Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 216 kB]

Slavnosti piva F.O. Poupěte – PIVEX 16. – 18. 5. 2019 v Brně

Vážení pivovarníci a přátelé piva,

 

v tomto emailu si Vám dovolíme zaslat podklady k Slavnostem piva F.O. Poupěte - PIVEX, které proběhnou 16. - 18. 5. 2019 v Brně. Jedná se o tu akci, o které jsme Vám říkali v Brně na Valné hromadě Svazu. 

 

Vítězové jednotlivých kategorií Jarní ceny českých sládků dostanou od Svazu na tuto akci příspěvek 3000,- Kč - podmínkou k získání příspěvku je účast na této akci. 

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat zvací dopis

 

ZDE závaznou objednávku

 

ZDE další informace.

 

Uzávěrka pro objednávky je 5. 4. 2019. 

 

Kontaktní osoby:

Mgr. Richard Morávek, ředitel produkce, tel. 543 537 217, 604 297 571, rmoravek@snip-brno.cz
Ondřej Morávek, ředitel marketingu, tel. 543 537 225, 604 297 567, omoravek@snip-brno.cz
Šárka Maňoušková, vedoucí obchodního odd., tel. 543 537 234, 604 297 574, manouskova@snip-brno.cz

 

S pivovarským pozdravem Dej bůh štěstí.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 688 kB]
pdfBez názvu [pdf, 1001 kB]
pdfBez názvu [pdf, 1123 kB]

Pozvánka na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů - připomenutí

Vážení,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že se blíží 12. Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, která proběhne v pátek 15. března 2019 od 16,00 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92.

 

Níže připojujeme ještě jednou pozvánku.

 

Dovolujeme si Vás také upozornit, že pokud nemáte zaplacené členské příspěvky za rok 2019, nebudete moci na Valné hromadě hlasovat. Členské příspěvky proto prosíme uhraďte co nejdříve, případně je můžete zhradit na místě. 

POZVÁNKA

na řádnou 12. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. která se bude konat

 

v pátek 15. března 2019 od 16,00 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92

 

(prezence účastníků od 15,00 hodin)

 

Program:  

  1. Zahájení a přivítání
  2. Schválení programu jednání
  3. Zpráva o činnosti prezidia svazu od 10. Valné hromady dne 1. 3. 2018
  4. Zpráva revizora účtů
  5. Schválení rozpočtu na rok 2019
  6. Projednání organizace a seznamu účastníků VIII. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě
  7. Jarní cena sládků Zvíkov
  8. Schválení nově přihlášených členů
  9. Akce minipivovarů a jejich podpora, co udělat navíc
  10. Různé, Ekokom odpady, Festival v Brně, Burza na stránkách Svazu atd.
  11. Diskuse
  12. Usnesení 12. Valné hromady ČMSMP
  13. Závěr zasedání 12. Valné hromady

 

Ukončení jednání valné hromady očekáváme zhruba v 18 hodin.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den.

 

Tereza

 

--

Tereza Meliová - PR Manager

774 996 628

 

Výběr legislativních aktualit za období leden - únor 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období leden - únor 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

 
Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 212 kB]

Pozvánka na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení pivovarníci,

 

omylem jsme Vám nepřiložili odkaz na pozvánku na 12. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, kde je uveden datum i čas a program Valné hromady.

 

Proto vkládáme sem. 

POZVÁNKA

na řádnou 12. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. která se bude konat

 

v pátek 15. března 2019 od 16,00 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92

 

(prezence účastníků od 15,00 hodin)

 

Program:  

  1. Zahájení a přivítání
  2. Schválení programu jednání
  3. Zpráva o činnosti prezidia svazu od 10. Valné hromady dne 1. 3. 2018
  4. Zpráva revizora účtů
  5. Schválení rozpočtu na rok 2019
  6. Projednání organizace a seznamu účastníků VIII. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě
  7. Jarní cena sládků Zvíkov
  8. Schválení nově přihlášených členů
  9. Akce minipivovarů a jejich podpora, co udělat navíc
  10. Různé, Ekokom odpady, Festival v Brně, Burza na stránkách Svazu atd.
  11. Diskuse
  12. Usnesení 12. Valné hromady ČMSMP
  13. Závěr zasedání 12. Valné hromady

 

Ukončení jednání valné hromady očekáváme zhruba v 18 hodin.

 

 

Dej Bůh štěstí!

 

 

 

 

 

 

 

Pozvánka na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení přátelé,

 

zasíláme Vám pozvánku na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, která se bude konat již tradičně v předvečer „Jarní ceny českých sládků“ v Pivovarském dvoře Zvíkov. 

 

Na této valné hromadě opět zhodnotíme naše hospodaření v minulém roce a projednáme program činnosti a směřování svazu do roku letošního. Její termín je volen tak, aby se případní zájemci mohli druhý den zúčastnit mezinárodní degustační soutěže minipivovarů „Jarní cena českých sládků 2019“. Letos očekáváme přes 650 vzorků v 15 kategoriích, což si vynutilo rozložení degustací do dvou soutěžních dnů.

 

Zašlete nám, prosím, jména degustátorů za Váš pivovar, s tím, že jejich účast na degustaci je poté závazná.

    

Dále projednáme 8. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Zde se počet zúčastněných ustálil na modelu 66 tuzemských a 3 zahraniční minipivovary (letos německé). Závazně vybereme pivovary, které se zúčastní letošního ročníku. 

 

Dejte nám vědět, zda se Váš pivovar hodlá zúčastnit Festivalu v roce 2019. 

 

Připomínáme, že je zde stále možnost čerpání slev na dodávky zboží a služeb od firem, s nimiž Svaz podepsal dohodu o spolupráci. Je jich již dvacetčtyři a jejich profily najdete na našich webových stránkách v sekci dodavatelé.

 

Opět budeme přijímat nové činné i přispívající členy.

 

Již tradiční součástí 12. Valné hromady je malý seminář, který začíná v 9,30 a bude mít tentokrát sedm přednášek :

 

9,30 – 10,15 Vladimír Machačný, ECOLAB                     

Provozní sanitace v minipivovarech

 

10,15 – 11,00 Matiášek, Chlumský, Esonic

Automatizace řemeslného pivovaru

 

11,00 – 11,45 Dagmar Matoulková,VÚPS,  

Vliv mikroorganismů na senzorický profil piva

 

11,45 – 12,30 Michal Voldřich, Pivovarský dvůr Zvíkov  

Pěnivost piva a stabilita pěny

 

12,30 – 13,15 Jakub Málek, PEYTON Legal advokátní kancelář s.r.o.

Právní povinnosti v minipivovarech - přehled a zásadní novinky v právní úpravě

           

13,15 – 14,00  Ing. Mezerová, ČZPI

Nová legislativa 

 

14,00 – 14,45 Aleš Horký, Generální ředitelství cel

Beseda o problematice spotřebních daní

 

Ubytování objednávejte u Ing. Dagmar Voldřichové na adrese pivovar.zvikov@seznam.cz nebo tel. 606 511 536.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Ing. Jan Šuráň

Prezident ČMSMP   

                                       

 

 

 

 

 

 

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Vážení pivovarníci,

 

obracíme se na Vás s dotazem, zda máte zájem o účast na VIII. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který proběhne 14. a 15. 6. 2019.  

 

Odpovězte prosím obratem. Nejpozději však do 15. 2. 

 

Pokud jste na tento dotaz již reagovali, touto zprávou se prosím nezabývejte.

 

Zároveň Vás prosíme o kontrolu Vašeho medailonku na webu minipivo.cz. 

 

Moc Vám děkujeme za brzkou odpověď a přejeme krásný den.

 

Za Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

 
 

Informace o maďarské mezinárodní soutěži pivovarů - KSE 2019 International Beer Competition

Dobrý den,

 

dovolujeme si vám přeposlat informace (v angličtině) o maďarské mezinárodní soutěži minipivovarů - KSE 2019 International Beer Competition.

 

Místo konání: Szent István University, Museum of Agricultural Equipement and Machinery Development, Gödöllő

 

Datum: 10. - 13. dubna 2019

 

Ukončení registrací: 14. března 2019

 

POZVÁNKA

 

INFORMACE O SOUTĚŽI

 

REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ

 

IDENTIFIKAČNÍ ŠTÍTKY

 

POKYNY

 

Pokud by někomu nešly jednotlivé odkazy otevřít, nalezne soubory ke stažení zde: http://leteckaposta.cz/984415270

 

Za Českomoravský svaz minipivovarů přejeme krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 53 kB]
pdfBez názvu [pdf, 77 kB]
pdfBez názvu [pdf, 54 kB]
pdfBez názvu [pdf, 4 kB]
pdfBez názvu [pdf, 1158 kB]

Prosba o kontrolu medailonku, Festival minipivovarů na Pražském hradě a další

Vážení členové a přispívající Českomoravského svazu minipivovarů,

 

v současné chvíli upravujeme naše webové stránky, proto bychom vás chtěli požádat o kontrolu vašeho medailonku na webu www.minipivo.cz

 

Pokud ve Vašem medailonku najdete cokoli, co chcete změnit či doplnit, prosím, pošlete mi informace. 

 

Pokud svůj medailonek nenajdete, zašlete prosím následující informace:

 

pro pivovary - jméno pivovaru, kraj, adresa, kontaktní osoba, email, telefon, webové stránky, informacne o pivovaru, fotografie (v jpg), logo (křivky i jpg)

Inspirovat se můžete například zde http://www.minipivo.cz/cz/pivovarsky-dum-praha/

 

pro společnosti - zkontrolujte si prosím údaje na http://www.minipivo.cz/cz/dodavatele/ a případně mi zašlete informace, které chcete upravit či doplnit.

 

Pokud se u vás děje něco zajímavého, co promujete na svých facebookových stránkách, také mi můžete zasílat (průběžně) odkazy, můžeme případně sdílet na Facebooku Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Pokud jste ještě nedali vědět ohledně zájmu o účast na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, učiňte tak prosím do 31. ledna. Zároveň bychom vás chtěli požádat o vložení informací o Festivalu na vaše webové stránky, případně váš Facebook. Zde naleznete úvodní foto na Facebook a leták 2019: http://www.uschovna.cz/zasilka/JGP3R9CIEFCPKYW2-864/Bude skvělé, když o Festivalu dáte vědět i ve svém okolí. 

 

Velmi vám všem děkujeme za spolupráci.

 

Za Českomoravský svaz minipivovarů přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Třetí ročník konference Pivo Bier Ale FORUM 2019

Vážená paní, vážený pane,

 

třetí ročník konference Pivo Bier Ale FORUM 2019  Vám nabízí mimořádnou příležitost seznámit se s aktuálními trendy pivovarnictví a obchodování s pivem.

 

Naše pozvání přijali mezinárodně uznávané osobnosti, jejichž prezentace můžete navštívit 29. a 30. ledna v Praze a 31. ledna v Českých Budějovicích.

 

Patří mezi ně renomovaný znalec kyselých a spontánně kvašených piv Lorenzo Dabove. Přednášel na toto téma v USA, Japonsku, Brazílii, Číně nebo Japonsku a poprvé se představí v České republice.

 

Termín prezentace v Českých Budějovicích je 31. ledna od 10,00 hodin – zajistěte si místa v sále prostřednictvím registrace na webu pbaforum.cz/program-a-registrace/

 

Těšíme se na vaši účast,

 

 

Pavel Borowiec - ředitel konference Pivo Bier Ale FORUM