Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

PRODEJ - komerční nemovitost s podnikatelským záměrem lázeňské město Třeboň, Husova ulice

Popis:

Jedná se o objekt v historickém centru lázeňského města Třeboně, nárožní dům na rozhraní ulic Husova – Březanova.

https://mapy.cz/zakladni?x=14.7703817&y=49.0043405&z=17&source=addr&id=10454637&q=Husova%2077

Plocha pozemku:

čp. 76                   parcela 542          92 m2
čp. 77                   parcela 543        294 m2
celkem                                              386 m2

Nájemce prodejny má platnou nájemní smlouvu do 31. 12. 2018. Aktuální výnos z nájemného 540.000 Kč bez DPH/rok. (nájemce je příbuzný prodávajícího a bylo přihlédnuto k tomu, že rodina zde podniká více jak 20 let, tržní nájemné je výrazně vyšší).

Vzhledem k tomu, že za stávající situace (využití pouze 1. a 2. NP) lze jen těžko zvýšit výnosnost objektu, bylo rozhodnuto o ukončení nájemní smlouvy a zrekonstruování celého objektu. Byla zpracována a nadále je dopracovávána architektonická studie a následně projektová dokumentace. Současný stav objektu je projekčně zachycen v digitální podobě (PDF, DWG). Na objekt byl již současným vlastníkem vypracován stavebně historický průzkum.

Podnikatelským záměrem je vybudovat v přízemí (1. NP) minipivovar s restaurací, v suterénu (1. PP) provoz kvašení piva (spilka) a ležácký sklep (pivní tanky). Odpovědná osoba, odborník s dlouhodobou praxí v oboru výroby a distribuce piva v ČR i zahraničí, zajištěna. Osoba šéfkuchaře je předjednána. Ve 2. NP a 3. NP je plánováno vybudování 12-ti hotelových pokojů nebo apartmánů vč. výtahu.

S ohledem na lázeňský statut města lze očekávat zvýšení výnosnosti nemovitosti. V úvahu připadá i možný budoucí vstup města Třeboně a celé rybniční soustavy do systému UNESCO. Lokalita města Třeboně na území CHKO Třeboňsko dlouhodobě a významně stoupá na turistické atraktivitě. Prodávající považuje polohu domu mezi historickým náměstím a kostelem (pěší zóna) jako strategickou.  Na opravu fasády, prvků fasády apod. lze využít dotaci z programu obnovy městské památkové rezervace.

 

Stávající sítě:     vodovod, kanalizace, plyn, elektřina, pevná tel. linka

Cena:                    14.000.000 Kč

Výměry:

První nadzemní podlaží:

-prodejní plocha

o rozloze

133,90   m2

-sklady

o rozloze

  71,77   m2

-kancelář

o rozloze

    7,10   m2

-chodby

o rozloze

    7,45   m2

-šatna-expedice

o rozloze

  23,15   m2

-chodba-průjezd

o rozloze

  32,00   m2

-WC

o rozloze

    3,30   m2

-vstup ze dvora

o rozloze

    4,32   m2

 

Druhé nadzemní podlaží:

-prodejní plocha

o rozloze

123,10     m2

-sklady

o rozloze

   75,15    m2

-chodba

o rozloze

   30,85    m2

- umývárna

o rozloze

     3,35    m2

-šatna

o rozloze

     6,25    m2

-2 x WC

o rozloze

     7,40    m2

-kancelář

o rozloze

   15,05    m2

-podesta

o rozloze

     6,80    m2

 

 

 

Fotodokumentace:

 

foto 1

 

foto 2

 

foto 3 

 

foto 4

 

Studie:

 

1

 

2

 

3

 

4

 

Přílohy
jpgBez názvu [jpg, 123 kB]
jpgBez názvu [jpg, 132 kB]
jpgBez názvu [jpg, 131 kB]
jpgBez názvu [jpg, 176 kB]
pngBez názvu [png, 54 kB]
pngBez názvu [png, 69 kB]
pngBez názvu [png, 55 kB]
pngBez názvu [png, 82 kB]

Pozvánka na 11. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že se dne 27. 11. 2018 od 12:30 hod. v restauraci U Medvídků, Na Perštýně 7, 100 01 Praha 1, Česká republika bude konat 11. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů z.s..

 

Zde naleznete zvací dopis a pozvánku

 

DŮLEŽITÉ: V případě, že byste se nemohli zúčastnit valné hromady, zvažte, prosím, udělení plné moci na účast a hlasování na valné hromadě, jejíž vzor Vám zasíláme ZDETentokrát ještě ke stažení ve wordu, abyste mohli upravovat. 

 

V případě, že se plnou moc rozhodnete udělit, prosíme o (i) její řádné vyplnění (vyžlucená místa), (ii) zakroužkování Vašich rozhodnutí ohledně uplatnění hlasovacího práva a (iii) doplnění místa a data podpisu a její podpis oprávněnou osobou (statutární orgán).

 

Plnou moc následně zašlete poštou na adresu:

Českomoravský svaz minipivovarů z.s.

Podskalská 365/10

128 00 Praha 2 - Nové Město

 

V případě jakýchkoli dotazů se na nás neváhejte kdykoli obrátit.

 

S pozdravem

 

Tereza Melišová

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 1733 kB]
pdfBez názvu [pdf, 255 kB]
docxBez názvu [docx, 43 kB]
pdfBez názvu [pdf, 340 kB]
docxBez názvu [docx, 43 kB]

VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT srpen - říjen 2018

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období srpen - říjen 2018.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 391 kB]

Seminář se sládky pro sládky

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si vám připomenout, že ve čtvrtek 25. 10. 2018 proběhne v Děčíně seminář se sládky pro sládky.

 

Více informací o semináři a programu se dozvíte ZDE

 

Pro členy Českomoravského svazu minipivovarů je připravena 10 % sleva. 

 

V případě vašeho zájmu kontaktujte Honzu Kočku: HONZA.KOCKA@SIMPLYHOPS.CO.UK

 

Přeji vám krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 4749 kB]

Promo & event vybavení od SUN EVENT

Vážení pivovarníci,

 

rádi bychom Vám připomněli, že můžete získat vstupenku zdarma na mezinárodní veletrh nápojového průmyslu BrauBeviale, který se uskuteční 13.-15. listopadu 2018 na výstavišti v Norimberku, jak jsme vám zasílali. Stačí využít e-code BB18CMMA na stránce https://www.braubeviale.de/en/visitors/tickets.

 

A také mi dovolte zaslat vám informace o promo & event vybavení od SUN EVENT - stačí kliknout. Další informace získáte i ZDE

 

Přeji vám krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 253 kB]
pdfBez názvu [pdf, 747 kB]

Seminář pro sládky se sládky

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si vás co nejsrdečněji pozvat na Seminář se sládky pro sládky, který proběhne ve čtvrtek 25. 10. 2018 v Děčíně.

 

Více informací o semináři se dozvíte ZDE

 

Pro členy Českomoravského svazu minipivovarů je připravena 10 % sleva. 

 

V případě vašeho zájmu kontaktujte Honzu Kočku: HONZA.KOCKA@SIMPLYHOPS.CO.UK

 

Přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 960 kB]

VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT červenec – srpen 2018

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období červenec - srpen 2018.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný zbytek léta,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza Melišová

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 243 kB]

Fermentation controller

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informaci:

 

Drazí,

 

Zdraví Pauling z Hongyi. Jsme výrobcem nástrojů pro práci s teplotou a tlakem a zabýváme se produkcí měřičů tlaku a teploty již 15 let. Navštívil jsem Vaši webovou stránku a myslím, že spousta vystavovatelů je našimi pravidelnými zákazníky. Napřiklad Sk group, LA-INOX, Sraml, Brewiks a další. Doufám, že nám dáte příležitost i v novém roce.

Zde bych rád doporučil naše pivovarné nástroje. Například:

 

Digitální teploměr D1221/D1224: ZDE

 

Kontrolor fermentace: C2105series, možno použít při výrobě vína nebo piva pro řízení teploty při fermentaci ZDE

 

Náš nový produkt C2151series:převážne využíván pivovary ZDE

 

Těšíme se na Vaše objednávky.

 

S úctou

Pauling

HONGYI ELECTRONIC TECHNOLOGY CO., LTD

Address: No. 502, BLDG 4, Fenglin Road 27, High-tech Industrial Zone, Zhengzhou, China

Website: www.hongyiinc.com

TEL: +86-371-67998601

FAX; +86-371-67998602

Email:duyuping@hongyiinc.com 

          zzhy@hongyiinc.com

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dear,

This is a pauling from hongyi.We are a manufactuer of instrument concering temperature and pressure and we are engaged in the production of  temperature and pressure gauge about 15years  ‍ .I visit your website,I feel Besides, A lot of exhibitors is  our regular customers.For example: Sk group,LA-INOX, Sraml ,Brewiks and etc.Hope you also can give me a chance in the New year.

Hereby I want to recommend our brewing instrument to you. For example:

 

Digital thermometer D1221/D1224:

HERE

 

Fermentation Controller:C2105series,it is apply for wine or beer fermention temperature control.

HERE

 

Our new Prouduct  C2151series: it mainly used for  brewhouse.

HERE

 

Awaiting for your inquiry.

--

Yours sincerely

pauling 

HONGYI ELECTRONIC TECHNOLOGY CO., LTD

Address: No. 502, BLDG 4, Fenglin Road 27, High-tech Industrial Zone, Zhengzhou, China

Website: www.hongyiinc.com

TEL: +86-371-67998601

FAX; +86-371-67998602

Email:duyuping@hongyiinc.com 

          zzhy@hongyiinc.com

Přílohy
jpgBez názvu [jpg, 36 kB]
jpgBez názvu [jpg, 1526 kB]
jpgBez názvu [jpg, 51 kB]

ČSPS - Informace pro členy č. 28/2018 - AMSP ČR monitoring dotačních příležitostí

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informace:

 

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ A SLADOVEN

 

        I N F O R M A C E

 

Věc: AMSP ČR – monitoring dotačních příležitostí

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku, kterou jsme obdrželi od společnosti Konference s.r.o.:

 

Všem členům, pozorovatelům a partnerům AMSP ČR:

 

MONITORING DOTAČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ 


Dobrý den,


připravili jsme pro Vás aktuální „Monitoring dotačních příležitostí“. Naším cílem je přinášet rychlý přehled nových dotačních příležitostí pro malé a střední podniky. Veškeré připomínky, názory a náměty k této službě jsou vítány.

 

KLIKNĚTE PRO STAŽENÍ


Přeji hezký den,


Zuzana Kratochvílová, DiS.
Asistentka generální ředitelky
AMSP ČR - Asociace malých
a středních podniků a živnostníků ČR
Sokolovská 100/94
186 00 Praha 8 - Karlín 
tel.: 236 080 454

tel.: 733 722 512
e-mail: kratochvilova@amsp.cz
web: www.amsp.cz

 

 

 

 

Zároveň budeme rádi za zpětnou vazbu.

Dej Bůh štěstí,

 

Martina Ferencová

výkonná ředitelka

Český svaz pivovarů a sladoven

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 606 591 958   

 

 

 

 

Radka Černá

vedoucí sekretariátu

Český svaz pivovarů a sladoven

 

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 721 070 949

Výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2018

Vážení členové,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2018.

 

Přejeme krásné letní období,

 

Českomoravský svaz minipivovarů

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 338 kB]