Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2021.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 346 kB]

Financování vaší firmy od lidí

Dobrý den,

 

chtěli bychom vám představit službu Nafirmy.cz, která má za cíl podpořit rozkvět českého podnikání.

 

Roste váš pivovar a potřebuje investici?

Nafirmy.cz pro vás může být řešením – propojuje české firmy s drobnými investory.

Na platformě můžete získat nejen šanci na dostupný úvěr, ale navíc vás uvidí stovky nových potenciálních zákazníků.

 

 

 Jak to funguje?

Všechny informace zadáte pohodlně a online

Tým Nafirmy.cz vaši firmu během několika dnů ohodnotí s pomocí unikátního skóringu

Když vám úvěr schválí, zveřejní ho na investičním tržišti

Na tržišti vás uvidí investoři i noví potenciální zákazníci

Dva týdny budou moci do projektu investovat

Vy na konci dostanete peníze na účet

 

Co by vás ještě mohlo zajímat?

Nafirmy.cz nabízí úvěry od 100 tisíc do 1 milionu korun s možností využití platebních prázdnin s úrokem již od 3,99 % p.a.

Výše úroku závisí na rizikovosti vašeho projektu. Projekty jsou rozděleny do 7 kategorií podle míry rizika.

Unikátní skóringový model firmu neposuzuje jen podle finančních výkazů, ale dívá se i na celkovou perspektivu podniku.

 

Chcete se dozvědět víc nebo přímo požádat o úvěr?

Registrujte se zde.

 

Srdečně, tým Nafirmy.cz,

info@nafirmy.cz

+420 737 204 077

 

Nábor minipivovarů na Slavnosti piva F. O. Poupěte – PIVEX

Vážení,

 

ve dnech 10. - 11. září 2021 se v centru Brna, na Šilingrově náměstí, Starobrněnské, v okolí sochy F. O. Poupěte a dalších místech, uskuteční Slavnosti piva F. O. Poupěte – PIVEX a Vy se na ně nyní můžete hlásit.

 

Dopis od generálního ředitele Jiřího Morávka.

 

Další informace k akci.

 

Závazná přihláška.

 

Kapacita je pro 10 - 15 pivovarů a Českomoravský svaz minipivovarů svým členům proplatí polovinu nákladů na pronájem místa, tedy 2500,- Kč, jako podporu účasti. 

 

Vyplněné přihlášky zasílejte na následující kontakt: Mgr. Richard Morávek, ředitel produkce, Tel: 543 537 217, 604 297 571, E-mail: rmoravek@snip-brno.cz

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 678 kB]
pdfBez názvu [pdf, 687 kB]
pdfBez názvu [pdf, 634 kB]

Valná hromada a Festival minipivovarů na Pražském hradě

Vážení,

 

rádi bychom Vás informovali, že Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů proběhne 23. 9. od 10 hodin U Medvídků v Praze. 

 

Měsíc před akcí dostanete oficiální pozvánku s dalšími podrobnostmi. 

 

Valná hromada proběhne den před Festivalem minipivovarů na Pražském hradě, ten se bude konat 24. a 25. 9. a stále se na něj můžete hlásit. 

 

Pokud máte zájem se Festivalu účastnit, napište na melisova@cmsmp.cz. Pokud jste již svou účast potvrzovali, nemusíte se hlásit znovu, počítáme s Vámi. 

 

Velmi děkujeme za Vaši spolupráci a reakci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Festival minipivovarů na Pražském hradě - přihlašování

Vážení, 

 

chtěli bychom Vás požádat o informaci, zda máte zájem účastnit se Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který proběhne v termínu 24. - 25. 9. 2021. 

 

Své odpovědi zašlete na melisova@cmsmp.cz. Pokud jste již odpovídali, neberte tento email na zřetel.  

 

Velmi děkujeme za Vaši spolupráci a reakci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

ČSPS - Hard Selzter informace z MZe

Vážení,

 

ZDE si vám dovolujeme přeposlat informaci z Ministerstva zemědělství k uvádění kvašených alkoholických nápojů typu „Hard Seltzer“ na trh z pohledu potravinového práva. 

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 419 kB]

Výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen - červen 2021.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 318 kB]

MZ - mimořádné opatření platné od 1.7.2021

Vážení,

 

ZDE vám zasíláme mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které je platné od 1. července 2021 do odvolání.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 252 kB]

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Vážení přátelé,

 

dovolujeme si Vám zaslat informaci o změně termínu konání Festivalu minipivovarů na Pražském hradě.

 

Nový, poslední a definitivní termín pro letošní rok je 24. – 25. 9. 2021. Pokud by se náhodou stalo, že z důvodu vládních opatření nebude moci Festival v tomto termínu proběhnout, nebude se v roce 2021 konat.

 

Rádi bychom se Vás tedy dotázali, zda máte zájem se Festivalu v tomto termínu účastnit.

 

Své odpovědi zašlete na melisova@cmsmp.cz. Pokud jste již odpovídali, neberte tento email na zřetel.  

 

Velmi děkujeme za Vaši spolupráci a reakci.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Ing. Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

 

 

MZe - Uvádění kvašených alkoholických nápojů typu "Hard Seltzer" na trh z pohledu potravinového práva

Vážení,

 

ZDE vám zasíláme vyjádření Ministerstva zemědělství k uvádění kvašených alkoholických nápojů typu "Hard Seltzer" na trh z pohledu potravinového práva.

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 398 kB]