Dopis prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

Vážení přátelé,

 

          již třetí měsíc čelíme nepříznivým dopadům koronavirové pandemie, která v podobě vládních opatření výrazně limituje možnosti našeho podnikání. Celá řada minipivovarů přežívá, díky prodejům lahvového piva přímo z pivovaru, relativně dobře. Ovšem za cenu podstatně zvýšených nákladů. Na druhé straně je spousta minipivovarů, které jsou kompletně zavřeny a jejich restaurace jim přinášejí pouze stále rostoucí náklady.

 

Z našeho rychlého průzkumu, kterého se zatím zúčastnilo 50 % členů, vyplývají následující závěry:

 

  1. O úvěry COVID I – IV požádalo deset členů, jeden člen uspěl, tři mají požádáno a čekají na rozhodnutí, pět požádalo a byli odmítnuti.

Výsledek – je jasné, že tudy cesta nevede.

 

  1. Program ANTIVIRUS – Kurzarbeit. Požádalo si 35 členů, z nichž 25 již má peníze na kontě a 10 jich stále čeká.

Výsledek – relativně nejdostupnější program pomoci, která však přichází hodně pozdě.

 

  1. Program OSVČ – Z těch co mají na příspěvek nárok, jich 17 příspěvek dostalo a 3 čekají.

Výsledek – dostupné, je otázka, zda dostačující.

 

  1. Jiná pomoc – Zde jste jmenovali třikrát odklad splátek bankovních úvěrů, jednou snížení nájmu, jinak nic.

Výsledek – záleží na pivovaru, jak a s kým se domluví, stát do toho prakticky nezasahuje.

 

 

          Většina z Vás navíc uváděla, že na stát vůbec nespoléhá a řeší si svou situaci zcela sama. I když už je na obzoru naděje na uvolnění v podobě otevření restauračních zahrádek a posléze i otevření restaurací, nikdo neví, jak se bude tato krize dále projevovat. Pivovary budou muset v létě věnovat maximum své energie prodeji, ve snaze nahradit tříměsíční výpadek.

 

Proto prezidium na zasedání dne 7. 5. 2020 rozhodlo že:

 

- se bez náhrady ruší "Jarní cena českých sládků 2020", bude uspořádána až v příštím roce

 

- se bez náhrady ruší "Festival minipivovarů na Pražském hradě", bude uspořádán až v příštím roce

 

- 13. Valná hromada ČMSMP se uskuteční v termínu 21. listopadu v rámci odložené potravinářské výstavy Salima Brno, při níž se bude konat Festival minipivovarů Brno. Termín 19. – 21. listopadu 2020.

  Popřípadě, pokud bude nutno z legislativních důvodů nutno uspořádat Valnou hromadu dříve, uspořádáme ji koncem června v Praze.

 

          Vzhledem k tomu, že pomalu končí naše nucená přestávka, je čas sčítat škody. Dovolujeme si Vás tedy požádat o spolupráci. Je nutné znát hrubé vyčíslení prokazatelných ztrát, které jste utrpěli zejména v důsledku okamžitého zastavení prodeje. Jedná se o ztráty způsobené znehodnocením surovin (u restauračních minipivovarů například zkažené suroviny, zelenina, vylité pivo atd.), platby energií, nepokryté mzdové náklady, nepokryté nájmy, nepokryté splátky úvěrů. V žádném případě nejde o ušlý zisk. Účelem je, abychom mohli při jednání s MF uplatnit argument o výši škod a žádat jejich kompenzace. Jaké budou a zda vůbec, to je otázka dalších jednání, ale v každém případě se o to pokusíme. Uvádějte tedy jenom jednoznačně prokazatelné škody v jednotkách tisíců korun.

 

          Přejeme Vám v těchto turbulentních dobách hodně dobrého piva a dobrých nápadů, jak ho prodat. Jsme přesvědčeni, že minipivovarnická komunita tuto krizi přežije a bude nadále růst, protože má své nepominutelné místo v pivní kultuře českého národa.

 

 

 

Dej Bůh štěstí!

 

                                                                                              Jan Šuráň

                                                           Prezident Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

Pozvánka na technicko-technologický seminář v Budějovickém Budvaru

Vážení přátelé,
 
Českomoravský svaz minipivovarů, z.s., ve spolupráci s Budějovickým Budvarem, n. p., pořádá jednodenní technicko-technologický seminář, určený pro minipivovary, jejich sládky, zaměstnance a majitele.
 
Místo konání: Budějovický Budvar, n. p.
Počet účastníků: maximálně 25
Termín konání: středa 15. 10. 2025
Lektoři: ČMSMP, VÚPS, pivovar Trilobit, C+C Servis, s. r. o., Lallemand
 
 
Program:
                                  
9:00 – 9:30 Zahájení + novinky                           
                  Michal Voldřich, ČMSMP
 
9:30 – 10:00 PIVO A VODA – Technologické možnosti úpravy varní vody
                    Michal Voldřich, ČMSMP
 
10:00 – 11:00 SPRÁVNÁ HYGIENICKÁ PRAXE A TRVANLIVOST PIVA – sanitace provozu, výčepů
                      Petra Kubizniaková, VÚPS
 
11:10 – 12:10 BIOTRANSFORMACE CHMELOVÝCH SILIC BĚHEM KVAŠENÍ
                      Jana Olšovská, VÚPS/Jan Neveloš, Lallemand
 
12:15 – 13:00 Oběd
 
13:10 – 13:45 DESKOVÉ VÝMĚNÍKY – princip činnosti, design, návrh chladiče mladiny zkoušky těsnosti
                      Ondřej Čada,C+C Servis, s. r. o.
 
13:55 – 15:15 OCHRANA PIVOVARU NEJEN Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI POTRAVIN
                      Monika Linková, Trilobit
 
15:30 – 17:00 Prohlídka pivovaru s Alešem Dvořákem
 
18:30 Neformální posezení v Masných krámech (dobrovolné a nehrazené)
 
 
Cena: Pro členy ČMSMP 200,- Kč
          Pro ostatní 500,- Kč
 
PLATBA NA MÍSTĚ POUZE V HOTOVOSTI
 
Registrace a přihlášky: Tereza Melišová - melisova@cmsmp.cz

 

Sekce Burza a Kalendář akcí

Vážení,

 

rádi bychom Vám připomněli, že na webu minipivo.cz najdete sekci Burza s různými typy inzerátů. Pokud něco prodáváte či kupujete, hledáte práci nebo ji nabízíte, pošlete prosím svůj inzerát na melisova@cmsmp.cz - ráda jej zveřejním.

 

Na webu je také Kalendář akcí - i Vaši akci zde velmi rádi uveřejníme.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Akce INSPEKT 2025

Vážení,

 

dovolujeme si Vás informovat, že Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. vyhlašuje časově omezenou akci INSPEKT 2025 - mikrobiologickou kontrolu čerstvě stočených piv.

 

1. Mikrobiologické analýzy:
- detekce pivu škodících mikroorganizmů: divoké kvasinky, mléčné bakterie
- detekce koliformních bakterií jako ukazatelů sníženého hygienického stavu provozu


2. Senzorické posouzení čerstvě stočeného piva


3. Deponace piva po deklarovanou dobu trvanlivosti a následné posouzení změn jeho mikrobiologických a senzorických vlastností

 

Servisní poplatek: 199,- Kč bez DPH za 1 vzorek.

 

Rozšiřující služba: IBIS


Účastníci akce INSPEKT si mohou přikoupit také rozšířenou službu IBIS (Infrared Beer Intelligent System).


Hlavní přínosy:
- Určení základních analytických parametrů – alkohol, extrakt, extrakt v původní mladině, prokvašení, hořké látky, stabilita pěny, pH
- hodnocení náchylnosti k stárnutí,
- možnost analýzy tam, kde není vyžadován akreditovaný výsledek.


IBIS je komplexní nástroj využívající FTIR přístroj a software vyvinutý pro automatickou analýzu infračervených spekter. Umožňuje rychlé a přesné posouzení kvality piva i meziproduktů během výroby.


Cena 190,- Kč bez DPH za 1 vzorek.

 

Doba trvání akce: 1 měsíc, od 8. 9. do 10. 10. 2025

 

Objednávkový formulář ZDE


Příjem vzorků: AZL Praha – azlpraha@beerresearch.cz


K analýzám je potřeba dodat 5 ks originálního balení od jednoho vzorku, s řádným označením DMT a typu/stylu piva a informací o případné filtraci.


Dále kontaktní osobu pro dodání výsledků analýz a fakturační údaje. Zadavatelům analýz budou výsledky se slovním komentářem předány e-mailem do 30. 11. 2025


Vzorky označte výrazným textem „INSPEKT“.

 

Kontaktní osoba: Ing. Petra Kubizniaková, kubizniakova@beerresearch.cz

 

Realizováno v rámci projektu Standardizovaná metodika pro interpretaci výsledků mikrobiologických analýz piva – interpretace, limity, opatření (MZe, 2024-2026, QL24020003), ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů. Výsledky budou využity pro řešení projektu a zveřejněny výhradně v anonymizované formě.

 

Pozvánka na technicko-technologický seminář v Pivovaru Jihlava (Ježek) - poslední volná místa

Vážení přátelé,

 

Českomoravský svaz minipivovarů, z.s., ve spolupráci s Budějovickým Budvarem, n. p., pořádá jednodenní technicko-technologický seminář, určený pro minipivovary, jejich sládky, zaměstnance a majitele.

 

Na seminář, který se koná v Pivovaru Jihlava, zbývají poslední 3 volná místa. 

 

Parkování v areálu pivovaru není možné, prosíme, využijte přilehlé ulice.

 

Místo konání:             Pivovar Jihlava (Ježek)

Počet účastníků:        maximálně 25

Termín konání:          úterý 16. 9. 2025

Lektoři:                      ČMSMP, VÚPS, pivovar Trilobit, C+C Servis, s. r. o., Lallemand

 

 

Program:

                                  

9:00 – 9:30              Zahájení + novinky                           

                               Michal Voldřich, ČMSMP

 

9:30 – 10:00            PIVO A VODA – Technologické možnosti úpravy varní vody

                               Michal Voldřich, ČMSMP

 

10:00 – 11:00          DESKOVÉ VÝMĚNÍKY – princip činnosti, design, návrh chladiče mladiny zkoušky těsnosti

                               Ondřej Čada,C+C Servis, s. r. o.

 

11:10 – 12:10          OCHRANA PIVOVARU NEJEN Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI POTRAVIN

                               Monika Linková, Trilobit

 

12:15 – 13:00         Oběd

 

 

13:10 – 13:45          SPRÁVNÁ HYGIENICKÁ PRAXE A TRVANLIVOST PIVA – sanitace provozu, výčepů

                               Petra Kubizniaková, VÚPS

 

 

13:55 – 15:15          Biotransformace chmelových silic během kvašení

                               Jana Olšovská, VÚPS/Jan Neveloš, Lallemand

 

15:30                      PROHLÍDKA PIVOVARU

 

 

Cena:                    

Pro členy ČMSMP    200,- Kč

Pro ostatní              500,- Kč

 

PLATBA NA MÍSTĚ POUZE V HOTOVOSTI

 

Registrace a přihlášky: Tereza Melišová melisova@cmsmp.cz

Přihlaste se do soutěže Golden Bohemia 2025!

Vážení přátelé,


dovolte, abychom vás pozvali na 8. ročník národní degustační soutěže s mezinárodní porotou Golden Bohemia.

 

Jako jediná z tuzemských akcí je zařazena mezi prestižní světové soutěže, kterým poskytuje záštitu a podporu EBCU (European Beer Consumers Union) - největší evropský svaz konzumentů piva, působící v 19 zemích. Důvodem je mimo jiné to, že soutěž je otevřena pivovarům všech velikostí, včetně létajících. Ty si mohou zvolit, zda soutěžní piva ve vybraných kategoriích dodají v lahvové nebo sudové formě.

Klíčové termíny
Příjem přihlášek do soutěže - informace ZDE - do pátku 5. září.


Na základě přihlášky bude vystavena faktura, splatná do pondělí 13. října. Vzorky piva, které nebudou do tohoto termínu uhrazeny, se ze soutěže vyřazují.

 

Závoz vzorků
V pracovní době mezi 8:30 a 17:00 ve dnech 6.–10. a 13.-14. října.


Pozor, změna - závoz vzorků proběhne letos na nové adrese: Pivovarská prodejna Staropramen (Pivní Pohotovost)

Svornosti, 150 00 Praha 5 Smíchov (https://pivnipohotovost.cz/)


Prázdné obaly lze po soutěži vyzvednout na stejné adrese, a to pouze ve dnech 20.-31. 10. 2025


Odborné degustace piva proběhnou v pátek a sobotu 17.-18. října 2025 v prostorách prelatury Břevnovského kláštera.

 

Účast v mezinárodní porotě Golden Bohemia 2025 pod záštitou časopisu Pivo Bier Ale již potvrdili experti z Německa, Velké Británie, Belgie, Itálie, Finska nebo Kypru. Pokud máte zájem zúčastnit se v rámci české poroty, uveďte to prosím jako poznámku do přihlášky, včetně jména porotce a kontaktu na něj.

 

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v listopadu 2025 na společenském večeru v Klášterním pivovaru sv. Norberta na Strahově. Pozvánky obdrží vítězové e-mailem.

Ocenění pro vaše piva
V soutěži Golden Bohemia budou oceněna vždy 3 nejlepší piva v každé z 13 vypsaných kategorií (z toho 8 kategorií je otevřeno zvlášť pro lahvové a sudové vzorky, které budou hodnoceny odděleně, ostatní piva akceptujeme jen v lahvích).

 

Ocenění Zlatá, Stříbrná a Bronzová koruna pak tradičně získají nejúspěšnější pivovary podle počtu bodů získaných za postup v soutěži a celkový počet ocenění.

 

Výhradně zahraniční porota dále vyhlásí zvlášť Nejlepší desítku, jedenáctku a dvanáctku.


Zvláštní cenu vypisuje i časopis Pivo Bier Ale.


A pro výjimečné pivo, které se zahraniční porota rozhodne ocenit bez ohledu na vypsané kategorie, již počtvrté vypisujeme cenu Golden Seahorse.

 

Vizuály ke všem oceněním obdrží vítězové k volnému použití.


Podmínky soutěže
Cena za 1 soutěžní vzorek:
Lahvové pivo: 800 Kč
Sudové pivo: 1200 Kč.

Nejsme plátci DPH.

 

Soutěžící pivovar může do každé kategorie přihlásit libovolný počet vzorků. Piva musí být dodána ve skleněných lahvích, hliníkových plechovkách nebo PET obalech.

Množství piva pro jeden soutěžní vzorek je 5 l. Toto množství odpovídá buď 10 lahvím (plechovkám) o objemu 0,5 l nebo 7 lahvím o objemu 0,75 l. Sudové pivo akceptujeme v obalech od 10 l výše. Vzorky jak v přihlášce, tak na obalech, prosím, označte číslem kategorie, dále uveďte název piva a objem alkoholu.


Veškeré dotazy prosím na email marcela.titzlova@pivobierale.cz.


Seznam soutěžních kategorií si můžete stáhnout ZDE.

S pozdravem Dej Bůh štěstí

Marcela Titzlová
ředitelka soutěže Golden Bohemia 2025

 

Jan Šuráň
předseda degustační komise soutěže Golden Bohemia 2025

Výběr legislativních aktualit za období červenec - srpen 2025

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období červenec - srpen 2025.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Akce INSPEKT 2025

Vážení,

 

dovolujeme si Vám předat následující informace:

 

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. vyhlašuje časově omezenou akci INSPEKT 2025 - mikrobiologickou kontrolu čerstvě stočených piv.

 

1. Mikrobiologické analýzy:
- detekce pivu škodících mikroorganizmů: divoké kvasinky, mléčné bakterie
- detekce koliformních bakterií jako ukazatelů sníženého hygienického stavu provozu


2. Senzorické posouzení čerstvě stočeného piva


3. Deponace piva po deklarovanou dobu trvanlivosti a následné posouzení změn jeho mikrobiologických a senzorických vlastností

 

Doba trvání akce: 1 měsíc, od 8. 9. do 10. 10. 2025


Servisní poplatek: 199,- Kč za 1 vzorek (bez DPH)


Příjem vzorků: AZL Praha – azlpraha@beerresearch.cz


K analýzám je potřeba dodat 5 ks originálního balení od jednoho vzorku, s řádným označením DMT a typu/stylu piva a informací o případné filtraci.


Dále kontaktní osobu pro dodání výsledků analýz a fakturační údaje. Zadavatelům analýz budou výsledky se slovním komentářem předány e-mailem do 30. 11. 2025.


Vzorky označte výrazným textem „INSPEKT“.


Kontaktní osoba: Ing. Petra Kubizniaková, kubizniakova@beerresearch.cz

 

Realizováno v rámci projektu Standardizovaná metodika pro interpretaci výsledků mikrobiologických analýz piva – interpretace, limity, opatření (MZe, 2024-2026, QL24020003), ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů. Výsledky budou využity pro řešení projektu a zveřejněny výhradně v anonymizované formě.

 

Kontrola a aktualizace medailonků na webu minipivo.cz

Vážení,

 

rádi bychom Vás požádali o kontrolu Vašeho medailonku na webu www.minipivo.cz.

 

Pokud ve svém medailonku naleznete cokoli, co byste chtěli upravit či doplnit, zašlete mi prosím potřebné informace.

 

Pokud svůj medailonek na webu nenaleznete, zašlete prosím následující údaje:

 

Pro pivovary:
– název pivovaru
– kraj
– adresa
– kontaktní osoba
– e-mail
– telefon
– webové stránky
– stručné informace o pivovaru
– fotografie (formát JPG)
– logo (v křivkách i ve formátu JPG)

 

Inspirovat se můžete například zde: http://www.minipivo.cz/cz/pivovarsky-dvur-zvikov/ 

 

Pro společnosti:
Zkontrolujte si prosím Vaše údaje zde: http://www.minipivo.cz/cz/dodavatele/ a případně nám pošlete informace, které si přejete upravit či doplnit.

 

Členové Českomoravského svazu minipivovarů mohou čerpat slevy u partnerských dodavatelů – i proto je výhodné být na našem webu uvedeni.

 

Velmi děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2025

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2025.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Bechyňské slavnosti a Bechyňské setkání dechových hudeb

Vážení,

 

od člena Českomoravského svazu minipivovarů, pivovaru Keras Bechyně, jsme obdrželi informaci o následující akci, do které je pivovar zapojen. Rádi Vám ji tímto předáváme:

 

Termín: sobota 16. srpna 2025


Čas: od 10:00 minimálně do 18:00, program bude pokračovat až do 24:00 (večerní část je dobrovolná)

 

Stavba stánku: možná od 7:00 ráno, případně i den předem po předchozí domluvě

 

Místo konání: Náměstí T. G. M., Bechyně

 

Poplatek za stánek:
– 300 Kč bez využití elektrické energie
– 500 Kč s využitím elektrické energie

 

Kontaktní osoba:

Petra Šulcová
e-mail: program@kulturnidum.cz
tel.: 776 381 203

 

Pokud máte zájem se do akce zapojit a prezentovat svůj pivovar, kontaktujte prosím přímo pořadatele na uvedených kontaktech.