Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Medailonek na webu minipivo.cz

Vážení pivovarníci,

 

chtěli bychom Vás požádat o kontrolu vašeho medailonku na webu www.minipivo.cz - pokud jsme na toto téma již komunikovali, tento email neberte v potaz. 

 

Pokud ve svém medailonku najdete cokoli, co chcete změnit či doplnit, prosím, pošlete informace. 

 

Pokud svůj medailonek nenajdete, zašlete prosím následující informace:

 

pro pivovary - jméno pivovaru, kraj, adresa, kontaktní osoba, email, telefon, webové stránky, informacne o pivovaru, fotografie (v jpg), logo (křivky i jpg)

Inspirovat se můžete například zde http://www.minipivo.cz/cz/pivovarsky-dum-praha/

 

pro společnosti - zkontrolujte si prosím údaje na http://www.minipivo.cz/cz/dodavatele/ a případně zašlete informace, které chcete upravit či doplnit

 

Velmi děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Informace ze Svazu

Vážení pivovarníci,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že na stránkách www.minipivo.cz byla zřízena sekce BURZA. Můžete nám tedy zasílat své inzeráty, které poté na stránky vložíme. 

 

Zároveň Vás chceme informovat, že je na webu nová sekce KALENDÁŘ AKCÍ, kam postupně vkládáme akce minipivovarů. Pokud nějakou akci pořádáte, zašlete nám informace, vložíme na stránky.

 

Vše posílejte na melisova@cmsmp.cz, kam můžete zasílat i jakékoli své dotazy, náměty, připomínky. 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

 

 

Nabíjecí stanice pro elektromobily k Vašim minipivovarům zdarma

Vážení členové Českomoravského svazu minipivovarů,

 

dovolujeme si vás oslovit s dotazem, zda-li byste neměli zájem dostat nabíjecí stanice (tzv. wall boxy) pro elektromobily k Vašim minipivovarům, případně hotelovým, restauračním a kavárenským provozovnám.

 

Vzhledem k přímému kontaktu ve společnosti Tesla, máme možnost je pro Vaše minipivovary/hotely/restaurace/kavárny, po schválení dané lokality zajistit zdarma.

 

Jedná se o nabíječky nejen na vozy značky TESLA, ale i nabíječku s konektorem na vozidla ostatních výrobců, kteří zde v Evropě elektrovozidla prodávají (VOLKSWAGEN, BMW, AUDI, JAGUAR, Mercedes-Benz, KIA, HYUNDAI, NISSAN + plug-in hybridní TOYOTA, LEXUS, v roce 2019 i ŠKODA s modelem SUPERB, Citygo-e atd.) a stále jich přibývá. Za nabíječky se neplatí žádný pronájem ani jiné administrativní poplatky firmě TESLA.

 

V případě instalace nabíječek (správný název wall box) bude Váš minipivovar/hotel/restaurace/kavárna/obchod uveřejněny na webu nejen firmy TESLA a zároveň všechna vozidla TESLA v Evropě dostanou do palubních navigací informaci, že ve Vašich provozovnách lze dobíjet elektromobily.

Ostatní weby tuto informaci rády začlení do jejich systémů (www.plugshare.com, www.chargemap.com atd.…).

 

Zde ukázky, jak jsou restaurace/hotely uvedeny na webu:

 https://www.tesla.com/en_EU/findus?redirect=no#/bounds/51.489331367461524,18.44106725000006,48.71026106045513,9.65200475000006?search=store,service,supercharger,destination%20charger&place=dc54643

https://www.tesla.com/en_EU/findus?redirect=no#/bounds/51.489331367461524,18.44106725000006,48.71026106045513,9.65200475000006?search=store,service,supercharger,destination%20charger&place=dc40958

nebo

https://www.tesla.com/en_EU/findus?redirect=no#/bounds/51.489331367461524,18.44106725000006,48.71026106045513,9.65200475000006?search=store,service,supercharger,destination%20charger&place=dc39589

 

Pokud byste měli zájem o možnost získání nabíječek k Vašim provozovnám, rád Vám více informací sdělí telefonicky přímo pan Horák. 

 

Pokud máte zájem získat nabíječku od firmy TESLA a výhody s tím spojené, spojte se přímo s panem Horákem, který vám pomůže s Vaší žádostí (on-line, bez potřeby cestovat, zasílat poštou apod.) a její úspěšné zaslání do společnosti TESLA.

 

Horák – tel .: +420 607 908 293, E-mail: tesla@clavis-qs.com

 

Foto nabíječky a instalace ZDE

 

Do e-mailu stačí napsat pouze kontaktní údaje (e-mail, telefon, jméno) a webovou stránku místa, případně adresu lokality.

Pan Horák Vám poradí s celým procesem – od požadovaných údajů k prvotní žádosti až po samotnou instalaci nabíjecího zařízení až po zveřejnění na webu a v navigačních systémech vozidel.

 

Tato pomoc je zdarma. Českomoravský svaz minipivovarů žádosti nevyřizuje, ani neschvaluje a nemůže ovlivnit jejich schválení pro danou lokalitu společností TESLA Inc.

 

Se srdečným pozdravem,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

Výběr legislativních aktualit za období duben - květen 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období duben - květen 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 208 kB]

Výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 216 kB]

Slavnosti piva F.O. Poupěte – PIVEX 16. – 18. 5. 2019 v Brně

Vážení pivovarníci a přátelé piva,

 

v tomto emailu si Vám dovolíme zaslat podklady k Slavnostem piva F.O. Poupěte - PIVEX, které proběhnou 16. - 18. 5. 2019 v Brně. Jedná se o tu akci, o které jsme Vám říkali v Brně na Valné hromadě Svazu. 

 

Vítězové jednotlivých kategorií Jarní ceny českých sládků dostanou od Svazu na tuto akci příspěvek 3000,- Kč - podmínkou k získání příspěvku je účast na této akci. 

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat zvací dopis

 

ZDE závaznou objednávku

 

ZDE další informace.

 

Uzávěrka pro objednávky je 5. 4. 2019. 

 

Kontaktní osoby:

Mgr. Richard Morávek, ředitel produkce, tel. 543 537 217, 604 297 571, rmoravek@snip-brno.cz
Ondřej Morávek, ředitel marketingu, tel. 543 537 225, 604 297 567, omoravek@snip-brno.cz
Šárka Maňoušková, vedoucí obchodního odd., tel. 543 537 234, 604 297 574, manouskova@snip-brno.cz

 

S pivovarským pozdravem Dej bůh štěstí.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 688 kB]
pdfBez názvu [pdf, 1001 kB]
pdfBez názvu [pdf, 1123 kB]

Pozvánka na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů - připomenutí

Vážení,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že se blíží 12. Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, která proběhne v pátek 15. března 2019 od 16,00 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92.

 

Níže připojujeme ještě jednou pozvánku.

 

Dovolujeme si Vás také upozornit, že pokud nemáte zaplacené členské příspěvky za rok 2019, nebudete moci na Valné hromadě hlasovat. Členské příspěvky proto prosíme uhraďte co nejdříve, případně je můžete zhradit na místě. 

POZVÁNKA

na řádnou 12. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. která se bude konat

 

v pátek 15. března 2019 od 16,00 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92

 

(prezence účastníků od 15,00 hodin)

 

Program:  

  1. Zahájení a přivítání
  2. Schválení programu jednání
  3. Zpráva o činnosti prezidia svazu od 10. Valné hromady dne 1. 3. 2018
  4. Zpráva revizora účtů
  5. Schválení rozpočtu na rok 2019
  6. Projednání organizace a seznamu účastníků VIII. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě
  7. Jarní cena sládků Zvíkov
  8. Schválení nově přihlášených členů
  9. Akce minipivovarů a jejich podpora, co udělat navíc
  10. Různé, Ekokom odpady, Festival v Brně, Burza na stránkách Svazu atd.
  11. Diskuse
  12. Usnesení 12. Valné hromady ČMSMP
  13. Závěr zasedání 12. Valné hromady

 

Ukončení jednání valné hromady očekáváme zhruba v 18 hodin.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den.

 

Tereza

 

--

Tereza Meliová - PR Manager

774 996 628

 

Výběr legislativních aktualit za období leden - únor 2019

Vážení pivovarníci,

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat výběr legislativních aktualit za období leden - únor 2019.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová, PR Manager

774 996 628

 
Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 212 kB]

Pozvánka na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení pivovarníci,

 

omylem jsme Vám nepřiložili odkaz na pozvánku na 12. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, kde je uveden datum i čas a program Valné hromady.

 

Proto vkládáme sem. 

POZVÁNKA

na řádnou 12. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. která se bude konat

 

v pátek 15. března 2019 od 16,00 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92

 

(prezence účastníků od 15,00 hodin)

 

Program:  

  1. Zahájení a přivítání
  2. Schválení programu jednání
  3. Zpráva o činnosti prezidia svazu od 10. Valné hromady dne 1. 3. 2018
  4. Zpráva revizora účtů
  5. Schválení rozpočtu na rok 2019
  6. Projednání organizace a seznamu účastníků VIII. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě
  7. Jarní cena sládků Zvíkov
  8. Schválení nově přihlášených členů
  9. Akce minipivovarů a jejich podpora, co udělat navíc
  10. Různé, Ekokom odpady, Festival v Brně, Burza na stránkách Svazu atd.
  11. Diskuse
  12. Usnesení 12. Valné hromady ČMSMP
  13. Závěr zasedání 12. Valné hromady

 

Ukončení jednání valné hromady očekáváme zhruba v 18 hodin.

 

 

Dej Bůh štěstí!

 

 

 

 

 

 

 

Pozvánka na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení přátelé,

 

zasíláme Vám pozvánku na 12. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, která se bude konat již tradičně v předvečer „Jarní ceny českých sládků“ v Pivovarském dvoře Zvíkov. 

 

Na této valné hromadě opět zhodnotíme naše hospodaření v minulém roce a projednáme program činnosti a směřování svazu do roku letošního. Její termín je volen tak, aby se případní zájemci mohli druhý den zúčastnit mezinárodní degustační soutěže minipivovarů „Jarní cena českých sládků 2019“. Letos očekáváme přes 650 vzorků v 15 kategoriích, což si vynutilo rozložení degustací do dvou soutěžních dnů.

 

Zašlete nám, prosím, jména degustátorů za Váš pivovar, s tím, že jejich účast na degustaci je poté závazná.

    

Dále projednáme 8. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Zde se počet zúčastněných ustálil na modelu 66 tuzemských a 3 zahraniční minipivovary (letos německé). Závazně vybereme pivovary, které se zúčastní letošního ročníku. 

 

Dejte nám vědět, zda se Váš pivovar hodlá zúčastnit Festivalu v roce 2019. 

 

Připomínáme, že je zde stále možnost čerpání slev na dodávky zboží a služeb od firem, s nimiž Svaz podepsal dohodu o spolupráci. Je jich již dvacetčtyři a jejich profily najdete na našich webových stránkách v sekci dodavatelé.

 

Opět budeme přijímat nové činné i přispívající členy.

 

Již tradiční součástí 12. Valné hromady je malý seminář, který začíná v 9,30 a bude mít tentokrát sedm přednášek :

 

9,30 – 10,15 Vladimír Machačný, ECOLAB                     

Provozní sanitace v minipivovarech

 

10,15 – 11,00 Matiášek, Chlumský, Esonic

Automatizace řemeslného pivovaru

 

11,00 – 11,45 Dagmar Matoulková,VÚPS,  

Vliv mikroorganismů na senzorický profil piva

 

11,45 – 12,30 Michal Voldřich, Pivovarský dvůr Zvíkov  

Pěnivost piva a stabilita pěny

 

12,30 – 13,15 Jakub Málek, PEYTON Legal advokátní kancelář s.r.o.

Právní povinnosti v minipivovarech - přehled a zásadní novinky v právní úpravě

           

13,15 – 14,00  Ing. Mezerová, ČZPI

Nová legislativa 

 

14,00 – 14,45 Aleš Horký, Generální ředitelství cel

Beseda o problematice spotřebních daní

 

Ubytování objednávejte u Ing. Dagmar Voldřichové na adrese pivovar.zvikov@seznam.cz nebo tel. 606 511 536.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Ing. Jan Šuráň

Prezident ČMSMP