Dopis prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, z.s.

Vážení přátelé,

 

současná situace kolem koronaviru zasáhla do života nás všech a výrazně pozměnila i plány ČMSMP.

  •  Byla odložena "Jarní cena českých sládků 2020" na dobu po koronaviru

         - předpokládaným termínem konání bude druhá polovina června

  • Byla odložena potravinářská výstava Salima Brno, v jejímž rámci se měl konat Festival minipivovarů a 13. Valná hromada ČMSMP

         - předpoklad - Salima a Festival minipivovarů se přesouvá do listopadu 2020

                            - 13. Valná hromada ČMSMP se uskuteční v rámci Jarní ceny českých sládků snad ve druhé polovině června

  • V současné době jsou uzavřeny hotely a restaurace, takže výroba v minipivovarech se pohybuje od 0 - do 20 %, což nepostačuje k přežití a reálně ohrožuje život více než 90 % minipivovarů. 

 

Vláda, jménem ministryně financí Schilerové, dnes zcela odmítla náhradu škod vyvolaných nouzovým stavem a chce se této povinnosti úplně zbavit. Navíc s drzým zdůvodněním, že stát nebude platit naše zisky. O zkažených zásobách, vylitém pivu a neúprosných nájmech ani slovo. Přesunutí termínů některých plateb a poskytování "pseudonulových" úvěrů komerčními bankami nás nemůže spasit. Náhrada části mezd u zavřených provozů z MPSV má zatím metodiku, která je doslova likvidační (proplacení 80 % mezd, do výše 24 600,- Kč, do 30 dnů od podání žádosti) a termín výplat se blíží. Na těch 20 %, které stát zaměstnancům zaručuje, ale neplatí, máme vzít kde? 

 

Náš Svaz minipivovarů, jako organizace mající za cíl chránit zájmy všech jeho členů, tedy v současné době začíná ve spolupráci s naší advokátní kanceláří připravovat podklady pro hromadné uplatnění náhrady škody, která byla našim členům způsobena v souvislosti s přijetím krizových opatření. V krátké době Vás oslovíme s dotazníkem, ve kterém byste specifikovali škody, které vám byly způsobeny a tato specifikace by pak byla podkladem pro jednání se státem a následně pro případnou soudní žalobu.    

 

Pevné nervy a Dej Bůh štěstí!

 

Jan Šuráň 

Pozvánka na technicko-technologický seminář v Budějovickém Budvaru - poslední volná místa

Vážení přátelé,
 
rádi bychom Vám připomněli, že Českomoravský svaz minipivovarů, z.s., ve spolupráci s Budějovickým Budvarem, n. p., pořádá jednodenní technicko-technologický seminář, určený pro minipivovary, jejich sládky, zaměstnance a majitele.
 
Místo konání: Budějovický Budvar, n. p.
Počet účastníků: maximálně 25
Termín konání: středa 15. 10. 2025
Lektoři: ČMSMP, VÚPS, pivovar Trilobit, C+C Servis, s. r. o., Lallemand
 
 
Program:
                                  
9:00 – 9:30 Zahájení + novinky                           
                  Michal Voldřich, ČMSMP
 
9:30 – 10:00 PIVO A VODA – Technologické možnosti úpravy varní vody
                    Michal Voldřich, ČMSMP
 
10:00 – 11:00 SPRÁVNÁ HYGIENICKÁ PRAXE A TRVANLIVOST PIVA – sanitace provozu, výčepů
                      Petra Kubizniaková, VÚPS
 
11:10 – 12:10 BIOTRANSFORMACE CHMELOVÝCH SILIC BĚHEM KVAŠENÍ
                      Jana Olšovská, VÚPS/Jan Neveloš, Lallemand
 
12:15 – 13:00 Oběd
 
13:10 – 13:45 DESKOVÉ VÝMĚNÍKY – princip činnosti, design, návrh chladiče mladiny zkoušky těsnosti
                      Ondřej Čada,C+C Servis, s. r. o.
 
13:55 – 15:15 OCHRANA PIVOVARU NEJEN Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI POTRAVIN
                      Monika Linková, Trilobit
 
15:30 – 17:00 Prohlídka pivovaru s Alešem Dvořákem
 
18:30 Neformální posezení v Masných krámech (dobrovolné a nehrazené)
 
 
Cena: Pro členy ČMSMP 200,- Kč
          Pro ostatní 500,- Kč
 
PLATBA NA MÍSTĚ POUZE V HOTOVOSTI
 
Registrace a přihlášky: Tereza Melišová - melisova@cmsmp.cz

XV. AleFestivAle – dvoudenní festival svrchně kvašených piv v pivovaru Kocour Varnsdorf

Vážení,

 

člen Českomoravského svazu minipivovarů, Pivovar Kocour Varnsdorf, vás srdečně zve na 15. ročník festivalu AleFestivAle, který letos výjimečně proběhne jako dvoudenní akce.

 

Pátek 24. 10. 2025 od 18:00
Pivovary budou nabízet svá piva typu Weizen, Sour, NEIPA, IPA, ALE, Stout a další svrchně kvašené speciality.
Hudební doprovod zajistí kapely: Průtrž Kačen, Semeno – Kabát Revival, Tohard.
Ukončení programu ve 24:00.

 

Sobota 25. 10. 2025 od 13:00
Pokračujeme hudebním i pivním programem, k dispozici bude bohaté občerstvení (grilované klobásy, guláš, škvarková pomazánka a další dobroty).

 

Degustační soutěž
Odpoledne proběhne degustační soutěž účastněných pivovarů, pořádaná pod záštitou Českomoravského svazu minipivovarů.


V porotě zasednou profesionální degustátoři – sládci, zástupci ČZPI i členové První pivní extraligy. Večer budou vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií.

 

Soutěž návštěvníků
Nebude chybět ani tradiční soutěž o nejoblíbenější pivovar festivalu, kde rozhodují sami návštěvníci.

 

Po oba dny vás čeká bohatý hudební program a přátelská atmosféra.

 

Místo konání: Areál pivovaru Kocour, Varnsdorf

 

Vstupné: 100 Kč (včetně degustační skleničky s logem festivalu)

 

Těšíme se na vaši účast a společně prožité chvíle!

 

S pivovarským pozdravem Dej Bůh štěstí!


Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o.
člen Českomoravského svazu minipivovarů

 

Akce INSPEKT 2025 - připomenutí

Vážení,

 

dovolujeme si Vám připomenout, že Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. vyhlásil časově omezenou akci INSPEKT 2025 – mikrobiologická kontrola čerstvě stočených piv. Akce probíhá už jen do 10. 10. 2025. Pokud chcete své pivo otestovat, zbývá posledních několik dní k zaslání vzorků.

 

1. Mikrobiologické analýzy
- detekce pivu škodících mikroorganizmů (divoké kvasinky, mléčné bakterie)
- detekce koliformních bakterií jako ukazatelů sníženého hygienického stavu provozu


2. Senzorické posouzení čerstvě stočeného piva


3. Deponace piva po deklarovanou dobu trvanlivosti a následné posouzení změn jeho mikrobiologických a senzorických vlastností

 

Servisní poplatek činí 199 Kč bez DPH za 1 vzorek.

 

Rozšiřující služba: IBIS


Účastníci akce INSPEKT si mohou přikoupit také rozšířenou službu IBIS (Infrared Beer Intelligent System).


Hlavní přínosy:
- určení základních analytických parametrů (alkohol, extrakt, extrakt v původní mladině, prokvašení, hořké látky, stabilita pěny, pH)
- hodnocení náchylnosti k stárnutí
- možnost analýzy tam, kde není vyžadován akreditovaný výsledek


IBIS je komplexní nástroj využívající FTIR přístroj a software vyvinutý pro automatickou analýzu infračervených spekter. Umožňuje rychlé a přesné posouzení kvality piva i meziproduktů během výroby.


Cena: 190 Kč bez DPH za 1 vzorek.

 

Objednávkový formulář ZDE


Příjem vzorků: AZL Praha – azlpraha@beerresearch.cz


Pro analýzy je potřeba dodat 5 ks originálního balení od jednoho vzorku s řádným označením DMT, typu/stylu piva a informací o případné filtraci.


Dále uveďte kontaktní osobu pro dodání výsledků analýz a fakturační údaje. Zadavatelům analýz budou výsledky se slovním komentářem předány e-mailem do 30. 11. 2025.


Vzorky označte výrazným textem „INSPEKT“.

 

Kontaktní osoba: Ing. Petra Kubizniaková, kubizniakova@beerresearch.cz

 

Realizováno v rámci projektu Standardizovaná metodika pro interpretaci výsledků mikrobiologických analýz piva – interpretace, limity, opatření (MZe, 2024-2026, QL24020003), ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů. Výsledky budou využity pro řešení projektu a zveřejněny výhradně v anonymizované formě.

 

Workshop: Hodnocení perspektivních genotypů chmele s odolností k suchu

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat pozvánku Chmelařského institutu s.r.o., člena Českomoravského svazu minipivovarů:

 

Pozvánka na workshop
v rámci projektu QK21010136 „Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe“


Téma: Hodnocení perspektivních genotypů chmele s odolností k suchu“


Ve dnech 14. a 15. října 2025 proběhne ve Chmelařském institutu s.r.o. Žatec bonitace nových odrůd a perspektivních genotypů, a to v degustační místnosti od 9:00 do 16:00.

 

Každý, kdo má zájem, může v tomto čase provést individuální bonitaci zaměřenou na vůni chmelových hlávek u vybraných genotypů chmele v rámci šlechtitelského programu. Cílem je charakterizovat vůně, vybrat nejzajímavější genotypy pro pivovarské testy a následné množení nejlepších genotypů. Některé genotypy budou k dispozici i pro várky v pivovarech. Budeme velice rádi, když přijdete a budete se spolupodílet na výběru nových genotypů chmele pro další praktické využití.

 

Workshop se bude opakovat v Pivovaru Strakonice v pátek 7. listopadu 2025 od 8:00 do 14:00, kde bude možné též vzorky bonitovat.

 

Na akci se není potřeba hlásit předem – stačí přijet v uvedeném termínu a provést individuální bonitaci.

 

Pro více informací kontaktujte:

Vlastimil Matej, tel.: 727 852 335

Vladimír Nesvadba, tel.: 607 104 892

Pozvánka na technicko-technologický seminář v Budějovickém Budvaru - připomenutí

Vážení přátelé,
 
rádi bychom Vám připomněli, že Českomoravský svaz minipivovarů, z.s., ve spolupráci s Budějovickým Budvarem, n. p., pořádá jednodenní technicko-technologický seminář, určený pro minipivovary, jejich sládky, zaměstnance a majitele.
 
Místo konání: Budějovický Budvar, n. p.
Počet účastníků: maximálně 25
Termín konání: středa 15. 10. 2025
Lektoři: ČMSMP, VÚPS, pivovar Trilobit, C+C Servis, s. r. o., Lallemand
 
 
Program:
                                  
9:00 – 9:30 Zahájení + novinky                           
                  Michal Voldřich, ČMSMP
 
9:30 – 10:00 PIVO A VODA – Technologické možnosti úpravy varní vody
                    Michal Voldřich, ČMSMP
 
10:00 – 11:00 SPRÁVNÁ HYGIENICKÁ PRAXE A TRVANLIVOST PIVA – sanitace provozu, výčepů
                      Petra Kubizniaková, VÚPS
 
11:10 – 12:10 BIOTRANSFORMACE CHMELOVÝCH SILIC BĚHEM KVAŠENÍ
                      Jana Olšovská, VÚPS/Jan Neveloš, Lallemand
 
12:15 – 13:00 Oběd
 
13:10 – 13:45 DESKOVÉ VÝMĚNÍKY – princip činnosti, design, návrh chladiče mladiny zkoušky těsnosti
                      Ondřej Čada,C+C Servis, s. r. o.
 
13:55 – 15:15 OCHRANA PIVOVARU NEJEN Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI POTRAVIN
                      Monika Linková, Trilobit
 
15:30 – 17:00 Prohlídka pivovaru s Alešem Dvořákem
 
18:30 Neformální posezení v Masných krámech (dobrovolné a nehrazené)
 
 
Cena: Pro členy ČMSMP 200,- Kč
          Pro ostatní 500,- Kč
 
PLATBA NA MÍSTĚ POUZE V HOTOVOSTI
 
Registrace a přihlášky: Tereza Melišová - melisova@cmsmp.cz

 

Výběr legislativních aktualit za období srpen - září 2025

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období srpen - září 2025.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Pozvánka na technicko-technologický seminář v Budějovickém Budvaru

Vážení přátelé,
 
Českomoravský svaz minipivovarů, z.s., ve spolupráci s Budějovickým Budvarem, n. p., pořádá jednodenní technicko-technologický seminář, určený pro minipivovary, jejich sládky, zaměstnance a majitele.
 
Místo konání: Budějovický Budvar, n. p.
Počet účastníků: maximálně 25
Termín konání: středa 15. 10. 2025
Lektoři: ČMSMP, VÚPS, pivovar Trilobit, C+C Servis, s. r. o., Lallemand
 
 
Program:
                                  
9:00 – 9:30 Zahájení + novinky                           
                  Michal Voldřich, ČMSMP
 
9:30 – 10:00 PIVO A VODA – Technologické možnosti úpravy varní vody
                    Michal Voldřich, ČMSMP
 
10:00 – 11:00 SPRÁVNÁ HYGIENICKÁ PRAXE A TRVANLIVOST PIVA – sanitace provozu, výčepů
                      Petra Kubizniaková, VÚPS
 
11:10 – 12:10 BIOTRANSFORMACE CHMELOVÝCH SILIC BĚHEM KVAŠENÍ
                      Jana Olšovská, VÚPS/Jan Neveloš, Lallemand
 
12:15 – 13:00 Oběd
 
13:10 – 13:45 DESKOVÉ VÝMĚNÍKY – princip činnosti, design, návrh chladiče mladiny zkoušky těsnosti
                      Ondřej Čada,C+C Servis, s. r. o.
 
13:55 – 15:15 OCHRANA PIVOVARU NEJEN Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI POTRAVIN
                      Monika Linková, Trilobit
 
15:30 – 17:00 Prohlídka pivovaru s Alešem Dvořákem
 
18:30 Neformální posezení v Masných krámech (dobrovolné a nehrazené)
 
 
Cena: Pro členy ČMSMP 200,- Kč
          Pro ostatní 500,- Kč
 
PLATBA NA MÍSTĚ POUZE V HOTOVOSTI
 
Registrace a přihlášky: Tereza Melišová - melisova@cmsmp.cz

 

Průzkum IBE

Vážení přátelé,


jako součást skupiny Independent Brewers of Europe jsme spustili nový průzkum, který nám všem pomůže lépe reprezentovat minipivovarníky v Evropě. Prosíme, pomozte nám vyplněním průzkumu, který je k dispozici na adrese: https://www.surveymonkey.com/r/IBE2025

Jedná se o unikátní průzkum, který bude poprvé proveden ve 12 členských zemích IBE a poskytne nám obraz o nezávislém pivovarnictví v celé Evropě. Pomůže nám pochopit výzvy a příležitosti pro „malé“ pivovarnictví a poskytne důležité informace a argumentaci o tomto odvětví. Tyto informace budou použity k sestavení zprávy, která bude zveřejněna v roce 2026. Tyto informace budou také použity k lobování a k reprezentaci minipivovarnictví v celé Evropě.

Vaše vyplnění průzkumu zůstane anonymní. Výsledky budou použity pouze k zobrazení širších trendů v Evropě. K vyplnění průzkumu budete potřebovat přístup k údajům o produkci piva, stylech, zaměstnanosti, obratu a prioritách.

Pomozte nám, prosím, zastat se pivovarnictví v celé Evropě vyplněním průzkumu ZDE.

Dej Bůh štěstí!

 

Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů

Sekce Burza a Kalendář akcí

Vážení,

 

rádi bychom Vám připomněli, že na webu minipivo.cz najdete sekci Burza s různými typy inzerátů. Pokud něco prodáváte či kupujete, hledáte práci nebo ji nabízíte, pošlete prosím svůj inzerát na melisova@cmsmp.cz - ráda jej zveřejním.

 

Na webu je také Kalendář akcí - i Vaši akci zde velmi rádi uveřejníme.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

Executive Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

Akce INSPEKT 2025

Vážení,

 

dovolujeme si Vás informovat, že Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. vyhlašuje časově omezenou akci INSPEKT 2025 - mikrobiologickou kontrolu čerstvě stočených piv.

 

1. Mikrobiologické analýzy:
- detekce pivu škodících mikroorganizmů: divoké kvasinky, mléčné bakterie
- detekce koliformních bakterií jako ukazatelů sníženého hygienického stavu provozu


2. Senzorické posouzení čerstvě stočeného piva


3. Deponace piva po deklarovanou dobu trvanlivosti a následné posouzení změn jeho mikrobiologických a senzorických vlastností

 

Servisní poplatek: 199,- Kč bez DPH za 1 vzorek.

 

Rozšiřující služba: IBIS


Účastníci akce INSPEKT si mohou přikoupit také rozšířenou službu IBIS (Infrared Beer Intelligent System).


Hlavní přínosy:
- Určení základních analytických parametrů – alkohol, extrakt, extrakt v původní mladině, prokvašení, hořké látky, stabilita pěny, pH
- hodnocení náchylnosti k stárnutí,
- možnost analýzy tam, kde není vyžadován akreditovaný výsledek.


IBIS je komplexní nástroj využívající FTIR přístroj a software vyvinutý pro automatickou analýzu infračervených spekter. Umožňuje rychlé a přesné posouzení kvality piva i meziproduktů během výroby.


Cena 190,- Kč bez DPH za 1 vzorek.

 

Doba trvání akce: 1 měsíc, od 8. 9. do 10. 10. 2025

 

Objednávkový formulář ZDE


Příjem vzorků: AZL Praha – azlpraha@beerresearch.cz


K analýzám je potřeba dodat 5 ks originálního balení od jednoho vzorku, s řádným označením DMT a typu/stylu piva a informací o případné filtraci.


Dále kontaktní osobu pro dodání výsledků analýz a fakturační údaje. Zadavatelům analýz budou výsledky se slovním komentářem předány e-mailem do 30. 11. 2025


Vzorky označte výrazným textem „INSPEKT“.

 

Kontaktní osoba: Ing. Petra Kubizniaková, kubizniakova@beerresearch.cz

 

Realizováno v rámci projektu Standardizovaná metodika pro interpretaci výsledků mikrobiologických analýz piva – interpretace, limity, opatření (MZe, 2024-2026, QL24020003), ve spolupráci s Českomoravským svazem minipivovarů. Výsledky budou využity pro řešení projektu a zveřejněny výhradně v anonymizované formě.