Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Pozvánka na Kazbek cup 2021

Vážení,

 

dovolujeme si Vás informovat, že člen Českomoravského svazu minipivovarů, Chmelařský institut s.r.o. v Žatci, ve spolupráci s Bohemia Hop, a.s., CHMELAŘSTVÍM, družstvem Žatec a Svazem pěstitelů chmele ČR připravuje 2. ročník soutěže o nejlepší pivo chmelené odrůdou KAZBEK ve dvou kategoriích:
 
1. Svrchně kvašené pivo

2. Spodně kvašené pivo

Pivní styl jednotlivých piv není limitován, podmínkou je použití minimálně 50 % hm. odrůdy KAZBEK pro chmelení piva, ostatní chmelení není omezeno, ale měl by být zachován aromatický charakter této odrůdy.

 

Pravidla soutěže, přihlášky:

Vstup do soutěže je bez poplatků.

 

Doručit vzorky piv je potřeba do pátku 18. 6. 2021, v objemu minimálně 15 litrů v obalech (sklo, PET), aby mohlo být usnadněno jejich rozlévání k degustaci.

 

Doručovací adresa:

Chmelařský institut s.r.o.
Jan Hervert
Kadaňská 2525
438 01 ŽATEC

Tel. (vrátnice): 415 732 111

 

Piva budou hodnocena slepou degustací odbornou komisí, složenou ze zástupců zúčastněných pivovarů, specialistů chmelařského a pivovarnického oboru.

Formát hodnocení bude závislý na počtu přihlášených vzorků. Hlavními kritérii budou příjemná a vyvážená chuť, aroma, hořkost, dojem po napití a celková preference hodnoceného piva.

 

Přihlášky, které naleznete ZDE (PDF) a ZDE (doc), případně na webu http://www.chizatec.cz/kazbek-cup/?arc=198, je potřeba zaslat do 31. 5. 2021.

 

Pozvánku na soutěž naleznete ZDE

 

Degustace, vyhlášení výsledků:

Termín degustace, hodnocení piv a vyhlášení výsledků proběhne ve středu 23. 6. 2021 na aule CHI v Žatci.

 

Kontakty

Chmelařský institut s. r. o.

Ing. Vladimír NESVADBA, Ph.D.
garant

tel. (gsm): 607 104 892
tel. (kancelář): 415 732 144
e-mail: nesvadba@chizatec.cz

 

 

 

 

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 178 kB]
pdfBez názvu [pdf, 553 kB]

Mimořádné opatření omezení obchodu a služeb s účinností od 12. 4. 2021 do odvolání

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat vyjádření právního zástupce Českého svazu pivovarů a sladoven k výkladu pandemického zákona a mimořádného opatření omezení obchodu a služeb s účinností od 12. 4. 2021.

 

Český svaz pivovarů a sladoven informaci ověřoval v pátek 9. 4. 2021 v 9:15 hodin na informační lince 1221 ke koronaviru, kde jim bylo sděleno, že zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti vyprší 11. 4. 2021 o půlnoci.

 

Jedná se o stanovisko z centrální linky, doporučujeme vám ještě ověřit si tuto informaci na svých krajských hygienických stanicích.

 

"Prošel jsem jak pandemický zákon, tak vydané mimořádné opatření MZ. Podle mého názoru skutečně není zakázáno konzumovat nápoje v okolí výdejních okének, platí jen omezení co se týče rozestupů (2 m, mimo členů jedné rodiny). U prodeje z výdejních okének není stanoven zákaz bezprostřední konzumace a nikde to není stanoveno ani o nápojích. Mimořádné opatření rovněž nikde nestanovuje zákaz konzumace alkoholu, takže si troufám tvrdit, že u výdejních okének se počínaje pondělkem může čepovat pivo do kelímků bez jakéhokoliv omezení. V předchozích mimořádných opatřeních byl přímo zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech, ale to v novém mimořádném opatření chybí a žádné jiné, kde by se od 12. 4. pití alkoholu na veřejnosti zakazovalo, jsem nenašel.

 

Takže za mne se domnívám, že od 12. 4. 2021 lze podávat ve výdejních okénkách čepované pivo do kelímků či do skla a lze jej, stejně jako jídlo, konzumovat v okolí při zachování dvoumetrových rozestupů.   

 

JUDr. Tomáš Samek"

 

 

Dotazník Potravinářské komory České republiky

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat žádost o vyplnění krátkého dotazníku. Dotazník vytvořila Potravinářská komora České republiky.

 

"Dobrý den, dovoluji si požádat o vyplnění krátkého dotazníku.

 

Dotazník je určen pouze mikropodnikům, tedy firmám do 10 zaměstnanců, kteří mají již také na základě vládního nařízení povinnosti testovat 1x týdne. Vyplňujte tedy prosím jen, když máte 10 a méně zaměstnanců. Dotazník obsahuje 6 otázek, jeho vyplnění Vám zabere maximálně 3 minuty. Prosím odpovězte co nejdříve, nejpozději do úterý 7. 4. 2021 do 12.00 hodin. Cílem dotazovaní je zjistit, zda je u potravinářských mikropodniků záchyt onemocnění covid-19 větší či menší než u ostatních firem. Výsledky budou publikovány a dále využity k prosazovaní zájmů členů PK ČR. Předem mnohokrát děkujeme.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdijaVY11YmKSJZcEaKVY4beDjCeix_NVt7o6u3F05hVGClcg/viewform?usp=sf_link

 

Moc děkuji a přeji krásný den

 

Mgr. Helena Kavanová

Potravinářská komora České republiky®

Počernická 272/96

108 03  Praha 10 - Malešice

mobil: +420 737 287 024"

 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Podpora provádění samoodběrových testů covid-19

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informaci:

 

Vážený zaměstnavateli,
Vážený podnikateli,


zdravotní pojišťovny pro Vás připravily program na podporu provádění samoodběrových testů covid-19, ze kterého můžete čerpat příspěvky na nákup samoodběrových testů pro Vás a Vaše zaměstnance.


Elektronický formulář pro podávání žádostí o příspěvek bude od 1. 4. 2021 k dispozici na webu všech zdravotních pojišťoven www.samotesty‑covid.cz

 

Pro získání přístupu k podání žádosti použijte aktivační kód: 09c8f232‑df60‑485e‑9ebc‑b5cc223d473b


Na výše uvedených stránkách, které jsou průběžně aktualizovány, najdete i další informace a odpovědi na nejčastější dotazy.


Děkujeme


111 ‑ Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
201 ‑ Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky
205 ‑ Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
207 ‑ Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
209 ‑ Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
211 ‑ Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky
213 – RBP, zdravotní pojišťovna

 

 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2021.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 
Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 328 kB]

2. výzva dotačního programu AGRICOVID POTRAVINÁŘSTVÍ

Vážení,

 

Ministerstvo zemědělství na svých stránkách zveřejnilo Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací v rámci 2. výzvy dotačního programu AGRICOVID POTRAVINÁŘSTVÍ. Jedná se o rozhodné období 1. 12. 2020 – 28. 2. 2021. Na tiskovou zprávu se můžete podívat ZDE

 

Zásady k 2. výzvě dotačního programu AGRICOVID POTRAVINÁŘSTVÍ naleznete na webových stránkách ZDE

 

Příjem žádostí bude probíhat od 15. března do 30. dubna 2021. 

 

Chtěli bychom Vás požádat o informaci, zda budete žádat a pokud ne, prosíme o sdělení důvodu a Vaše vyjádření, jak by se měla žádost upravit. Například snížit ztrátu z 50 % na 25 %, neodečítat jiné pomoci a tak dále. 

 

Moc děkujeme za Vaši spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 291 kB]

Formuláře pro cesty mimo okres/do místa výkonu práce

Vážení,

 

dovolujeme si Vám v souvislosti s vydanými opatřeními Vlády ČR přeposlat formuláře pro cesty mimo okres, pro cesty do místa výkonu práce, čestné prohlášení pro opuštění místa trvalého pobytu.

 

Všechny dokumenty jsou k dispozici na webové stránce Ministerstva vnitra ČR:

 

https://www.mvcr.cz/clanek/pohyb-mezi-okresy.aspx

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Nový nouzový stav - informace

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat základní informace o omezeních souvisejících s novým nouzovým stavem, který Vláda ČR vyhlásila s účinností od 27.2.2021 na 30 dní.

 

 

https://koronavirus.mzcr.cz/vlada-vyhlasila-nouzovy-stav-do-28-brezna-od-pondeli-se-zprisni-pravidla-pro-volny-pohyb-ci-maloobchod-a-opet-uzavrou-skoly/

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Výběr legislativních aktualit za období leden - únor 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období leden - únor 2021.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 300 kB]

Výzva vládě ČR

Vážení,

 

rádi bychom Vás informovali, že se Českomoravský svaz minipivovarů připojuje k oficiální výzvě vládě ČR Podnikatelských odborů - Unie podnikatelských a živnostenských spolků.

 

Podnikatelské odbory vyzývají vládu, aby neprodleně zahájila proces odškodňování živnostníků a malých podnikatelů poškozených opatřeními vlády v období koronakrize, a to především s přihlédnutím k nálezu Ústavního soudu v této věci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz