JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ - NEJPRESTIŽNĚJŠÍ OCENĚNÍ ZÍSKAL PIVOVAR HOLENDR

Zvíkov, 16. března 2019: Právě skončil 13. ročník největší a nejreprezentativnější soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Na tuto dvoudenní akci, která proběhla v pátek a v sobotu v Pivovarském dvoře Zvíkov, se do 15 kategorií přihlásilo 152 pivovarů s 637 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal Pivovar Holendr. Ten se může dokonce pochlubit i druhým místem v této nejvíce zastoupené kategorii a prvním místem v kategorii světlá spodně kvašená piva silná. Pořadatelem akce je již tradičně Českomoravský svaz minipivovarů společně s Pivovarským dvorem Zvíkov.

 

„Na této akci je velmi vysoká konkurence a kvalita a rozmanitost piv se každým rokem zvyšuje. O to více si ocenění vážím, zvláště vítězství v kategorii český světlý ležák. V této kategorii soutěžilo 154 vzorků piv a skutečně jsem nečekal, že ty naše se stanou tím nejlepším, a dokonce i druhým nejlepším. Piva, která získala první a druhé místo u nás vaří sládek Ing. Marian Čurlej. Musím dodat, že piva děláme hlavně pro lidi, ne pro soutěže,“ sděluje své pocity Lubomír Václavek, jednatel Pivovaru Holendr.

 

Marian Čurlej a Lubomír Václavek z pivovaru Holendr, foto Daniel Šabík

 

Jarní cena českých sládků se neustále zvětšuje. „Každým rokem se na ní přihlašuje větší počet pivovarů, s větším počtem vzorků, proto je akce již tradičně dvoudenní, aby bylo možné všechny vzorky zhodnotit. Na akci musí v zákulisí pracovat již více než 20 lidí, aby probíhala kvalitně a rychle,“ říká Michal Voldřich z Pivovarského dvoru Zvíkov a doplňuje: „Součástí Jarní ceny českých sládků jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem, což svědčí o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva. Kromě odborné dopolední části jsme na tento ročník připravili i odpolední blok týkající se změn v legislativě, včetně přednášek a besed s orgány státní správy. To by mělo vést k lepšímu pochopení obou stran a zlepšení vzájemných vztahů.“

 

Piva hodnotilo 80 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích. Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

 

„Minipivovary jsou v České republice svébytnou součástí pivovarnického průmyslu a jejich počet neustále roste. Na konci roku 2018 jsme končili na čísle 440 a podle mých předpokladů se jejich počty budou zvyšovat dalších deset let tempem co týden, to jeden minipivovar. Každoročně jich totiž přibývá zhruba padesát. Z této kvantity se rodí vynikající kvalita piva, což letošní soutěž potvrdila. Jen velmi málo piv neodpovídalo standardům, a i nezávislá komise složená ze zástupců velkých pivovarů konstatovala, že vzorky byly velmi kvalitní a vyrovnané,“ hodnotí akci Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů a dodává: „Jarní cena českých sládků je pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí, protože zvítězit v takové konkurenci již něco znamená.“          

 

Akce se účastnila i Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, která říká: „Český svaz pivovarů a sladoven podporuje každou aktivitu, která vede ke zviditelnění českého piva. Jarní cena českých sládků k nim bezesporu patří. Gratuluji všem, kteří v této jedinečné soutěži obsadili přední příčky, všem ostatním přeji, aby se i nadále věnovali pivu s láskou, kterou si právem zaslouží.“

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií. Protože se jedná o soutěž českých sládků, jsou přednostně zařazeny typicky české kategorie ležáků, tedy světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva polotmavá a speciální piva silná. Ze známých světových piv jsou to piva pšeničná, piva typu Pale Ale, piva India Pale Ale, piva India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

 

Před začátkem soutěže se konala 12. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 157 činných a 19 přispívajících členů.

 

         
         
            Výsledky degustací 15. - 16. 3. 2019  
         
  Světlé 1. Zlatá kráva 10 Polotučná
1 pivo 2. Pivovar Marina Přístavní výčepní extra chmelené
  výčepní 3. Pivovar CHORS CHORS 10% světlý
         
  Český 1. Pivovar Holendr 11° Sv. ležák
2 světlý  2. Pivovar Holendr 12° Sv. ležák
  ležák 3. Pivovar Lyer Lyer světlý ležák 12
         
    1. Hasičský pivovar Bítov TESÁK 12 Polotm. Ležák
3 Polotmavý  2. VOŠ, SPŠ, SOŠ Podskalská Podskalská koza
  ležák 3. Zámecký pivovar Frýdlant 12% Albrecht polotm. ležák
         
    1. Pivovar CHORS CHORS 12% tmavý ležák
4 Tmavý  2. Rožnovský pivovar Čert
  ležák 3. Zámecký pivovar Frýdlant 12% Kateřina tmavý ležák
         
    1. Pivovarský dům Praha Pšeničné pivo
5 Pšeničné 2. Pivovar MEJTO MEJTO  PŠENIČNÉ
  pivo 3. Královehradecký měšťanský pivovar Hradecký Klenot Pšenice
         
  světlá, spodně 1. Pivovar Holendr 14° Sp. Bavorský
6 kvašená piva  2. Rodinný pivovar Zichovec Masopust 14
  silná 3. Žíznivý dromedár Žíznivý dromedár Märzen 14
         
  polotmavá, 1. Pivovar Jadrníček Kotelník 14%
7 spodně kvašená 2. Pivovar Jílovice Polotmavý SP. Jílovice 13
  piva silná 3. Podřipský rodinný pivovar Podřipský Jantar 13°
         
  tmavá, 1. Pivovar Jadrníček JADRNÍK 13%
8 spodně kvašená 2. Pivovar Hulvát Hulvát 13 ČERNÝ
  piva silná 3. Pivovar Jadrníček TMAVÝ JADROŠ
         
  Pšeničné  1. Pivovar Nomád Sněhulajda
9 pivo  2. Pivovar Ládví COBOLIS Cobolis Weizen Bock
  silné 3. SOŠ Ekologická a potravinářská Veselí nad Luž. Blatská pšenice
         
  super silná 1. Pivovar MAZÁK BALTIC PORTER
10 spodně kvašená 2. Šumavský pivovar Vimperk Vimperský tmavý Doppelbock
  piva 3. Rožnovský pivovar HABSBUR
         
    1. Pivovar CLOCK 12 CLOCK AMERICAN PALE ALE
11 Piva 2. MAYZUS BREWERIES COMPANY CADILLAC
  Pale Ale 3. Albrechtický pivovar PACIFIC WAVES
         
  Piva 1. Pivovar Kunratice Muflon 14° New England Ipa
12 India 2. Pivovar Nachmelená Opice IPA 14%
  Pale Ale 3. MAYZUS BREWERIES COMPANY TOUCH OF AMARILLO
         
  Piva 1. Pivovar HoppyDog Baskerwille
13 India  2. Plzeňský bandita Most wanted black IPA
  Black Ale 3. Pivovar Máša BLACKIE
         
  super silná 1. Pivovar Falcon American Strong Ale
14 svrchně  2. Zámecký pivovar Frýdlant 24% Morion
  kvašená piva 3. Pivovar VOLT 18° ZKRAT
         
    1. Pivovar Rudohor PUNT  EIREANNACH
15 Piva 2. Pivovar LOBEČ LOBEČ  IMPERIA  STOUT
  STOUT 3. Vinohradský pivovar STOUT 17
         

 

Pro více informací:

 

Tereza Melišová, PR Manager

E-mail: melisova@cmsmp.cz

Tel.: +420 774 996 628

www.cmsmp.cz

 

Přílohy
xlsxKompletní pavouk [xlsx, 98 kB]

Festival minipivovarů na Pražském hradě již po dvanácté

V pátek 7. června a v sobotu 8. června proběhne již 12. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů (ČMSMP).  Festivalu se bude letos účastnit 50 českých a moravských pivovarů a tři zahraniční pivovary, v nichž působí čeští sládci.

 

„Za dobu pořádání Festivalu minipivovarů na Pražském hradě prošla komunita minipivovarů značnou proměnou. Když akce začínala, byla nás jenom stovka a minipivovary byly v české krajině raritní vzácností. Dnes je nás pětkrát tolik a kdybychom nemuseli překonávat covidové peripetie, mohlo nás být ještě více. Co ale zůstalo, je poctivá práce a kvalita nabízených piv,“ říká ředitel Festivalu minipivovarů na Pražském hradě Jan Šuráň a dodává: „Minipivovary vnášejí na český pivní trh pestrost, inovace a nové pivní styly a jsou častým lákadlem turistického ruchu.“

 

Českomoravský svaz minipivovarů, který akci pořádá, má po valné hromadě, která proběhla 22. března letošního roku, 164 členů. Na konci roku 2023 bylo zaevidováno v České republice 508 minipivovarů, což je v saldu pouze o 1 pivovar více než v roce předchozím. Je tedy zřejmé, že se v oboru projevily zhoršující se podnikatelské podmínky v gastro sektoru, zejména v menších městech a na vesnicích.

 

Výstav minipivovarů v loňském roce v kategorii do 10 tis. hl činil téměř 418 tis. hl. Převažující kategorií stupňovitosti je 11 %. Zajímavostí je klesající obliba vícestupňových piv a zároveň neuvěřitelný nárůst nízkostupňových speciálů. Minipivovary nabízejí vařená, nikoliv ředěná, nízkostupňová piva vysoké kvality.

 

„Je to naše jasná odpověď na společenskou zodpovědnost na snižování konzumace alkoholu a důkaz, že samoregulace a osvěta funguje lépe než represe, navíc ke spokojenosti všech,“ říká prezident ČMSMP Michal Voldřich a doplňuje: „ČMSMP se v letošním roce stal zakládajícím členem Independent Brewers of Europe, což je právě společenství evropských malých nezávislých pivovarů, jenž si vzalo za cíl zachovat původní pivní kulturu ve svých regionech. ČMSMP se mimo jiné stará i o průběžné vzdělávání sládků a majitelů pivovarů a zajištění stabilnějších podnikatelských podmínek pro svůj obor.“

 

Ochutnat přes 100 druhů kvalitních piv 33 různých stylů z celé České republiky budou mít možnost návštěvníci na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Celkově se zde zdarma vyčepuje přes 5 000 litrů piva, což představuje na 66 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 30 degustačních dávek. Pro milovníky piva je akce jedinečnou příležitostí nahlédnout do stále pestřejšího světa malých výrobců piva. Navíc budou na Festivalu přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podají návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech.

 

Vstupenky jsou k dispozici online ZDE, na každý den jich je připraveno 1200 a část z nich se bude prodávat i přímo na místě. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu. Cena vstupenky zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Festival se bude konat v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 7. června od 14 - 20 hodin a v sobotu 8. června od 12 - 20 hodin.

 

„Minipivovary a jejich craft beer bezesporu přispěly k rozšíření a zkvalitnění pivního trhu i v tak pivně tradiční zemi, jakou je Česká republika. Stali jsme se nepřehlédnutelnou součástí české pivní scény. S tím ovšem přichází i velká zodpovědnost za kvalitu. Náročnost a kritičnost pivních fanoušků roste, a i novinka na trhu musí být vysoce kvalitní a odpovídat standardům daného typu,“ doplňuje Jan Šuráň.

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ - PŘEDNÁŠKY

Ve dnech 22. a 23. března 2024 proběhl 16. ročník Jarní ceny českých sládků, tedy největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. 

 

Součástí Jarní ceny českých sládků jsou již tradičně technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které byl letos opět enormní zájem. Svědčí to o snaze minipivovarníků zvyšovat si svoje vzdělání a kvalifikaci a projevilo se to mimo jiné i na kvalitě piva.

Fotografie z Jarní ceny českých sládků

Fotogalerie z Jarní ceny českých sládků

Autor fotografií: Jižní Čechy Teď. 

 

Jarní cena českých sládků – nejprestižnější ocenění získal pivovar Horymír

V pátek 22. března a v sobotu 23. března proběhl 16. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Akce se tradičně uskutečnila v Pivovarském dvoře Zvíkov, pod patronátem Českomoravského svazu minipivovarů a do 15 kategorií se přihlásilo 156 pivovarů se 748 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal pivovar Horymír.

 

„Aby bylo na Jarní ceně českých sládků možné všechny vzorky zhodnotit, je akce od roku 2018 dvoudenní a o její rychlý a kvalitní průběh se v zákulisí stará více než 20 lidí. V letošním roce hodnotilo piva 86 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích,“ říká Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

 

Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

 

„I když bylo o 39 vzorků a 7 pivovarů více než v loňském roce, vše se zvládlo výborně, a to především díky disciplíně degustátorů a již profesionálnímu zázemí. To nám umožňuje další růst do příštích ročníků,“ hodnotí Jan Šuráň, vedoucí degustátorů.

 

Jarní cena českých sládků je pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí, protože zvítězit v takové konkurenci již něco znamená. Nejprestižnější kategorii českého ležáku vyhrál pivovar Horymír se svým pivem Horymír 11.

 

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií - světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo světlé i tmavé, světlá spodně kvašená piva silná, polotmavá spodně kvašená piva silná, tmavá spodně kvašená piva silná, New England IPA – NEIPA, super silná spodně kvašená piva, piva Pale Ale, piva India Pale Ale, kyselá piva, super silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

 

„Překvapila mě velká profesionalita v degustačních komisích. Organizace byla skvělá, vše na sebe navazovalo. Jsem nadšený z přátelského prostředí mezi minipivovarníky, mohu se s nimi poradit a konzultovat co potřebuji. Velmi oceňuji i složení a pestrost pátečních přednášek, kdy se dalo za krátký čas načerpat spoustu praktických znalostí,“ říká Matouš Gášek, loňský absolvent nejstarší české odborné školy pro sládky v Podskalské v Praze, který nyní pracuje v Karlovském pivovaru a poprvé zasedl v degustační komisi.

 

Součástí akce jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které je pravidelně obrovský zájem. „Pivovarníci mají stále snahu zvyšovat si své vzdělání a kvalifikaci, a to se poté také projevuje na kvalitě jejich piv. I proto bylo pro degustátory obtížné určit vítěze, jelikož vzorky byly velmi vyrovnané a jen minimum z nich neodpovídalo standardům,“ komentuje Michal Voldřich.

 

Jelikož v posledních letech došlo k výraznému poklesu konzumace v restauracích, které jednoznačně tvoří hlavní trh minipivovarů, nejsou minipivovary v jednoduché situaci. I přesto ale každým rokem přibývají. Jedná se sice o malý nárůst, ale i tak je to pro pivovarnictví skvělá zpráva.

 

„Náš obor se posledních několik let potýká s různými problémy, které jsou způsobené covidem, zdražováním vstupů či změnou sazeb DPH. Přesto přihlásily pivovary do soutěže rekordní počet vzorků, což jen dokazuje, že pivovary žily a žijí dál. Máme totiž jednu obrovskou výhodu. Celonárodní pivní kultura je zakořeněná hluboce v celé naší společnosti a pivo je naše společenské pojivo, které je po staletí u každé naší důležité události. Važme si každého, kdo vaří dobré pivo a každého dobrého hospodského, ať se i v budoucnu máme kde setkávat,“ dodává závěrem Michal Voldřich.

Mezirezortní připomínkové řízení ke změně zákona o spotřební dani

V případě, že máte nějakou připomínku, ozvěte se nám na melisova@cmsmp.cz

JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ 2024

Termín konání: 22. - 23. 3. 2024

 

Valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů se uskuteční 22. 3. 2024.

 

Moc se na vás těšíme.

Vstupenky na Festival minipivovarů na Pražském hradě

7. června 2024 – pátek, od 14 do 20 hodin

8. června 2024 – sobota, od 12 do 20 hodin

 

VSTUPENKY

 

Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím. Letos se ho bude účastnit 50 českých a moravských minipivovarů a tři zahraniční pivovary, v nichž působí čeští sládci.

 

Festival je výjimečný, jedná se o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1200, z nichž se část bude prodávat i přímo na místě. Cena zahrnuje katalog minipivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Více informací o akci a pivovarech se dozvíte na našem Facebooku.

 

Akci navštěvuje i velké množství zahraničních návštěvníků. Byli zde již pivní fandové například z Belgie, Irska, Švédska, Velké Británie, Rakouska, ale dokonce i z USA.

 

Festival se koná v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 7. června od 14 do 20 hodin a v sobotu 8. června od 12 do 20 hodin. Na Festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace.

 

Cena vstupenek na místě je 700,- Kč. 

 

BRAU BEVIALE 2023

Vážení,

 

dovolte, abychom Vás pozvali na další ročník veletrhu BrauBeviale.

 

Od 28. do 30. listopadu se stane norimberské výstaviště opět místem setkání mezinárodního nápojového průmyslu. Po čtyřleté pauze se zde uskuteční dlouho očekávaný veletrh BrauBeviale. Motto letošního ročníku zní: „Spojujeme rozmanitost“.

 

V 9 výstavních halách představí téměř tisícovka vystavovatelů produkty, řešení a trendy napříč celým procesním řetězcem výroby a marketingu nápojů. Veletrh je zaměřen také na výhled do budoucnosti branže. Odborná nabídka sahá od surovin přes technologie a komponenty až po balení, příslušenství a marketing.

 

Původním tématem veletrhu BrauBeviale bylo pivo a jeho vaření. Dnes už je tato tradice propojena s moderní rozmanitostí celého nápojového průmyslu. Pivovarníci a sladovníci ještě stále tvoří jádro odborných návštěvníků, ale nápojová komunita je samozřejmě mnohem větší. Na letošním ročníku se mimo jiné zaměřuje pořadatel i na víno a téměř 70 procent vystavovatelů prezentuje produkty a řešení i pro sektor nealkoholických nápojů.

 

Co mohou návštěvníci v halách BrauBeviale očekávat?

Co zůstává při starém?

Vystavovatelé jsou jako obvykle rozmístěni podle tematického zaměření do devíti výstavních hal, viz plánek výstaviště

Jako tradičně je připraven velmi bohatý doprovodný program, detailní informace na naleznete zde: https://www.braubeviale.de/en/events. Mezi hlavní témata, která se stejnou měrou týkají všech nápojových divizí, patří: udržitelnost, energie, suroviny a klima, export, branding, obaly.

 

Na fóru BrauBeviale vnesou odborníci světlo do žhavých témat v nápojovém oboru. Po tři dny se na pódiu bude vše točit kolem inspirace a předávání znalostí a trendů. Inovativní sílu světa nápojů můžete zažít přímo na místě v Craft Drinks Area, kde na čtyřech různých barech budou probíhat řízené degustace piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů.

 

Co je nového?

Young Talents Camp - v kempu mladých talentů nabízí pořadatel kreativní prostor pro „dorost“.

Speciální přehlídka - ve spolupráci s Bavorským státním vinařským a zahradnickým institutem (LWG) je pořádána speciální přehlídka „Zpracování hroznů a sklepní hospodářství“, která je zaměřena na vinaře a výrobce sektu.

 

Určitě se mají návštěvníci na co těšit. Již nyní se můžete podívat na profily tisícovky vystavovatelů a připravit se na vaši návštěvu: https://www.braubeviale.de/de/ausstellerprodukte. Česká republika je zastoupena 33 vystavovateli, viz seznam.

 

V případě dotazů k veletrhu můžete kontaktovat výhradní zastoupení pořadatele v ČR, je jím společnost PROveletrhy s.r.o., info@proveletrhy.cz, tel.: 775 663 548.

BRAU BEVIALE 2023

Už máte v diáři rezervovaný poslední listopadový týden na návštěvu Norimberku?

 

Po čtyřech letech proběhne na zdejším výstavišti dlouho očekávaný veletrh BRAU BEVIALE. Od 28. do 30. 11. 2023 se bude vše točit kolem nápojového průmyslu.

 

Přípravy letošního ročníku BRAU BEVIALE 2023 jsou v plném proudu, na akci je v tuto chvíli přihlášeno již 850 vystavovatelů a do doby konání jich jistě bude tisícovka.

Průběžně Vás budeme o přípravách dále informovat a zavčasu vám zašleme kód pro registraci bezplatné vstupenky.

 

V případě zájmu se veletrhu zúčastnit jako vystavovatelé, nebo máte-li jakékoli dotazy k veletrhu, můžete kontaktovat zástupce pořadatele v ČR, paní Naďu Lichte ze společnosti PROveletrhy, Lichte@proveletrhy.cz.