Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2018

Vážení členové,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2018.

 

Přejeme krásné letní období,

 

Českomoravský svaz minipivovarů

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 338 kB]

Nabíjecí stanice pro elektromobily zdarma

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám přeposlat nabídku možnosti zažádat o nabíjecí stanice pro elektromobily k Vašim minipivovarům, hotelovým a restauračním provozovnám.

 

"Vzhledem k přímému kontaktu ve společnosti Tesla, mám možnost pro Vaše hotely/restuarce, po schválení dané lokality, zajistit zdarma. Jedná se o nabíječky nejen na vozy značky TESLA, ale i nabíječku s konektory na vozidla ostatních výrobců, kteří zde v Evropě prodávají (VOLKSWAGEN, BMW, AUDI, Mercedes-Benz, KIA, HYUNDAI, NISSAN + plug-in hybridní TOYOTA, LEXUS, v roce 2019 i ŠKODA s modelem SUPER atd.) a stále jich přibývá.

 

V případě instalace bude Váš hotel/restaurace uveřejněny na webu nejen firmy TESLA a zároveň všechna vozidla TESLA v Evropě dostanou do palubních navigací informaci, že ve Vašich provozovnách lze dobíjet elektromobily. Ostatní weby tuto informaci rády začlení do jejich systémů (www.evmapa.czwww.plugshare.com).

 

Zde ukázka, jak je to uvedeno na webu:

 

https://www.tesla.com/en_GB/findus#/bounds/65,55,34,-11,d?search=supercharger,destination%20charger,&name=Europe&place=dc17662

 

Pokud byste měli zájem o možnost získání nabíječek, rád Vám více informací sdělím telefonicky.

 

V případě Vašeho zájmu se obracejte na 

tesla@clavis-qs.com nebo tel.: +420 607 908 293
 
Kamil Horák"
 
S pozdravem,
 
členové prezídia

 

Soutěžní degustace při příležitosti Žatecké Dočesné

Vážení členové,
 
dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku na soutěžní degustaci, která se koná při příležitosti Žatecké Dočesné ve Chmelařském institutu s.r.o. v Žatci. V letošním roce degustace připadá na 30. 8. (čtvrtek) a 31. 8. 2018 (pátek). Veškeré podrobnosti naleznete v pozvánce a v přihlášce.
 
V případě Vašeho zájmu o účast na této akci prosíme o dodržení všech termínů a kontaktování pí. Patricie Buchtové:
 
Patricie Buchtová
sekretariát jednatele
Chmelařský institut s.r.o.
Kadaňská 2525
438 46 Žatec

Telefon:    + 420 415 732 101
E-mail:      buchtova@chizatec.cz
 
 
S přátelským pozdravem,
 
členové prezídia
Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 612 kB]
pdfBez názvu [pdf, 5274 kB]

Vaše náměty a připomínky

Vážení členové,

 

na základě jednání s minitryní financí pí. Schillerovou a celními úřady, proběhly v jednotlivých krajích semináře, které měly za cíl zjistit současný stav vztahu mezi minipivovary a celními úřady. Určitě z tohoto vzešly podněty a připomínky, které budou zapracovány do případných změn legislativy. Zároveň Vás žádáme o zaslání Vašich námětů a připomínek k dané problematice.

 

Současně vyvstala otázka postavení domácího vaření piva v české legislativě, a abychom jako Svaz mohli zaujmout jednotný postoj, tak Vás žádáme o odpověď na následující anketu

 

Velmi děkujeme za spolupráci,

 

členové prezídia

GDPR - ochrana osobních údajů

Vážení členové,

 

dne 25. května 2018 nastal den použitelnosti (účinnosti) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) (dále jen „GDPR“).

 

Prezidium Svazu pro Vás ve spolupráci s HÁJEK ZRZAVECKÝ advokátní kancelář, s.r.o. připravilo (a) prezentaci na téma Ochrana osobních údajů podle GDPR jako jakéhosi průvodce novou právní úpravou a rovněž (b) stručné doporučení kroků, které podniknout za účelem vyhovění požadavkům GDPR.

 

Prezentaci naleznete zde.

Doporučení kroků pak naleznete zde.

 

S pozdravem členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 189 kB]
pdfBez názvu [pdf, 626 kB]

Aktuální návrh znění stanov Svazu

Vážení členové,

 

prezidium Svazu dlouhodobě pracuje na úpravě stávajících stanov Svazu tak, aby byl zajištěn jeho efektivní a bezproblémový chod a ekonomická stabilita.

 

Návrh nových stanov Svazu, které naleznete ZDE, byl připraven již na valnou hromadu Svazu konanou dne 1. 3. 2018, kde však nemohly být nové stanovy přijaty vzhledem k nízké účasti členů na valné hromadě. Nové stanovy Svazu zejména reagují na aktuální právní úpravu spolků a jsou přijímány zejména proto, abychom v budoucnosti mohli rychleji reagovat na ekonomickou situaci a bylo možno určovat výši členského příspěvku bez nutnosti neustálých změn stanov.

 

V zájmu zajištění maximální transparentnosti a získání názoru členů Svazu bychom Vás tímto chtěli požádat o zaslání připomínek k aktuálnímu návrhu stanov Svazu.

 

Nejzásadnější změny, které nové stanovy přináší:

 

-       výši a splatnost členských příspěvků na příslušný kalendářní rok určuje valná hromada Svazu na návrh prezidia Svazu;

 

-       v případě, že valná hromada Svazu o výši členských příspěvků na příslušný kalendářní rok nerozhodne, zůstává výše členských příspěvků stejná jako v předcházejícím kalendářním roce, a to bez ohledu na způsob, jakým byla tato výše určena či se členy dohodnuta;

 

-       s přispívajícím členem může být dohodnuta i jiná (vyšší) částka příspěvku než stanoví stanovy či valná hromada;

 

-       přispívajícímu členovi Svazu přísluší aktivní i pasivní volební či hlasovací právo

 

Své připomínky k návrhu stanov zasílejte, prosím, do 15. 8. 2018.

 

Svaz plánuje svolat v listopadu 2018 mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení nových stanov Svazu. O konání valné hromady budete včas informováni.

 

Přejeme hezký víkend.

 

S pozdravem

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 375 kB]

Výběr legislativních aktualit za období duben – květen 2018

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám ZDE zaslat výběr legislativních aktualit za období duben – květen 2018.

 

S pozdravem,

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 343 kB]

Central European Beer Awards

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám přeposlat informace o mezinárodní pivní soutěži Central European Beer Awards, která se bude konat v rámci akce "Craft Beerfest" v Gyula.

 

ZDE naleznete pravidla soutěže. ZDE pak přihlášku k soutěži.

 

Pokud máte jakékoli dotazy, kontaktujte Adrienn Szabó na telefonním čísle + 36-30 / 5163151 nebo na e-mailu adrienn.szabo@sorfesztivalgyula.hu.

 

Dej Bůh štěstí,

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 877 kB]
pdfBez názvu [pdf, 378 kB]

Festival minipivovarů v Dejvicích

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám ZDE zaslat informace o Festivalu minipivovarů v Dejvicich, který pořádá Vysoká škola chemicko-technologická spolu s  Českomoravským svazem minipivovarů. Festival se bude konat v rámci svatováclavských Dnů českého piva. 

 

Kontakt pro přihlášky:

 

Ing. Tomáš Kinčl

Ústav biotechnologie

VŠCHT Praha

+420 220 445 051

+420 732 108 721

Tomas.kincl@vscht.cz

 

Těšíme se na setkání,

 

dej Bůh štěstí.

 

Členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 689 kB]

Prezentace minipivovarů v týdeníku EURO

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám přeposlat nabídku prezentace z týdeníku EURO. V případě Vašeho zájmu kontaktujte přímo paní Steinerovou. 

 

"Dovoluji si Vám zaslat informace a cenovou nabídku do tematické přílohy v TOP ročence týdeníku Euro PIVO 2018.

 

Náklad: 25 000 ks

Distribuce: Vychází samostatně

Datum vydání: 30. 5. 2018

Uzávěrka: 10. 5. 2018

Uzávěrka inzertních podkladů: 15. 5. 2018-05-03

 

Předběžný obsah:

 

  • Velké pivovary profily – (Prazdroj, Heineken) (Budvar, Molson, Lobkowicz)
  • Středně velké pivovary
  • Trendy v pivovarnictví (jak rostou nová piva, slaná, IPA atd.)
  • Reportáž – minipivovar Opat Broumov (má vlastní sladovnu), historicky první minipivovar Meloun Jaroměř již nefunguje, může se udělat nejstarší funkční (Brno)
  • Další reportáže o minipivovarech
  • Recenze minipivovarů
  • Pivovarnické technologie, strojaři produkující potřebné zařízení, Česko není velmoc jen v oblasti chmelu a sladu, ale i v pivařských technologiích
  • Infografika „Jak se vaří pivo“ (spodně a svrchně kvašené) + přehled základních druhů piv + ev.další grafika spotřeba v ČR (lahve, plech, PET vs. točené) a export/dovoz
  • Fotoreportáž českého pivovaru ve Vietnamu
  • Reportáž ze sběru chmele, reportáž jak se daří sladovníkům
  • Text o minipivovarech v zahraničí, např. v USA vloni po letech růstu stagnoval segment „craft beer“
  • Pivovarské hospody v ČR, kromě velkých hráčů je budují i menší pivovary (Polička)
  • Reportáž z Vídně – Schweizer Haus Prater + možno přidat punkovou vídeňskou hospodu Čecha Jiřího
  • Lifestyle text – design pivních sklenic
  • Lifestyle text – jídlo (chuťovky k pivu)
  • Historický text – historie pivovarnictví v českých zemích – V. Drchal

 

ZDE Vám zasílám informace o tematické příloze, podmínky a cenovou nabídku pro členy.

 

Kdyby jste cokoliv potřebovali, neváhejte se na mne obrátit.

 

 

Přeji Vám příjemný den,

 

 

Ing. Ivona Steinerová

Sales Manager


M: +420-606 682 174

T: +420-225 276 153

 

E:  steinerova@mf.cz 
W: http://www.mf.cz

 

Mladá fronta a. s.

Mezi Vodami 1952/9

143 00 Praha 4 - Modřany

 

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 197 kB]
pdfBez názvu [pdf, 3789 kB]
pdfBez názvu [pdf, 410 kB]