Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

Závěry z legislativního semináře VÚPS – ČMSMP

 

Hlavním tématem legislativního semináře byla přednáška ing. Michaely Mezerové, v níž vysvětlila postoje ČZPI k probíhajícím změnám legislativy v oblasti značení potravin a kontrol ČZPI v příštím roce. Z její přednášky vybíráme hlavní body :

 

Základní potravinářská legislativa : tzn. kde co hledat

Nařízení 178/2002 – obecné požadavky potravinového práva

  • Bezpečnost – čl. 14
  • Klamání – čl. 16
  • Povinnosti PPP – čl. 17
  • Sledovatelnost – čl. 18
  • Odpovědnost PPP za potraviny – čl. 19

 

Nařízení 852/2004 – hygiena

 

Zákon 110/1997 Sb. – zákon o potravinách – od 1.1.2015 platí novela

  • Povinnosti výrobce potravin PPP - § 3 – např.
  • dodržovat požadavky na jakost a bezpečnost potravin
  • technologické a hygienické požadavky v celé fázi výroby (tzv. od vidlí po vidličku)
  • Značit výrobky v češtině
  • Registrace u SZPI

 

Značení potravinářských výrobků řeší především

  • Zákon o potravinách
  • Vyhláška o označování 1169 / 2011
  • Vyhláška 335/1997 Sb.

Dotazy a odpovědi k vyhlášce 1169/2011 najdete v češtině na adrese

http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_cs.pdf

Funguje to, i když je to dost nepřehledné a složité.

  

Definice ke značení:

  • Informace o potravinách – u piva nesmí obsahovat zdravotní tvrzení a to ani v reklamním materiálu – odpovídá výrobce, tedy Vy
  • Etiketa
  • Zorné pole – vše co se na etiketě dá přečíst z jednoho zorného úhlu
  • Hlavní zorné pole – to zorné pole, kterého si spotřebitel všimne nejdříve
  • Čitelnost – vzhled informace daný např. velikostí písma, odstupy mezi řádky, kontrastem podkladu a textu atd.
  • Zákonný název, vžitý název a popisný název

 

Co na etiketě piva musí být povinně :

  • Název potraviny – zákonný název např. světlý svrchně kvašený pšeničný ležák
  • legislativa názvů by se měla co nejdříve změnit, ale zatím musíme dodržovat všechny blbosti, které nám vyhláška 110/1997 ukládá
  • Složení – např. Voda, Ječné slady (může být vícero druhů), chmelové produkty, kvasnice – v pořadí dle procentuálního obsahu v pivu. Vody je nejvíc, potom slad, chmel a nakonec kvasnice. Do složení nemusí být uvedeny:
  • Přídatné látky a enzymy přenosem – pokud už v konečném výrobku neplní technologickou funkci – např. enzymy ve varně
  • Nosiče a látky používané obdobným způsobem - např. křemelina
  • Látky, které nejsou aditivem, ale které jsou používány obdobně jako pomocné látky a v konečném výrobku jsou nadále přítomny (i ve změněné formě)

POZOR – alergen musí být uveden vždy!!! – není stanoven limit

  • Zdůraznění alergenů – odlišit od ostatního textu zvýrazněním, podtržením, či jinak
    V případě piva – ječné slady, pšeničné slady
  • Čisté množství potraviny – u nás objem např. 0,33 l nebo 0,5 l
  • DMT/DP – musí být napsáno Minimální trvanlivost do ………………
    Formulace ve smyslu trvanlivost 30 dnů a označení dne stočení už se neuznává.
  • Zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití - např. Skladovat v chladu, temnu
  • Jméno/obchodní název a adresu PPP dle čl. 8 – adresa dle Obchodního rejstříku
  • Obsah alkoholu – pro nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. např. 4,8 % obj. Uvádí se na jedno desetinné místo s tolerancí +- 0,5 % obj. u piva s obsahem do 5,0 % obj. a s tolerancí +- 1,0 % obj. při obsahu nad 5,0 % obj.
  • Výživové údajeu piva být nemusí
  • Pasterace – pokud bylo pivo pasterováno, musí to být uvedeno
  • Vyhláška 335/1997 Sb.  rozlišuje pivo:

 

  • Kvasnicové – pivo s přídavkem kvasničné kultury nebo rozkvašené mladiny
  • Pokud nebyla provedena filtrace – jde o pivo „nefiltrované“
  • Kvasnicové pivo – do složení se uvede přídavek kvasnic nebo rozkvašené mladiny,
  • U nefiltrovaného piva kvasnice ve složení uvádět nemají - má být uvedena:

 

Povinná informace (§13 odst. 1 písm. d) vyhl. 335/1997 Sb.) – nefiltrované

Doplňující informace  - zákal je způsoben zbytky kvasnic a nejedná se o kvalitativní vadu.

 

 

V případě uvádění na trh před prodejem spotřebiteli nebo prodeji pro společné stravování. To znamená do hospod mohou být na obale - krytce sudu jen některé údaje a zbytek musí být v obchodních dokladech (balící list, faktura) – minimálně: název, DMT/DP, podmínky úchovy nebo použití, PPP

 

Zatím to prakticky nikdo z nás nedělá, ale ČZPI to bude od 1. ledna kontrolovat !!!

Povinné Informace musí být viditelné, snadno čitelné, nezakryté

  • Pro povinné informace povinná minimální velikost písma, malé x o výšce 1,2 mm
  • Povinný kontrast zatím není stanoven – bude posuzováno případ od případu
  • Název + množství + obsah alkoholu – musí být v jednom zorném poli - pokud jsou uvedeny víckrát – pak alespoň jednou ve stejném zorném poli
  • Čitelnost – obecná definice v čl. 2 odst. 1 písm. m) nařízení - zkrátka se to musí dát přečíst bez lupy

Jakmile uvedete informaci typu „Desítka“ či „Dvanáctka“ ať už textem nebo číslicí, ČZPI bude kontrolovat, zda to má opravdu požadovanou původní stupňovitost mladiny (EPM). Tedy “Desítka“ musí mít 10,00 – 10,99 % EPM a „Dvanáctka“ 12,00 – 12,99 % EPM.

Do budoucna se chystá změna vyhlášky tak aby označení a technologie odpovídaly zaběhlým terminologiím – piva deklarovaná odbornou literaturou jako tmavá/pšeničná, by měla být tmavá/pšeničná, Ale by mělo být pouze svrchně kvašené atd.

 

Dalším bodem bylo rozšíření působnosti orgánů Hygieny a ČZPI. To pro nás znamená, že od 1.1.2015 mohou orgány ČZPI v restauračních  minipivovarech kontrolovat i kuchyňská zařízení a naopak Hygiena může kontrolovat minipivovar.

Pro nás to znamená, konec skladování masa a zeleniny v ležáckých sklepích a chmele v kuchyňských lednicích. Zkrátka dodržovat hygienické a technologické předpisy v obou provozech.

ČZPI bude po nás chtít tři zásady :

  • Dodržovat požadavky legislativy na označování – obecné i na pivo
  • Dodržovat informace poskytnuté spotřebiteli na etiketě
  • Dodržovat technologické postupy

 

Tak ať se Vám to všem v roce 2015 daří.

 

Ještě dvě připomínky na konec :

Evidence výroby by měla umožnit dohledat u výrobní šarže hotového výrobku, kdy byl vyroben, uvařen a z čeho (přehled surovin, od koho a jaké měly složení). To platí pořád, ale ještě to nikdo u nás nekontroloval. Velké pivovary by nás na tom snadno mohly nachytat. Podívejte se, oni prodávají něco o čem ani nevědí kdy a z čeho to uvařili. Zkuste si v tom udělat systém a pořádek.

Od 13.12.2014 platí označování alergenů v jídelních lístcích, ale zatím se nikdo moc nezamýšlí nad tím, že pivo obsahuje také alergen (ječný slad – lepek) a tudíž to v restauraci musí být někde oznámeno, stejně jako alergeny v jídlech.  

 

Přílohy

Závěry z legislativního semináře VÚPS [docx, 26 kB]
Vystoupení RNDr. Matoulkové [ppt, 4342 kB]

VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT za období březen - duben 2018

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám zde zaslat VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT za období březen – duben 2018.

 

S pozdravem 

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 340 kB]

Pozvánka na SLÁNSKÝ TUPLÁK 2018

Vážení pivovarníci a sládci,
 
dovolujeme si Vám přeposlat pozvánku na SLÁNSKÝ TUPKLÁK. V případě Vašeho zájmu komunikujte přímo s nimi.
 
Děkujeme,
 
členové prezídia
 
 
Vážení pivovarníci a sládci,
 
je čas na pořádnou oslavu, protože SLÁNSKÝ TUPLÁK se blíží.
Akce se koná 15.-16.6.2018
     
Na Tupláku budou hrát kapely, které patří k tomu nejlepšímu v naší zemi a okolí.
Chceme nabídnou návštěvníkům nápoj Čechům nejbližší a to piva z produkce malých pivovarů.
Akce je pro návštěvníky zdarma. Loni bylo asi 10 000 návštěvníků.
 
Důležité informace.
 
Kdo se může zúčastnit:
12 pivovarů, takových, kteří nabídnou netradiční pivní styly, IPY a ALE .... síly nad 13° .
Po uzávěrce oslovíme tucet pivovarů, které pozveme. Uzávěrka 22.4.2018. Možná i dříve.
Pivovary budeme propagovat společně s akcí.
 
Podmínky:
Za dvoudenní akci 4 500Kč. max 4 pípy,( každá další pípa 1500Kč), +500 Kč příspěvek na úklid náměstí.
Takže mi to vychází na 5000Kč cena včetně elektřiny za dvoudenní akci.
Pivo se bude točit do festivalových kelímků. Minimální cena piva 0,3l je 30Kč,
Kelímky jsou za 5Kč/ks.
Vzdálenost stánků od stage od 50 do 100m. Velmi blízko stage
 
Co navíc žádáme: pomoc s propagací Tupláku na Vašem facebooku a www stránkách. 
3 soudky 5l  nebo jiné suvenýry pro fanoušky – ceny ....
 
Zde najdete program, zatím neúplný a zde odkaz na minulý ročník 
 

http://romanmares.rajce.idnes.cz/2017-06-16_Slansky_Tuplak_2017/ 

 
Toť vše, očekávám případné zájemce. Na telefonické dotazy rád odpovím osobně.
Ceny jsou samozřejmě bez DPH.
 
Ing. Josef Paulík
jednatel společnosti GOLEM Slaný s.r.o.
Tel.: 603 208 401

Kontakt:
GOLEM Slaný s.r.o.
Vinařického 14
274 01 Slaný
IČ: 25093495
DIČ: CZ25093495
Bankovní spojení: KB a.s. 19-6704300287/0100
Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 1626 kB]

Právní povinnosti minipivovarů

Vážení pivovarníci,

 

zde přikládáme prezentaci ze Zvíkova o právních povinnostech minipivovarů. 

 

Dej bůh štěstí!

Přílohy
pdfPPM [pdf, 903 kB]

Prezentace ze seminářů Jarní ceny českých sládků

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám zaslat prezentace ze seminářů z 12. ročníku Jarní ceny českých sládků.

 

ZDE naleznete prezentaci týkající se právních povinností minipivovarů od pana Jakuba Málka. A ZDE prezentaci, kterou vypracovala paní Michaela Mezerová na téma Aktuální zkušenosti SZPI z výkonu dozoru v minipivovarech. 

 

S pozdravem

 

členové prezídia

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 3044 kB]
pdfBez názvu [pdf, 903 kB]

VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT únor – březen 2018

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám zde zaslat VÝBĚR LEGISLATIVNÍCH AKTUALIT za období únor – březen 2018.

 

S pozdravem 

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 339 kB]

Pivní festival Řevnice

Vážení členové,

 

zde si Vám dovolujeme zaslat tiskovou zprávu ke květnovému Pivnímu festivalu Řevnice a připojujeme i plakát.

 

S pozdravem

 

členové prezídia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 340 kB]
jpgBez názvu [jpg, 1318 kB]

Pivní festival Řevnice

Vážení členové,

 

zde si Vám dovolujeme zaslat tiskovou zprávu ke květnovému Pivnímu festivalu Řevnice a přidáváme i plakátek.

 

S pozdravem

 

členové prezídia

KSE XII. International Beer Competition and Beer Show

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vás upozornit, že již 19. března je uzávěrka přihlášekmaďarské soutěži minipivovarů.

 

Více informací o akci získáte zde

 

S pozdravem členové prezídia. 

 

 

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 159 kB]
pdfBez názvu [pdf, 159 kB]

Informace pro členy - 150 let výročí úmrtí K. J. N. Ballinga

Vážení členové,

 

zde si Vám dovolujeme zaslat informace o setkání „Dej si jedno na Ballinga“, které se uskuteční 19.3.2018 od 15.00.

 

Přejeme krásný den,

 

členové prezídia

Přílohy
docxBez názvu [docx, 1198 kB]
pdfBez názvu [pdf, 1000 kB]

Výběr legislativních aktualit leden - únor 2018

Vážení členové,

 

dovolujeme si Vám ZDE zaslat další výběr legislativních aktualit za období leden – únor 2018.

 

Se srdečným pozdravem,

 

členové prezidia

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 338 kB]