Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Ceny za energie jen rostou. Ušetřete za elektřinu, kterou váš podnik spotřebovává

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informaci:

 

"Pivovarníci mohou v nově otevřeném dotačním programu získat až 50 mil. Kč na instalaci fotovoltaických panelů na střechy či obvodové stěny s/bez akumulace energie (baterie), a to až do výkonu 2 MWp.

 

„Takto získaná energie by měla sloužit zejména pro vlastní spotřebu vašeho podniku – využívat ji můžete například pro chlazení, stáčení lahví či logistiku,“ radí konzultant energetických projektů Miloš Ciniburk z dotační agentury enovation. Více o této dotační příležitosti naleznete zde.

 

 

Příjem žádostí o tuto dotaci již probíhá a ukončen bude nejpozději 31. 8. 2020. V případě vyčerpání rozpočtu však může být uzavřen i mnohem dříve, s podáním žádosti tedy doporučujeme neotálet.

 

Potřebujete pomoct s vypracováním žádosti? Neváhejte se obrátit na dotační specialisty pro bezplatnou konzultaci. Volejte 800 190 163 nebo pište na adresu enovation@enovation.cz."

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

Výběr legislativních aktualit za období prosinec 2019 – leden 2020

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období prosinec 2019 – leden 2020.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 216 kB]

Informace o zjednodušení evidence vybraných výrobků dle §37 ZSD

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

podařilo se dojednat na GŘ Cel výrazné zjednodušení tabulky pro evidenci vybraných výrobků dle §37 ZSD.

 

Shrnutí změn:

  • Zjednodušení z původních 33 sloupců na 17 sloupců (původní očíslování sloupců zachováno)
  • Přidán 1 nový sloupec (č.34) - stupeň plato
  • Součet stavu a kontrola na inventuru není vyžadována (odstraněno z tabulky)
  • Platí od 1/1/2020

 https://www.celnisprava.cz/cz/dane/spotrebni-dane/aktuality/Stranky/vyhlaseni-noveho-vzoru-evidence-vedene-dle-37-zakona-o-spotrebnich-danich0115-8297.aspx

 

Malé nezávislé pivovary do 10,000 hl budou moci použít varné listy místo tabulky, detail a struktura VL je zveřejněna na webu celní správy. 

Adresa:
 
- Daně
- Spotřební daň
- Daň z piva a daň z vína a meziproduktů
- Informace pro daňové subjekty - informace 20 3392 z 17. 1. 2020 

 

 

Vedení evidence v malých nezávislých pivovarech

 

V případě velmi malých provozů – zpravidla hostinských pivovarů – se celková evidence v praxi omezuje na několik stále se opakujících údajů a většina sloupců tabulky, která je správcem daně zveřejněna, nebývá využita. Z tohoto důvodu správce daně souhlasí se způsobem vedení evidence formou rozšíření varných listů o několik povinných údajů. Forma vedení varných listů není stanovena žádným předpisem, je tedy zcela na provozovateli pivovaru, jakou formu varného listu používá, pouze tyto doplní o následující údaje, které budou strukturované do polí (nebo řádků):

 

                Pole A: číslo varného listu

                Pole B: datum započetí vaření příslušné várky

                Pole C: objem vyrážené mladiny (hl na dvě desetinná místa)

                Pole D: hmotností % extraktu vyrážené mladiny

                Pole E: datum uvedení hotového piva do volného daňového oběhu

                Pole F: objem hotového piva uvedeného do volného daňového oběhu (hl na 2 des. místa)

                Pole G: scelování

                Pole H: výsledný EPM po scelování

 

Vysvětlivky k jednotlivým polím:

Pole A: interní pořadové číslo varného listu. Způsob číslování varných listů záleží na provozovateli, musí mít však posloupnost, aby každé číslo bylo v daném kalendářním roce jedinečné.

Pole B: datum (den, měsíc, rok), kdy se daná várka započala vařit (počátek vystírky)

Pole C: hl uvařené mladiny včetně kalů

Pole D: hmotností % extraktu hotové mladiny

Pole E: datum (den, měsíc, rok), kdy bylo pivo uvedeno do volného daňového oběhu

Pole F: hl piva uvedeného do volného daňového oběhu

Pole G: v případě scelování více várek se uvede s jakou várkou/várkami (číslo varného listu) byla tato várka scelena.

Pole H: výsledné hmotnostní % extraktu mladiny scelených várek

 

V případech, kdy jsou scelené várky evidované na jednom varném listu, nevyplní se Pole G. Pole H vyplněno bude.

 

Tento způsob vedení evidence není povinný, budou ji moci vést pivovary o celkovém výstavu do 10 000 hl za kalendářní rok. V případě, že daný pivovar v průběhu roku přesáhne danou hranici, do konce daného kalendářního roku bude moci vést evidenci tímto způsobem. Podmínky pro možnost vedení tohoto způsobu evidence:

  • Provozovatel pivovaru pivo nepřijímá ani neodesílá v režimu podmíněného osvobození od daně
  • Provozovatel pivovaru neuplatňuje postupy dle § 14 zákona o SPD
  • Provozovatel pivovaru uvádí vždy celý objem (vyjma technicky zdůvodněných ztrát) dané várky hotového piva jednorázově do volného daňového oběhu

 

Českomoravský svaz minipivovarů

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

 

Vyjádření k odpadovým aktivitám

Vážení pivovarníci,

 

vzhledem k současným odpadovým aktivitám Vás prosíme o Váš názor na zálohování PET lahví a plechovek.

 

ANO - jsem pro

NE - jsem proti

 

Zcela postačí Vaše vyjádření ANO/NE.

 

Moc děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Festival minipivovarů na Pražském hradě - přihlašování

Vážení pivovarníci,

 

pomalu, ale jistě se blíží další ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Pokud máte zájem se akce účastnit, pište prosím na melisova@cmsmp.cz

 

Zároveň si Vám sem dovoluji přidat odkaz na prodej vstupenek: https://www.smsticket.cz/vstupenky/19738-festival-minipivovaru-na-prazskem-hrade, který prosíme zveřejněte na svých komunikačních kanálech (web, sociální sítě atd.). 

 

Zveřejnit ho můžete s prozatím dostupnou grafikou: úvodní foto na Facebook, leták A4

 

V případě Vašich dotazů jsem Vám k dispozici.

 

Za celý Českomoravský svaz Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Přílohy
jpgBez názvu [jpg, 961 kB]
jpgBez názvu [jpg, 395 kB]

Pozvánka na České pivní FORUM 2020

Vážení, 

 

dovolujeme si Vás jménem pana Pavla Borowiece, vydavatele a šéfredaktora Pivo, Bier & Ale, pozvat na České pivní FORUM 2020.

 

Konference se bude konat v Kongresovém centru Praha od 28. do 30. ledna.

 

Představí se na něm 25 renomovaných odborníků oblasti pivovarnictví, marketingu a gastronomie.

 

ZDE Vám zasíláme detailní program a jsme přesvědčeni, že si v něm vyberete. ZDE pak naleznete pozvánku. 

 

Všechny přednášky zahraničních hostů se tlumočí do češtiny.

 

Vstup máte zdarma na základě registrace na ceskepivniforum.cz

 

Těšíme se na setkání,

 

Českomoravský svaz minipivovarů

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 597 kB]
pdfBez názvu [pdf, 165 kB]

Festival minipivovarů v Brně

Vážení pivovarnící,

 

23. - 25. dubna 2020 proběhne Festival minipivovarů v Brně, při Potravinářské výstavě Salima. 

 

Na tento Festival se můžete začít hlásit na melisova@cmsmp.cz. Cena za účast bude pro členy Českomoravského svazu minipivovarů 5000,- Kč. 

 

Stánky a výčepy zajistí pořadatel, Vy přivezete pivo a své narážecí hlavy. Pivo se bude navážet ráno 23. dubna od 7 do 10 hodin. 

 

Pivo se bude prodávat za peníze, cenu si určí každý pivovar sám.

 

V rámci této akce proběhne 24. dubna od 10 hodin valná hromada, která bude volební. Účast nuná!

 

V případě Vašich dotazů jsem Vám k dispozici.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Co nás čeká v roce 2020

Vážení,

 

dovolte nám Vás informovat o důležitých akcích v roce 2020.

 

Jarní cena český sládků - proběhne 20. - 22. 3. 2020, informace budou rozesílány koncem ledna.

 

Festival minipivovarů v Brně, při Salimě - proběhne 23. - 25. 4. 2020, za stejných podmínek jako minule.

 

Valná hromada - proběhne v rámci Festivalu minipivovarů v Brně 24. 4. 2020 od 10 hodin, bude volební.

 

Festival minipivovarů na Pražském hradě - proběhne 12. - 13. 6. 2020.

 

Slavnosti piva F.O.Poupěte - proběhnou na podzim 2020, v rámci Dnů českého piva.

 

Veškeré podrobnosti k jednotlivým akcím obdržíte včas. 

 

Pokud pořádáte nějaké své akce, zašlete prosím na melisova@cmsmp.cz informace a další poklady (například foto, leták ...), akce bude vložena do kalendáře akcí na www.minipivo.cz

 

V případě Vašich dotazů jsem Vám k dispozici.

 

Celý Českomoravský svaz Vám přeje krásné prožití svátků a úspěšný vstup do roku 2020. 

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

GŘC – stanovisko ke spolupráci malých nezávislých pivovarů s velkými pivovary

Vážení,

 

zasíláme vám ZDE stanovisko Generálního ředitelství cel ČR ke spolupráci malých nezávislých pivovarů s velkými pivovary z hlediska § 82 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daní.

 

Českomoravský svaz minipivovarů

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 79 kB]

Digitální hustoměr -30%

Vážení přátelé piva,

 

přejete si mít vaření piva pod kontrolou? Pořiďte si digitální hustoměr Anton Paar EasyDens nyní s časově omezenou slevou 30 %  za 7 512 Kč (bez DPH). Sleva platí jen do 6. 12. 2019. 

 

Pomocí ručního hustoměru EasyDens můžete stanovit obsah extraktu v mladině a monitorovat fermentační proces v pivu.

 

Přístroj EasyDens nakupujte přímo na e-shopu Anton Paar: https://bit.ly/2Oys0eO

 

V případě potřeby kontaktujte přímo:

Anton Paar Czech Republic
Tel.: +420 233356634
Email: info.cz@anton-paar.com