Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2022

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období červen - červenec 2022.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

4. Slavnosti piva F. O. Poupěte - PIVEX

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat informace k Slavnostem piva F. O. Poupěte - PIVEX. Akce proběhne ve dnech 9. - 10. září 2022 v centru Brna na Šilingrově náměstí a na Starobrněnské v okolí sochy F. O. Poupěte. 

 

Členové Českomoravského svazu minipivovarů mají dvě možnosti zapojení se:

 

1. Je možné si objednat samostatný stánek (předpoklad je 15 - 20 prodejních míst). K tomu si Vám dovolujeme zaslat přihláškovou dokumentaci. ZDE naleznete dopis s pozváním, ZDE závaznou přihlášku (objednávku) a ZDE infomateriál. 

 

Kontaktní osoby:

Mgr. Richard Morávek, ředitel produkce, tel. 543 537 217, 604 297 571, rmoravek@snip-brno.cz 
Ondřej Morávek, ředitel marketingu, tel. 543 537 225, 604 297 567, omoravek@snip-brno.cz 

 

2. Je možné se přihlásit do společného výčepu minipivovarů. Sběrná místa sudů by byla v Praze a Brně (přesná místa budou upřesněna). Při této variantě budou zajištěny výčepy a obsluha, ostatní bude fungovat podobně jako na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Hlaste se na melisova@cmsmp.cz

 

Těšíme se na spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Brewers of Europe - dotazník - veřejné konzultace

Vážení pivovarští přátelé,

 

jak jsem vás již mnohé informoval i na valné hromadě, probíhá v současné době revize evropské Směrnice Rady 92/84/EHS, která stanoví minimální daňové sazby z alkoholu a alkoholických nápojů.

 

Ze strany EU je snaha o jednotné zdanění alkoholu. Nejen, že by nás to finančně velmi poškodilo, ale ohrozilo by to samotnou existenci českého ležáku.

 

Potřebujeme podpořit i jednání MF ČR s EU o výjimce placení SD, aby byl i nadále zachován systém placení podle °Plato (% hm původní mladiny). Veřejné konzultace probíhají do 4. července 2022, Brewers of Europe připravuje návrh stanovisek, která budeme moci následně používat při jednání s regulátory.

 

HLASUJTE PROSÍM NA TOMTO ODKAZU

 

ZDE naleznete předvyplněný dotazník s postojem prezídia ČMSMP, který je projednán, ale není zcela shodný s postojem ČSPS (velký svaz pivovarů), poněvadž v některých bodech jsou naše zájmy trochu odlišné, stejně jako stanoviska The Brewers of Europe.

 

ZDE najdete pokyny k vyplnění a ZDE vysvětlení hlasování včetně stručného překladu.

 

Potřebujeme co nejvíce hlasů. Hlasujte, prosím, co nejdříve do výše uvedeného termínu. Snažte se sehnat hlasy i mezi známými, tedy spotřebiteli piva. Je to opravdu důležité.

 

Berte hlasování prezídia ČMSMP jako vodítko a doporučení, ale jestli budete mít jiné, silnější a méně diplomatické názory v některých otázkách, je to samozřejmě na vás.

 

Moc děkuji za spolupráci a chtěl bych vás požádat, zdali byste byli tak laskaví a zaslali nám zpět kolik dotazníků se vám podařilo zajistit.

 

Za prezídium svazu předem děkuji, 

 

Michal Voldřich

 

Výběr legislativních aktualit za období květen – červen 2022

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen - červen 2022.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Pozvánka do soutěžní degustace v rámci Žatecké Dočesné 2022

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku do soutěžní degustace v rámci Žatecké Dočesné 2022. Z té se dozvíte veškeré informace

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat přihlášku. 

 

Své případné dotazy směřujte na degustace@chizatec.cz.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Výběr legislativních aktualit za období duben – květen 2022

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období duben - květen 2022.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Pozvání na inspirativní Business Brunch

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující pozvánku:

 

Vážení,


rádi bychom Vás pozvali na odborné setkání, které pořádáme v rámci akce Firma roku a Živnostník roku na téma „Jak dělat byznys zelenější?“


Pozdní snídaně se koná 18. 5. od 11.00 v Galerie café Park Restaurant Sukova třída - Tyršovy sady, Pardubice.

 

Věnovat se budeme zelenému podnikání, jeho přínosům i možným nežádoucím dopadům pro byznys. Co se na podnikatele do budoucna chystá v rámci „zelenosti“ a „odpovědnosti“? Jak může zelenější firma získat lepší status pro investory a obchodní partnery? Chcete vědět, jak vypadá ESG dotazník pro klienty bank a připravit svůj byznys na dobu zelenou? Zajímá Vás, jak na to jdou velké firmy? Poslouchejte a ptejte se na neformálním setkání regionálních podnikatelů, zástupců velkých firem a odborné veřejnosti.

 

Akcí provází moderátorka a redaktorka zpravodajského pořadu České televize Byznys24 Michaela Nováková.

Více informací o programu naleznete na webových stránkách akce.

 

Registrovat na akci se můžete níže klinutím na tlačítko PROGRAM A REZERVACE MÍSTA. Vstup je pouze pro registrované účastníky. Akce je bez poplatků, účast zdarma.

 

PROGRAM A REZERVACE MÍSTA

 

Hezké jarní dny!

 

Za tým soutěží o Ceny Hospodářských novin,


Veronika Švejdová
info@firmaroku.cz

Prosba o zveřejnění informací o Festivalu minipivovarů na Pražském hradě

Vážení členové Českomoravského svazu minipivovarů,

 

chtěli bychom Vás ještě jednou požádat o zveřejnění informací o Festivalu minipivovarů na Pražském hradě na Vašem webu a Facebooku. 

 

ZDE si Vám dovoluji zaslat banner na web.

 

ZDE úvodní fotku na Facebook.

 

ZDE leták.

 

Prosíme, zveřejněte i s odkazem na prodej vstupenek: https://www.smsticket.cz/vstupenky/27158-festival-minipivovaru-na-prazskem-hrade 

 

Všechny grafické podklady zasílám ke stažení i přes Úschovnu ZDE

 

Můžete také sdílet informace z FB stránky Festivalu

 

Velmi Vám děkujeme za Vaši spolupráci,

 

za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Podnikatelské soutěže Firma roku 2022 a Živnostník roku 2022

Vážení,

 

Českomoravský svaz minipivovarů navázal spolupráci s podnikatelskou soutěží Firma roku 2022 a Živnostník roku 2022.

 

Odkaz na nominace (kam nominujete Vy firmy a živnostníky kolem sebe) a registrace (kam se hlásí přímo zájemci o soutěž), najdete zde https://registrace.firmaroku.cz.

 

Pokud byste si nevěděli s registrací rady či potřebovali pomoc, kontaktujte prosím info@firmaroku.cz.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Nabídka pro členy Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení,

 

dovolujeme si Vám připomenout nabídku Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, která Vám byla prezentována na valné hromadě. 

 

Členové Českomoravského svazu minipivovarů mají do konce dubna možnost využít 50% slevu na mikrobiologické a senzorické vyšetření piva.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz