Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Požadavky na provozní hygienu v pivovarech, SALIMA 2018

Pivovarníci,

 

právě máte poslední šanci přihlásit se k účasti na výstavě SALIMA 2018, jejíž termín se nezadržitelně blíží. V případě zájmu neprodleně kontaktujte Radka Koudelku. Veškeré informace k Salimě naleznete na webu minipivo.cz . 

 

Dále přikládáme pozvánku na vzdělávací akci:

 

Dobrý den,

srdečně Vás zveme na odbornou vzdělávací akci, kterou pořádáme ve středu 25. dubna 2018 na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole na téma:

POŽADAVKY NA PROVOZNÍ HYGIENU V PIVOVARECH

Přednáší: Doc. Ing. Ladislav Chládek, Česká zemědělská univerzita Praha


Program:

1. Dějiny sanitace, základní pojmy
2. Druhy kontaminace
3. Základní parametry sanitačního procesu a průběh sanitace 
4. Používané čistící prostředky v pivovaru 
5. Používané dezinfekční prostředky v pivovaru 6. Sanitační stanice (CIP)

Pozvánku s bližšími informacemi najdete v příloze a na www.agentura-slavickova.cz,  kde se můžete i přihlásit.  Za předání této informace Vašim kolegům děkujeme. 

S pozdravem

MVDr. Marie Slavíčková a Eva Holasová
Agentura Slavíčková, s.r.o.
mobil 777 254 743
www.agentura-slavickova.cz

Přílohy
pdfInfo [pdf, 625 kB]

Právní zpravodaj AMSP ČR - Evidence údajů o skutečném majiteli

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ A SLADOVEN

 

I N F O R M A C E pro činné členy ČSPS   

Číslo:          31/2017

Datum:      1.11.2017

 

Věc: Právní zpravodaj AMSP ČR - Evidence údajů o skutečném majiteli

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

zasíláme Vám Právní zpravodaj od Asociace malých a středních podniků ČR, který máme jako pozorovatelé AMPS ČR k dispozici.

 

Všem členům, pozorovatelům a partnerům AMSP ČR:

 

Dobrý den,

připravili jsme pro Vás další příklady změn z oblasti práva. Naším cílem je formou krátkých zpráv upozornit na zásadní právní a legislativní změny

 

V dnešním 312. čísle našeho Právního zpravodaje Vám přinášíme článek na téma "Evidence údajů o skutečném majiteli." V příštím čísle se můžete těšit na téma "Po skončení funkce odpovědnost jednatele nekončí."         

 

 Článek je ke stažení ZDE. 

 

 

Dej Bůh štěstí,

 

Martina Ferencová

výkonná ředitelka

Český svaz pivovarů a sladoven

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 606 591 958    

 

 

Radka Černá

vedoucí sekretariátu

Český svaz pivovarů a sladoven

 

Lípová 15, 120 44 Praha 2

www.ceske-pivo.cz

tel: +420 721 070 949

SLUNCE VE SKLE a SVATOVÁCLAVSKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

Vážení pivovarníci a milovníci zlatavého moku,

 

letní prázdniny jsou nenávratně pryč, ale to neznamená, že nás nečekají žádné další skvělé pivařské akce!

 

Hned tento pátek 15.9. a sobotu  16.9. se můžete těšit na SLUNCE VE SKLE - 10. ročník poctivých pivních slavností v Plzni u Purkmistra. V pátek začneme v 17:00 a prakticky celým večerem nás provede kapela Anakonda Benda. Program se bude odehrávat v Pivovarské zahradě za účasti přibližně 40 pivovarů. Tento počet doplní další asi tři desítky pivovarů, které se představí v sobotu 16. 9. 2017. V tento den začneme jako již tradičně ve 13:00 a program rozšíříme jednak na Pivovarský dvůr, jednak na přilehlou Selskou náves. / http://www.slunceveskle.cz/program/ /

 

27.-28.9. vás přivítá Zámek Zábřeh v Ostravě na tradičních Svatováclavských slavnostech. Letos se mohou návštěvníci opět těšit na skvělá piva z 28 minipivovarů, nejen z Moravy a Slezska, ale také z Čech (Slaný, Děčín, Praha..), ale i ze zahraničí, konkrétně z Bavorska. Připraveno bude více jak 75 druhů piva – od klasických ležáků, přes mnoho pivních speciálů, spodně i svrchně kvašených až po piva archivní a sudově zralá. K poslechu zahrají a zazpívají například Lenny nebo Kamil Střihavka. / http://www.zamek-zabreh.cz/www/cz/novinky/ /

 

DOTAZNÍK PRO ČLENY SVAZU: JAKÉ PIVNÍ SPECIÁLY JSTE NAVAŘILI KE DNŮM ČESKÉHO PIVA 28. ZÁŘÍ? Odpovědi prosím zasílejte na r.koudelka@zamek-zabreh.cz 

 

Dej bůh štěstí!

 


 SUN INVENT

„Fábulův rodinný festival minipivovarů“ v Kamenici nad Lipou.

Vážení pivovarníci, 

 

posíláme Vám nabídku k účasti na „Fábulův rodinný festival minipivovarů“ v Kamenici nad Lipou. Veškeré informace naleznete na TOMTO ODKAZE.

 

Dej bůh štěstí!

Přílohy
docxNabídka [docx, 100 kB]

Rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce

Vážení pivovarníci,

 

další běh  rekvalifikačního kurzu  Pivovarnické a sladovnické prácebude zahájem v březnu 2017.  Přihlášky na kurz se přijímají do 31. ledna 2017.

Kurz probíhá dle stanoveného rozvrhu v rozsahu 121 hodin teoretické výuky a 180 hodin praktické výuky v průběhu 6 měsíců. Úspěšní frekventanti kurzu získají, kromě osvědčení o odborné způsobilosti  k řemeslné živnosti "Pivovarnictví a sladovnictví", také certifikát "Vybraný posuzovatel pro senzorickou analýzu piva".

Výuka se děje v mikrobiologických a analytických laboratořích VÚPS, školících prostorech Výzkumného senzorického centra, čtvrtprovozních  a poloprovozních pivovarech VÚPS.  Lektory jsou pracovníci VÚPS a pracovníci z pivovarsko - sladařské praxe.

Další informace jsou na samostatné stránce "Rekvalifikační kurz" (v sekci Vzdělávání, školení)  věnované náplni kurzu.

Cena kurzu je 70.000 Kč (DPH=0).

Přihlášky a podrobnosti o  termínech jsou v Dokumentech ke stažení.

Odborným garantem kurzu je Ing. Jaromír Fiala, Ph.D.,  fiala@beerresearch.cz

Dopis poslancům

Českomoravský svaz minipivovarů z.s.

Podskalská 10, 128 46  Praha 2

Registrován u MV KS/1-1/83 214/11-R

 

Praha, 2. 1. 2017

 

 

Vážení přátelé,

 

 

chtěli bychom Vás pozdravit, popřát Vám mnoho úspěchů a dobrého piva v roce 2017 a podělit se s Vámi o informace, které v nejbližší době ovlivní činnost našeho svazu. Především se Vám musíme omluvit, že se nám nepodařilo zorganizovat tradiční seminář s právním servisem, ale jak ČZPI, tak právní kanceláře byly velmi zaneprázdněny EET a podobnými nesmysly.

 

Jako Svaz jsme se rovněž zúčastnili celé řady jednání na Ministerstvu financí, která byla ovšem zbytečná, protože stanovisko ministerstva financí bylo jednoznačné – takhle to bude a vy se musíte přizpůsobit. Dále jednáme s novým vedením celní správy o možnosti paušální spotřební daně pro minipivovary. Snad nás vyslyší.

 

 V příloze Vám rovněž posíláme dopis poslancům, aby podpořili návrh snížení spotřební daně na úroveň roku 2009. Pokud nějakého poslance máte mezi fanoušky svého pivovaru, předejte mu tento dopis, ať se nám pod návalem povinností a daní trochu lépe dýchá.

 

Letošní 9. Valná hromada 17. března 2017 bude volební, neboť dvěma členům prezidia a revizorovi účtů vypršel mandát. Jsou to Ing. Jan Šuráň, prezident ČMSMP, Jan Kočka, víceprezident ČMSMP a Ing. Ivan Hojdar Revizor účtů ČMSMP. Jan Šuráň a Ivan Hojdar vyjádřili vůli ve své činnosti pokračovat, Jan Kočka již nebude znovu kandidovat, protože se připravuje na dlouhodobý pobyt v zahraničí. Uvítáme tedy Vaše náměty na personální obnovu prezidia ČMSM.

 

Letos poprvé také budeme přímými organizátory Jarní ceny sládků na Zvíkově. Očekáváme přes 600 vzorků v 15 kategoriích, čímž se naše soutěž stane druhou největší soutěží v ČR. Bude to znamenat vyšší zapojení všech členů Svazu a disciplínu degustátorů. Zašlete nám prosím jména degustátorů za Váš pivovar, s tím, že jejich účast na degustaci je poté závazná.

    

 

Připravujeme II. ročník Festivalu minipivovarů na výstavišti v Brně, který se tentokrát uskuteční v rámci oslav 25 let PIVEXu 2 - 4. března 2017. Informace o Festivalu rozešleme, ihned po upřesnění podmínek ze strany Výstaviště Brno, příští týden. Naší snahou je, aby se této reprezentativní přehlídky, kterou nám mimochodem velké pivovary dost závidí, zúčastnilo co nejvíce zástupců minipivovarů a návštěvníci tak mohli dostat informace přímo od zdroje.

 

VI. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě se uskuteční v termínu 16. – 17. června 2017.

 

            Tolik ve stručnosti, co nás čeká v první polovině roku 2017. Pokud máte nějaké připomínky a návrhy k organizaci jednotlivých akcí, rádi je uvítáme.

 

 

Dej Bůh štěstí!

 

 

   Ing. Jan Šuráň

Prezident ČMSMP 

 

Přílohy
docxDopis poslancům [docx, 15 kB]

TEXT OSVĚDČENÍ SLÁDKA

Vážení pivovarníci, kolegové, kamarádi

posílám vám souhrn textu s tarifikací Osvědčení sládka, která byla prezentována na Valné hromadě na Zvíkově. Chtěl bych vás požádat o reakci a vyjádření k textu tak, aby se mohl po případných diskuzích na akci Pivo na Hrad v červnu uzavřít a uvést osvědčení v život.

Že se jedná o důležitou věc, zejména pak u sládků, kteří nemají formální pivovarnické vzdělání, se můžeme dočíst na jednom z mnoha příkladů zde: 
http://tuni.tul.cz/rubriky/udalosti/id:78981

Doufám, že je v zájmu nás všech, aby se Svaz jako celek prezentoval jakožto odborné sdružení, k čemuž by nám Osvědčení sládka mělo a mohlo pomoct.

Dej Bůh štěstí

Honza Kočka
777 241 558

Přílohy
docxOSVĚDČENÍ SLÁDKA [docx, 14 kB]

SEZNAM ČLENŮ K ÚČASTI NA PRAŽSKÉM HRADĚ

Přílohy
docseznam [doc, 212 kB]

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2016

Pivovarský dvůr Zvíkov

ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů z.s.

______________________________________________________________

 

si dovolují vyhlásit

 

X. ročník Jarní ceny českých sládků 2016

 

Mezinárodní degustace piv se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:

 

- světlé pivo výčepní

- český světlý ležák

- polotmavý ležák

- tmavý ležák

- pšeničné pivo

- pšeničné pivo silné

- speciální piva světlá

- speciální piva tmavá

- speciální piva si

- speciální piva polotmavá

- piva Pale Ale

- piva India Pale Ale

- piva Stout

- silná svrchně kvašená piva

Nová kategorie - Piva India Black Ale

 

Své přihlášky zasílejte do 8. března 2016 na emailovou adresu:

info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail

- název a adresa pivovaru (výrobce)

- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

Soutěž je určena pouze pro minipivovary – viz organizační pokyny.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, uveďte na přihlášce jeho jméno a pozici v pivovaru.

 

Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.

 

Registrace bude začínat v pátek 18. března 2016 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!!

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 18. března 2016 od 11 hodin konat přednášky na téma:

 

1) Sanitace v minipivovarech v dlouhodobém kontextu (Machačný, Ecolab),

2) Celkový rozbor piva a jeho aspekty,

3) Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe

(Matoulková, D. VÚPS, Kopecká, J. MU),

4) Světové novinky v oblasti chmelení (Krofta, CHI Žatec),

5) Nová legislativa (Mezerová, SZPI).

 

V pátek 18. března 2016 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz.

 

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Pivovarský Pavel Jákl

Ing. Dagmar Voldřichová

Ing. Jan Šuráň

Přílohy
docORGANIZAČNÍ POKYNY [doc, 15 kB]
docPOPIS VZORKŮ [doc, 28 kB]
docpozvánka [doc, 20 kB]
docPŘIHLÁŠKA [doc, 12 kB]

SALIMA MINIPIVO

Vážení pivovarníci,

 

na tomto odkaze (zde klikněte) si prosím přečtěte nejnovější informace k blížící se výstavě SALIMA MINIPIVO. 

 

Dej bůh štěstí!