Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

Výběr legislativních aktualit za období březen - duben 2024

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období březen - duben 2024.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Pozvánka na konferenci Automatizace a modernizace pivovarů 2024

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat pozvánku na konferenci Automatizace a modernizace pivovarů 2024, která se uskuteční 16. května v Pivovaru Kamenice. Tématem konference je digitalizace v malých a velkých pivovarech. 

 

Pro členy Českomoravského svazu je zajištěna 50% SLEVA, uhradíte tedy jen 1.900 Kč + DPH na osobu, místo celkové částky 3.800 Kč. 

 

PROGRAM konference. 

 

Manažer konference:

Petr Pohorský
jednatel Techfood s.r.o.
tel.: 777 793 395
Email: projekty@techfood.cz

Minipivovar v Bystřici nad Pernštejnem

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat nabídku: 

 

Město Bystřice nad Pernštejnem nabízí k pronájmu svůj minipivovar nacházející se v areálu Centra Eden - mapa ZDE.  

 

Jedná se o zábavní a poznávací centrum https://www.edencentrum.cz/, jehož součástí je i zmíněný minipivovar.

 

Kontaktní osobou pro veškeré informace týkající se technických parametrů minipivovaru a podmínek pronájmu je Aleš Sitař, vedoucí odboru správy majetku a investic města Bystřice nad Pernštejnem, tel. 725 102 542, e-mail: ales.sitar@bystricenp.cz

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

Zápis z 16. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů

Vážení pivovarští přátelé,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat zápis z 16. valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Chtěli bychom Vám poděkovat za Vaši účast a zároveň také za účast na Jarní ceně českých sládků a přednáškách. Vytvořili jste opět výbornou atmosféru. Děkujeme za množství pozitivních reakcí a podporu, kterou nám vyjadřujete. Moc si toho vážíme. 

 

Přednášky, které máme k dispozici, naleznete na našich stránkách.

 

V případě Vašich dotazů jsme Vám k dispozici.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Za prezídium Svazu

Michal Voldřich, prezident ČMSMP

Miloš Hrabák, viceprezident ČMSMP

Radovan Koudelka, viceprezident ČMSMP

Festival minipivovarů na Pražském hradě 2024 - poslední volná místa

Vážení přátelé,

 

chtěli bychom Vás požádat o informaci, zda máte zájem účastnit se Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který proběhne v termínu 7. - 8. 6. 2024. Své odpovědi zašlete na melisova@cmsmp.cz. Zbývají poslední dvě volná místa.

 

Velmi děkujeme za Vaši spolupráci a reakci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Degustační zkoušky na VÚPS

Vážení,

 

dovolujeme si Vám předat nabídku člena Českomoravského svazu minipivovarů:

 

Dobrý den,

v termínu 16.-18. 4. lze na VÚPS absolvovat DEGUSTAČNÍ ZKOUŠKY.


Jejich složení je následující:

1. den - senzorický seminář (3298 Kč bez DPH)
2. den - trénink senzoriky (1388 Kč bez DPH)
3. den - zkouška (4876 Kč bez DPH)
Cena za vše činí 9562 Kč bez DPH.


Je možné si zaplatit jen jednu část, a to buď seminář nebo trénink, případně jít rovnou na zkoušky. Seminář a trénink jsou cca na půl dne. Zkoušky jsou delší.

Kdo chce, ať kontaktuje p. M. Hrubeše na e-mail: martin.hrubes@ccbeers.com

Děkuji.

 

Martin Hrubeš, sládek pivovaru Moravia & Lucky Bastard

Stupňovitost piva za zvýhodněnou cenu

Vážení, 

 

dovolujeme si Vám předat následující informaci: 

 

Dobrý den,

s potěšením Vám přinášíme zvýhodněnou cenu za analýzu vašeho piva!

Akční balíček zahrnuje měření stupňovitosti piva za 250 CZK bez DPH.

Co za tuto cenu nabízíme?

*       Přesné výsledky: EPM, alkohol, extrakt a prokvašení.
*       Profesionální přístup: náš tým Vám poskytne nejlepší péči a podporu.

Nízká cena: časově omezená nabídka je dostupná od 2. dubna do 30. dubna 2024.

Je důležité poznamenat, že nabízená analýza není akreditovaná, ale dosahuje stejné úrovně přesnosti jako metoda s akreditací.

Pro další informace nebo zaslání objednávky:

*       E-mail: azlpraha@beerresearch.cz <mailto:azlpraha@beerresearch.cz>
*       Telefon: 224 900 151

Nabídka platí od 2. dubna do 30. dubna 2024.

Chcete-li se dozvědět více o široké škále našich služeb, navštivte naše webové stránky:

https://beerresearch.cz/rozbory_a_zkousky/analyticke-laboratore/souhrn-rozboru-a-zkousek/

 
S pozdravem

--

Ing. Tereza Šulcová

Obchodní oddělení, marketing a propragace | Vydavatelství

+420 722 769 889

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

WWW <https://www.facebook.com/beerresearch>  | Facebook <https://www.facebook.com/beerresearch>  | Eshop <https://eshop.beerresearch.cz/>

 

Výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2024

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období únor - březen 2024.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 735 kB]

Pozvánka na 16. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. - připomenutí

Vážení přátelé,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že se 22. března 2024 od 16.30 bude konat 16. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů. Akce proběhne již tradičně v předvečer Jarní ceny českých sládků v Pivovarském dvoře Zvíkov. 

 

Prosíme, potvrďte svou účast na melisova@cmsmp.cz. Pokud se valné hromady nemůžete účastnit, napište si prosím o plnou moc. 

 

Na této valné hromadě opět zhodnotíme naše hospodaření v uplynulém období a projednáme program, činnost a směřování Svazu do roku příštího.

 

Letošní 16. valná hromada bude volební, neboť všem členům prezidia a revizorovi účtů v letošním roce vyprší tříletý mandát. Jsou to Ing. Michal Voldřich, prezident ČMSMP, Miloš Hrabák, viceprezident ČMSMP, Radovan Koudelka viceprezident ČMSMP a Ing. Martin Novák revizor účtů ČMSMP. Všichni jmenovaní vyjádřili vůli ve své činnosti pokračovat, nicméně Vaše náměty na personální změnu prezidia ČMSMP jsou možné.

 

V dalším programu projednáme dopady vládní politiky na minipivovary a projednáme způsob jednání se státními orgány. 

    

Připomínáme, že je zde stále možnost čerpání slev na dodávky zboží a služeb od firem, s nimiž Svaz podepsal dohodu o spolupráci. Je jich již dvacet čtyři a jejich profily najdete na našich webových stránkách v sekci dodavatelé.

 

Opět budeme přijímat nové činné i přispívající členy.

 

POZVÁNKA 

na řádnou 16. valnou hromadu Českomoravského svazu minipivovarů, z.s. která se bude konat

 

v pátek 22. března 2024 od 16.30 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov – Zvíkovské Podhradí 92, 397 01 Písek

 

(prezence účastníků od 16,00 hodin)

 

 

Program: 

  1. Zahájení a přivítání
  2. Schválení programu jednání
  3. Zpráva o činnosti prezidia Svazu od 15. valné hromady konané dne 24. 3. 2023
  4. Zpráva revizora účtů
  5. Schválení rozpočtu na rok 2024
  6. Volba nových členů prezidia
  7. Volba revizora účtů
  8. Projednání jednání se státními orgány
  9. Přijetí nově přihlášených členů
  10. Různé, zálohování PET x plech, burza na stránkách Svazu atd.
  11. Diskuse
  12. Usnesení 16. valné hromady ČMSMP
  13. Závěr zasedání 16. valné hromady

 

Ukončení jednání valné hromady očekáváme zhruba v 18.00 hodin.

 

Dej Bůh štěstí!

 

Ing. Michal Voldřich

Prezident ČMSMP   

 

 

Pozvánka na seminář BREWERshop

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat pozvánku na seminář BREWERshop, kterou pořádá člen Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Termín konání: 20. března 2024 od 14 hodin. 

 

Místo konání: K Bytovkám 307, Kunice 251 63

 

Seminář je bezplatný. 

 

Svou účast potvrďte na e-mail: michaela.montalbano@epsbiotechnology.cz 

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz