Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

KAMPUS FEST - Studentský festival pivovarnictví

2. 10. 2018 proběhn v Kampusu v Dejvicích Kampus fest 2018.

 

Kampus Dejvice se 2. 10. 2018 promění ve festivalový areál spojující studenty napříč všemi školami. "Pojď na jedno s budoucím architektem, knězem, strojařem nebo chemikem. Čeká tě hudba na 2 stagích přímo před NTK a v Technické. Auta vystřídají studentské spolky, stánky s jídlem a hlavně 18 minipivovarů. Dokážeš ochutnat všechny? Balling by to dal."

 

Více informací na http://www.kampusfest.cz/ 

 

BRAUBEVIALE 2018

13. - 15. listopadu proběhne v Norimberku v Německu BrauBeviale 2018. 

 

Akce SLUNCE VE SKLE 2018 se blíží

11. ročník festivalu minipivovarů „Slunce ve skle“ se bude konat opět jako dvoudenní akce, a to v pátek 21. 9. a v sobotu 22. 9. 2018.

 

V pátek 21.9. proběhne akce od 17 hodin v pivovarské zahradě a v sobotu 22.9. od 13.00 hodin v prostorách Pivovarského dvora a na Selské návsi.

 

V sobotu 22.9. proběhne od 9.00 hodin odborná degustační soutěž o nejlepší světlý festivalový ležák, která nahradí dosud pořádanou návštěvnickou anketu o nejlepší pivo. 

 

Na tento festival vás srdečně zveme. Pivo se bude čepovat do vlastních kelímků 0,3 a 0,5 l a festivalových degustačních skleniček o obsahu 1/8 l . Hlavní scéna bude opět umístěna v pivovarské zahradě, druhá pak v prostorách dvora.

 

Slunce ve skle 2018

 

Pivní etiketa roku

Vážení pivovarníci,

 

již několik let spolupracujeme se společností ATOZ, organizátorem obalové soutěže PACKSTAR, která každý rok oceňuje nejlepší obaly na trhu.

 

V rámci soutěže se letos otevírá nová kategorie Pivní etiketa roku, která ocení ty nejlepší a nejoriginálnější pivní etikety na českém trhu. Pokud máte zajímavou pivní etiketu, můžete ji registrovat na www.etiketaroku.cz/registrace. Registrace je jednoduchá a hlavně zdarma! Uzávěrka registrací je 15. srpna 2018.

 

Přihlášené etikety pak projdou průzkumem u uživatelů a vítězné etikety budou vyhlášeny během galavečera PACKSTAR 18. října 2018 po kongresu OBALKO, na který jste tímto také srdečně zváni (vstup na kongres je zdarma pro zástupce pivovarů).

 

Přílohy
jpgPivní etiketa toku [jpg, 122 kB]

BrauBeviale 2018 – přes 97% výstavní plochy vyprodáno

I když se veletrh BrauBeviale uskuteční až za pět měsíců, je v tuto chvíli již více než 97% výstavní plochy obsazeno. Zájem o tuto mezinárodní akci zaměřenou na nápojový průmysl je po roční pauze enormní. Nahlášeno je již přes 1000 vystavovatelů, z České republiky eviduje pořadatel 41 přihlášek.

 

BrauBeviale je odborný veletrh pro nápojový průmysl: technologie, suroviny, obaly a marketingová řešení. Během tří intenzivních dnů, od 13. do 15. listopadu 2018, bude v Norimberku prezentován celý procesní řetězec související s výrobou nápojů.

Nápojový průmysl čelí v dnešní době velkým výzvám. Digitalizace, automatizace, změny chování spotřebitelů, komercializace versus nadšení pro produkt a nedostatek surovin jsou jen některé ze zmiňovaných trendů. Za všemi se skrývá téma připravenosti na budoucnost.

 

BrauBeviale nabízí platformu načerpání inspirace. Odborná nabídka a doprovodný program nabízejí výrobcům nápojů ucelené informace a různé podněty, jak se na budoucnost připravit.

 

DOTACE

Jste firma působící v oboru nápojových technologií a hledáte kontakty v zahraničí? Ideální platformu vytváří největší veletrh zaměřený na nápojové a technologie BrauBeviale. Veletrh BrauBeviale 2018 je zařazen do dotačního programu agentury CzechTrade, do OPPIK, projekt NOVUMM . Malé a střední výrobní podniky se sídlem, pobočkou či provozovnou mimo Prahu mohou čerpat dotaci z evropských fondů až do výše 80 000 Kč. Více informací o Novumm zde: https://www.czechtrade.cz/programy-eu/oppik/novumm. Přihlášku je nutno poslat obratem.

 

V případě dotazů týkající se veletrhu, kontaktujte zástupkyni veletrhu paní Naďu Lichte, tel.: 775 663 548, 775 663 700, info@proveletrhy.cz , dotazy k dotaci zodpoví zástupkyně agentury CzechTrade paní Michaela Řezníčkova, michaela.reznickova@czechtrade.cz

 

 

Přílohy
jpgBrauBeviale [jpg, 247 kB]

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Další ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se blíží. Kupujte zvýhodněné vstupenky v předprodeji na coloseumticket.cz
Festival minipivovarů na Pražském hradě

Předprodej vstupenek na PRAŽSKÝ HRAD

Vážení milovníci zlatavého moku, 

 

blíží se další ročník vrcholu pivařské sezony - festival minipivovarů na Pražském hradě. Uskuteční se 15. a 16. června a vstupenky si můžete již nyní zakoupit přes colosseumticket.cz

 

Těšíme se na Vás!

 

Slunce ve skle 2018

 

Vážení přátelé,

      dovolte nám, abychom Vás touto cestou informovali, že 11. ročník  festivalu minipivovarů  „Slunce ve skle“ se  bude konat  opět  jako dvoudenní akce  a to v pátek 21.9.  a v sobotu 22.9 2018. V pátek 21.9. proběhne akce  v pivovarské zahradě, kde jsou původně parkovací stání od 17.00 do 22.00 hod. a v sobotu 22.9. od 13.00 hod v prostorách Pivovarského dvora a na Selské návsi. Prosíme proto abyste do přihlášky uvedli , zda  máte zájem o účast dvoudenní a jestli si můžete přivést  případně vlastní stánek 3 x 3 m. Koncem srpna pak vyhodnotíme kolik farmářských  stánků, které budou umístěny přednostně  ve dvoře, na Selské návsi a částečně v pivovarské zahradě, budeme mít k dispozici  a kolik  bychom mohli umístit  vlastních  pivovarských stánků. Na stánek bude možno umístit chladiče s max. 6 kohouty, tak aby příkon byl max. do 4 kW.

Zároveň   v sobotu 22.9 proběhne od 9.00 hod. v konferenční odborná degustační soutěž o nejlepší světlý festivalový ležák, která nahradí dosud pořádanou  návštěvnickou anketu o nejlepší pivo. Poplatek za vzorek bude 200 Kč.

Rádi bychom proto pozvali na tento festival  i Váš pivovar a zároveň poprosili o potvrzení předběžné účasti do konce měsíce  května tohoto roku. Účastnický poplatek bude za jednodenní účast  1000 Kč,. Za dvoudenní 2000 Kč  a bude vybírán při registraci po příjezdu. K dispozici budou elektrické přípojky i hadice pro natočení vody do chladičů.

Pivo se bude čepovat do vlastních kelímků 0,3 a 0,5 l. a festivalových degustačních skleniček o obsahu 1/8 l . Hlavní scéna bude opět  umístěna  v pivovarské zahradě, druhá pak v prostorách dvora.

S ohledem na tisk katalogu budeme  od vás chtít nejpozději do  konce srpna upřesnění druhů piv, která na festival přivezete.

Parkování pro účastníky festivalu  bude opět po dohodě  úřadem městs. obvodu  v ulicích  Ke Kačí louži a Kopretinové,  které budou uzavřeny a  dále v zadní části pivovarské zahrady.  Další možnosti budou sděleny účastníkům v informaci zasílané před zahájením festivalu.

Děkujeme předem za  brzkou odpověď a doufáme, že se v září v Černicích opět setkáme.

Další podrobnosti a požadavky z Vaší strany projednáme po vyhodnocení počtu přihlášených pivovarů.

 

S pozdravem

 

Ing. Petr Míč

LUKR CZ  a.s.-Pivovarský dvůr Plzeň

Tel.: 377 994 363

        603 144 234

Přílohy
xlsPřihláška [xls, 101 kB]

Prezentace ze seminářů Jarní ceny českých sládků

Vážení pivovarníci, v příloze naleznete jednotlivé prezentace ze seminářů z 12. ročníku Jarní ceny českých sládků. Prezentaci mikrobiologie si můžete stáhnout na tomto odkaze: https://uloz.to/!dt1NLVri2ZQy/zvikov-mikrobiologie-vycepy-2018-pptx

 

 

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ: NEJPRESTIŽNEJŠÍ CENU ZÍSKAL JIHLAVSKÝ RADNIČNÍ A PRÁVOVÁREČNÝ PIVOVAR

Právě skončil 12. ročník Jarní ceny českých sládků, ze které se postupem let stala největší degustační soutěž piv z minipivovarů v Evropě. Nejprestižnější cenu, první místo v kategorii světlý český ležák, získal Jihlavský radniční právovárečný pivovar.

 

„Nečekal jsem to. Je tu opravdu velká konkurence a kvalita piv se velmi zvedá, je tu spoustu dobrých piv, tak o to víc mě to těší. Je to jediná soutěž, které se účastníme a velmi se nám tu libí. A moc děkujeme Českomoravskému svazu minipivovarů za skvělou organizaci,“ řekl Jaroslav Dorážka z Jihlavského radničního právovárečného pivovaru.

 

Tři ceny získal také Zámecký pivovar Frýdlant. „Já jsem tu letos poprvé a cítím se tu dobře. Všichni jsou milí a usmívají se. Jsem příjemně překvapena, že je to tu hezké a mám velkou radost z cen. Přeci jen se prosadit mezi sládky jako žena není žádná sranda. O to víc mě to těší,“ řekla Barbora Kracíková ze Zámeckého pivovaru Frýdlant.

 

Akce se kromě pivovarů z České republiky účastnily i pivovary ze Slovenska. „Je to tu skvělé, je tu perfektní atmosféra a je to tu takové rodinné. Jsme spokojeni, že se nám podařilo získat ocenění, a že ohlasy od sládků na naše piva jsou pozitivní. Myslím si, že svrchně kvašená piva umíme opravdu dobře,“ hodnotí jediný zahraniční účastník, který získal ocenění, Martin Jánošík z pivovaru Wywar.

 

Jarní cena českých sládků byla poprvé ve své historii dvoudenní, jelikož se každý rok přihlašuje větší počet pivovarů a během jednoho dne již není možné všechny vzorky zhodnotit. Letos se přihlásilo o 5 % vzorků piva více než v loňském roce. Tedy 639 vzorků ze 151 pivovarů. Aby akce probíhala kvalitně a rychle, musí v zákulisí pracovat již více, než 20 lidí.

 

Soutěž se tradičně uskutečnila v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov a piva hodnotilo 80 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích. Českomoravský svaz minipivovarů, který akci pořádá, všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

 

„Součástí Jarní ceny českých sládků jsou i tradiční technicko technologické vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem. Svědčí to o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva,“ říká Michal Voldřich z pivovaru Zvíkov.

 

„Jen velmi málo piv neodpovídalo standardům, a i nezávislá komise složená ze zástupců velkých pivovarů konstatovala, že vzorky byly velmi kvalitní a vyrovnané. Zvýšila se i kvalita degustátorů, kteří byli pečlivě vybíraní do komisí,“ doplňuje Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, piva India Pale Ale, piva India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva apiva typu Stout).

 

V současné chvíli je v České republice 400 minipivovarů a jejich počty stále rostou. Každý týden přibývá jeden minipivovar a dle Jana Šuráně se toto tempo udrží následujících deset let.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Tereza Melišová

PR Manager

melisova@cmsmp.cz

+420 774 996 628

www.cmsmp.cz