Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Seminář pro sládky se sládky

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si vás co nejsrdečněji pozvat na Seminář se sládky pro sládky, který proběhne ve čtvrtek 25. 10. 2018 v Děčíně.

 

Více informací o semináři se dozvíte ZDE

 

Pro členy Českomoravského svazu minipivovarů je připravena 10 % sleva. 

 

V případě vašeho zájmu kontaktujte Honzu Kočku: HONZA.KOCKA@SIMPLYHOPS.CO.UK

 

Přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 960 kB]

VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT červenec – srpen 2018

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období červenec - srpen 2018.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný zbytek léta,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza Melišová

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 243 kB]

Fermentation controller

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informaci:

 

Drazí,

 

Zdraví Pauling z Hongyi. Jsme výrobcem nástrojů pro práci s teplotou a tlakem a zabýváme se produkcí měřičů tlaku a teploty již 15 let. Navštívil jsem Vaši webovou stránku a myslím, že spousta vystavovatelů je našimi pravidelnými zákazníky. Napřiklad Sk group, LA-INOX, Sraml, Brewiks a další. Doufám, že nám dáte příležitost i v novém roce.

Zde bych rád doporučil naše pivovarné nástroje. Například:

 

Digitální teploměr D1221/D1224: ZDE

 

Kontrolor fermentace: C2105series, možno použít při výrobě vína nebo piva pro řízení teploty při fermentaci ZDE

 

Náš nový produkt C2151series:převážne využíván pivovary ZDE

 

Těšíme se na Vaše objednávky.

 

S úctou

Pauling

HONGYI ELECTRONIC TECHNOLOGY CO., LTD

Address: No. 502, BLDG 4, Fenglin Road 27, High-tech Industrial Zone, Zhengzhou, China

Website: www.hongyiinc.com

TEL: +86-371-67998601

FAX; +86-371-67998602

Email:duyuping@hongyiinc.com 

          zzhy@hongyiinc.com

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dear,

This is a pauling from hongyi.We are a manufactuer of instrument concering temperature and pressure and we are engaged in the production of  temperature and pressure gauge about 15years  ‍ .I visit your website,I feel Besides, A lot of exhibitors is  our regular customers.For example: Sk group,LA-INOX, Sraml ,Brewiks and etc.Hope you also can give me a chance in the New year.

Hereby I want to recommend our brewing instrument to you. For example:

 

Digital thermometer D1221/D1224:

HERE

 

Fermentation Controller:C2105series,it is apply for wine or beer fermention temperature control.

HERE

 

Our new Prouduct  C2151series: it mainly used for  brewhouse.

HERE

 

Awaiting for your inquiry.

--

Yours sincerely

pauling 

HONGYI ELECTRONIC TECHNOLOGY CO., LTD

Address: No. 502, BLDG 4, Fenglin Road 27, High-tech Industrial Zone, Zhengzhou, China

Website: www.hongyiinc.com

TEL: +86-371-67998601

FAX; +86-371-67998602

Email:duyuping@hongyiinc.com 

          zzhy@hongyiinc.com

Přílohy
jpgBez názvu [jpg, 36 kB]
jpgBez názvu [jpg, 1526 kB]
jpgBez názvu [jpg, 51 kB]

ČSPS - Informace pro členy č. 28/2018 - AMSP ČR monitoring dotačních příležitostí

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informace:

 

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ A SLADOVEN

 

        I N F O R M A C E

 

Věc: AMSP ČR – monitoring dotačních příležitostí

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku, kterou jsme obdrželi od společnosti Konference s.r.o.:

 

Všem členům, pozorovatelům a partnerům AMSP ČR:

 

MONITORING DOTAČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ 


Dobrý den,


připravili jsme pro Vás aktuální „Monitoring dotačních příležitostí“. Naším cílem je přinášet rychlý přehled nových dotačních příležitostí pro malé a střední podniky. Veškeré připomínky, názory a náměty k této službě jsou vítány.

 

KLIKNĚTE PRO STAŽENÍ


Přeji hezký den,


Zuzana Kratochvílová, DiS.
Asistentka generální ředitelky
AMSP ČR - Asociace malých
a středních podniků a živnostníků ČR
Sokolovská 100/94
186 00 Praha 8 - Karlín 
tel.: 236 080 454

tel.: 733 722 512
e-mail: kratochvilova@amsp.cz
web: www.amsp.cz

 

 

 

 

Zároveň budeme rádi za zpětnou vazbu.

Dej Bůh štěstí,

 

Martina Ferencová

výkonná ředitelka

Český svaz pivovarů a sladoven

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 606 591 958   

 

 

 

 

Radka Černá

vedoucí sekretariátu

Český svaz pivovarů a sladoven

 

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 721 070 949

Výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2018

Vážení členové,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2018.

 

Přejeme krásné letní období,

 

Českomoravský svaz minipivovarů

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 338 kB]

Nabíjecí stanice pro elektromobily zdarma

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám přeposlat nabídku možnosti zažádat o nabíjecí stanice pro elektromobily k Vašim minipivovarům, hotelovým a restauračním provozovnám.

 

"Vzhledem k přímému kontaktu ve společnosti Tesla, mám možnost pro Vaše hotely/restuarce, po schválení dané lokality, zajistit zdarma. Jedná se o nabíječky nejen na vozy značky TESLA, ale i nabíječku s konektory na vozidla ostatních výrobců, kteří zde v Evropě prodávají (VOLKSWAGEN, BMW, AUDI, Mercedes-Benz, KIA, HYUNDAI, NISSAN + plug-in hybridní TOYOTA, LEXUS, v roce 2019 i ŠKODA s modelem SUPER atd.) a stále jich přibývá.

 

V případě instalace bude Váš hotel/restaurace uveřejněny na webu nejen firmy TESLA a zároveň všechna vozidla TESLA v Evropě dostanou do palubních navigací informaci, že ve Vašich provozovnách lze dobíjet elektromobily. Ostatní weby tuto informaci rády začlení do jejich systémů (www.evmapa.czwww.plugshare.com).

 

Zde ukázka, jak je to uvedeno na webu:

 

https://www.tesla.com/en_GB/findus#/bounds/65,55,34,-11,d?search=supercharger,destination%20charger,&name=Europe&place=dc17662

 

Pokud byste měli zájem o možnost získání nabíječek, rád Vám více informací sdělím telefonicky.

 

V případě Vašeho zájmu se obracejte na 

tesla@clavis-qs.com nebo tel.: +420 607 908 293
 
Kamil Horák"
 
S pozdravem,
 
členové prezídia

 

Soutěžní degustace při příležitosti Žatecké Dočesné

Vážení členové,
 
dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku na soutěžní degustaci, která se koná při příležitosti Žatecké Dočesné ve Chmelařském institutu s.r.o. v Žatci. V letošním roce degustace připadá na 30. 8. (čtvrtek) a 31. 8. 2018 (pátek). Veškeré podrobnosti naleznete v pozvánce a v přihlášce.
 
V případě Vašeho zájmu o účast na této akci prosíme o dodržení všech termínů a kontaktování pí. Patricie Buchtové:
 
Patricie Buchtová
sekretariát jednatele
Chmelařský institut s.r.o.
Kadaňská 2525
438 46 Žatec

Telefon:    + 420 415 732 101
E-mail:      buchtova@chizatec.cz
 
 
S přátelským pozdravem,
 
členové prezídia
Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 612 kB]
pdfBez názvu [pdf, 5274 kB]

Vaše náměty a připomínky

Vážení členové,

 

na základě jednání s minitryní financí pí. Schillerovou a celními úřady, proběhly v jednotlivých krajích semináře, které měly za cíl zjistit současný stav vztahu mezi minipivovary a celními úřady. Určitě z tohoto vzešly podněty a připomínky, které budou zapracovány do případných změn legislativy. Zároveň Vás žádáme o zaslání Vašich námětů a připomínek k dané problematice.

 

Současně vyvstala otázka postavení domácího vaření piva v české legislativě, a abychom jako Svaz mohli zaujmout jednotný postoj, tak Vás žádáme o odpověď na následující anketu

 

Velmi děkujeme za spolupráci,

 

členové prezídia

GDPR - ochrana osobních údajů

Vážení členové,

 

dne 25. května 2018 nastal den použitelnosti (účinnosti) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) (dále jen „GDPR“).

 

Prezidium Svazu pro Vás ve spolupráci s HÁJEK ZRZAVECKÝ advokátní kancelář, s.r.o. připravilo (a) prezentaci na téma Ochrana osobních údajů podle GDPR jako jakéhosi průvodce novou právní úpravou a rovněž (b) stručné doporučení kroků, které podniknout za účelem vyhovění požadavkům GDPR.

 

Prezentaci naleznete zde.

Doporučení kroků pak naleznete zde.

 

S pozdravem členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 189 kB]
pdfBez názvu [pdf, 626 kB]

Aktuální návrh znění stanov Svazu

Vážení členové,

 

prezidium Svazu dlouhodobě pracuje na úpravě stávajících stanov Svazu tak, aby byl zajištěn jeho efektivní a bezproblémový chod a ekonomická stabilita.

 

Návrh nových stanov Svazu, které naleznete ZDE, byl připraven již na valnou hromadu Svazu konanou dne 1. 3. 2018, kde však nemohly být nové stanovy přijaty vzhledem k nízké účasti členů na valné hromadě. Nové stanovy Svazu zejména reagují na aktuální právní úpravu spolků a jsou přijímány zejména proto, abychom v budoucnosti mohli rychleji reagovat na ekonomickou situaci a bylo možno určovat výši členského příspěvku bez nutnosti neustálých změn stanov.

 

V zájmu zajištění maximální transparentnosti a získání názoru členů Svazu bychom Vás tímto chtěli požádat o zaslání připomínek k aktuálnímu návrhu stanov Svazu.

 

Nejzásadnější změny, které nové stanovy přináší:

 

-       výši a splatnost členských příspěvků na příslušný kalendářní rok určuje valná hromada Svazu na návrh prezidia Svazu;

 

-       v případě, že valná hromada Svazu o výši členských příspěvků na příslušný kalendářní rok nerozhodne, zůstává výše členských příspěvků stejná jako v předcházejícím kalendářním roce, a to bez ohledu na způsob, jakým byla tato výše určena či se členy dohodnuta;

 

-       s přispívajícím členem může být dohodnuta i jiná (vyšší) částka příspěvku než stanoví stanovy či valná hromada;

 

-       přispívajícímu členovi Svazu přísluší aktivní i pasivní volební či hlasovací právo

 

Své připomínky k návrhu stanov zasílejte, prosím, do 15. 8. 2018.

 

Svaz plánuje svolat v listopadu 2018 mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení nových stanov Svazu. O konání valné hromady budete včas informováni.

 

Přejeme hezký víkend.

 

S pozdravem

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 375 kB]