Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Usnesení Vlády České republiky ze dne 12. 10. 2020

Vážení,

 

ZDE vám zasíláme Usnesení Vlády České republiky ze dne 12. 10. 2020, s účinností od 14. 10. 2020 od 00:00 hod. a do 3.11.2020 do 23:59 hod.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 238 kB]

13. Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.se ruší

Vážení přátelé,

 

z důvodu vládního zpřísnění protikoronavirových opatření musíme bohužel opět zrušit plánovanou 13. Valnou hromadu ČMSMP, která se měla konat 15. 10. 2020. Kromě toho, že současná nařízení povolují shromáždění max. 10 osob ve vnitřních prostorách (i když by se s tím dalo polemizovat), také hrozí nízká účast a tím by VH nebyla usnášeníschopná. Zvát Vás za dané situace do promořené Prahy nemá význam. 

 

13. Valná hromada se uskuteční v nejbližším možném termínu (předpoklad polovina ledna 2021). Budeme Vás samozřejmě s dostatečným předstihem informovat.

 

Za Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Jan Šuráň

Jednodenní technicko-technologický seminář se ruší

Vážení,

 

z důvodu zpřísnění protikoronavirových opatření musíme bohužel pro tuto chvíli zrušit avizovaný technicko-technologický seminář určený speciálně pro startující minipivovary a jejich sládky, který pořádal Českomoravský svaz minipivovarů, z.s. ve spolupráci s národním pivovarem Budějovický Budvar n.p.

 

Seminář se uskuteční v nejbližším možném termínu. Budeme Vás samozřejmě informovat.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Přihláška do soutěže ZLATÝ miniSOUDEK PIVEX 2020

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat informace k 7. ročníku soutěže ZLATÝ miniSOUDEK PIVEX 2020, který z důvodu posunutého veletrhu Salima proběhne v Brně v hotelu Voroněž, a to v úterý 3. 11. 2020. Odborným garantem soutěže bude VUPS Brno a oficiální vyhlášení výsledků proběhne hned odpoledne po soutěži na stejném místě. 

 

ZDE si vám dovolujeme zaslat přihlášku na ZLATÝ miniSOUDEK PIVEX 2020. Uzávěrka přihlášek je posunutá do pondělí 12. 10. 2020. 

 

Po odeslání přihlášky na akce@snip-brno.cz vám VUPS zašle výzvu k dodání sudu (max 30 litrů, ale bude stačit i 20 nebo 15 litrů) a informace k degustaci. 

 

Za celý Českomoravský svaz,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 619 kB]

Pozvánka na jednodenní technicko-technologický seminář

Vážení,

 

Českomoravský svaz minipivovarů, z.s. ve spolupráci s národním pivovarem Budějovický Budvar n.p. zahajuje „Poctivou pivní školu pro sládky“, sérii jednodenních technicko-technologických seminářů určených speciálně pro startující minipivovary a jejich sládky.

 

Místo konání: Břevnovský klášterní pivovar Sv. Vojtěcha, Markétská 1, Praha 6

Počet účastníků: 30

Termín konání: 6. 11. 2020     

Lektoři: NP Budvar, VÚPS, VŠCHT, CÚ, komerční firmy

 

Program:

 

10:00 - 10:15 Zahájení, novinky oboru Ing. Jan Šuráň, ČMSMP
10:15 - 10:45  Péče o kvasnice v minipivovarech Ing. Petr Košín, Budvar n.p.
10:45 - 11:15 Výběr surovin pro craft piva Ing. Aleš Dvořák, Budvar n.p., Martin Palouš, Cobolis
11:15 - 11:45 Senzorika Craft piva, Ale, Weizen atd.       Ing. Martin Slabý, VŠCHT Praha
11:45 - 13:00 Oběd  
13:00 - 13:30 Dry hopping, plusy a mínusy Ing. Jan Šuráň, ČMSMP
13:30 - 14:00 Ekonomika minipivovaru Ing. Tomáš Maier, ČZÚ Praha
14:00 - 14:15 Ukončení  
14:15 - 15:30 Exkurze do provozu pivovaru  

 

Cena: Pro členy ČMSMP - 200,- Kč

         Pro nečleny - 500,- Kč

 

Registrace a přihlášky: Tereza Melišová - melisova@cmsmp.cz

                       

 

Za celý Českomoravský svaz minipivoavarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

Připomenutí konání 13. Valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

Vážení přátelé,

 

dovolujeme si Vám připomenout konání Valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, která se bude konat 15. října 2020 od 10:00 v Kabaretu Restaurace a pivovaru U Medvídků v Praze.

 

Pokud jste ještě nepotvrdili svou účast, učiňte tak na melisova@cmsmp.cz. Valná hromada bude volební, tudíž je Vaše účast potřebná.

 

V současné situaci se Valná hromada konat může a bude. Platí pro nás následující: „Výjimky mají domácnosti, podniky, výkon povolání, (zasedání zastupitelstev, ústavních orgánů, církevní obřady, tam je max. počet 100 osob a dodržování rozestupů).“

 

Potvrzeno máme i od Ministerstva průmyslu a obchodu: „Dle usnesení vlády č. 958 z 30. září 2020 se zakazují hromadné akce konané v počtu vyšším než deset osob ve vnitřních prostorách staveb a v počtu vyšším než dvacet osob ve vnějších prostorách, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti. Z toho vyplývá že volební valnou hromadu pořádat lze.
S pozdravem

Linka 1212 - Bezplatná informační linka o koronaviru“

 

Pokud by se cokoli změnilo, budeme Vás informovat.

 

 

Dej Bůh štěstí!

Ing. Jan Šuráň

Prezident ČMSMP   

 

Připomenutí konání 13. Valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

Vážení přátelé,

 

dovolujeme si Vám připomenout konání 13. Valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů, která se tentokrát bude konat 15. října 2020 od 10:00 v Kabaretu Restaurace a pivovaru U Medvídků v Praze. Prosíme, kdo ještě neučinil, o potvrzení účasti na melisova@cmsmp.cz.

 

Na této valné hromadě opět zhodnotíme naše hospodaření v minulém roce a projednáme program činnost a směřování svazu do roku letošního.

 

Letošní 13. Valná hromada bude volební, neboť dvěma členům prezidia a revizorovi účtů vypršel mandát. Jsou to Ing. Jan Šuráň, prezident ČMSMP, Martin Hájek, víceprezident ČMSMP a Ing. Ivan Hojdar Revizor účtů ČMSMP. Martin Hájek a Ivan Hojdar vyjádřili vůli ve své činnosti pokračovat, Jan Šuráň již nebude znovu kandidovat, neboť usoudil, že nastal čas předat řízení Svazu mladším a aktivnějším členům. Uvítáme tedy Vaše náměty na personální obnovu prezidia ČMSM.

 

Projednáme dopady koronavirové krize na minipivovary a navrhneme způsob jednání se státními orgány, CÚ, FÚ. 

    

Připomínáme, že je zde stále možnost čerpání slev na dodávky zboží a služeb od firem, s nimiž Svaz podepsal dohodu o spolupráci. Je jich již dvacet čtyři a jejich profily najdete na našich webových stránkách v sekci dodavatelé.

 

Opět budeme přijímat nové činné i přispívající členy.

 

POZVÁNKA

 

na řádnou 13. Valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. která se bude konat

 

ve čtvrtek 15. října 2020 od 10:00 hodin v Kabaretu Restaurace a pivovaru U Medvídků, Na Perštýně 7, Praha 1

 

(prezence účastníků od 9:00 hodin)

 

 

Program:

 

  1. Zahájení a přivítání
  2. Schválení programu jednání
  3. Zpráva o činnosti prezidia svazu od 12. Valné hromady dne 15. 3. 2019
  4. Zpráva revizora účtů
  5. Schválení rozpočtu na rok 2020
  6. Volba nových členů prezidia
  7. Projednání dotazníkové akce o dopadu Covid 19 na minipivovary a směřování jednání se státními orgány.
  8. Přijetí nově přihlášených členů
  9. Různé, zálohování PET x plech, Burza na stránkách Svazu atd.
  10. Diskuse
  11. Usnesení 13. Valné hromady ČMSMP
  12. Závěr zasedání 13. Valné hromady

 

Ukončení jednání Valné hromady očekáváme zhruba ve 13 hodin.

 

 

Dej Bůh štěstí!

Ing. Jan Šuráň

Prezident ČMSMP   

 

Výběr legislativních aktualit za období srpen - září 2020

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období srpen - září 2020.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 273 kB]

BrauBeviale – vstupenka pro členy zdarma

Vážení,

 

o hybridní formě letošního veletrhu BRAU BEVIALE Special Edition jsme Vás již informovali. Ti z Vás, kteří se vypraví v termínu 10. - 12. listopadu do Norimberku, mohou využít e-kódu k bezplatnému vstupu na výstaviště. Po registraci e-kódu BB20CMMA na https://www.braubeviale.de/en/visitors/tickets/voucher získáte vstupenku.

 

Na veletrhu prezentuje své novinky 200 vystavovatelů ve třech výstavních halách, připraven je bohatý doprovodný program.

 

Řada dalších vystavovatelů se představí na digitální platformě MyBeviale. Návštěvníci virtuální platformy se budou moci zdarma registrovat od listopadu.

 

V případě dotazů kontaktujte výhradní zastoupení pořadatele veletrhu v ČR, společnosti PROveletrhy, www.proveletrhy.cz, info@proveletrhy.cz.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

 

Doporučené postupy pro ochranu provozů před koronavirovou nákazou

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat Doporučené postupy pro ochranu provozů před koronavirovou nákazou, které vydala AMSP ČR.

 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz