Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Pozvánka na Kampus fest

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku na Kampus fest.

 

"Dobrý den,

 

rádi bychom Vás pozvali na Kampus fest, zahájení semestru škol v Dejvicích, který provází festival minipivovarů a bohatý nejen hudební program.

 

Akce se bude konat v úterý 24. 9. 2019 v blízkosti Vítězného náměstí v Praze 6 - Dejvicích (ulice Technická) a organizuje ji Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů v rámci svatováclavských Dnů českého piva. 

 

Většina návštěvníků budou opět studenti vysokých škol, přičemž v loňském bylo na akci okolo 1500 návštěvníků. Vstupné je zdarma. V rámci festivalu minipivovarů bude své pivo nabízet 15 – 20 pivovarů. Jako doprovodný program přichystáme popularizační přednášky o pivu pro zájemce, exkurze ve školním pivovaru, řízené degustace piva pro zájemce mezi návštěvníky, návštěvnickou degustační soutěž nabízených piv s následným vyhodnocením a další aktivity.

 

V případě vašeho zájmu o účast prosíme o potvrzení. Účast je letos zpoplatněna organizačním poplatkem 3000 Kč za standardní stánek 3 x 3 m. Zájem je poměrně velký a kdo se dříve ozve, bude mít výhodnější pozici stánku v areálu Kampus festu.

 

Jako ilustraci průběhu akce přikládám odkaz na video z loňského prvního ročníku Kampus festu: https://www.youtube.com/watch?v=xgtWlmyZK-8

 

V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat:

Ing. Tomáš Kinčl

Ústav biotechnologie

VŠCHT Praha

+420 220 445 051

+420 732 108 721

Tomas.kincl@vscht.cz

 

Děkuji a budu se těšit na odpověď.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne,

 

Ing. Tomáš Kinčl"

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů zdraví

 

Tereza

 

 

 

East European Awards hledá české pivovary

Vážení pivovarníci, 

 

dovolujeme si Vám přeposlat nabídku, kterou nám poskytl pan Ondřej Soukup z Hospodářských novin - kontakt na něj níže. V případě Vašich dotazů se obracejte na něj. 

 

"Organizátoři patrně nejprestižnější pivní degustační soutěže na Ukrajině East European Awards hledají české pivovary, které by se chtěly zúčastnit jejího třetího ročníku. Soutěž je velmi silně inspirovaná českou Pivní pečetí. Ostatně její spoluzakladatelé jezdí dlouhá léta do jižních Čech jako porotci.

 

Letošní ročník se koná 8. - 9. října v západoukrajinském městě Rivne. Soutěží se v šestnácti kategoriích, v každé z nich se uděluje bronzová, stříbrná a zlatá medaile. Vítězové všech kategorií následně soutěží o Grand Prix festivalu o nejlepší pivo soutěže. Vloni se zúčastnilo 54 pivovarů, které přihlásily celkem 265 vzorků.

 

Každý pivovar má také právo jmenovat jednoho porotce, loni tak soudcovalo celkem 72 lidí, včetně několika českých sládků, působících na Ukrajině. Na regulérnost soutěže dohlíží nezávislá právní firma.

 

Přihlásit se je potřeba do 2. října 2019 pomocí tohoto formuláře http://en.uabeerawards.com/submit-beer/, po obdržení potvrzení zaplatit účastnický poplatek 600 hřiven za každý vzorek (momentálně je to 513 korun) a do 24 hodin před začátkem soutěže dopravit do místa konání šest litrů každého vzorku ve skle, plastu či plechovkách. Je předjednáno s Českým centrem v Kyjevě, že aby bylo zabráněno problémům či zdržením na hranicích, že by vzorky mohly být dopraveny jejich prostřednictvím.

 

Pokud byste měli zájem o tento druh přepravy, kontaktujte Ondřeje Soukupa (soukup.o@gmail.com).

 

Současně v Rivném probíhá Forum pivovarů a restaurátorů, takže přijíždí většina sládků ze zúčastněných pivovarů. Pokud se chcete seznímit s pivní scénou na Ukrajině, je to velmi vhodná příležitost.

 

Seznam kategorií pro rok 2019:

 

Pale Lager světlé pivo spodního kvašení. Stupňovitost – 10-12,99%. Hořkost – 10-35 IBU.

Pale Lager Special – světlé pivo spodního kvašení. Stupňovitost – od 13%. Hořkost – 10-35 IBU.

Dark Lager – tmavé pivo spodního kvašení. Stupňovitost – 10-13%. Hořkost – 10-35 IBU.

IPA – světlý ale svrchního kvašení. Stupňovitost  – od 12 до 17%. Hořkost – od 40 do 70 IBU.

Double IPA – světlý ale svrchního kvašení. Stupňovitost – od 15,5% do 20%. Hořkost – od 60 do 120 IBU

Pale ale – světlý ale svrchního kvašení. Stupňovitost – 12-15%. Anglický nebo americký styl jsou přípustné. Hořkost – 25-60 IBU.

Porter/Stout – Tmavé pivo svrchního kvašení s využitím speciálních sladů. Stupňovitost  – od 12% do 14,99%. Hořkost – od 20 IBU. Laktóza a a další přísady jsou přípustné.

Porter/Stout Special – Tmavé pivo svrchního kvašení s využitím speciálních sladů. Stupňovitost – od 15%. Hořkost – od 20 IBU. Laktóza a a další přísady jsou přípustné.

Witbier/Weizenbier– přeničné pivo, pro weizen je potřeba alespoň 30% pšeničného sladu, pro witbier neslazená pšenice a přísady jako různé koření nebo pomerančová kůra. Stupňovitost  – od 12 do 17%.

Flavor Beer (Herbal/Ginger/Root/Gruit) – pivo svrchního nebo spodního kvašení s využitím přírodních aromatizátorů jako bylin, koření, siropů nebo gruitu. Stupňovitost – 10 – 16. Barva - od 2 do 60 EBC.

Belgian Style Ale – světlé nebo tmavé pivo spodního kvašení belgického typu. Barva - od 2 do 60 EBC. Povinné použití belgických typů kvasnic. Hořkost není omezena. Suché chmelení je přípustné. Stupňovitost - od 12 do 14%.

Belgian Strong Ale – světlé nebo tmavé pivo spodního kvašení belgického typu. Barva - od 2 do 60 EBC. Povinné použití belgických typů kvasnic. Hořkost není omezena. Suché chmelení je přípustné. Stupňovitost - od 14%

Red/Amber/Semi dark – polotmavé pivo svrchního nebo spodního kvašení. Barva - od 20 do 40 EBC. Hořkost - od 10 IBU.

Sour/Wild – pivo, vyrobené s využitím speciálních mikroorganismů nebo způsobem kettle souring (sour mash), přípustné jsou verze s přidáním ovoce, sirupů, bylin.

Cider fermentovaný nápoj z jablek nebo hrušek. Jsou přípustné jako přísady ovoce nebo sirupy.

Special Beer – všechno pivo, které se nevešlo do předchozích kategorií. Světlé nebo tmavé ležáky nebo aly, jakékoli experimentální druhy bez omezení stupňovitosti, barvy nebo hořkosti."

 

 

Přejeme krásné léto,

 

za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

 

Pozvánka na Žateckou Dočesnou

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám zaslat informace o každoroční soutěžní degustaci, která se bude konat v aule Chmelařského institutu s.r.o. v Žatcí za učasti laické i odborné veřejnosti při příležitosti Žatecké Dočesné.

 

Degustace bude probíhat ve dvou dnech a tyká se pouze filtrovaných piv. V letošním roce se degustace koná v termínech: čtvrek 5. září 2019 od 13.00 hodin a pátek 6. září 2019 od 13:00 hodin. 

 

Více informací se dozvíte ZDE.

 

Přihlášku na akci naleznete ZDE.

 

V případě Vašich dotazů se obracejte na kontakty uvedené v první příloze.

 

Za celý Českomoravský svaz přeji krásný den,

 

Tereza

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 2599 kB]
pdfBez názvu [pdf, 613 kB]

FOR GASTRO & HOTEL – největší veletrh gastronomie v ČR

Českomoravský svaz minipivovarů ve spolupráci s ABF a.s., pořadatelem veletrhu gastronomie FOR GASTRO & HOTEL, připravil svým členům exkluzivní podmínky pro prezentaci a prodej na veletrhu v Praze ve dnech 11. – 13. 10. 2019 (pátek a neděle). Loňská účast návštěvníků veletrhu v těchto dnech byla: 24 459 návštěvníků.

 

STÁNEK 1 - CENA za 6m2 stánek: 7 000 Kč + DPH

 

STÁNEK 2 - CENA za 4m2 stánek: 6 000 Kč + DPH

 / Cena zahrnuje kompletní stavbu stánku, elektrickou přípojku 1kW,  třídenní účast v rámci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019, pojištění odpovědnosti za škodu, registraci /.

Akce se uskuteční při min. počtu 25 účastníků.

 

Závěrečná zpráva z veletrhu roku 2018 ke stažení zde.
Prezentace veletrhu 2019 ke stažení zde.
Více o veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019 zde.

Pokud máte zájem se akce účastnit, kontaktujte paní Milenu Fernandez:

manažerka veletrhu

FOR GASTRO & HOTEL 2019

M: +420 739 003 135

fernandez@abf.cz


Odpověď prosíme zaslat nejpozději do 20. 6. 2019.

 


Českomoravský svaz minipivovarů o.s.

www.minipivo.cz

Přílohy
jpgBez názvu [jpg, 194 kB]
jpgBez názvu [jpg, 187 kB]

Nabídka od CORRO BOHEMIA, s.r.o.

Vážená paní, Vážený pane,

technologie výroby piva klade vysoké nároky na hygienu provozu. Zejména vysoké a nízké provozní teploty a vysoká vzdušná vlhkost vytváří ideální podmínky pro tvorbu plísní.

Dovolujeme si vám nabídnout ověřený produkt BIODEX HB – protiplísňový, pružný ochranný nátěr s dlouhodobým účinkem až do 10 let.

Máme více jak 25 let zkušeností s prodejem a aplikací protiplísňových a antibakteriálních nátěrů. Mezi naše klienty patří řada pivovarů, např.: Budějovický Budvar, Staropramen, Starobrno, Březňák, Smíchov, Ostravar, Chodovar, Pivovar Frýdlant, Akciový Pivovar Dalešice, Pivovar Klášter, Pivovar Kocour, Pivovar Klášter, Andělský Pivovar, Pivovar Řevnice…

 

Více informací se dozvíte ZDE


V případě zájmu, nebo jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte.

 

S pozdravem,

Igor Balog Jednatel

Mobil: +420 721 137 579 E-mail: balog@corro.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 346 kB]

Medailonek na webu minipivo.cz

Vážení pivovarníci,

 

chtěli bychom Vás požádat o kontrolu vašeho medailonku na webu www.minipivo.cz - pokud jsme na toto téma již komunikovali, tento email neberte v potaz. 

 

Pokud ve svém medailonku najdete cokoli, co chcete změnit či doplnit, prosím, pošlete informace. 

 

Pokud svůj medailonek nenajdete, zašlete prosím následující informace:

 

pro pivovary - jméno pivovaru, kraj, adresa, kontaktní osoba, email, telefon, webové stránky, informacne o pivovaru, fotografie (v jpg), logo (křivky i jpg)

Inspirovat se můžete například zde http://www.minipivo.cz/cz/pivovarsky-dum-praha/

 

pro společnosti - zkontrolujte si prosím údaje na http://www.minipivo.cz/cz/dodavatele/ a případně zašlete informace, které chcete upravit či doplnit

 

Velmi děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Informace ze Svazu

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že na stránkách www.minipivo.cz byla zřízena sekce BURZA. Můžete nám tedy zasílat své inzeráty, které poté na stránky vložíme. 

 

Zároveň Vás chceme informovat, že je na webu nová sekce KALENDÁŘ AKCÍ, kam postupně vkládáme akce minipivovarů. Pokud nějakou akci pořádáte, zašlete nám informace, vložíme na stránky.

 

Vše posílejte na melisova@cmsmp.cz, kam můžete zasílat i jakékoli své dotazy, náměty, připomínky. 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

 

 

Nabíjecí stanice pro elektromobily k Vašim minipivovarům zdarma

Vážení členové Českomoravského svazu minipivovarů,

 

dovolujeme si vás oslovit s dotazem, zda-li byste neměli zájem dostat nabíjecí stanice (tzv. wall boxy) pro elektromobily k Vašim minipivovarům, případně hotelovým, restauračním a kavárenským provozovnám.

 

Vzhledem k přímému kontaktu ve společnosti Tesla, máme možnost je pro Vaše minipivovary/hotely/restaurace/kavárny, po schválení dané lokality zajistit zdarma.

 

Jedná se o nabíječky nejen na vozy značky TESLA, ale i nabíječku s konektorem na vozidla ostatních výrobců, kteří zde v Evropě elektrovozidla prodávají (VOLKSWAGEN, BMW, AUDI, JAGUAR, Mercedes-Benz, KIA, HYUNDAI, NISSAN + plug-in hybridní TOYOTA, LEXUS, v roce 2019 i ŠKODA s modelem SUPERB, Citygo-e atd.) a stále jich přibývá. Za nabíječky se neplatí žádný pronájem ani jiné administrativní poplatky firmě TESLA.

 

V případě instalace nabíječek (správný název wall box) bude Váš minipivovar/hotel/restaurace/kavárna/obchod uveřejněny na webu nejen firmy TESLA a zároveň všechna vozidla TESLA v Evropě dostanou do palubních navigací informaci, že ve Vašich provozovnách lze dobíjet elektromobily.

Ostatní weby tuto informaci rády začlení do jejich systémů (www.plugshare.com, www.chargemap.com atd.…).

 

Zde ukázky, jak jsou restaurace/hotely uvedeny na webu:

 https://www.tesla.com/en_EU/findus?redirect=no#/bounds/51.489331367461524,18.44106725000006,48.71026106045513,9.65200475000006?search=store,service,supercharger,destination%20charger&place=dc54643

https://www.tesla.com/en_EU/findus?redirect=no#/bounds/51.489331367461524,18.44106725000006,48.71026106045513,9.65200475000006?search=store,service,supercharger,destination%20charger&place=dc40958

nebo

https://www.tesla.com/en_EU/findus?redirect=no#/bounds/51.489331367461524,18.44106725000006,48.71026106045513,9.65200475000006?search=store,service,supercharger,destination%20charger&place=dc39589

 

Pokud byste měli zájem o možnost získání nabíječek k Vašim provozovnám, rád Vám více informací sdělí telefonicky přímo pan Horák. 

 

Pokud máte zájem získat nabíječku od firmy TESLA a výhody s tím spojené, spojte se přímo s panem Horákem, který vám pomůže s Vaší žádostí (on-line, bez potřeby cestovat, zasílat poštou apod.) a její úspěšné zaslání do společnosti TESLA.

 

Horák – tel .: +420 607 908 293, E-mail: tesla@clavis-qs.com

 

Foto nabíječky a instalace ZDE

 

Do e-mailu stačí napsat pouze kontaktní údaje (e-mail, telefon, jméno) a webovou stránku místa, případně adresu lokality.

Pan Horák Vám poradí s celým procesem – od požadovaných údajů k prvotní žádosti až po samotnou instalaci nabíjecího zařízení až po zveřejnění na webu a v navigačních systémech vozidel.

 

Tato pomoc je zdarma. Českomoravský svaz minipivovarů žádosti nevyřizuje, ani neschvaluje a nemůže ovlivnit jejich schválení pro danou lokalitu společností TESLA Inc.

 

Se srdečným pozdravem,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

Výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období červen -  červenec 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 185 kB]

Výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 216 kB]