Informace o zjednodušení evidence vybraných výrobků dle §37 ZSD

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

podařilo se dojednat na GŘ Cel výrazné zjednodušení tabulky pro evidenci vybraných výrobků dle §37 ZSD.

 

Shrnutí změn:

  • Zjednodušení z původních 33 sloupců na 17 sloupců (původní očíslování sloupců zachováno)
  • Přidán 1 nový sloupec (č.34) - stupeň plato
  • Součet stavu a kontrola na inventuru není vyžadována (odstraněno z tabulky)
  • Platí od 1/1/2020

 https://www.celnisprava.cz/cz/dane/spotrebni-dane/aktuality/Stranky/vyhlaseni-noveho-vzoru-evidence-vedene-dle-37-zakona-o-spotrebnich-danich0115-8297.aspx

 

Malé nezávislé pivovary do 10,000 hl budou moci použít varné listy místo tabulky, detail a struktura VL je zveřejněna na webu celní správy. 

Adresa:
 
- Daně
- Spotřební daň
- Daň z piva a daň z vína a meziproduktů
- Informace pro daňové subjekty - informace 20 3392 z 17. 1. 2020 

 

 

Vedení evidence v malých nezávislých pivovarech

 

V případě velmi malých provozů – zpravidla hostinských pivovarů – se celková evidence v praxi omezuje na několik stále se opakujících údajů a většina sloupců tabulky, která je správcem daně zveřejněna, nebývá využita. Z tohoto důvodu správce daně souhlasí se způsobem vedení evidence formou rozšíření varných listů o několik povinných údajů. Forma vedení varných listů není stanovena žádným předpisem, je tedy zcela na provozovateli pivovaru, jakou formu varného listu používá, pouze tyto doplní o následující údaje, které budou strukturované do polí (nebo řádků):

 

                Pole A: číslo varného listu

                Pole B: datum započetí vaření příslušné várky

                Pole C: objem vyrážené mladiny (hl na dvě desetinná místa)

                Pole D: hmotností % extraktu vyrážené mladiny

                Pole E: datum uvedení hotového piva do volného daňového oběhu

                Pole F: objem hotového piva uvedeného do volného daňového oběhu (hl na 2 des. místa)

                Pole G: scelování

                Pole H: výsledný EPM po scelování

 

Vysvětlivky k jednotlivým polím:

Pole A: interní pořadové číslo varného listu. Způsob číslování varných listů záleží na provozovateli, musí mít však posloupnost, aby každé číslo bylo v daném kalendářním roce jedinečné.

Pole B: datum (den, měsíc, rok), kdy se daná várka započala vařit (počátek vystírky)

Pole C: hl uvařené mladiny včetně kalů

Pole D: hmotností % extraktu hotové mladiny

Pole E: datum (den, měsíc, rok), kdy bylo pivo uvedeno do volného daňového oběhu

Pole F: hl piva uvedeného do volného daňového oběhu

Pole G: v případě scelování více várek se uvede s jakou várkou/várkami (číslo varného listu) byla tato várka scelena.

Pole H: výsledné hmotnostní % extraktu mladiny scelených várek

 

V případech, kdy jsou scelené várky evidované na jednom varném listu, nevyplní se Pole G. Pole H vyplněno bude.

 

Tento způsob vedení evidence není povinný, budou ji moci vést pivovary o celkovém výstavu do 10 000 hl za kalendářní rok. V případě, že daný pivovar v průběhu roku přesáhne danou hranici, do konce daného kalendářního roku bude moci vést evidenci tímto způsobem. Podmínky pro možnost vedení tohoto způsobu evidence:

  • Provozovatel pivovaru pivo nepřijímá ani neodesílá v režimu podmíněného osvobození od daně
  • Provozovatel pivovaru neuplatňuje postupy dle § 14 zákona o SPD
  • Provozovatel pivovaru uvádí vždy celý objem (vyjma technicky zdůvodněných ztrát) dané várky hotového piva jednorázově do volného daňového oběhu

 

Českomoravský svaz minipivovarů

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

 

 

 

 

Výběr legislativních aktualit za období říjen - listopad 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat výběr legislativních aktualit za období říjen - listopad 2021.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů Vám přeji krásný den,

 

srdečně zdraví,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 350 kB]

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ - nouzový stav na dobu 30 dní

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat odkaz na tiskovou zprávu Ministerstva zdravotnictví k vyhlášenému nouzovému stavu na dobu 30 dní: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/vlada-schvalila-nouzovy-stav-na-dobu-30-dni/

 

Pozvánka na technicko-technologický seminář

Vážení,

 

Českomoravský svaz minipivovarů, z.s. ve spolupráci s národním pivovarem Budějovický Budvar n.p. zahajuje „Poctivou pivní školu pro sládky“, sérii jednodenních technicko-technologických seminářů určených speciálně pro startující minipivovary a jejich sládky a pro velký zájem o listopadový termín přidává další termín v lednu.  

 

Místo konání:           Budějovický Budvar n.p., Karolíny Světlé 4, 370 00 České Budějovice

Počet účastníků:      30

Termín konání:        26. 1. 2022     

Lektoři:                    NP Budvar, VÚPS, VŠCHT, komerční firmy

 

Program:

                                  

10:00 – 10:15             Zahájení, novinky oboru                            

                                  Ing. Jan Šuráň, ČMSMP

                       

10:15 – 10:45             Péče o kvasnice v minipivovarech              

                                  Ing. Petr Košín, Budvar n.p.


10:45 – 11:15             Výběr surovin pro craft piva

                                  Ing. Aleš Dvořák, Budvar n.p., Pavel Palouš, Cobolis

 

11:15 – 11:45              Senzorika Craft piva, Ale, Weizen atd.        

                                   Ing. Martin Slabý, VŠCHT Praha

 

11:45 – 13:00              Oběd

 

13:00 – 13:30              Dry hopping, plusy a mínusy

                                   Ing. Jan Šuráň, PIVO Praha

 

13:30 – 14:00              Ekonomika minipivovaru

                                   Ing. Tomáš Maier, ČZÚ Praha

 

14:00 – 14:15             Ukončení

 

14:15 – 15:30             Exkurze do provozu pivovaru

 

Cena:                         Pro členy ČMSMP     200,- Kč

                                  Pro nečleny             500,- Kč

 

Registrace a přihlášky: Tereza Melišová melisova@cmsmp.cz

                       

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ - NOVÉ MIMOŘÁDNÉ OPATŘENÍ S ÚČINNOSTÍ OD 22. 11. 2021

Vážení,

 

ZDE Vám přeposíláme nové mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví s účinností od 22. 11. 2021.

 

TISKOVOU ZPRÁVU K VYDANÉMU OPATŘENÍ NALEZNETE ZDE: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/volnocasove-aktivity-pouze-s-o-n-vlada-schvalila-nova-opatreni/

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 435 kB]

Kalendář akcí na webu minipivo.cz

Vážení,

 

pokud plánujete pořádání nějaké akce, zašlete k ní prosím informace na melisova@cmsmp.cz. Velmi rádi Vaši akci vložíme na web www.minipivo.cz do sekce kalendář akcí.

 

Zašlete prosím následující informace: název akce, místo konání (s adresou), stručný popis akce - případně s odkazem na váš web, FB apod. a dále prosíme o fotografii/letáček.

 

Velmi děkujeme za spolupráci.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR - Mimořádné opatření – omezení maloobchodního prodeje, zboží a poskytování služeb s účinností od 22. 11. 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme zaslat Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR – Omezení maloobchodního prodeje, zboží a poskytování služeb s účinností od 22. 11. 2021.

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 402 kB]

Nová publikace Pivovarství – teorie a praxe výroby piva

Vážení,

 

dovolujeme si Vám zaslat informace o nové publikaci Pivovarství – teorie a praxe výroby piva, jejíž vydání Českomoravský svaz minipivovarů podpořil. 

 

Jde o druhé vydání této knihy a “jedná se o unikátní původní dílo kolektivu českých autorů, které má pro budoucnost českého pivovarství klíčový význam”.

 

Kniha obsahuje mimo jiné detailní chemický, fyzikálně chemický, inženýrský a mikrobiologický vhled do základů problematiky. Zcela zřejmý je přínos knihy pro vzdělávání současných i budoucích pivovarských odborníků i nadšenců.

 

Domluvili jsme pro Vás 25% slevu, objednávat můžete na adrese: peskova@brainteam.cz 

 

Více informací v obrázku.

 

 

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví s nabytím účinnosti od 22. 11. 2021

Vážení,

 

ZDE si Vám dovolujeme přeposlat od Hospodářské komory znění Mimořádného opatření, kterým se Ministerstvo zdravotnictví ČR chystá zavést nová protiepidemická opatření s účinností od 22. 11. 2021.

 

Za celý Českomoravský svaz minipivovarů,

 

Tereza

 

--

Tereza Melišová

PR Manager

774 996 628

melisova@cmsmp.cz

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 421 kB]

POZVÁNKA NA VIII. ROČNÍK SEMINÁŘE SPOJENÉHO S WORKSHOPEM

Vážení,

 

dovolujeme si Vám přeposlat následující pozvánku:

 

"Vážení obchodní partneři, přátelé,

 

dovolte, abychom Vás a Vaše kolegy pozvali na “VIII. ročník semináře spojeného s workshopem”, který se uskuteční ve čtvrtek 11. listopadu 2021 od 11:00 hodin v Pivovaru Červený Vlk, s.r.o. na Božím Daru. Podrobnosti naleznete ZDE v pozvánce.

 

V případě zájmu účastnit se této akce, prosím vyplňte jednoduchý registrační formulář na tomto uvedeném odkazu: https://arixhop.cz/workshop

 

Na program se můžete podívat ZDE, na možnosti ubytování pak ZDE

 

V případě, že nastane situace, že budete muset svoji účast zrušit odepište na e-mail: alzbeta.cerna@arixhop.cz (popř. na mob. č. 725 002 520), a to nejpozději do 8. 11. 2021.

 

Pokud potřebujete doplnit informace k této akci, neváhejte nás kontaktovat. 

 

Pevně věříme, že se opět setkáme v hojném počtu. Na Vaši účast se těší společnost ARIX a.s. a Chmelařský institut s.r.o.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne

 

Alžběta Černá

ARIX a.s.

 

Tel.: +420 415 212 920

Mobil: +420 725 002 520

E-mail: alzbeta.cerna@arixhop.cz

Http: www.arixhop.cz"

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 569 kB]
pdfBez názvu [pdf, 805 kB]
pdfBez názvu [pdf, 784 kB]

Ministerstvo zdravotnictví - mimořádné opatření s účinností od 1. 11. 2021

Vážení,

 

ZDE vám přeposíláme změnu mimořádného opatření – omezení maloobchodního prodeje, zboží a služeb a poskytování služeb s účinností od 1. 11. 2021.

 

Zároveň ZDE naleznete pro úplnost mimořádné opatření ze dne 27. 9. 2021, ke kterému se změny vztahují.

 

V souvislosti s novým opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR vám ZDE přeposíláme také odpovědi na konkrétní dotazy a pravidla pro různé gastronomické koncepty.

 

 

Přílohy
pdfBez názvu [pdf, 171 kB]
pdfBez názvu [pdf, 384 kB]
pdfBez názvu [pdf, 651 kB]