pivo Zlatá Labuť. Organizuje technicko-technologické semináře a spolupořádá největší degustační soutěž pro minipivovary – Jarní cenu českých sládků.

 

Pivovar Albrecht Frýdlant / Pivní bedekr

Postupná rekonstrukce starého pivovaru založená na originálních svrchně kvašených pivech. To vše v zastrčeném regionu na pomezí Německa, Polska a Česka. Raketový růst výstavu pivovaru, který míří na celý český trh.
 
Podívejte se na krátký film, stačí kliknout na obrázek.
 
 
 

Významné minipivovary Čech a Moravy - Pivovarský dům Praha

Pivovarský dům Praha

 

Jeden z prvních minipivovarů v Praze a vůbec první mnipivovar, který programově vařil ochucená piva. Díky erudici majitelů a kontaktům s Honzou Kočkou se zde vařily první várky Pale Ale, Weizenbocku, India Pale Ale, Russian Imperial Stoutu, Saison a mnoha dalších. Došlo zde k celosvětovému znovuzrození piva Grodziskie a byl zde založen Českomoravský svaz minipivovarů.

 

Pro zobrazení videa klikněte na obrázek.