East European Awards hledá české pivovary

Vážení pivovarníci, 

 

dovolujeme si Vám přeposlat nabídku, kterou nám poskytl pan Ondřej Soukup z Hospodářských novin - kontakt na něj níže. V případě Vašich dotazů se obracejte na něj. 

 

"Organizátoři patrně nejprestižnější pivní degustační soutěže na Ukrajině East European Awards hledají české pivovary, které by se chtěly zúčastnit jejího třetího ročníku. Soutěž je velmi silně inspirovaná českou Pivní pečetí. Ostatně její spoluzakladatelé jezdí dlouhá léta do jižních Čech jako porotci.

 

Letošní ročník se koná 8. - 9. října v západoukrajinském městě Rivne. Soutěží se v šestnácti kategoriích, v každé z nich se uděluje bronzová, stříbrná a zlatá medaile. Vítězové všech kategorií následně soutěží o Grand Prix festivalu o nejlepší pivo soutěže. Vloni se zúčastnilo 54 pivovarů, které přihlásily celkem 265 vzorků.

 

Každý pivovar má také právo jmenovat jednoho porotce, loni tak soudcovalo celkem 72 lidí, včetně několika českých sládků, působících na Ukrajině. Na regulérnost soutěže dohlíží nezávislá právní firma.

 

Přihlásit se je potřeba do 2. října 2019 pomocí tohoto formuláře http://en.uabeerawards.com/submit-beer/, po obdržení potvrzení zaplatit účastnický poplatek 600 hřiven za každý vzorek (momentálně je to 513 korun) a do 24 hodin před začátkem soutěže dopravit do místa konání šest litrů každého vzorku ve skle, plastu či plechovkách. Je předjednáno s Českým centrem v Kyjevě, že aby bylo zabráněno problémům či zdržením na hranicích, že by vzorky mohly být dopraveny jejich prostřednictvím.

 

Pokud byste měli zájem o tento druh přepravy, kontaktujte Ondřeje Soukupa (soukup.o@gmail.com).

 

Současně v Rivném probíhá Forum pivovarů a restaurátorů, takže přijíždí většina sládků ze zúčastněných pivovarů. Pokud se chcete seznímit s pivní scénou na Ukrajině, je to velmi vhodná příležitost.

 

Seznam kategorií pro rok 2019:

 

Pale Lager světlé pivo spodního kvašení. Stupňovitost – 10-12,99%. Hořkost – 10-35 IBU.

Pale Lager Special – světlé pivo spodního kvašení. Stupňovitost – od 13%. Hořkost – 10-35 IBU.

Dark Lager – tmavé pivo spodního kvašení. Stupňovitost – 10-13%. Hořkost – 10-35 IBU.

IPA – světlý ale svrchního kvašení. Stupňovitost  – od 12 до 17%. Hořkost – od 40 do 70 IBU.

Double IPA – světlý ale svrchního kvašení. Stupňovitost – od 15,5% do 20%. Hořkost – od 60 do 120 IBU

Pale ale – světlý ale svrchního kvašení. Stupňovitost – 12-15%. Anglický nebo americký styl jsou přípustné. Hořkost – 25-60 IBU.

Porter/Stout – Tmavé pivo svrchního kvašení s využitím speciálních sladů. Stupňovitost  – od 12% do 14,99%. Hořkost – od 20 IBU. Laktóza a a další přísady jsou přípustné.

Porter/Stout Special – Tmavé pivo svrchního kvašení s využitím speciálních sladů. Stupňovitost – od 15%. Hořkost – od 20 IBU. Laktóza a a další přísady jsou přípustné.

Witbier/Weizenbier– přeničné pivo, pro weizen je potřeba alespoň 30% pšeničného sladu, pro witbier neslazená pšenice a přísady jako různé koření nebo pomerančová kůra. Stupňovitost  – od 12 do 17%.

Flavor Beer (Herbal/Ginger/Root/Gruit) – pivo svrchního nebo spodního kvašení s využitím přírodních aromatizátorů jako bylin, koření, siropů nebo gruitu. Stupňovitost – 10 – 16. Barva - od 2 do 60 EBC.

Belgian Style Ale – světlé nebo tmavé pivo spodního kvašení belgického typu. Barva - od 2 do 60 EBC. Povinné použití belgických typů kvasnic. Hořkost není omezena. Suché chmelení je přípustné. Stupňovitost - od 12 do 14%.

Belgian Strong Ale – světlé nebo tmavé pivo spodního kvašení belgického typu. Barva - od 2 do 60 EBC. Povinné použití belgických typů kvasnic. Hořkost není omezena. Suché chmelení je přípustné. Stupňovitost - od 14%

Red/Amber/Semi dark – polotmavé pivo svrchního nebo spodního kvašení. Barva - od 20 do 40 EBC. Hořkost - od 10 IBU.

Sour/Wild – pivo, vyrobené s využitím speciálních mikroorganismů nebo způsobem kettle souring (sour mash), přípustné jsou verze s přidáním ovoce, sirupů, bylin.

Cider fermentovaný nápoj z jablek nebo hrušek. Jsou přípustné jako přísady ovoce nebo sirupy.

Special Beer – všechno pivo, které se nevešlo do předchozích kategorií. Světlé nebo tmavé ležáky nebo aly, jakékoli experimentální druhy bez omezení stupňovitosti, barvy nebo hořkosti."

 

 

Přejeme krásné léto,

 

za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

 

Seminář Sládci sládkům Jaro 2020

Vážení,

 

rádi bychom Vás informovali, že 3. 3. a 4. 3. 2020 proběhnou semináře Sládci sládkům, na které mají členové Českomoravského svazu minipivovarů slevu 10 %. 

 

3. 3. proběhne seminář v Praze, v Břevnovském klášterním pivovaru sv. Vojtěcha a 4. 3. 2020 v Brně, v Pivovaru Moravia.

 

Více informací zjistíte zde: https://sladcisladkum.cz/seminar

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

PIVOVARSKÝ A SLADAŘSKÝ SLOVNÍK

Vážení,

 

dovolujeme si Vás informovat o vydání knihy PIVOVARSKÝ A SLADAŘSKÝ SLOVNÍK (Brauerei und Malzerei Worterbuch, Brewing and Malting Dictionary, Пивоваренный и солодовенный словарь)

 

 

Autoři publikace jsou Petr Basař, Gabriela Basařová, Jindřich Chejn, Josef Tolar.

 

Jedná se o unikátní publikaci, která obsahuje více než 5000 aktuálních profesionálních výrazů a frází, včetně řady nových, ještě před několika lety neznámých pojmů. Vyhledávání podle každého ze čtyř jazyků.

 

Korektura anglických a německých výrazů: McGREGER TRANSLATIONS and CONSULTING

Korektura ruských výrazů: Valeriia Viktorovna Karabanova

 

Vydavatelem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

 

 

Cena: 1360,- Kč vč. DPH

 

Objednávat můžete na distribuce@beerresearch.cz (pouze v rámci ČR)

 

Více informací získáte na https://www.abebooks.com

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Účast v soutěži Underdog 2020

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat informaci, že ještě do zítřejšího dne se můžete hlásit do soutěže Underdog 2020. 

 

Další informace o soutěži získáte ZDE.

 

Registrovat do soutěže se můžete ZDE

 

Za pivo uvařené z chmele Kazbek můžete získat výhru ve výši 2 500 liber plus cestovní náhrady ve výši 10 000 liber.

 

V případě Vašich dotazů můžete kontaktovat pana Kočku: 777 241 558

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Festival minipivovarů v Brně

Vážení,

 

23. - 25. dubna 2020 proběhne Festival minipivovarů v Brně, při Potravinářské výstavě Salima. ZDE si Vám dovolujeme zaslat informační dokument od pana Pelikána za tým SALIMA, který si prosím přečtěte. V případě Vašich dotazů můžete kontaktovat přímo pana Pelikána. 

 

Pokud máte zájem se Festivalu minipivovarů v Brně účastnit, pište prosím na melisova@cmsmp.cz 

 

Upozorňujeme také na změnu konání valné hromady, která proběhne 25. dubna od 11 hodin a bude volební. Účast nutná!

 

Pokud máte zájem o ubytování, využijte tento dokument, kde naleznete i kontakt na pověřenou osobu. 

 

V případě Vašich dotazů jsem Vám k dispozici.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 322 kB]
pdfBez názvu [pdf, 192 kB]

Pozvánka na Kazbek Cup 2020

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku na 2. ročník soutěže Kazbek Cup 2020. 

 

 

Přihlášku, včetně podmínek účasti, naleznete ZDE, v anglické verzi ZDE

 

Soutěž opět pořádají společně Bohemia Hop, a.s. a Chmelařský institut s.r.o.

 

Za celý Českomoravský svaz,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 553 kB]
pdfBez názvu [pdf, 357 kB]

Ceny za energie jen rostou. Ušetřete za elektřinu, kterou váš podnik spotřebovává

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informaci:

 

"Pivovarníci mohou v nově otevřeném dotačním programu získat až 50 mil. Kč na instalaci fotovoltaických panelů na střechy či obvodové stěny s/bez akumulace energie (baterie), a to až do výkonu 2 MWp.

 

„Takto získaná energie by měla sloužit zejména pro vlastní spotřebu vašeho podniku – využívat ji můžete například pro chlazení, stáčení lahví či logistiku,“ radí konzultant energetických projektů Miloš Ciniburk z dotační agentury enovation. Více o této dotační příležitosti naleznete zde.

 

 

Příjem žádostí o tuto dotaci již probíhá a ukončen bude nejpozději 31. 8. 2020. V případě vyčerpání rozpočtu však může být uzavřen i mnohem dříve, s podáním žádosti tedy doporučujeme neotálet.

 

Potřebujete pomoct s vypracováním žádosti? Neváhejte se obrátit na dotační specialisty pro bezplatnou konzultaci. Volejte 800 190 163 nebo pište na adresu enovation@enovation.cz."

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

Výběr legislativních aktualit za období leden – únor 2020

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období leden – únor 2020.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 209 kB]

Informace o zjednodušení evidence vybraných výrobků dle §37 ZSD

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

podařilo se dojednat na GŘ Cel výrazné zjednodušení tabulky pro evidenci vybraných výrobků dle §37 ZSD.

 

Shrnutí změn:

  • Zjednodušení z původních 33 sloupců na 17 sloupců (původní očíslování sloupců zachováno)
  • Přidán 1 nový sloupec (č.34) - stupeň plato
  • Součet stavu a kontrola na inventuru není vyžadována (odstraněno z tabulky)
  • Platí od 1/1/2020

 https://www.celnisprava.cz/cz/dane/spotrebni-dane/aktuality/Stranky/vyhlaseni-noveho-vzoru-evidence-vedene-dle-37-zakona-o-spotrebnich-danich0115-8297.aspx

 

Malé nezávislé pivovary do 10,000 hl budou moci použít varné listy místo tabulky, detail a struktura VL je zveřejněna na webu celní správy. 

Adresa:
 
- Daně
- Spotřební daň
- Daň z piva a daň z vína a meziproduktů
- Informace pro daňové subjekty - informace 20 3392 z 17. 1. 2020 

 

 

Vedení evidence v malých nezávislých pivovarech

 

V případě velmi malých provozů – zpravidla hostinských pivovarů – se celková evidence v praxi omezuje na několik stále se opakujících údajů a většina sloupců tabulky, která je správcem daně zveřejněna, nebývá využita. Z tohoto důvodu správce daně souhlasí se způsobem vedení evidence formou rozšíření varných listů o několik povinných údajů. Forma vedení varných listů není stanovena žádným předpisem, je tedy zcela na provozovateli pivovaru, jakou formu varného listu používá, pouze tyto doplní o následující údaje, které budou strukturované do polí (nebo řádků):

 

                Pole A: číslo varného listu

                Pole B: datum započetí vaření příslušné várky

                Pole C: objem vyrážené mladiny (hl na dvě desetinná místa)

                Pole D: hmotností % extraktu vyrážené mladiny

                Pole E: datum uvedení hotového piva do volného daňového oběhu

                Pole F: objem hotového piva uvedeného do volného daňového oběhu (hl na 2 des. místa)

                Pole G: scelování

                Pole H: výsledný EPM po scelování

 

Vysvětlivky k jednotlivým polím:

Pole A: interní pořadové číslo varného listu. Způsob číslování varných listů záleží na provozovateli, musí mít však posloupnost, aby každé číslo bylo v daném kalendářním roce jedinečné.

Pole B: datum (den, měsíc, rok), kdy se daná várka započala vařit (počátek vystírky)

Pole C: hl uvařené mladiny včetně kalů

Pole D: hmotností % extraktu hotové mladiny

Pole E: datum (den, měsíc, rok), kdy bylo pivo uvedeno do volného daňového oběhu

Pole F: hl piva uvedeného do volného daňového oběhu

Pole G: v případě scelování více várek se uvede s jakou várkou/várkami (číslo varného listu) byla tato várka scelena.

Pole H: výsledné hmotnostní % extraktu mladiny scelených várek

 

V případech, kdy jsou scelené várky evidované na jednom varném listu, nevyplní se Pole G. Pole H vyplněno bude.

 

Tento způsob vedení evidence není povinný, budou ji moci vést pivovary o celkovém výstavu do 10 000 hl za kalendářní rok. V případě, že daný pivovar v průběhu roku přesáhne danou hranici, do konce daného kalendářního roku bude moci vést evidenci tímto způsobem. Podmínky pro možnost vedení tohoto způsobu evidence:

  • Provozovatel pivovaru pivo nepřijímá ani neodesílá v režimu podmíněného osvobození od daně
  • Provozovatel pivovaru neuplatňuje postupy dle § 14 zákona o SPD
  • Provozovatel pivovaru uvádí vždy celý objem (vyjma technicky zdůvodněných ztrát) dané várky hotového piva jednorázově do volného daňového oběhu

 

Českomoravský svaz minipivovarů

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

 

Vyjádření k odpadovým aktivitám

Vážení pivovarníci,

 

vzhledem k současným odpadovým aktivitám Vás prosíme o Váš názor na zálohování PET lahví a plechovek.

 

ANO - jsem pro

NE - jsem proti

 

Zcela postačí Vaše vyjádření ANO/NE.

 

Moc děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Festival minipivovarů na Pražském hradě - přihlašování

Vážení pivovarníci,

 

pomalu, ale jistě se blíží další ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Pokud máte zájem se akce účastnit, pište prosím na melisova@cmsmp.cz

 

Zároveň si Vám sem dovoluji přidat odkaz na prodej vstupenek: https://www.smsticket.cz/vstupenky/19738-festival-minipivovaru-na-prazskem-hrade, který prosíme zveřejněte na svých komunikačních kanálech (web, sociální sítě atd.). 

 

Zveřejnit ho můžete s prozatím dostupnou grafikou: úvodní foto na Facebook, leták A4

 

V případě Vašich dotazů jsem Vám k dispozici.

 

Za celý Českomoravský svaz Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Přílohy
jpgBez názvu [jpg, 961 kB]
jpgBez názvu [jpg, 395 kB]