Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Bechyňské slavnosti a Bechyňské setkání dechových hudeb

Vážení,

 

od člena Českomoravského svazu minipivovarů, pivovaru Keras Bechyně, jsme obdrželi informaci o následující akci, do které je pivovar zapojen. Rádi Vám ji tímto předáváme:

 

Termín: sobota 16. srpna 2025


Čas: od 10:00 minimálně do 18:00, program bude pokračovat až do 24:00 (večerní část je dobrovolná)

 

Stavba stánku: možná od 7:00 ráno, případně i den předem po předchozí domluvě

 

Místo konání: Náměstí T. G. M., Bechyně

 

Poplatek za stánek:
– 300 Kč bez využití elektrické energie
– 500 Kč s využitím elektrické energie

 

Kontaktní osoba:

Petra Šulcová
e-mail: program@kulturnidum.cz
tel.: 776 381 203

 

Pokud máte zájem se do akce zapojit a prezentovat svůj pivovar, kontaktujte prosím přímo pořadatele na uvedených kontaktech.

Pozvánka na technicko-technologický seminář v Pivovaru Jihlava (Ježek)

Vážení přátelé,

 

Českomoravský svaz minipivovarů, z.s., ve spolupráci s Budějovickým Budvarem, n. p., pořádá jednodenní technicko-technologický seminář, určený pro minipivovary, jejich sládky, zaměstnance a majitele.

 

Seminář se koná v Pivovaru Jihlava. Do 31. 7. 2025 mají přednostní zápis moravské pivovary (vzhledem ke vzdálenosti). Po tomto termínu budeme účastníky zapisovat podle pořadí přihlášek.

 

Parkování v areálu pivovaru není možné, prosíme, využijte přilehlé ulice.

 

Místo konání:             Pivovar Jihlava (Ježek)

Počet účastníků:        maximálně 25

Termín konání:          úterý 16. 9. 2025

Lektoři:                      ČMSMP, VÚPS, pivovar Trilobit, C+C Servis, s. r. o., Lallemand

 

 

Program:

                                  

9:00 – 9:30              Zahájení + novinky                           

                               Michal Voldřich, ČMSMP

 

9:30 – 10:00            PIVO A VODA – Technologické možnosti úpravy varní vody

                               Michal Voldřich, ČMSMP

 

10:00 – 11:00          DESKOVÉ VÝMĚNÍKY – princip činnosti, design, návrh chladiče mladiny zkoušky těsnosti

                               Ondřej Čada,C+C Servis, s. r. o.

 

11:10 – 12:10          OCHRANA PIVOVARU NEJEN Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI POTRAVIN

                               Monika Linková, Trilobit

 

12:15 – 13:00         Oběd

 

 

13:10 – 13:45          SPRÁVNÁ HYGIENICKÁ PRAXE A TRVANLIVOST PIVA – sanitace provozu, výčepů

                               Petra Kubizniaková, VÚPS

 

 

13:55 – 15:15          Biotransformace chmelových silic během kvašení

                               Jana Olšovská, VÚPS/Jan Neveloš, Lallemand

 

15:30                      PROHLÍDKA PIVOVARU

 

 

Cena:                    

Pro členy ČMSMP    200,- Kč

Pro ostatní              500,- Kč

 

PLATBA NA MÍSTĚ POUZE V HOTOVOSTI

 

Registrace a přihlášky: Tereza Melišová melisova@cmsmp.cz

Rekvalifikační kurzy - Národní muzeum pivovarnictví, o.p.s.

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující informaci od člena Českomoravského svazu minipivovarů:

 

Chcete se naučit vařit pivo? Nebo se dozvědět více o technologii výroby piva, jeho stáčení a kvalitě? Naučit se degustovat pivo a porozumět případným vadám piva? Chcete pomoc kvalitě čepovaného piva? 

 

Černokostelecký pivovar - Národní muzeu pivovarnictví, o.p.s. (www.nmpivovarnictvi.cz) pořádá Rekvalifikační kurzy akreditované MŠMT.

Od října 2025 zahajuje kurzy:

Sanitační technik/technička nápojových cest

Technolog/technoložka pivovarské výroby (kód: 29-103-M) 

Pracovník/pracovnice varny pivovaru (kód: 29-059-H)

Na vyžádání také:

Technik/technička pro řízení výroby v pivovarnictví (kód: 29-102-M) 

Pracovník/pracovnice spilky a pivovarského sklepa (kód: 29-100-H) 

Pracovník/pracovnice stáčíren piva (kód: 29-099-H) 

 

Pomůžeme Vám s financováním kurzů. Kurzy jsou v databázi rekvalifikací Úřadu práce na: 

https://www.uradprace.cz/web/cz/vyhledani-rekvalifikacniho-kurzu, kde najdete i více informací o těchto kurzech. 

 

Z uvedených profesních kvalifikací lze skládat zkoušky dle hodnotících standardů před autorizovanou osobou. Více informací na www.narodnikvalifikace.cz 

 

Pokud máte o některý kurz nebo zkoušku zájem, nebo v případě nejasností, neváhejte nás kontaktovat na jaromir@cernokosteleckypivovar.cz 

 

Děkujeme a těšíme se na setkání a spolupráci.

 
S pozdravem
Dej Bůh štěstí
 
Kluci z Kostelce: Milan, Tomáš a Jaromír
 
 

Drinktec 2025 - pozvánka a vstupenka zdarma

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat následující informace:

 

Od 15. do 19. září 2025 se v areálu mnichovského výstaviště koná světově nejvýznamnější veletrh nápojového průmyslu a technologií Liquid Food (tekutých potravin) - drinktec.

 

Na základě spolupráce s pořadatelem veletrhu drinktec máme možnost nabídnout členům Českomoravského svazu minipivovarů vstupenky zdarma. Permanentní vstupenku v hodnotě 89 € získáte zdarma po registraci e-kodu DRI25Czechia na webové stránce pořadatele ZDE (stránku je nutno rolovat níže až na odkaz Redeem a voucher).

 

Co na veletrhu drinktec uvidíte?

  • nejnovější technologie pro výrobu, plnění a balení nápojů a tekutých potravin
  • inovace v oblasti udržitelnosti, digitalizace a automatizace
  • světové premiéry produktů v rámci platformy The Next Big Thing
  • novinky 1000 vystavovatelů z celého světa v plně obsazených 12 výstavních halách.

 

Česká republika je zastoupena 25 firmami, přehledný online katalog vystavovatelů a jejich produktů naleznete ZDE.

 

Veletrh je pro návštěvníky otevřen od pondělí do čtvrtka 9:00–18:00 a v pátek od 9:00-17:00. Podrobné informace k veletrhu ZDE.

 

V případě dotazů k veletrhu či registraci kódu můžete kontaktovat výhradní zastoupení pořadatele v ČR, společnost PROveletrhy.

Kontakty: info@proveletrhy.cz, tel.: 775 663 700.

Výběr legislativních aktualit za období květen - červen 2025

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období květen - červen 2025.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

OREON - stylové vybavení pro váš minipivovar

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat newsletter z Oreon Trading & Marketing, který je členem Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Pokud budete mít zájem o jejich nabídku, můžete se s nimi setkat například na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě.

 

Lenka Mikesková: +420 777 648 904 | lenka.mikeskova@oreon.cz

Zdeněk Mikeska: +420 777 648 902 | zdenek.mikeska@oreon.cz

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Memorandum k České pivní kultuře

Vážení přátelé,


jak již asi všichni víte, na přelomu roku byla Česká pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Je to úžasný počin do budoucna, který možná docení ještě více naši potomci. Netajíme se tím, že bychom rádi dosáhli i zápisu na seznam UNESCO, stejně jako Belgičané. To však nemůže být dříve než za čtyři roky. Do té doby musíme jednoznačně prokázat, jak toto dědictví nejen uchováváme, ale především rozvíjíme. Na regionální úrovni jsme potřebovali - a dokázali - získat podporu zejména v Plzeňském a Jihočeském kraji. Nyní potřebujeme prokazatelnou podporu v celé naší republice.


Minipivovary přinášejí do pivovarství pestrost a jsou rozloženy po celé republice, což je nesmírně důležité. Proto bych Vás chtěl poprosit o celoplošnou podporu. Vzhledem k tomu, že tím předkládajícím subjektem je ČSPS, jehož jsme členem, memorandum, jímž se připojíte k nositelům Pivní kultury v České republice pak po dohodě podepíšeme s ČSPS a zaslala by ho Radka Černá. 


Zdvořile Vás prosíme, abyste odpověděli na tento newsletter, zda si přejete memorandum zaslat, či nikoli. Myslíme si, že je to velká příležitost nejen pro české pivovarství, ale i pro konkrétní pivovary, které tímto budou zapsány na seznam nositelů České pivní kultury. Domníváme se, že celoplošná podpora tohoto důležitého společenského pivovarského projektu je velmi důležitá. Jako členové prezídia svazu za naše pivovary toto memorandum určitě podepíšeme a budeme rádi, když se k nám připojí co největší počet pivovarů.


V případě dotazů vše rádi vysvětlíme buď osobně, např. na Hradě, nebo kdykoli i telefonicky.

Přejeme Vám úspěšnou letní sezónu!

Dej Bůh štěstí

Michal, Miloš, Radek a Tereza

Pozvánka pivovaru do degustační soutěže při Žatecké Dočesné 2025

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující pozvánku:

 

Vážení pivovarníci,
 
dovolte, abychom Váš pivovar pozvali do degustační soutěže, konané v rámci Žatecké Dočesné 2025V letošním roce se degustace konají ve dnech 4. a 5. 9. 2025 (čtvrtek a pátek), a to jako vždy v aule Chmelařského institutu s.r.o.
 
Veškeré podrobnosti naleznete v připojené pozvánce a v přihlášce do soutěže.
 
Přihlášky zasílejte na e-mail: degustace@chizatec.cz do 30. 6. 2025.
 
Děkujeme a budeme se těšit na Vaši případnou účast v této soutěži.
 
S přáním hezkého dne
 
Patricie Buchtová
sekretariát jednatele
Chmelařský institut s.r.o.
Kadaňská 2525
438 01 Žatec

Telefon: + 420 415 732 101
E-mail: buchtova@chizatec.cz
Web: www.chizatec.cz

Tisková konference Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení,

 

ZDE si Vám dovoluji pro Vaši informaci zaslat tiskovou zprávu z dnešní tiskové konference Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Festival minipivovarů na Pražském hradě 2025

Vážení,

 

chceme Vás požádat, abyste si na své weby a sociální sítě umístili informace o Festivalu minipivovarů na Pražském hradě a informovali tak o akci své sledující a fanoušky.

 

Zde naleznete odkaz na prodej vstupenek: https://www.smsticket.cz/vstupenky/46004-festival-minipivovaru-na-prazskem-hrade-strelecka-cesta-praha

 

Úvodní foto na Facebook: 

 

Leták:

 

Banner:

 

Moc děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza