Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Informace k podpoře Covid - nájemné

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat právní analýzu týkající se podpory Covid - nájemné, u provozovatele pivovaru s pivotékou jako oprávněného žadatele, kterou vypracovala PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 197 kB]

Slavnosti piva F.O. Poupěte – PIVEX 2020

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám zaslat pozvánku na Slavnosti piva F.O. Poupěte – PIVEX 2020.

 

"Vážení pivovarníci a přátelé piva,


zasíláme Vám nabídku k účasti v dalším ročníku pivovarské prodejně-prezentační akce pořádané pod symbolickou garancí legendární pivovarské osobnosti F.O. Poupěte působícího v Brně na přelomu 18. a 19. století.

 

Po dohodě s pivovarskými odborníky a svazovými uskupeními jsme připravili v centru města Brna na hradě Špilberk ve dnech 25. a 26. září – v období Svatováclavských dnů českého piva 2. ročník setkání s veřejností „Slavnosti piva F.O. Poupěte – PIVEX 2020“.


Hlavním záměrem této akce je i v letošním – složitém koronavirovém – roce podpořit pivovarníky na přehlídce, která představí a nabídne návštěvníkům pestrou paletu českých a moravských piv z malých i velkých pivovarů společně s řemeslnými pivy z minipivovarů. Garanci nad akcí převzalo Statutární město Brno, Jihomoravský kraj, Českomoravský svaz minipivovarů, Regionální agrární komora JMK, akci podporuje také Český svaz pivovarů a sladoven a dalšími partneři.


Velmi bychom uvítali Vaši účast v letošním „covidovém“ roce a tím také spolupráci při udržení národní prezentační přehlídky pro širokou veřejnost pod tradiční značkou PIVEX. Věřím, že Vás naše nabídka zaujme, a proto přikládáme v přihláškovou dokumentaci ZDE. Prosíme o Vaše vyjádření zájmu (příp. i nezájmu) a zvláště odeslání objednávek co nejdříve, neboť kapacita prostor na hradě je omezená.

 

Kontakt: Mgr. Richard Morávek, ředitel produkce • 543 537 217, 604 297 571 • rmoravek@snip-brno.cz

 

Čím pestřejší účast, tím větší předpoklad úspěchu na všech stranách včetně zájmu veřejnosti a motivaci pro kvalitní návštěvnost. Na akci spolupracují také brněnské hotely a další partneři, nejen z oblasti cestovního ruchu. Nábor účastníků probíhá souběžně po linii ČMSMP, objednávky zasílejte na SNIP & CO.


Těšíme se na spolupráci a zejména na setkání pivovarníků z různých koutů naší země na pevnosti Špilberk.


S pivovarským pozdravem Dej bůh štěstí

 

Jiří Morávek
generální ředitel"

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 894 kB]

Výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2020

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2020.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 192 kB]

Medailonek na webu minipivo.cz

Vážení pivovarníci,

 

chtěli bychom Vás požádat o kontrolu vašeho medailonku na webu www.minipivo.cz - pokud jsme na toto téma již komunikovali, tento email neberte v potaz. 

 

Pokud ve svém medailonku najdete cokoli, co chcete změnit či doplnit, prosím, pošlete informace. 

 

Pokud svůj medailonek nenajdete, zašlete prosím následující informace:

 

pro pivovary - jméno pivovaru, kraj, adresa, kontaktní osoba, email, telefon, webové stránky, informacne o pivovaru, fotografie (v jpg), logo (křivky i jpg)

Inspirovat se můžete například zde http://www.minipivo.cz/cz/pivovarsky-dum-praha/

 

pro společnosti - zkontrolujte si prosím údaje na http://www.minipivo.cz/cz/dodavatele/ a případně zašlete informace, které chcete upravit či doplnit

 

Velmi děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Kalendář akcí na webu minipivo.cz

Vážení pivovarníci,

 

pokud plánujete pořádání nějaké akce, zašlete k ní prosím informace na melisova@cmsmp.cz. Velmi rádi Vaši akci vložíme na web www.minipivo.cz do sekce kalendář akcí.

 

Zašlete prosím následující informace: název akce, místo konání (s adresou), stručný popis akce - případně s odkazem na váš web, FB apod. a dále prosíme o fotografii/letáček.

 

Velmi děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Pozvánka na Kampus fest

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující pozvánku:

 

"Vážení pivovarští přátelé,

 

rádi bychom váš pivovar pozvali na Kampus fest, zahájení semestru škol v Dejvicích, který provází festival minipivovarů a bohatý nejen hudební program. Věříme, že se nám akci podaří uskutečnit i navzdory současné složité situaci.

 

Akce se bude konat v úterý 22. 9. 2020 v blízkosti Vítězného náměstí v Praze 6 - Dejvicích (ulice Technická) a organizuje ji Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Kampus Dejvice a 4Students ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů v rámci svatováclavských Dnů českého piva. 

 

Většina návštěvníků budou opět studenti vysokých škol, přičemž v loňském roce bylo na akci okolo 1500 návštěvníků. Vstupné je zdarma. V rámci festivalu minipivovarů bude své pivo nabízet 20 – 25 pivovarů. Jako doprovodný program bychom opět chtěli přichystat popularizační přednášky o pivu s řízenou degustací pro zájemce a exkurze ve školním pivovaru.

 

Účast je stejně jako loni zpoplatněna organizačním poplatkem 3000 Kč za standardní stánek 3 x 3 m. Prosíme o brzké potvrzení vaší případné účasti, zájem je poměrně velký a kdo se dříve ozve, má větší šanci.  

 

Jako ilustraci průběhu akce přikládám odkazy na video z minulých ročníků Kampus festu:

https://www.youtube.com/watch?v=xgtWlmyZK-8

https://www.youtube.com/watch?v=eqQJLq1ERLo 

 

V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat.  

 

S pozdravem a přáním hezkého dne,

 

Ing. Tomáš Kinčl

Ústav biotechnologie

VŠCHT Praha

+420 220 445 051

+420 732 108 721

Tomas.kincl@vscht.cz"

 

Za celý Českomoravský svaz,

 

Tereza

Nové číslo Pivovarského zpravodaje

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat nové číslo Pivovarského zpravodaje - ZDE. Naleznete v něm návod, jak postupovat ohledně programu COVID – nájemné.

 

ZAHRANIČNÍ REPORT COVID ke dni - úterý 23. června 2020.

 

Za celý Českomoravský svaz Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 301 kB]
pdfBez názvu [pdf, 234 kB]

Plastové sudy DOLIUM - nové provedení 12,5 l

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat informaci od společnosti THERMOTECHNIKA BOHEMIA s.r.o., člena Českomoravského svazu minipivovarů.

 

"Dobrý den,

 

každý z nás pocítil negativní následky epidemie koronaviru. Po každoročním horším zimním období jsme byli plni nadšení ohledně odstartování sezóny. S nástupem teplých dní v březnu, však přišlo nařízení zavřít všechny hospody a bary, což postihlo náš všechny velmi citelně.

 

Ve snaze pomoci pivovarům minimalizovat ztráty přinášíme ve spolupráci s výrobcem jednorázových plastových sudů, firmou DOLIUM, naši NOVINKU - jednocestný plastový sud DOLIUM o objemu 12,5l.  

 

Se sníženým provozem hospod, možnou „druhou vlnou koronoviru“ a s ní související ztrátou v nevyčepovaném pivu, jsme si uvědomili, že by sudy s menším objemem mohly být prospěšné.

 

ZDE naleznete i krátký leták o tomto novém produktu.

 

Pokud by Vás naše novinka oslovila, neváhejte nás kontaktovat na obchod@tcbohemia.com, nebo telefonicky na +402 603 582 303."

 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 494 kB]

Výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2020

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2020.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 192 kB]

Kvalitní potravinářské plyny pro Vás

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat následující nabídku:

 

"Vážení členové ČMSMP, přátelé dobrého piva,

 

naše společnost si Vás tímto, po dohodě s vedením Vašeho svazu, dovoluje oslovit s nabídkou potravinářských plynů, které využíváte při Vaší činnosti.

 

V této, pro Vás tak obtížné situaci, jsme se rozhodli Vás podpořit speciální nabídkou pouze pro Vás, členy ČMSMP.

 

Dodávky certifikovaných potravinářských plynů dle systému ISO 22000 a HACCP.

Potravinářské CO2, dusík i směsné plyny za zvýhodněné ceny.

Pronájem láhve za 1,- Kč na den.

 

Věříme, že v této nelehké době, Vás naše nabídka osloví. Naší snahou je přispět k Vašemu úspěšnému rozjezdu. I nadále ale budeme naši spolupráci rozvíjet, chceme se stát přispívajícím členem Vašeho svazu.

Bližší informace o naší společnosti naleznete na stránkách www.siad.cz

Neváhejte a kontaktujte nás:

 

Tomáš Vlček

SIAD Czech spol. s r.o.

K Hájům 2606/2b

Praha 5

tomas_vlcek@siad.eu

725 469 512

 

Těšíme se na spolupráci."